Dát dítě do první třídy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
211
11.3.21 00:54
@topazio píše:
U nás je AJ od první třídy. A některým rodičům se to nelíbí. Rodičům, kteří většinou mají jen ZŠ vzdělání.

U nás je AJ taktéž od 1. třídy a patřím mezi ty, kterým se to nelíbí. Vzdělání mám víc než vysoké..
:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44194
11.3.21 05:49
@topazio píše:
Tohle je taky nefér. Když u nás děti běhaly na čas, tak bylo nejrychlejší dítko, které je od mého dítka skoro o dva roky starší. Ten kluk se pak vychloubal a jedno dítko ze třídy mu řeklo, že je hloupý, protože má asistentku. Děti ve třídě toho kluka moc nemusí. Dětem se i smál, například v matematice, že on nemusí dělat všechny příklady. Od první třídy žaluje a to i teď, když je na druhém stupni.

Toto neznám. Už za nás učitel v tělocviku vysvětloval, proč někteří mají lepší výkony a jiní horší a že to není soutěž. Že je jasné, že vysoké děcko s dlouhyma nohama bude lepší ve skoku dalekém a má předpoklady na basket. Měl dvojí tabulky hodnocení. Dnes už se soutěživost mezi dětmi nepodporuje a hry, které jsme hráli v běžné výuce my-třeba početní a čtenářský král, se teď už hrát nesmí. Ve škole, kam chodím asistovat ke spec. předmětům, to platí. Mají hry a soutěže ve třídách koncipované tak, že z velké části rozhoduje náhoda a i to nejslabší dítě se může a dostane občas na přední místa. Za nás tato místa celý školní rok, celý první stupeň, obsazovali ti stejní žáci.

Samozřejmě že učitel si dělá diagnostiku. Pri hodnocení úrovně schopností dítěte ve všech oblastech by měl brát v úvahu přesný věk, roky a měsíce. Ale musí vše provádět taktně a nesmí podporovat srovnávání a soutěživost mezi dětmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44194
11.3.21 05:58
@xeva píše:
U nás je AJ taktéž od 1. třídy a patřím mezi ty, kterým se to nelíbí. Vzdělání mám víc než vysoké.. :)

S tímto nesouhlasí více vysoce vzdělaných lidí v oblasti pedagogiky. Poslouchám to na přednáškách. A jsou výzkumy, že dítě, které se začne pořádně učit AJ v deseti letech, za dva roky hravě strčí do kapsy všechny ty děti, co dělaly AJ už v batolecim a předškolním věku. Znalosti se minimálně srovnají, dál už to záleží na dispozicích dítěte. To více disponovane a pilne, které se začalo učit později, na tom bude vždy líp než slabší dítě, kterému rodiče platili angličtinu pro batolata.

Neman nic proti AJ v předškolním věku a od první třídy, ale mělo by to být výběrové, ne plošné. Zábava pro šikovné děti v tuto chvíli. Co se týče budoucích jazykových úspěchů, nezáleží na tom, kdy začne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
11.3.21 06:23
@xeva píše:
U nás je AJ taktéž od 1. třídy a patřím mezi ty, kterým se to nelíbí. Vzdělání mám víc než vysoké.. :)

A proč? Nemyslím si, že by to děti nadměrně zatěžovalo. Jsou jak houby. Lepší toto, než když nás porevolučně učit říďa stylem mluvy pana Zemana, který byl o lekci před námi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
11.3.21 06:24
@Pears206 píše:
S tímto nesouhlasí více vysoce vzdělaných lidí v oblasti pedagogiky. Poslouchám to na přednáškách. A jsou výzkumy, že dítě, které se začne pořádně učit AJ v deseti letech, za dva roky hravě strčí do kapsy všechny ty děti, co dělaly AJ už v batolecim a předškolním věku. Znalosti se minimálně srovnají, dál už to záleží na dispozicích dítěte. To více disponovane a pilne, které se začalo učit později, na tom bude vždy líp než slabší dítě, kterému rodiče platili angličtinu pro batolata.Neman nic proti AJ v předškolním věku a od první třídy, ale mělo by to být výběrové, ne plošné. Zábava pro šikovné děti v tuto chvíli. Co se týče budoucích jazykových úspěchů, nezáleží na tom, kdy začne.

Začali mě anglicky učit ve 12 a lituju toho, že nezačali dřív. Jenže tenkrát ve škole letěla hlavně ruština.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44194
11.3.21 07:28
@Russet píše:
Začali mě anglicky učit ve 12 a lituju toho, že nezačali dřív. Jenže tenkrát ve škole letěla hlavně ruština.

