Dát dítě do první třídy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24348
11.3.21 12:22

@Šarlota4 chápu, že každý páťák smete každou prvňačku, druhačku. Jen když mám zrovna takové pidi dítě a dost často vidím (nebo slyším o nich) ty kolize, tak nad tím více rozvažuji. Tohle zažívá už od třech let co chodí do školky, paní učitelky se tedy snaží upozorňovat ty hmotnější a divočejší děti, ať dávají pozor, ale moc efekt to přirozeně nemá. Na základce už ani žádnou ochranu mít nebude, to je džungle a každý je tam sám za sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
11.3.21 12:24

@Amandine A konkrétně co od toho roku navíc očekáváš? Jak by konkrétně tvému dítěti mohl prospět?

Že se stane společenskou lvicí salónů a nebude v kolektivu spíš introvertní? Že se za tu dobu naučí ve školce nebo doma učivo první třídy a pak bude mít sice možná samé, ale ve škole se bude asi dost nudit?

Co by ji ovšem rok navíc přinesl zcela určitě: začně pohlavně vyspívat třeba o rok dřív něž spolužáci, puberta přijde ještě na prvním stupni, bude maturovat téměř ve 20, vysokou pokud bude končit v řádném termínu a absolvuje bakalářský i magisterský program dodělá ve 25.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
11.3.21 12:36
@Bábrdl píše:
Viděno zpětně, určitě bych dala odklad. Dneska ho má půlka dětí a vůči těm, co jdou do školy fakt v šesti, je to strašně nefér.

Moje dcera je šikovaná a nemá problémy. Přesto prostě chodí do třídy, kde je půlka dětí o rok starších a ty mají tím pádem nespravedlivou výhodu.

Takže kdybych se rozhodovala zpětně, určitě bych dala odklad.

napodobne mam obe deti cervnove a oproti odkladovym a starsim detem byly handicapovane vyskou a telesnyma schopnostma. Ale obe byly sikovne a kdyz jsem videla s cim by pak zustaly ve skolce, tak jsem je radsi dala…

Jen jsem litovala, ze v jejich dobe nebyly nulte tridy. V nasi skole to byl takovy dobry kompromis v dilema mezi odkladem a prvni tridou…

• Citovat
  • Upravit
24348
11.3.21 12:38

@Svistice takový extrémy ne. Nevidím důvod, proč by se jí měla tak zásadně měnit povaha… spíš to, že bude o něco vyspělejší, jistější, lépe a déle udrží pozornost. A i to malé tělesné posílení se počítá.

Že by zvládla mezitím učivo první třídy, to nemyslím. Neučím ji ani psát, ani číslice neumí napsat, písmen několik. Ani číst neučím. Cvičíme orientaci v prostoru a čase, rozvoj fonematického sluchu, grafomotoriku obecně, logiku a představivost a paměť. A ještě logopedii, zapomněla jsem uvést, že nevyslovuje R, Ř (nicméně tohle prý není kontraindikací nástupu na ZŠ).

Jinak ano přesně, maturovala jsem skoro ve 20 a vadilo mi to :D Bc. i Ing. jsem měla v necelých 25 a to zase považuji dodnes za úspěch. Do 30 první dítě i vlastní bydlení (bez pomoci rodiny a bez hypotéky), takže dá se, ale makačka to byla, uznávám.

U dcery vysokoškolské vzdělání nepředpokládám, ale kdo ví že…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24348
11.3.21 12:41

Souhlasím, ten přípravný ročník by mi přišel jako prima kompromis. Bohužel nemáme tu možnost zde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24348
11.3.21 12:49

O jedničky a výhradně jedničky mi nejde. Určitě bych ale ráda předešla tomu, že bude skrze ten věk v učení pomalejší než např. o rok starší děti, tím pádem ji to nebude dostatečně motivovat a nebude tam chodit ráda. Aby neměla pocit, že ač vykazuje své šestileté maximální úsilí, nepřináší to výsledky srovnatelné s ostatními. Když bude šťastná s trojkama budu taky šťastná. Ale vím, že děti se spolu neustále porovnávají, soutěží. Aby nebyla outsiderem třídy čistě z mého rozhodnutí, že úderem šesti let jde do školy. Tohle jsou moje myšlenky a důvody pro jsem se dosud nerozhodla :)

Jinak manžel by chtěl odklad výhradně kvůli covidu a abychom měli ještě rok „klidu“ (chápete jak myslím) navíc. S tímto tedy nesouhlasím. Tohle mi přijde jako neopodstatněný odklad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6161
11.3.21 12:56
@Pears206 píše:
Odklad je na rodičích. Je to jejich rozhodnutí. A toto PPP, myslím, neudělá. Jako jiné poradenské zařízení, musí pracovat i s možnostmi a přáním rodiny. Píše se do doporučení, k čemu se přiklání rodiče. Na to není jediný test, který by udělal dělící čáru, ale testuje se každá složka zvlášť.Jiné je to s předčasným nástupem. Tam je důležité kladné nebo neutrální stanovisko PPP a záleží na řediteli školy, jestli takové dítě vezme, jestli má místo.

Tak jestli letos „všichni“ odloží nástup protože covid, tak příští září bude v prvních třídách dvojnásobek dětí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
11.3.21 13:01

@Amandine Už tu bylo zmíněno, že studijní výsledky a jak to dětem ve škole nakonec jde není apriori otázkou kalendářního věku. :nevim:

Můj červnový kluk je na tom o dost lépe než říjnový a zářijový spolužák. Propadlík je stále na chvostu celé třídy.

Píšeš, že dítěti nechceš umetat cestičku. Ve skutečnosti o tom ale výrazně přemýšlíš a obhajuješ to. Místo abys dítěti důvěřovala a případně mu to pomohla zvládat, tak hledáš důvody, proč mu to neulehčit a poslat ho do školy až starší a tudíž zralejší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
11.3.21 13:03
@Hanka1 píše:
napodobne mam obe deti cervnove a oproti odkladovym a starsim detem byly handicapovane vyskou a telesnyma schopnostma. Ale obe byly sikovne a kdyz jsem videla s cim by pak zustaly ve skolce, tak jsem je radsi dala…Jen jsem litovala, ze v jejich dobe nebyly nulte tridy. V nasi skole to byl takovy dobry kompromis v dilema mezi odkladem a prvni tridou…

Do přípravky bych dítě nedala, to nic neřeší :nevim: Z toho pohledu, že ten rok muze dítě využít třeba při špatné volbě střední nebo vysoké školy, odjezdu na Erasmus. U nás má přípravku jen specka a je možné tam dostat děti ze špatných sociálních podmínek. Školy obecně přípravné ročníky nechtějí, protože by tyto děti(horší) pravděpodobně stály o to zůstat v té konkrétní škole i nadále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
11.3.21 13:09
@Oli.Lyon píše:
Tak jestli letos „všichni“ odloží nástup protože covid, tak příští září bude v prvních třídách dvojnásobek dětí?

„Všichni“ to neodloží, všichni nemají v hlavě piliny, aby tak přemýšleli. A i když je to právo rodičů, pracovníci v PPP mají výcvik v komunikaci s rodiči a znají techniky, jak rodičům situaci vysvětlit a zlomit je od rozhodnutí, na kterém před tím trvali. Zvlášť když rodičům předloží reálné výsledky dítěte v testech. Toto prostě funguje. Možná bude mírně zvýšený počet odkladů, ale toho, co píšeš, bych se nebála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
11.3.21 13:13

@Pears206 Můžu se zeptat, zda se v rámci toho vyšetření/dagnostiky dají už odhalit případné dysporuchy?
Nebo na to je potřeba jiné, specializované vyšetření, ke keterému dá podnět obvykle až škola v průběhu docházky dítěte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
11.3.21 13:21
@Svistice píše:
@Pears206 Můžu se zeptat, zda se v rámci toho vyšetření/dagnostiky dají už odhalit případné dysporuchy?
Nebo na to je potřeba jiné, specializované vyšetření, ke keterému dá podnět obvykle až škola v průběhu docházky dítěte?

V předškolním věku to nemůžou potvrdit, i když existují určité symptomy a náznaky, které by mohly svědčit pro dys poruchu. Později se to potvrdí nebo nepotvrdí. To jde nejdřív na konci druhé nebo třetí třídy, až umí(mělo by umět) dítě dobře číst a psát.
Ve škole máme děti s hraniční nebo neuzavrenou diagnózou směřující k dys poruchám, nárok na podpůrná opatření
mají, pokud jim poradna napíše. To nezávisí na diagnóze. Zachází se s nimi jakoby dys měly. Metody intervence jim neuškodí.

I moje dcera měla podezření na SPU, ta v šesté. Má zkrizenou lateralitu a dělala některé specifické chyby ve čtení a psaní, co dělají i děti s dys. Definitivně to vyvratili až na začátku páté třídy.

Učitel by měl umět rozlišit děti, které by mohly mít podezření a do PPP je odeslat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
11.3.21 13:24
@Oli.Lyon píše:
Tak jestli letos „všichni“ odloží nástup protože covid, tak příští září bude v prvních třídách dvojnásobek dětí?

Hele, tak to bude super. Já se nebudu zlobit, když moje děcko bude v září ve třídě třeba jen s dalšími 10 spolužáky a dostane se mu opravdu indivinduálního přístupu. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
11.3.21 13:30
@Svistice píše:
Hele, tak to bude super. Já se nebudu zlobit, když moje děcko bude v září ve třídě třeba jen s dalšími 10 spolužáky a dostane se mu opravdu indivinduálního přístupu. :lol:

Přesně :dance:
Jak jsi psala o té dělene češtině a matice, to teď bude na celém prvním stupni ve škole, kam chodím asistovat. Sehnali na to finance. Podle jakého klíče budou děti dělit, nevím. Prý se uvidí až po zapisu, kolik dětí a jaké složení.
Ale mně by se líbilo, jak tu psala Hanka, že u nich se dělí děti podle metody, která jim vyhovuje. V češtině na výběr klasika a genetická, v matice na výběr klasika a Hejny. U nás je problém sehnat genetickou třídu, učitelé, co to učili, od toho postupně upustili, nevím proč. A Hejny je snad jen v placené mensa třídě :zed:

Predskolacka by do genetické třídy nemohla, má horší sluchove vnímání(řešeno i na logopedii),skládání slabik jí vyhovuje. Ale Hejneho matematika by ji třeba bavila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6942
11.3.21 13:32

Prázdných prvních tříd bych se nebála - minimálně půjdou ti, co měli odklad loni a úplně málo jich taky nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin