Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Svistice píše:
Hele, tak to bude super. Já se nebudu zlobit, když moje děcko bude v září ve třídě třeba jen s dalšími 10 spolužáky a dostane se mu opravdu indivinduálního přístupu.
Tak to mně to teda vadí dost, moje dítě má jít příští září ![]()
Holka půjde do školy v září a v dubnu bude mít šest. Odklad jsme nechtěli. Ale teda mají ve školce snad 12 odkladů, takže jich bude ve třídě deset.😁 Tak aspoň nějaká výhoda.
Velice se předem omlouvám, ale musím reagovat. Sice už nemám dítě, které by mělo nastoupit do školy, ale i tak mi připadá přitažené za vlasy, aby dítě narozené v lednu, které nemá žádnou závažnější poruchu, mělo odklad. Vám nepřijde divné, že by při nástupu do 1.třídy mělo necelý půlrok do 8.narozenin?
pen_mouth: Je to jen čistě můj názor. Naše dítě je narozené 22.srpna a nastoupilo do 1.třídy pár dnů po oslavě 6 narozenin. Do žádné poradny nás nikdo nehonil - proč také. Vyslechla jsem si názory učitelek z MŠ, že nevidí ani jeden důvod pro odklad školní docházky.
Věc druhá je to, že jsem pár lidmi byla odsouzena jako krkavčí matka, která to nebohé srpnové dítě žene do školy a jestli jsem se nezbláznila. Ne - nezbláznila. Vsadila jsem mimo jiné i na svou intuici a to nebohé dítě nastoupilo do školy v čerstvých 6 letech. Je nejmladší ve třídě, ale to ničemu nevadí. Někdo být nejmladší musí ![]()
Nikdy nenastaly žádné problémy. Nyní je v 5.třídě a na vysvědčení má zatím pořád samé 1.
Rozhodnutí je jen na Vás, ale za mě říkám: zdravé lednové dítě odklad NE ![]()
@JitkaaAdelka píše:
Velice se předem omlouvám, ale musím reagovat. Sice už nemám dítě, které by mělo nastoupit do školy, ale i tak mi připadá přitažené za vlasy, aby dítě narozené v lednu, které nemá žádnou závažnější poruchu, mělo odklad. Vám nepřijde divné, že by při nástupu do 1.třídy mělo necelý půlrok do 8.narozenin?pen_mouth: Je to jen čistě můj názor. Naše dítě je narozené 22.srpna a nastoupilo do 1.třídy pár dnů po oslavě 6 narozenin. Do žádné poradny nás nikdo nehonil - proč také. Vyslechla jsem si názory učitelek z MŠ, že nevidí ani jeden důvod pro odklad školní docházky.
Věc druhá je to, že jsem pár lidmi byla odsouzena jako krkavčí matka, která to nebohé srpnové dítě žene do školy a jestli jsem se nezbláznila. Ne - nezbláznila. Vsadila jsem mimo jiné i na svou intuici a to nebohé dítě nastoupilo do školy v čerstvých 6 letech. Je nejmladší ve třídě, ale to ničemu nevadí. Někdo být nejmladší musí
Nikdy nenastaly žádné problémy. Nyní je v 5.třídě a na vysvědčení má zatím pořád samé 1.
Rozhodnutí je jen na Vás, ale za mě říkám: zdravé lednové dítě odklad NE
Nechápu v čem bys měla být krkavčí matka. Mě naopak přijdou krkavčí matky, ty které vyžadují odklad u kterých k tomu není jediný důvod.
@janickaIII
Budeš se divit, ale pro některé jsem se z toho důvodu nehodila ani na hnůj ![]()
Ale mně to bylo fuk. Pro mě bylo nejdůležitější, že jsme se na tom shodli my dva jako rodiče a názory těchto „jezinek“ jsem pouštěla jedním uchem tam a druhý ven.
Mě to spíš připadá jako nějaká „móda“ dávat odklad i zcela zdravým dětem. A především těm, co jsou narozené leden - červen.
Je to čistě jen můj názor - dětství se tímto krokem nijak neprodlouží. Možná jim paradoxně může v dospělosti ten rok chybět. Pokud je dítě na školu zralé, mělo by nastoupit a ne zbytečně zůstávat další rok ve školce. Toť vše ![]()
Tak ono dat odklad bez duvodu je pri vetsinu matek dalsi rok pohody ve skolce bez povinné skolni docházky, povinného volna jen na prazdniny, dělání úkolu a dohledu nad prvnackem apod…
U nas ve skolce byl treba duvod pro odklad, aby sel kluk do skoly s kamarádem nebo ze sisla… ![]()
@Hanka1 píše:
Tak ono dat odklad bez duvodu je pri vetsinu matek dalsi rok pohody ve skolce bez povinné skolni docházky, povinného volna jen na prazdniny, dělání úkolu a dohledu nad prvnackem apod…
U nas ve skolce byl treba duvod pro odklad, aby sel kluk do skoly s kamarádem nebo ze sisla…
No tak vada výslovnosti důvodem k odkladu školní docházky je a není na tom nic skandálního.
@hanka.br. píše:
No tak vada výslovnosti důvodem k odkladu školní docházky je a není na tom nic skandálního.
Tak pokud mam dite s vadou vyslovnosti, tak to resim jeste pred nastupem do skoly a nedavam kvuli tomu odklad. S obema detma jsem prosla koleckem logopedie.
Tady to bylo v pripade kluka, co patlal, ucitelky ve skolce na to matku upozornovaly, ale ta byla dotcena, pac ji to prislo roztomile a resit to zacala po zapisu, kdy ji ucitelky ve skole rekly, ze bude mit problem se ctenim i psanim…
Pak dalsi duvod - on je hravý
snad vetsina sestiletych deti je hrava, to neni zadny handicap. A pak jsem taky slysela duvod - my mu chceme prodlouzit detstvi ![]()
Kvuli zbytecnym odkladum pak nejsou mista ve skolkach pro trilete deti. Nevim jak ted, ale za nas byl. Ja kvuli takovym odkladum typu hravost a jit do skoly s kamaradem, rok calovala soukromou skolku.. ![]()
@Hanka1 píše:
Tak pokud mam dite s vadou vyslovnosti, tak to resim jeste pred nastupem do skoly a nedavam kvuli tomu odklad. S obema detma jsem prosla koleckem logopedie.
Tady to bylo v pripade kluka, co patlal, ucitelky ve skolce na to matku upozornovaly, ale ta byla dotcena, pac ji to prislo roztomile a resit to zacala po zapisu, kdy ji ucitelky ve skole rekly, ze bude mit problem se ctenim i psanim…
Pak dalsi duvod - on je hravýsnad vetsina sestiletych deti je hrava, to neni zadny handicap. A pak jsem taky slysela duvod - my mu chceme prodlouzit detstvi
Kvuli zbytecnym odkladum pak nejsou mista ve skolkach pro trilete deti. Nevim jak ted, ale za nas byl. Ja kvuli takovym odkladum typu hravost a jit do skoly s kamaradem, rok calovala soukromou skolku..
Vždyť ty tomu vůbec nerozumíš.
@hanka.br. píše:
Vždyť ty tomu vůbec nerozumíš.
No jasne, ze ma dite vadu řeči zjistím az pri zápisu že?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
@fenny u nás loni bylo 5 odkladů ze 75 dětí. Takže pokud budou mít všechny letošní děti odklad, tak syn bude mít extra úzký kolektiv