Já mám zkušenost, že nejvíc se stejně naučí člověk než někam vyjede. Moje děti taky začaly v předškolním věku. Zatím se všechny dostaly do výběrové předškolní třídy, která je zdarma, ale dělají se tam přijímačky. Bylo to fajn, ale kdyby to nebylo, svět se nezboří. Predskolacka teda do školky nechodí, dostáváme pracovní listy, i když tam se s angličtinou pracuje během celého dne, není to forma kroužku, takže to není ono. Teď stejně byla její třída několikrát v karanténě a učitelka prodělala covid, takže z toho nic nemají ani ostatní. Opravdu mě to mrzí ze všeho nejmíň, v tomto směru jí nic neuteče.

Tretacka chodila první dva roky na vlastní žádost do jazykovky, letos nechodí, nebudu platit další online výuku. Angličtinu mají ve škole od třetí třídy, první dva roky možnost kroužku.

U nás často jedou v TV filmy v angličtině na netflixu, protože nejstarší a ta tretacka k tomu mají vztah a chtějí si to naposlouchat touto formou.

Moje děti se ale pohybují v pásmu lehkého nadprůměru a výše, jak které. Syn je nadaný na jazyky, teď má dva(AJ, NJ), oba na výbornou bez většího učení a od září v kvinte přibírá třetí(chce ruštinu) plus mrtvou latinu. Má teď 3 předměty v AJ včetně zkoušení a testů. Do AJ v předškolním věku sice chodil, ale nemyslím si, že to je příčina úspěchu. Říká, že už přemýšlí v gramatice toho jazyka, jde mu to nějak samo. Takže pro zabavení a vyplnění volného času těmto dětem fajn, ale proč tím trápit ty méně šikovné, které mají problémy se základy. Starší generace říká, nač se učit angličtinu, když neumí pořádně česky a něco pravdy na tom bude. Nebo děti, které nemají základní návyky nebo potřebují cíleně rozvinout hrubou a jemnou motoriku bych taky AJ nezatezovala.
Jsem pro to, jak je to ve školce mých dětí. Vybírat děti by si měla školka, ne rodiče, kteří jsou ochotni to dítěti zaplatit.

A já jsem se se svým pro učení už nepruznym mozkem po dlouhé pauze dokázala taky naučit na zkoušku AJ na VŠ, úroveň B2 :nevim: Takže souhlasím s tím, že cílené a uvedomele učení v pozdějším věku(teď myslím děti) je minimálně stejně přínosné jako hra v útlém věku. A že kdo má větší nadání a zároveň do toho něco vloží, má větší šanci na úspěch, i když začal později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
11.3.21 07:36
@xeva píše:

U nás je od 3., než přišla korona, byl pro 1.-2- třídu kroužek. Jsou tu samozřejmě školy, kde je od 1.
Osobně v AJ od 1. třídy moc přínos nevidím. Některé děti mají problém v první třídě s češtinou. A pokud vezmu průměrnou českou základku, tak se tam stejně za ty 2 roky nic extra nenaučí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44194
11.3.21 07:37
@Russet píše:
A proč? Nemyslím si, že by to děti nadměrně zatěžovalo. Jsou jak houby. Lepší toto, než když nás porevolučně učit říďa stylem mluvy pana Zemana, který byl o lekci před námi.

Jsou sice jak houby, ale to se časem vypaří a rozdíly se srovnají. A mně se nelíbí, pokud dítě umí za podpory kroužků a rodičů spoustu anglických slovíček a frází, ale neumí pozdravit, poděkovat, nemá upevněné hygienické návyky-neumyje si ruce před jídlem, po WC, není vedeno k pobytu venku a rozvoji hrubé motoriky, tužku drží jak prase kost a nikdo s tím nic nedělá.. Takových dětí v útlém a předškolním věku je.. Hlavně že dělají AJ Helen Doron nebo jak..

U nás do té třídy se dělají dvojí testy, jedny školka, druhé psycholožka z PPP. Součástí je celé vyšetření(souhlas rodičů), takže vývojové úkoly vzhledem k věku musí mít dítě zvládnuté. Jinou AJ školka nezprostredkuje.

Z mého pohledu by se mělo pracovat na tom, co nejde a co by už mělo umět, než rozvíjet přehnaně jen rozumovou stránku. A to platí hlavně u těch predskolaků, prvňáčků a druhaků. Dítě, které zápasí se základem bych raději po škole poslala běhat ven než do kroužku angličtiny. Dítě, které vše zvládá, ať jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
11.3.21 07:45
@Russet píše:
A proč? Nemyslím si, že by to děti nadměrně zatěžovalo. Jsou jak houby. Lepší toto, než když nás porevolučně učit říďa stylem mluvy pana Zemana, který byl o lekci před námi.

mám aktuálně prvňačku, která tu angličtinu má a za mě trochu o ničem. Ty dítka neumí číst, neumí psát, tak opakují pár slovíček pořád dokola, sem tam frázi, kterou špatně vyslovují. Za toho půl roku umí cca 10 slov, které normálně naučíš za týden? :think: když slyším, jak některé děti mluví, tak bych v první třídě místo angličtiny dala raději logopedii a angličtinou začla až ve druhé třídě. Jedna hodina týdně ty prvňáčky nijak výrazně dopředu neposune…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
11.3.21 07:51

@Keyllah Přesně. Moje děti měly takhle AJ ve školce. Zpívali písničy = papouškovaly něco, čemu nerozuměly, naučili se barvy, počítat do 10, zvířátka a hračky.
Jako ve školce fajn, bylo to něco jiného, byla to i příprava na školu soustředit se a učit se něco úplně nového.
Ale opravdu bych to nepovažovalo za to gro pro osvojení si jazyka jako takového, aby v něm děcko mohlo třeba na střední nebo na vysoké studovat.

A protože vždy bude třída limitovaná nejslabšími jedinci, tak prostě AJ hodinu týdně, kdy je tam Tonda a Maruška, kteří i na zapamatování si psacího A nebo toho, že 2+3 je 5 potřebují půl roku téměř každodenního opakování, tak ta angličtina tam prostě moc smysluplná nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
11.3.21 07:57
@Svistice píše:
@Keyllah Přesně. Moje děti měly takhle AJ ve školce. Zpívali písničy = papouškovaly něco, čemu nerozuměly, naučili se barvy, počítat do 10, zvířátka a hračky.
Jako ve školce fajn, bylo to něco jiného, byla to i příprava na školu soustředit se a učit se něco úplně nového.
Ale opravdu bych to nepovažovalo za to gro pro osvojení si jazyka jako takového, aby v něm děcko mohlo třeba na střední nebo na vysoké studovat.A protože vždy bude třída limitovaná nejslabšími jedinci, tak prostě AJ hodinu týdně, kdy je tam Tonda a Maruška, kteří i na zapamatování si psacího A nebo toho, že 2+3 je 5 potřebují půl roku téměř každodenního opakování, tak ta angličtina tam prostě moc smysluplná nebude.

u nás je to taky u papouškování a občas registruju blbou výslovnost, ono přes to pc, se to ztratí, učitelka to neslyší a dítko si to fixuje blbě…u nás někteří ani ještě pořádně správně nemluví česky, natož anglicky, neumí psát a číst, takže je to celkem o ničem, jako kroužek při školce :think: ale jazyky chceme podporovat, tak jsme se s chlapem dohodli, že jak bude malá umět pořádně číst a psát česky najedeme na doučování angličtiny někde mimo školu a pořádně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44194
11.3.21 08:00

@Svistice Ve škole se většinou AJ dělí, aspoň moje děti a je vždy lepší a slabší skupina, dělají se rozrazovaci testy a ty skupiny se samozřejmě míchají s paralelními třídami, když to ještě šlo.

I ta treracka to tak má, protože předpokládají, že se postupně zase svět dostane do normálu.

A v té školce ve výběrové třídě to šlo teda rychleji, dcera už by měla normálně za sebou jídlo, lidské tělo, základní společenské fráze. Ale je jasné, že základ pro gramatiku to není.

Jsou tu taky školy které mají AJ od první třídy a potom placená třída spolupracující s mensou, tam jsou přijímačky, převis je velký a toho, kdo ty přijímačky neudělá, nevezmou. Je to jedna třída pro celý okres a pro rodiče dnes není problém vozit si dítě do školy cestou do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
11.3.21 08:16

@Pears206 Nevím, jestli se u nás budou dělit. Doufám, že jo, ale prý je to závislé na počtu dětí vě třídě (teď jich je tuším 22).
Nicméně v první třídě měli půleně jednu hodinu češtiny a jednu matiky a k mému velkému zklamání rozhodně napůlení dle výkonnosti nebyli.

Zrovna nedávno jsem dítě duševně připravovala, že tak po roce oficiální školní angličtiny bude někam chodit na kroužek do jazykovky nebo mu zkusím sehnat někoho na „pořádné“ individuální lekce. A až něco bude umět, tak rodilého mluvčího na konverzaci.
Protože základem je mluvit (+ rozumět) a nebát se mluvit, byť třeba s chbymi. A to se prostě na ZŠ nenaučí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
11.3.21 08:19

Syn je v lednu také, šel do školy normálně, byl zcela v pohodě, za mě další rok ve školce jen ztráta času.

Jak se tu píše, že odklad má půlka dětí, tak u nás rozhodně ne. Syn má ve třídě snad jen 1 dítě s odkladem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
11.3.21 08:21
@Bábrdl píše:
Tohle platilo v minulosti, když normálně šly děti do školy v šesti a odklad měly dvě tři. Teď, když má tolik dětí odklad, je to prostě jinak.

Nevím, kam chodíte do školy. V synově třídě má odklad 1 dítě a v celém ročníku (3 třídy) max. 5 dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin