Dát dítě do první třídy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13955
11.3.21 11:12

@Amandine co je za argument, ze je mala a hubena??? Budem deti davat do ZS az budou mit presne miry? Jakoze tebe do zamestnani prijali, ptz mas idealni vysku? To je strasnej bulshit. U nas na zs byla devcata taky mala a hubena. A vis co? To byla i v 10 letech :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2434
11.3.21 11:12

@topazio Jo, to jsem taky slyšela :lol: A naopak moji rodiče si tukali na čelo, když jsem zmínila možnost odkladu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
11.3.21 11:16

@Amandine Nechápu, proč bys neměla vědět nic. Že školky ti řekli, že do školy může, v PPP ti řekli, že do školy může, mě to přijde celkem jasné. Jestli ti jde o její proporce, aby unesla aktovku, není nic jednoduššího, než dítěti tu aktovku vzít, stejně minimálně v první třídě většinou dítě někdo vodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
11.3.21 11:21

@Šarlota4 Ten argument má opodstatnění v tom, že by dítě mělo unést aktovku. Když je dítě hodně drobné, má v první třídě třeba 16 kilo a aktovka váží třeba 3, 4 kila, tak dítě nosí v podstatě dvojnásobek toho, co by mělo. Ale jak jsem psala výše, děti v prvních třídách stejně vodí rodiče, můžou mu tu aktovku vzít. Můj syn má přes 20 kilo a taky tu aktovku moc nenanosí. Ráno ho hodí do školy tatínek po cestě do práce a odpoledne mu aktovku hodím do d dřina kočárku, protože chce stejně s kamarády běhat po parku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
11.3.21 11:24

@Hoa Mai mam nyni v okoli hodne malou holcicku a nad tou aktovkou jsem premyslela. Ale hlavni je intelekt, aktovka se proste da vyresit.
Hlavne nektere matky rikaji, jak maji doma mini dite a ono ma ve skutecnosti zcela bezne miry. Proste nemaji soudnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
carsa
11.3.21 11:26

Doporučuji si přečíst tuhle diskusi, hlavně tento úryvek:…že vlastně ještě děti nechci a chci trochu zahajit karieru- do 29 jsem studovala a pracovala jen omezeně…

https://www.emimino.cz/…chci-421877/

• Citovat
  • Upravit
16181
11.3.21 11:27
@Šarlota4 píše:
@Amandine co je za argument, ze je mala a hubena??? Budem deti davat do ZS az budou mit presne miry? Jakoze tebe do zamestnani prijali, ptz mas idealni vysku? To je strasnej bulshit. U nas na zs byla devcata taky mala a hubena. A vis co? To byla i v 10 letech :nevim:

Syn šel v září do školy cca se 110cm a 17,5kg, a to mu bylo v listopadu 7 a patří k těm starším ve třídě. Některé děti jsou o víc než hlavu vyšší. Dceři bude 6 na konci července a na víc než cca 107cm asi vyrůst nestihne, vážit bude taky tak kolem těch 17kg.
Já jsem byla ve třídě druhá nejstarší holka, ale až do 15let jsem byla vždy mezi nejmenšími třemi, menstruaci jsem dostala jako předposlední z dvaceti holek ve skoro 14 letech (ale okolo 15 let jsem přerostla půlku z nich). Moje spolužačka měla odklad a menstruaci dostala chudák ve třetí třídě, ve čtvrtý třídě měla prsa větší než učitelka, nemyslím si, že někdy výrazně oceňovala, že je tak napřed. Fyzický vývoj je fakt tak různý, že kalkulovat s ním je fakt nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
11.3.21 11:32

@Amandine A kolikpak si myslíš, že dítě musí mít cm, aby zvládlo číst, psát a počítat? :lol:

Nezlob se na mě, ale tohle je naprosto přesně zbytečný příklad dávání odkladu. Mamince se zdá dítě malé a hubené, tak ho nepošlu do školy. :zed:

Starší dítě mělo v září při nástupu 111 cm a asi 18 kg, mladší na tom bude váhově stejně a výškou spíš o pár čísel hůře.
Na tom 3.-5. percentilu budou celý život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24333
11.3.21 11:42

@Šarlota4 tu tělesnou konstituci jsem psala pro dokreslení situace. Aktovka mě popravdě ani nenapadla, neb holčička má 17 kg a uzvedne 13 kg vážícího bratra. Spíš mi na mysl přišla situace, kdy jí na chodbě smete třeba páťák…

@Hoa Mai spíš případná kolize s o 20 kg těžším dítětem… :D bohužel máme zkušenost a výsledkem byl zlomený kotník. I ve školce ji co chvíli srazí rozdivočelý spolužák…

@Šarlota4 dcera je se 17 kg a 105 cm 10.percentil, kdesi jsem se dočetla, že pro první třídu by mělo dítě mít aspoň 110 cm a 20 kg…co na tom je pravda nevím, ale tuším převažujícím kritériem budou schopnosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24333
11.3.21 11:48

@Svistice jasně že ty míry nejsou zásadní. Já právě nejsem zastánce odkladu obecně, neb sama jsem ho měla (narozena v září) a celý školní život mne štvalo, že jsem téměř nejstarší a ztratila jsem rok. Ovšem já byla vzrůstem průměrné dítě, schopnosti zpětně posoudit nedokážu, ale tehdy se to tak neřešilo, to si přiznejme.

Ještě napíšu, že dcera není v kolektivu moc průbojná. Spíš se tak drží v pozadí. Dominantní projevy má na nás doma :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
11.3.21 11:58

@Amandine Takže budu dítě rok držet mezi školkovými dětmi, aby čiste náhodou neměla na chodbě kolizi z někým těžším/vyšším? A co když narazí na deváťáka, co jí přehlédne a omylem do ní strčí? Ty už mají běžně metr 180 cm a přes 60 kg? Dáš jí na školu, kde je jen první stupeň?

Už jsem tu psala, že dcera má ve školce stejně starou spolužačku, která je minimálně o cca 15 cm vyšší a o minimálně 20 kg těžší, protože je prostě obézní. Půjdou spolu do školy, budou ve stejné třídě. Dokonce jsou aktuálně poměrně velké kámošky.

Tohle jsou prostě úplně zcestné důvody a jak psala správně Bohunka, je to v podstatě jen o umetání cestičky „aby náhodou něco“ (nebylo poslední, nejmenší, nejpomalejší při TV, někdo si na něj nedovolil…).

Myslím, že u vás je to naprosto jasné- dítě by mělo jít do školy. Nikde němá závažný nedostatek, který by mu bránil v základním vzdělávání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
11.3.21 12:03

@Amandine ja rozumim, ale moje dcera ma 125cm a 20 kg v 6 letech a 5tak ji taky ( nedopatrenim) smete, kdyz na to prijde. Vis jak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
11.3.21 12:05

@zrcadlo mam stejny nazor. Navic kluci u nas byli dost zakrsli a v 7-9 tride z nuch najednou byli cahouni. Proste kazdy jsme nejaky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
11.3.21 12:07
@Russet píše:
Začali mě anglicky učit ve 12 a lituju toho, že nezačali dřív. Jenže tenkrát ve škole letěla hlavně ruština.

Já jsem začala v 5. třídě a k maturitě jsem si v 18 udělala CAE certifikát levou zadní.
Nejde o to, kdy začneš, ale jak je kvalitní výuka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24333
11.3.21 12:16

@Svistice tak srážka s deváťákem bude fatální :lol: ne vážně, půjde na normální státní ZŠ, první i druhý stupeň. Umetat cestičku nemám v úmyslu. Jen uvažuji, zda by ten rok nemohl nějak prospět. Samozřejmě o 10 cm nevyroste a 5 kg do té doby taky těžko přibere…

Mimochodem také má v MŠ takovou spolužačku, vyšší o hlavu a těžší netuším o kolik, ale obézní dost. Vypadají jak dva rozdílné živočišné druhy :oops: To je opravdu lepší být ta křehule :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin