Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj všem… Mohl by mi někdo poradit jak je to s daňovým bonusem na děti? V červnu 2019 jsem se vrátila po rodičáku do zaměstnání, ale jen na částečný úvazek a s tím, že čistou mzdu jsem měla 10500. V práci jsem ale byla jen 4 měsíce a pak šla na neschopenku (rizikový těhotenství), na které jsem byla až do konce roku. Mám nárok na daňový bonus na děti? Někde jsem četla, že musím mít roční mzdu vyšší než 6ti násobek minimální mzdy. Což je tedy nějakých 80100 Kč, ale to jsem si za ty 4 měsíce nevydělala…A tu částku bych neměla ani v případě, že by se do příjmu počítala i nemocenská. I s nemocenskou jsem si vydělala necelých 70000. ![]()
Přesně tak. Abys měla celoroční nárok na bonus na děti, musíš mít šestinásobek minimální mzdy. Počítá se hrubá mzda, nikoli nemocenská. Takže smůla. Nemůže si je uplatnit otec? Měla sis je uplatňovat měsíčně, o ty bys už nepřišla.
@Hanula1212 Muž pracuje v Německu, tak má jiný výhody.
Nu což, holt máme smůlu a budu doufat, že mi vrátí aspoň to, co jsem na daních zaplatila já, protože to by prý vrátit měli a daně za období nemocenský. To by prý měli taky vrátit, tak uvidíme. ![]()
Tak při čisté mzdě 10500 je sražená záloha měsíčně cca 300, takžez 4 měsíce to bude 1200 asi. Nemocenská není zdanitelný příjem, záloha na daň se z ní nesráží, takže nemůže být ani nic vráceno.
Ahoj, oživuji diskuzi a budu ráda za názor někoho, kdo se v tom vyzná - jedná se mi o rok 2020 - od ledna na 20.4. jsem pracovala na částečný úvazek - měsíčně jsem dostávala 14 500 Kč (čistá mzda) a k tomu jsem ještě pobírala rodičovský příspěvek na starší dítě ve výši 14 150 Kč. Od 20.4. do 5.11. jsem na mateřské dovolené s mladší dcerou, dostávám cca 14 500 Kč měsíčně, od 6.11. poté budu pobírat rodičovský příspěvek, mám zvolenou výši 10 000,– Kč - dosáhnu zde na daňový bonus? Vím, že za rok musím mít příjmy přes 80 000, ale nevím, zda se zde započítává i mateřská nebo ne.
A druhý dotaz - mám nárok na školkovné? Dcera chodí od září, měsíčně se zde platí 450 Kč, takže za ty 4 měsíce by se jednalo o částku 1800 Kč. Moc děkuji.
Ne, mateřská se do příjmu potřebného k vyplácení bonusu nepočítá. Co se týká školkovného. I bez něj bude daň nula, takže je zbytečné ho uplatňovat.
Mohu poprosit o radu? Do minimálního příjmu se počítá i čerpana dovolená? Je tam ještě nějaká podmínka - odpracovaná doba v tom roce…? Pracuji na hlavní pracovní poměr a mám zkrácenou pracovní dobu - kvůli dětem. Letos jsem bohužel už opět na OCR. Na jaře jsem jeste na začátku měla hlídání, ale teď už mi v žádném případě prarodiče nepohlidaji. Jsou starší, mají zdravotní problémy a boji se. Docela se toho desim, protože sehnat takovou práci byl oříšek. Takže něco takového už znovu neseženu. A myslím, že takhle mě opravdu nepotřebují. Pracovala jsem tedy leden, únor, částečně březen. V létě jsem čerpala hodne dovolené (i loňskou). A nyní jsem opět na OCR hned od začátku uzavření skol. Nerada bych přišla o daňový bonus. Má ještě vliv na příjem pronájem pole (je to teda jen pár tisíc). Bojím se, že školy budou zavřené do konce roku. Bylo by pro mě lepší čerpat dovolenou, abych měla vyssi příjem?
Pro vyplacení bonusu musíš mít aspoň šestinásobek minimalni mzdy. Náhrada za dovo se samozřejmě do limitu počítá, příjem z pronájmu ne.
@Hanula1212 píše:
Pro vyplacení bonusu musíš mít aspoň šestinásobek minimalni mzdy. Náhrada za dovo se samozřejmě do limitu počítá, příjem z pronájmu ne.
Děkuji. Takže jiná podmínka není? Bojím se, že už do práce letos nepůjdu, tak to jdu spočítat.