Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Johanka21 píše:
Ahoj, zajímá mě názor druhých, dát dítě které bude mít 7 let v lednu, letos už do školy? Dnešní doba je prostě jiná, jsou mnohém větší nároky na prvňáčky než dříve a jelikož letošní předškolní rok za nic nestál, nemám ten pocit že je dcera na školu připravená. Učitelky si myslí, že nevidí v nástupu problém ale já vidím různý nedostatky u dcerky.
Nejsou větší nároky, dokonce podle učebnic byly daleko větší nároky. Pokud je dcera připravená, těší se, tak bych ji dala
Jsem taky lednová a šla jsem normálně.
Já třeba svoji dceři (dubnová) dávám zdravotní odklad, protože má dg.
a dlouho jsem nad tím přemýšlela.
Nejsi ale jediná, kdo kvuli covidu přemýšlí nad odkladem. U nás víc jak polovina dětí má žádost o odklad (ze 48 předškoláků to je prostě mazec), naštěstí to projde PPP a snad nějaký rodič bude soudný a odklad nakonec nedá. ![]()
@Bábrdl píše:
Ve třídě u dcery má odklad podle mě tak 1/2 dětí. Když dcera chodila v první třídě na oslavy, slily všechny holčičky 8 letTrochu mě mrzí, že jsem ten odklad nedala, protože tohle se pak s těmi „poctivými dětmi“, co šly v šesti, potáhne.Furt budou nejmladší.
bohužel, je to tak. My u dcerky hodně váhali, odklad dali a já si to i trochu vyčítala. Ale když to teď vidím, jsem za to ráda. U ní ve třídě má odklad min. 1/3 dětí a jde to poznat, u online výuky to člověk slyším. Jim trošku rychleji a lépe naskakuje čtení, psaní, přijde mi, že se s tím tak netrápí, jako ti menší, dokáží se líp koncentrovat…
U únorového dítěte jsem o tom vůbec nepřemýšlela. Ve třídě je věkově tak nějak uprostřed, odkladové děti tam mají, tuším, tři, plus jedno říjnové, co šlo defakto v 5 letech, to je normální, šikovné dítě. Čistě z důvodu věkového bych o tom u lednového dítěte vůbec neuvažovala (technicky vzatomá furt o dost blíže tomu září předtím než potom). Samozřejmě. pokud by byly jiné problémy, tak jo, ale to by nesouviselo s datem narození.
Já sama jsem začátek prázdnin, šla jsem normálně v 6 letech, už jsem četla a první třídu se pronudila. Neměli jsme ještě devítku, při maturitě mi nebylo ani 18 a pak jsem si zvolila hodně dlouhou vejšku, rok strávila v cizině a ze školy vylezla v pětadvaceti, a to už jsem se vdávala a chtěla děti.
@chs.jasmin píše:
Nejsou větší nároky, dokonce podle učebnic byly daleko větší nároky. Pokud je dcera připravená, těší se, tak bych ji dalaJsem taky lednová a šla jsem normálně.
Já třeba svoji dceři (dubnová) dávám zdravotní odklad, protože má dg.
Nejsi ale jediná, kdo kvuli covidu přemýšlí nad odkladem. U nás víc jak polovina dětí má žádost o odklad (ze 48 předškoláků to je prostě mazec), naštěstí to projde PPP a snad nějaký rodič bude soudný a odklad nakonec nedá.a dlouho jsem nad tím přemýšlela.
u nás poslední dva roky bylo ve třídě cca 1/3 s odkladem a myslím, že letos to bude díky covidu ještě víc
my to naštěstí budeme řešit až za rok, ale jestli to pojede stylem jako teď, kdy sny byl ve školce od začátku roku cca 5 dní, tak budu taky hodně uvažovat. On je navíc srpnovej, hodně hravej a na některý věci úplně levej, ale tam se to snad ještě zlepší, ale jestli bude situace kolem covidu taková to, no, nevím, nevím…
@Alušáček píše:
V našem okolí maji odklad jen některé letní děti, jinak všichni chodí normálně a u lednového si myslím, že není co řešit.. Vždyť v září tomu dítěti bude za 4mesice 7let.
No tak takhle půjde do školy v 7 a za 4 měsíce ji bude 8.
dceři tím jen uškodí.
@Keyllah píše:
bohužel, je to tak. My u dcerky hodně váhali, odklad dali a já si to i trochu vyčítala. Ale když to teď vidím, jsem za to ráda. U ní ve třídě má odklad min. 1/3 dětí a jde to poznat, u online výuky to člověk slyším. Jim trošku rychleji a lépe naskakuje čtení, psaní, přijde mi, že se s tím tak netrápí, jako ti menší, dokáží se líp koncentrovat…
Tak jasně. Jsou o rok starší…
Můžeš mi napsat, v čem se kladou větší nároky než na nás? Nerýpu, opravdu mě to zajímá, protože to slyším pořád, ale nikdo to nevysvětlí. Případně mi řeknou, že chtějí, aby děti uměly písmena, protože to umí všichni. Neumí. Neviděla bych to tak dramaticky. Moje máma učila skoro 50 let a aktuálně supluje. Má schované přípravy z roku 1970, kdy učila první rok. Měla prvňáky a prý většinu věcí poslední roky použít nemohla, protože to děti nezlvádaly, prý děti mají jiné znalosti než dřív. Nainstalují hru na tablet, ale nevědí, jak se jmenují rodiče… Hlavně jsou i mezi dětmi větší rozdíly. Teď mi říkala, že dřív byla norma, že děti napočítaly do 20 a znaly barvy, aktuálně to prý tak není.
Děti hůř mluví a nejde jen o výslovnost, ale hodně dětí nesestaví ani větu. Např. se ptala dětí, co dělaly o víkendu a dozveděla se „Televize.“
V čem vidíš nedostatky dcerky?
Jinak bych to na školku neházela. Syn nechodil do školky skoro vůbec a sice má odklad, ale z jiných důvodů. Školní věci jsme ho naučili doma.
Hlavně je ještě půl roku. Podívej se na internet. Všude je velké množství materiálů. Krásnou přípravu má Logošík. Má to ucelené, k vytištění.
A hlavně, pokud jí bude 7 v lednu, tak bude s dětmi i o rok a půl mladšími. I to může pak děti ovlivnit. Nad tím bych se také zamyslela.
@Bábrdl píše:
Tohle platilo v minulosti, když normálně šly děti do školy v šesti a odklad měly dvě tři. Teď, když má tolik dětí odklad, je to prostě jinak.
U nás má letos odklad ze 70 dětí 8. Takže to je jak kde
. Z těch 8 znám 5 a všechno jsou děti červenec a srpen, co mají problémy s mluvením, grafomotorikou, pozorností a tak. Starší syn chodí výš a vím, že má ve třídě s odkladem 3 spolužáky - z 28 dětí ![]()
Rozhodně to není půlka. Zatím se říká, že kolem 20%. Letos to asi bude víc.
Omlouvám se za anonym. Je to kvůli mámě.
Jestli je dítě zdravé, tak bych žádný odklad nedala. Nevím co je to dnes za módu dávat odklad skoro všem.
Moje dcera se do školy moc těšila, že ji čeká něco nového a bude se vzdělávat.
První týdny byli složité, ta změna školka- škola a dnes super. Učí se perfektně, vše stíhá jako ostatní děti někdy i líp a že jich tam bylo hodně starších.
@Barunkaska píše:
Ja mam dceru predskolaka, v dubnu ji bude 6 a o odkladu furt dost vazne uvazuju. Kdyz se ji zeptam jestli chce do skoly tak nechce, uceni ji nebavi, nevydrzi u toho, je roztekana, hrava, netrpeliva. Ucitelka mi rekla, ze mysli ze by to zvladla ale na druhou stranu mi navrhla zda nechceme zkusit PPP. Sama nevim, takze cekam do zapisu pak bych zkusila PPP a podle toho bych se rozhodla. Ja byla cervencova, sla jsem v 6 a 2 mesicich a mamka i ja jsme nazoru ze bylo brzo. Ne ze bych prej byla hloupa ale byla jsem trdlo. A cela trida me akorat sikanovala. Takze jde hlavne o to, aby to dite pak nebylo nestastny z te skoly protoze uz je na ne vyvijen nejaky tlak. Jenze me dceri by bylo 7 a 5 mesicu ani ne. To mi jeste neprijde tak hrozny. Ale dat odklad 7 letymu diteti? To se snad ani bezne nedela ne? K tomu uz musi bejt sakra duvod ne ze je dite jen trochu hravejsi nebo covidmne treba ucitelka ve skolce rikala ze ji teda hravejsi prijdou skoro vsechny ty predskolacci co tam ted ma
U červencové dcerky jsem to měla podobně. Čekala jsem, že mi učitelky a PPP poradí. A výsledek? Dcerka by školu asi zvládla, ale je hodně citlivá, bývala často nemocná, tak je to tak na hraně, tak ať se rozhodnu já
to mi opravdu pomohly
nakonec jsme odklad dali, já o tom dumala ještě asi půl roku, než přišel covid a teď jsem ráda.
@Pipet píše:
@Barunkaska k zápisu už máš mít posudek PPP hotový, na nic nečekej… Navíc s vysokou pravděpodobností budou zápisy jen o tom, že do školy zaneseš formulář.
K zápisu nemusí mít posudek PPP hotový. Ten bohatě stačí do konce srpna. Jen některé PPP přes léto nefungují a i pro ředitele škol je lepší mít seznam žáků pripraveny dřív.
@Bábrdl píše:
Tak jasně. Jsou o rok starší…
v první a druhé třídě jde ten rozdíl opravdu vidět. Dál už přímou zkušenost nemám, ale myslím, že se tam to už snad nějak srovná, ale zas, když se pořádně nechytne začátek, nebo si dítko „zvykne“ že mu to moc nejde
od kamarádky syn je dost špatný z toho, že mu to čtení nejde tak dobře, jako ostatním, ale když to jsou převážně dítka s odkladem, a on je prostě nestíhá, ikdyž doma dost dřou
pak ho to nebaví, nechodí tam rád, nekoncentruje se a tím pak ještě víc mešká…
Mému synovi bude 6 na konci srpna a také přemýšlím o odkladu. Co si o tom myslíte? Bude mu čerstvé 6 a je takový hodně dětský ještě
@Keyllah píše:
u nás poslední dva roky bylo ve třídě cca 1/3 s odkladem a myslím, že letos to bude díky covidu ještě vícmy to naštěstí budeme řešit až za rok, ale jestli to pojede stylem jako teď, kdy sny byl ve školce od začátku roku cca 5 dní, tak budu taky hodně uvažovat. On je navíc srpnovej, hodně hravej a na některý věci úplně levej, ale tam se to snad ještě zlepší, ale jestli bude situace kolem covidu taková to, no, nevím, nevím…
V srpnu je výjimečné, když to dítě d školy jde a odklad naopak nemá, tam bud v pohodě. Pracuji ve škole a máme dva srpnové, kde nebyl odklad. Jeden bho potřeboval jako sůl, ale je klučina vysoký, tak ho rodiče nedalia velká škoda, druhá je holčička, rozumově hodně napřed, te ta škola sedla skvěle. ![]()
Docela mě děsí, jak všude čtu jak na odklad, že kvůli covidu dítě do školy nechtějí dát. Na druhou stranu se tomu ani moc nedivím. Nicméně není nic horšího, jak znuděný odkladák ve školce. To nekdy nadělá velkou paseku, jak ve školce, tak pak znuděnost v první třídě, dky se tomu dítěti ta škola pak zhnusí.
@Anonymní píše:
Mému synovi bude 6 na konci srpna a také přemýšlím o odkladu. Co si o tom myslíte? Bude mu čerstvé 6 a je takový hodně dětský ještě
Nikdo Ti tady neřekne víc než bylo napsáno zakladatelce - někdo by dal, jiný ne.
Tvého syna nikdo neznáme a nemůžeme posoudit, zda je pro školu zralý nebo ne - u těchto „hraničních“ dětí (a zvlášť chlapců) je to dost ošemetné. Poraď se s učitelkami v MŠ, zajdi do PPP, porovnej to se svým názorem a podle toho se rozhodni.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Já mam dceru na začátku října a naopak si dokážu představit, že půjde jakoby o rok dřív díky tomu - ale to je hrozně předčasné. ROzhodně jsem pro odklad jen kvůli závažným důvodům. Dávat dítě do školy o rok později že bude skákat a běhat nejlépe je hrozně krátkozraké. Předně je to vždy v rámci třídy pokud by dělal sport závodně tak tam je to zase podle ročníku.