Dát dítě do první třídy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
41140
10.3.21 14:15
@Vercsi148 píše:
Já jsem narozená v půlce srpna a norlálně jsem šla do školy a neměla jsem žádný problém. Možná jen to, že jsem byla malá oproti ostatním a taky jsem trochu záviděla těm starším, že jsou starší. No a dnes mám sama dceru, která naopak půjde do školy skoro v 8 letech, ale u nás k tomu jsou závažné důvody. Poradny jsou plné rodičů, kteří chtějí dětem prodloužt dětství a dost často jim to prochází a je pravda, že z odkladu se stává trochu „trend“. Dítě někdy zvládně víc, než si rodič myslí…

Opravdu? já mám dvě děti skoro 5 a 8 a doma i práci podobné věkové složení dítek a toto téma se řešilo a řeší hodně. A nikdo z nich nedával odklad proto, aby si „prodloužili dětství“ a pro nikoho z nich to nebyl snadný krok :think: mi přijde, že tím se ty odklady jen shazují, aby to vypadalo, že to je něco horšího, jen vrtoch rodičů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
10.3.21 14:16
@Hoa Mai píše:
Přesně. Já jsem taky vždycky vnímala jako výhodu, že jsem byla jedna z nejmladších. A letní děti našich známých, kteří chodí do školy teď, taky. Já jsem ještě jako malá naopak byla na ZŠ naštvaná, že jsem „až třetí nejmladší“, předběhla mě srpnová spolužačka a zářijový spolužák, který nastoupil v necelých 6 letech. Všichni tři jsme patřili k těm lepším a všichni máme VŠ.
Já jsem naopak strašně ráda, že mi rodiče odklad nedali. VŠ se mi protáhla tím, že jsem dělala dvouobor, kde jsem ten druhý obor začínala o rok později, pak jsem byla dva semestry v zahraničí a poslední ročník jsem si musela rozložit kvůli práci na plný úvazek, takže z toho byly rázem tři roky navíc a už tak jsem si připadala jako stará baba.
A nemám vůbec pocit, že by se po dnešních prvňáčcích chtěly nějaké zázraky. Mám teď syna prvňáčka na distanční výuce a pětiletého předškoláka (v srpnu mu bude 6). Předškolák sleduje bráchovy online hodiny a v pohodě se chytá a to jsou ve srovnání se školami v okolí napřed. Matiku předškolák zvládá bez problémů, prvouku a AJ taky, ve čtení je pomalejší, ale stíhá tempo hodiny, jediné, co nedělá, je psaní. Fakt si nedovedu představit, že bych ho nechala smrdět ještě celý příští rok ve školce. Že bude ve třídě nejmladší, je skoro jisté (pokud tam nebude někdo předčasně zaškolený), on to ví a je na to pyšný.

Je fakt, že se to srovná na té VŠ. I u nás ti mladší na ní strávili víc času než ti starší. Ti mladší si kolikrát dali třeba rok pauzu - dobrovolnictví, cestování. Zatímco ti starší končili i o rok dřív. To samé studium v zahraničí - ti mladší to prostě nechali být, mi ostatní spíš syslili kredity dopředu a vybíhali si prominutí prerekvizit. Takže mladší třeba končil ve 26, kdy ten starší už měl po doktorátu. :nevim: Ale plus mínus se to prostě dorovnalo, v zahraničí jsme aspoň rok studovali všichni, někdo kvůli tomu prodlužoval, někdo ne, to samé práce/rození dětí, tam věk nehrál roli. Prostě ti starší už s tím časem nakládají efektivněji (protože tam je ten tlak - na druhou stranu to je slušná motivace), ti mladší zas mají pocit, že si můžou dát oraz, což je taky fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
10.3.21 14:17
@Johanka21 píše:
Ahoj, zajímá mě názor druhých, dát dítě které bude mít 7 let v lednu, letos už do školy? Dnešní doba je prostě jiná, jsou mnohém větší nároky na prvňáčky než dříve a jelikož letošní předškolní rok za nic nestál,nemám ten pocit že je dcera na školu připravená. Učitelky si myslí, že nevidí v nástupu problém ale já vidím různý nedostatky u dcerky. :nevim:

Co do dětí v předškolní přípravě nevloží rodiče, žádný systém nedožene. A rok zbytečného odkladu dítě do školy nepřipraví. Mysli taky na to, kolik dceři bude, až bude ze školy vycházet a jestli spíše v tenhle moment nebude pro ni výhodou, že nebude zbytečně o rok starší. Jestli je dcerka v pohodě, nemá žádné zjevné potíže, tak o zbytečném odkladu, prosím, vůbec neuvažujte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.3.21 14:19

@Johanka21 Mám dubnové dítě a pofrčí. Starší sourozenec je červnový a frčel taky normálně.
Myslím, že dítě, kterému se doma normálně věnují a chodilo od těch 3-4 let do školky, opravdu žádný výrazný handicep že přednecelými dvěmi týdny zavřeli školku (a lonic byla třeba 2 měsíce taky zavřená) nezíská.
Nic ti taky nebrání se doma dítěti ohledně předškolní přípravy věnovat.

Jen si to chce spousta rodičů usnadnit a odložit si povinnosti (a to nemluvím o dětech vyloženě školsky či sociálně nezralých). Ale ruku na srdce, tam kde není nadání nebo zájem ze strany rodiny, tam nepomůžou ani tři roky odkladu a ty děti začnou dříve či později stejně pokulhávat, ať jsou nebo nejsou o rok starší, než spolužáci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
10.3.21 14:20
@ludmilaadamkova píše:
Dávat dítě do školy o rok později že bude skákat a běhat nejlépe je hrozně krátkozraké. Předně je to vždy v rámci třídy pokud by dělal sport závodně tak tam je to zase podle ročníku.

Je to tak a tomu dítěti to bohužel ve výsledku uškodí. Protože jakmile se dostane do prostředí, kde se děti nedělí podle školních ročníků, tak bude naopak pozadu. Máme mezi přáteli takové dvě děti, kluky, a nesou to dost špatně, protože ze školy nejsou zvyklé na porážku a na to, že se musí snažit, aby někoho dotáhly.
Mám syny necelé 2 roky od sebe a ten mladší je zvyklý dotahovat bráchu. My i brácha ho povzbuzujeme a on je motivovaný a je vidět, jak ho to táhne kupředu. Pak to vede k takovým kuriózním situacím, kdy třeba na hřišti učí o tři roky starší sourozence svých spolužáků ze školky kotoul na hrazdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
@Keyllah píše:
já ti věřím, jen říkám, jak bývají občas srpnové děti prezentovány a když vidím srpnové kluky, dost to tomu i odpovídá ;) když by šli všichni, tak jak mají, tak se ten rozdíl dle mě za rok/dva setře, ale pokud tam máš na jedné straně „hravého“ sotva šestiletého srpnového kloučka a dítko s odkladem třeba o rok a půl starší, tak tam ty rozdíly prostě jsou a nějakou dobu budou. A přiznám se, jako matka toho mladšího dítka, jsem po seznámení s možnou budoucí třídou, z tohoto měla dost obavu -) já měla drobnou holčičku, která měla necelé přes měsíc 6 a na druhé straně byla skupinka klučíků o rok a půl starších, o dvě hlavy větší a 15kg těžší…

Srpnová neteř šla taky o rok později a drobná moc nebyla. Náš není žádná vazba, jeho kamarád ho přerost skoro půl hlavy, ale má vysoké rodiče. Je skoro stejně starý jako syn zakladatelky a fakt si nedovedu představit, že by dostal odklad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Yorkmut

Pokud budou deti, kterym je v lednu sest, dostavat odklad do skoly, tak se rovnou muze udelat dochazka az od sedmi. Kdyz k tomu neni vazny duvod, tak je to naprosto zbytecne.

• Citovat
  • Upravit
2775
10.3.21 14:24
@Keyllah píše:
u nás poslední dva roky bylo ve třídě cca 1/3 s odkladem a myslím, že letos to bude díky covidu ještě víc :think: my to naštěstí budeme řešit až za rok, ale jestli to pojede stylem jako teď, kdy sny byl ve školce od začátku roku cca 5 dní, tak budu taky hodně uvažovat. On je navíc srpnovej, hodně hravej a na některý věci úplně levej, ale tam se to snad ještě zlepší, ale jestli bude situace kolem covidu taková to, no, nevím, nevím…

Mě toto přijde trošku přitažený za uši. Proč se raději nepřizpůsobí osnovy a nezmenší počty dětí ve třídách, aby první třídu mohly zvládat všechny děti a ne každý rok řešit třetinu odkladů. U nás na kraji Prahy jsou školy narvané a do žádné soukromé s menším počtem žáků jsem dceru nedostala, protože zápisy jsou vedeny jako přijímací řízení. Tedy výhodu mají šikovné spolupracující děti, které by ji měly i v normální škole, ale děti s problémy, třeba s extrémní nesmělostí, jako moje, nemají šanci se do takové školy, která by pro ni byla velký přínos, dostat. Tak jsme to odseděli ve státní s počtem 26 dětí v první třídě, polovina z toho děti s cizím mateřským jazykem. Prostě masakr, ale učitelky přísné a ještě do toho covid. školní psycholožka se mě ptala, proč jsme nedali odklad, že by jí to pomohlo - probůh, ona je v listopadu, co by do té doby kde dělala? školku blbě snášela i tak. chápu, že to teď nikdo nevyřeší…
odklad bych zvažovala jedině, že by hrozil další rok distančního vzdělávání a věděla bych, že by to rodinu příliš zatěžovalo, protože co mám doma už rok se 3 dětmi, to bych nikomu nepřála

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
686
10.3.21 14:26

@Bábrdl
To zalezi taky na lokalite - treba u nas se bere odklad evidentne jako stigma a melo ho jen par deti, jinak vetsina sestileti, ale je to ctvrt znacne bohata. Odklady byly prvni den videt hned, par decek vyrazne vyssich…no vypadalo to zvlastne. Ale tam, kde to je norma, jsou sestileti fakt v nevyhode. Znam dokonce nekoho s dvouletym odkladem, pak tyhle decka maji treba na prijimacky na gymply dost vyhodu, to je fakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.3.21 14:27

A k těm vělikostním rozdílům. Dcera má e školce jednu těžkotonážní spolužačku. Věkově jsou na stejno. Mám ji dát odklad, aby se moje zakrslé skoro čtoucí dítě necítilo divně?
Mrňavá bude furt, velý život, jako já.
Je mnohem efektivnější s tím dítě naučit pracovat, než mu umetat cestičku.

A nároky na děti ve škole/v první třídě nikterak vysoké nemají. Ale zaznamenala jsem i matku, co si postěžovala, jak ty děti ve škole přetěžují, když už v listopadu se učí slabiky, počítat a psát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3416
10.3.21 14:27

@Deneriss Já bych se nebála, že bude nejstarší. Dcera je v září, do školy o rok dřív nešla především s ohledem na sociální nevyzrálost. A mají ve třídě děti skoro o rok starší 8o Ty šli ještě přes přípravnou třídu. V první třídě byly skoro o hlavu větší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.3.21 14:28
@Keyllah píše:
já ti věřím, jen říkám, jak bývají občas srpnové děti prezentovány a když vidím srpnové kluky, dost to tomu i odpovídá ;) když by šli všichni, tak jak mají, tak se ten rozdíl dle mě za rok/dva setře, ale pokud tam máš na jedné straně „hravého“ sotva šestiletého srpnového kloučka a dítko s odkladem třeba o rok a půl starší, tak tam ty rozdíly prostě jsou a nějakou dobu budou. A přiznám se, jako matka toho mladšího dítka, jsem po seznámení s možnou budoucí třídou, z tohoto měla dost obavu -) já měla drobnou holčičku, která měla necelé přes měsíc 6 a na druhé straně byla skupinka klučíků o rok a půl starších, o dvě hlavy větší a 15kg těžší…

Syn chodí do 3. třídy. Dodnes si pamatuju, když na začátku první třídy stály děti před učebnou a maminky hodnotily, jaké jsou rozdíly a chudinka malinká holčička. Nejmenší ze všech, co jí to maminka udělala, že jde tak brzy a tak malé, na druhé straně jasní odkladoví kluci, co je to masakr, že půjdou v 8 letech do školy… Zkrátím to. Ta nejmenší chudinka je nejstarší ze třídy, protože si první třídu vzala pro velký úspěch ještě jednou.
No a nejvyšší a nejstatnější klučík je ten nejmladší, ale tatínek má kolem 2 metrů. :nevim:
Mezi dětmi rozdíly byly, jsou a budou. Syn šel a měl 20 kg ve skoro 7 letech, seděl s klukem, co měl 50 kg…

@safina jak upravit osnovy pro první třídu? Už jsem se tu ptala. Co je na první třídě tak hrozného a těžkého a za nás nebylo, že kvůli tomu přibývá tolik odkladů.
PS: Teď nejsou osnovy, ale ŠVP.

• Citovat
  • Upravit
22026
10.3.21 14:28
@Svistice píše:
Myslím, že dítě, kterému se doma normálně věnují a chodilo od těch 3-4 let do školky, opravdu žádný výrazný handicep že přednecelými dvěmi týdny zavřeli školku (a lonic byla třeba 2 měsíce taky zavřená) nezíská.
Nic ti taky nebrání se doma dítěti ohledně předškolní přípravy věnovat.Jen si to chce spousta rodičů usnadnit a odložit si povinnosti (a to nemluvím o dětech vyloženě školsky či sociálně nezralých). Ale ruku na srdce, tam kde není nadání nebo zájem ze strany rodiny, tam nepomůžou ani tři roky odkladu a ty děti začnou dříve či později stejně pokulhávat, ať jsou nebo nejsou o rok starší, než spolužáci.

Naprosto souhlasím. Oni to hlavně mnozí rodiče chtějí usnadnit svým dětem - je to v podstatě takové (více či méně skryté) umetání cestičky… aby jim to šlo lépe, rychleji, aby se nemusely tolik snažit, aby jiní proti nim neměli „nespravedlivé výhody“, jak tu zaznělo, apod.

To je bohužel celospolečenský trend - snižování nároků na děti a usnadňování jim všeho, co jen trochu jde - a tím pádem se už dost let rapidně snižuje úroveň znalostí a vědomostí dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
529
10.3.21 14:30

@Keyllah
Bohužel, opravdu to tak je. Já sama mám v okolí, dokonce i v blízké rodině případy, kdy rodiče argumentují přesně takhle. Ono je ještě hravé, mají nárok si prodloužit dětství, pak už budou mít jenom a jenom školu…
A tím, že chodím s dcerou po poradnách už od tří let, tak tam jsem to slyšela přímo od zaměstnanců. Každý rok jsou poradny před zápisy přehlcené a spousta rodin by tam ani nemusela být. A bohužel je to tak, jak píšeš, proto se potom pohlíží na odklady tak, jak se pohlíží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.3.21 14:33
@Svistice píše:
A k těm vělikostním rozdílům. Dcera má e školce jednu těžkotonážní spolužačku. Věkově jsou na stejno. Mám ji dát odklad, aby se moje zakrslé skoro čtoucí dítě necítilo divně?
Mrňavá bude furt, velý život, jako já.
Je mnohem efektivnější s tím dítě naučit pracovat, než mu umetat cestičku.A nároky na děti ve škole/v první třídě nikterak vysoké nemají. Ale zaznamenala jsem i matku, co si postěžovala, jak ty děti ve škole přetěžují, když už v listopadu se učí slabiky, počítat a psát.

Na mamku jednou vyběhla maminka, že se jí nelíbí, že jedou příliš rychle, protože si prohlédla učebnice a už v první třídě bude dítě umět všechna písmena a mělo by číst plynule. Prý za ní to nebylo, oni to dělali první dva roky. No a pak se ukázalo, že maminka chodila do jiného typu školy :lol:

Ale rodičům se nelíbí i to, že se apeluje na to, aby děti neměly větší vady řeči. Když byl u zápisu syn, tak jsme se tam sešli s chlapečkem, co neuměl tak 8 hlásek. Učitelka navrhla odklad a logopedii, tak maminka vyskočila jako čertík z krabičky, jak škola přetěžuje děti, že na mluvení je času dost…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin