Dát dítě do první třídy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
211
11.3.21 08:22
@Russet píše:
A proč? Nemyslím si, že by to děti nadměrně zatěžovalo. Jsou jak houby. Lepší toto, než když nás porevolučně učit říďa stylem mluvy pana Zemana, který byl o lekci před námi.

Většina důvodů je už napsána v příspěvcích výše. Žádná enormní zátěž to není, ale výsledek dle toho vypadá. Raději bych dala dětem hodinu volna. Kromě toho, co tu už zaznělo, to u nás osobně má ještě jeden aspekt. A sice, mé dítě je od útlého věku perfekcionista a má „dar“ sebereflexe. Tudíž velmi dobře ví, že se za ten půlrok v AJ prakticky nic nenaučilo a má z toho špatný pocit. Dokonce bralo jako hotovou věc, že z AJ přece musí mít na vysvědčení dvojku..A bylo překvapené, že má jedničku, když si ta slovíčka nepamatuje. Snad si nevypěstuje nějaký blok.. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
11.3.21 08:29

Jinak k tématu diskuze. Řešili jsme minulý rok. Dítě tedy podzimové, ale školka se mírně klonila k odkladu - kvůli sociální stránce. Já nad tím taky uvažovala, ale kvůli covidu, neb sociální stránka byla dle mě povahou a to se nezmění. Nakonec jsme dítě do školy dali a jsem za to ráda. Ve škole mu to jde (až na tu angličtinu), líbí se mu tam mnohem víc než ve školce, a nedokáži si představit, co by ve školce další rok dělalo.

Příspěvek upraven 11.03.21 v 08:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
11.3.21 08:32

Statisticky je prý 20% odkladů. U syna ve třídě jsou z těch 22 dětí s odkladem 3.
Ve školce jich bylo 24 a odklad měli 2 kluci (jeden srpnový a jedne kvůli rozsáhlejším logo vadám).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
11.3.21 08:49
@Svistice píše:
Statisticky je prý 20% odkladů. U syna ve třídě jsou z těch 22 dětí s odkladem 3.
Ve školce jich bylo 24 a odklad měli 2 kluci (jeden srpnový a jedne kvůli rozsáhlejším logo vadám).

Jj, 20 procent. Ale měly by být 4 procenta. Ono to záleží, jak se to kde sejde. Nemám představu, kolik odkladovych dětí je ve třídě u dětí, vím jen, že ty červnové jsou jedny z nejmladších a OK. Ale vím zhruba, kolik odkladů je ve třídách ve škole, kde asistuji. Tam je to ale zkreslené tím, že se tam centrují děti se SVP i během roku a ty už odklad měly. A taky mám ramcovou představu, jak se k odkladum staví místní okolí a jaké matky dávají a z jakých důvodů. Celkově je to tragédie, rodiče si dovedou vymyslet banální důvody, jen aby ten rok klidu bez povinností navíc získaly. Poradenska zařízení se je snaží brzdit, ale rodiče ví, že je to na nich. A covid jim nahrává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.3.21 08:52

Můžu se jen zeptat? Ty děti, co jdou do školy s tak velkým odkladem (v podstatě v 8 letech) neumí v těch 8 číst? To mi přijde naprosto šílené.
V zahraničí chodí děti do školy už v pěti.

• Citovat
  • Upravit
33005
11.3.21 08:56

@Pears206 Zas poukd by jim PPP jasně řekla, že odklad ne (= nedala kladné stanovisko k odkladu), tak by to ty rodiče zastavilo (leda by si pak museli zaplatit posudek od soukromé psycholožky). :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
11.3.21 08:57
@Anonymní píše:
Můžu se jen zeptat? Ty děti, co jdou do školy s tak velkým odkladem (v podstatě v 8 letech) neumí v těch 8 číst? To mi přijde naprosto šílené.

To si teda pokám na odpovědi, protože by mě to taky zajímalo. Neumím si představit mít doma dítě 7+, co si nepřečte alespoň venku na cedulích základní věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
11.3.21 09:07
@kacz píše:
Nevím, kam chodíte do školy. V synově třídě má odklad 1 dítě a v celém ročníku (3 třídy) max. 5 dětí.

já mám díky svým dětem v oku současnou první a druhou třídu u nás a těch odkladů je tam opravdu hodně, rozhodně nejde o jedno nebo dvě děti…když mrknu na zprávy a statistiky ČSÚ, tak se uvádí že loni to bylo 23% dětí, to máš skoro jedna 1/4 dětí ve třídě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
11.3.21 09:14
@Svistice píše:
@Pears206 Zas poukd by jim PPP jasně řekla, že odklad ne (= nedala kladné stanovisko k odkladu), tak by to ty rodiče zastavilo (leda by si pak museli zaplatit posudek od soukromé psycholožky). :nevim:

Odklad je na rodičích. Je to jejich rozhodnutí. A toto PPP, myslím, neudělá. Jako jiné poradenské zařízení, musí pracovat i s možnostmi a přáním rodiny. Píše se do doporučení, k čemu se přiklání rodiče. Na to není jediný test, který by udělal dělící čáru, ale testuje se každá složka zvlášť.

Jiné je to s předčasným nástupem. Tam je důležité kladné nebo neutrální stanovisko PPP a záleží na řediteli školy, jestli takové dítě vezme, jestli má místo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3416
11.3.21 09:22
@Anonymní píše:

Dcery kamarádka je narozená v červenci, měla odklad, chodila rok do přípravky a se čtením v první třídě bojovala minimálně první pololetí, kdy její maminka jásala, že už zvládá přečíst v tramvaji názvy zastávek. Ve třídě má ještě starší děti a ty také číst neuměly. Pro mě to je taky nepředstavitelné, dcera četla po pátém roce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2434
11.3.21 10:03

Řešila jsem s dcerou loni, je červencová. Ve školce odklad učitelky doporučovaly, že je hravá. V PPP mi nějak extra neporadila, že je to na nás a ano, je hravější, neposedná. Já s tím moc nesouhlasila, u dcery je to spíše povahový rys než nevyzrálost. Její otec je takový dosud :lol: V jarním lockdownu jsem s ní zůstala na ošetřovačce a dělaly jsme intenzivně všelijaké pracovní listy apod. a zvládala. Do školy nakonec šla a nelitujeme. Je jedna z nejmladších, ale zdaleka ne nejmenší. Při online výuce mám srovnání s ostatními dětmi a nemá žádný problém. A to neuměla číst, znala jen některá písmena, o psaní nemohla být vůbec řeč. Připadá mi, že má konečně motivaci, ve školce ji prostě neměla.
Argument o prodloužení dětství mi otevírá kudlu v kapse :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
11.3.21 10:32

@topazio @Kirstenn To jste mi rozšířily obzory, děvčata. :mrgreen: U nás mají AJ od první třídy všechny děti, co znám a jsou teď na prvním stupni, tak jsem měla za to, že už je AJ od 1. třídy povinná. Náš kluk ji má teď i během distanční výuky. Na podzim ji neměli, to jen poslala nějaké pracovní listy a výuková videa, teď už mají regulérně online hodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
11.3.21 10:51
@Hoa Mai píše:
@topazio @Kirstenn To jste mi rozšířily obzory, děvčata. :mrgreen: U nás mají AJ od první třídy všechny děti, co znám a jsou teď na prvním stupni, tak jsem měla za to, že už je AJ od 1. třídy povinná. Náš kluk ji má teď i během distanční výuky. Na podzim ji neměli, to jen poslala nějaké pracovní listy a výuková videa, teď už mají regulérně online hodinu.

U nás je od první třídy, dvě hodiny týdně, děti jsou od první třídy rozděleny na skupiny. Ale co vím, tak na jiných ZŠ v našem městě je až od třetí třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
11.3.21 10:55
@Katcha píše: Řešila jsem s dcerou loni, je červencová. Ve školce odklad učitelky doporučovaly, že je hravá. V PPP mi nějak extra neporadila, že je to na nás a ano, je hravější, neposedná. Já s tím moc nesouhlasila, u dcery je to spíše povahový rys než nevyzrálost. Její otec je takový dosud :lol: V jarním lockdownu jsem s ní zůstala na ošetřovačce a dělaly jsme intenzivně všelijaké pracovní listy apod. a zvládala. Do školy nakonec šla a nelitujeme. Je jedna z nejmladších, ale zdaleka ne nejmenší. Při online výuce mám srovnání s ostatními dětmi a nemá žádný problém. A to neuměla číst, znala jen některá písmena, o psaní nemohla být vůbec řeč. Připadá mi, že má konečně motivaci, ve školce ji prostě neměla.
Argument o prodloužení dětství mi otevírá kudlu v kapse :nevim:

To mě taky. A některé hloupé matky řekly, že jsem svoje dítko okradla o dětství, protože nedostal odklad. Je srpnový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24334
11.3.21 11:05

Jsem v podobné situaci a rovněž váhám. Dcera je srpnová, malá a hubená. Celou dobu jsem počítala s odkladem nástupu do školy. Paní učitelka z MŠ mi řekla, že jí to ani nepřišlo na mysl. Nechala jsem tedy vyšetřit speciální pedagožkou a závěr je ten, že v něčem pozadu, v něčem napřed a v něčem průměr, poradila mi na co se při domácí práci zaměřit. Prý do školy může a pokud budeme chtít odklad skrze covid tak to bude problém. A že ji vyšetřila v 5,5 letech a za toho půl roku ještě dítě obvykle udělá velký pokrok. Takže zase nevím nic :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin