Dát dítě do první třídy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1044
10.3.21 14:40

My meli odklad u obou v 6letech, ale tim ze syn ma autismus Adhd lehkou mentalni retardaci a je v cervenci. Dcera ho měla v 6 taky, ale diky tomu že je na konci srpna. Ani jeden v MS nezůstal a šli do ZŠ do přípravné třídy. Do nultého ročníku pak rovnou do 1.tridy v 7letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
10.3.21 14:42
@listento píše:
Je fakt, že se to srovná na té VŠ. I u nás ti mladší na ní strávili víc času než ti starší. Ti mladší si kolikrát dali třeba rok pauzu - dobrovolnictví, cestování. Zatímco ti starší končili i o rok dřív. To samé studium v zahraničí - ti mladší to prostě nechali být, mi ostatní spíš syslili kredity dopředu a vybíhali si prominutí prerekvizit. Takže mladší třeba končil ve 26, kdy ten starší už měl po doktorátu. :nevim: Ale plus mínus se to prostě dorovnalo, v zahraničí jsme aspoň rok studovali všichni, někdo kvůli tomu prodlužoval, někdo ne, to samé práce/rození dětí, tam věk nehrál roli. Prostě ti starší už s tím časem nakládají efektivněji (protože tam je ten tlak - na druhou stranu to je slušná motivace), ti mladší zas mají pocit, že si můžou dát oraz, což je taky fajn.

Tak já takovou zkušenost nemám. U nás se to nestíralo tím, že by si mladší na všechno dávali víc času, ale tím, že ti starší už si třeba nemohli dovolit protáhnout si studium stáží nebo jeli třeba jen na jednu místo na 2. Což ale v našem oboru je poměrně dost na škodu. Ne, že by se bez toho nedalo dostudovat, ale při zaměření jazyky a mezinárodní vztahy jsou stáže a mimoškolně získaná praxe a zkušenosti ceněné. A musela jsem si na to taky napřed vydělat, protože stipendium zdaleka všechno nepokryje. Takže jsem sice končila později, než ti, co naháněli kredity, ale u pohovoru do svého prvního zaměstnání jsem své spolužáky díky svým snažím a praxi trumfla a místo dostala já (tehdy se tam hlásilo dost lidí z našeho studijního oboru díky specifické jazykové kombinaci, která byla vyžadována).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
10.3.21 14:54
@Bábrdl píše:
V ideálním světě. Teď to dělají rodiče, aby dítě získalo náskok.Jasně, že bude třeba v TV skákat dál a běhat rychleji, když soutěží s dětmi skoro o dva roky mladšími.

Tohle je taky nefér. Když u nás děti běhaly na čas, tak bylo nejrychlejší dítko, které je od mého dítka skoro o dva roky starší. Ten kluk se pak vychloubal a jedno dítko ze třídy mu řeklo, že je hloupý, protože má asistentku. Děti ve třídě toho kluka moc nemusí. Dětem se i smál, například v matematice, že on nemusí dělat všechny příklady. Od první třídy žaluje a to i teď, když je na druhém stupni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005

@Johanka21 A jinak já nastupovala do školy ještě za komunistů. A doba je sice jiná, ale ty nároky jsou ve škole na děcka mnohem menší, než v době mého dětství. Už jen to, že mých 8 let povinné školní docházky je rozloženo do de facto 10. S těžšími předměty typu fyzika/chemie se začíná o rok později apod. Jediný větší „nárok“ je na AJ nejpozději od 3. třídy a 2. cizí jazyk nejpozději tuším od 7. Ale nedělám si iluze, že v takové průměrné až podprůměrné třídě, když se to dejde, to má nějakou valnou úroveň.

Školství i udělalo za těch cca 30 let velký pokrok v tom, jak se k dětem přistupuje, jak se s nimi pracuje, k čemu jsou vedeny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
@Svistice píše:
A nároky na děti ve škole/v první třídě nikterak vysoké nemají. Ale zaznamenala jsem i matku, co si postěžovala, jak ty děti ve škole přetěžují, když už v listopadu se učí slabiky, počítat a psát.

Syn když viděl v září první stránky písanky, jak se tam motají klubíčka, kuřátka zobají zrníčka a obtahují se vlaštovky, tak obrátil oči v sloup a prohlásil „No to snad nemyslí vážně, to jsme dělali ve školce snad stokrát.“ :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
10.3.21 14:56
@Bábrdl píše:
V ideálním světě. Teď to dělají rodiče, aby dítě získalo náskok.Jasně, že bude třeba v TV skákat dál a běhat rychleji, když soutěží s dětmi skoro o dva roky mladšími.

V TV to u některých bylo ale v učení ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.3.21 15:00

@Hoa Mai Tak nejak. Já do školky teda nechodila, tak nevím, co se tam krom nucení do oběda, mlíka a povinného spaní po O „učilo“. :lol: Nicméně s nějakými klubíčky jsem se setkala až ve škole, asi 14 dní jsme sypali zrní slepicím, dělali vlnky, klubička a pak se šli psát čárky. Pak nás nustili psát krasopisem (úči mého dítěte to rozhodně tak nehrotí, to písmo), měli jsme dokonce i samostatný předmět psaní a vždy dvě písanky - domácí a školní. Svišť má jen jednu písanku, takže se po nich cce i míň procvičovat. Obdobně domácí úkoly. Mívali jsme podstatně víc, ale tady se to může dost školu od školy a dle učitele měnit.
Moje děti vlnkovaly ve školce už někdy od 4 let a předškolní třída, to byly čáry, vlny a klubka na sto a a jeden způsob v různých provedeních, kompozicích a technikách. :mrgreen:

Příspěvek upraven 10.03.21 v 15:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
10.3.21 15:01

Moje dítko je srpnové a odklad nedostal. Nebyl důvod. Tenkrát byly zápisy ještě v lednu. A prošel hned. Už v té době se ve školce trochu nudil.

Pokud dítě na školu má, tak je odklad opravdu naprosto zbytečný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
10.3.21 15:20

Taky si myslím, že odklad není nutný, pokud dítě nějak nezaostává za vrstevníky už teďka. Vím, že je to teď móda, ale já mám s odkladem blbou zkušenost. Jsem srpnová do školy jsem kvůli časté nemocnosti v čerstvých sedmi a byla jsem pořád všude nejstarší, na základce i nejvyšší. Dospívání a menstruaci a takové věci jsem taky řešila první a protože u nás to ve tříde vyšlo, že bylo jenom 8 holek zbytek kluci, věčně jsem si připadala, že jsem někde trochu jinde, měla jsem tendenci šéfovat a moc jsem nezapadla. No a VŠ jsem taky dokončila až v 25, vůbec bych se nezlobila, kdyby to bylo o rok dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.3.21 15:24

@BohunkaP Mě přijde, že si to chtějí ty rodiče ulehčit hlavně sobě. Než s dítětem víc makat a dotáhnout to, co mu třeba nejde, než počítat s tím, že holt občas bude to psaní úkolů se vztekáním a Pepíček se k tomu bude muset přitáhnout za flígr, tak si raději vyběhají papír a čekají, že za rok to půjde samo a děťátko bude bezúdržbové, úkoly udělá s nadšením a na první výzvu a nebude nad písankou nebo slabikářem kravit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
10.3.21 15:34
@Keyllah píše:
bohužel, je to tak. My u dcerky hodně váhali, odklad dali a já si to i trochu vyčítala. Ale když to teď vidím, jsem za to ráda. U ní ve třídě má odklad min. 1/3 dětí a jde to poznat, u online výuky to člověk slyším. Jim trošku rychleji a lépe naskakuje čtení, psaní, přijde mi, že se s tím tak netrápí, jako ti menší, dokáží se líp koncentrovat…

Vidíš, a já vidím v naší třídě prvňáků opak. Nejmladší-prazdninoví jsou tam dva, moje dítě a jeden chlapeček. Nastoupili v čerstvých 6. Čtou velmi dobře, brzy dostali na psaní pero. Jejich spolužačka narozená v září, hned po nástupu měla 7, tudíž skoro o rok starší, nejen že nemá žádný náskok, ale je regulérně nejhorší ve čtení, chápání. To samé další dvě děti, jedno listopad a jedno únor. Žádný půlroční "náskok " není vidět. Odkladové dítě ani jedno. Tady mají odklad děti výjimečně, jedno z ročníku max.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
10.3.21 15:35
@Svistice píše:
@BohunkaP Mě přijde, že si to chtějí ty rodiče ulehčit hlavně sobě. Než s dítětem víc makat a dotáhnout to, co mu třeba nejde, než počítat s tím, že holt občas bude to psaní úkolů se vztekáním a Pepíček se k tomu bude muset přitáhnout za flígr, tak si raději vyběhají papír a čekají, že za rok to půjde samo a děťátko bude bezúdržbové, úkoly udělá s nadšením a na první výzvu a nebude nad písankou nebo slabikářem kravit.

Jj, určitě… Ono to dost souvisí jedno s druhým.

Osobně jsem jednou ve školce slyšela maminku, jak vysvětluje učitelce, proč budou žádat o odklad - „když bude o rok starší, tak si na něj ostatní nedovolí“. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
10.3.21 15:37
@BohunkaP píše:
Jj, určitě… Ono to dost souvisí jedno s druhým.Osobně jsem jednou ve školce slyšela maminku, jak vysvětluje učitelce, proč budou žádat o odklad - „když bude o rok starší, tak si na něj ostatní nedovolí“. :zed:

Stejná maminka pak bude brečet, jak jsou děti zlé a nechtějí s s tím jejím chudáčkem kamarádit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.3.21 15:40

@Zlatývoči U nás obdobně. Letní/prázdninový chlapečci na špici třídy, odkladová holčička těžký průměr, někteří podzimní kluci horší průměr, o rok až rok a půl starší propadlík stále o rychlík za zbytkem třídy. A tenhle trend se bude s přibývajícím učivem jen prohlubovat.
Myslím, že mnohem větší roli tam hraje nějaká genetická despozice a rodinné zázemí, než kalendářní věk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
10.3.21 15:44

Vlastně i ve třídě mého staršího dítěte, které je listopadové, jsou nejlepší dvě děti, které jsou obě červencové, prakticky o 3/4 roku mladší, než moje dítě a jde jim to od první třídy perfektně, chystají se na gymnázium.
Nedávala bych ze své zkušenosti odklad jen kvůli věku ani náhodou. Prijde mi to jako škoda a zbytečné „zbrzdění“ vývoje dítěte, které už mohlo být vědomostně někde jinde. Samozřejmě odklady z rozumných důvodů jsou něco jiného. Tam to ku prospěchu je.
Nevím, jak je to v jiných zemích, ale kamarádky děti v anglii šly do jakési "školy " už ve 4 letech. Něco jako naše předškolní příprava prý. A tady někteří až mezi 7-8 rokem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin