Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bábrdl píše:
V ideálním světě. Teď to dělají rodiče, aby dítě získalo náskok.Jasně, že bude třeba v TV skákat dál a běhat rychleji, když soutěží s dětmi skoro o dva roky mladšími.
To myslíš ve škole o klasickém tělocviku? Nezapisují se spíš časy a výkony, než pořadí? Jestli nějaký sport, tak zase soutěží stejně ročníky narození.
Tak záleží na povaze a schopnostech dcery, ale zbytečně bych odklad nedávala.
Dcera měla 6 koncem července a normálně šla v 6. Přišlo by mi zbytečné čekat rok. A nijak znevýhodněná není, známky má velmi dobré, letos je v 5 a chce zkusit gymnázium.
@dedrichov píše:
To myslíš ve škole o klasickém tělocviku? Nezapisují se spíš časy a výkony, než pořadí? Jestli nějaký sport, tak zase soutěží stejně ročníky narození.
Hlavně i ve sportu to podle mě není úplně o věku, ale dispozicích a talentu. Mladší dítě může být lepší ve sportu než dítě o pár let starší.
Tak nevím, dceři, když nastoupila do školy bylo 6 let, 7 jí bylo v prosinci a připadala mi, že je ve třídě nejstarší (tedy chodí do malotřídky, takže jich tam bylo 9). O odkladu jsem neuvažovala ani náhodou. U syna nad tím dumám, ale uvidím, je koncem července, takže příští rok bude předškolák. TAk nevím. U těch letních kluků většinou odklad doporučují. Ale má červnovýho kamaráda ve školce, kdyby ten šel do školy, tak by bylo lepší, aby šel taky. Pro tchýni by to byla hrozná ostuda, kdyby měl odklad. Manžel byl koncem října a ta by ho hnala do školy v pěti letech. Naštěstí pak zůstal ve školce, protože byla plná kapacita ve škole, tak ji ředitel ukecal
To mě zas přijde druhý extrém.
Ja mam dceru predskolaka, v dubnu ji bude 6 a o odkladu furt dost vazne uvazuju. Kdyz se ji zeptam jestli chce do skoly tak nechce, uceni ji nebavi, nevydrzi u toho, je roztekana, hrava, netrpeliva. Ucitelka mi rekla, ze mysli ze by to zvladla ale na druhou stranu mi navrhla zda nechceme zkusit PPP. Sama nevim, takze cekam do zapisu pak bych zkusila PPP a podle toho bych se rozhodla. Ja byla cervencova, sla jsem v 6 a 2 mesicich a mamka i ja jsme nazoru ze bylo brzo. Ne ze bych prej byla hloupa ale byla jsem trdlo. A cela trida me akorat sikanovala. Takze jde hlavne o to, aby to dite pak nebylo nestastny z te skoly protoze uz je na ne vyvijen nejaky tlak. Jenze me dceri by bylo 7 a 5 mesicu ani ne. To mi jeste neprijde tak hrozny. Ale dat odklad 7 letymu diteti? To se snad ani bezne nedela ne? K tomu uz musi bejt sakra duvod ne ze je dite jen trochu hravejsi nebo covid
mne treba ucitelka ve skolce rikala ze ji teda hravejsi prijdou skoro vsechny ty predskolacci co tam ted ma ![]()
@Bábrdl píše:
Ve třídě u dcery má odklad podle mě tak 1/2 dětí. Když dcera chodila v první třídě na oslavy, slily všechny holčičky 8 let
Trochu mě mrzí, že jsem ten odklad nedala, protožetohle se pak s těmi „poctivými dětmi“, co šly v šesti, potáhne. Furt budou nejmladší.
No - a na tom je špatného co? ![]()
Naopak bude oproti svým spolužačkám v čím dál větší výhodě, protože bude mít vzdělání ukončené dříve, což se u dívek dost hodí.
Moje dcera je ve stejné situaci, do školy šla úplně čerstvě šestiletá. Odkladových spolužáků má spoustu - žádné zásadní nevýhody z toho pro ni ale nikdy neplynuly a neplynou
Že v tělocviku běhá pomaleji, no tak běhá… na tom její život nestojí a nepadá. Je chytrá, šikovná, učivo vždy zvládala bez problémů, což je to podstatné.
Takže @Johanka21, ano, lednové dítě bych na Tvém místě do školy pravděpodobně poslala. Ale samozřejmě těžko od počítače soudit, bez znalosti dítěte je to jen „vaření z vody“.
@Bábrdl píše:
Ve třídě u dcery má odklad podle mě tak 1/2 dětí. Když dcera chodila v první třídě na oslavy, slily všechny holčičky 8 letTrochu mě mrzí, že jsem ten odklad nedala, protože tohle se pak s těmi „poctivými dětmi“, co šly v šesti, potáhne. Furt budou nejmladší.
A čemu to vadí, že budou „nejmladší“? Já jsem narozená na konci července, a kromě toho, že mi nechtěli nalít na maturitním večírku, jsem to vždycky vnímala spíš jako výhodu. Maturovala jsem v 17, státnicovala v 22. Což mi přijde rozhodně lepší, než když někdo vyleze ze školy pomalu ve třiceti.
Příspěvek upraven 10.03.21 v 13:00
@Barunkaska k zápisu už máš mít posudek PPP hotový, na nic nečekej… Navíc s vysokou pravděpodobností budou zápisy jen o tom, že do školy zaneseš formulář.
@Bábrdl píše:
Je to bohužel tak
A pak tam jdou ti osmiletí klacci s těmi šetileťáčky.[/citace
a podle toho to tam taky kolikrát vypadá syn šel v čerstvých šesti a má tam skoro osmileté je to děs
Náš syn je narozený na konci října, takže do školy šel bez odkladu ve sloro sedmi letech. Teď je v první třídě a právě teď při onlinu jsem si všimla, že díky tomu že je relativně šikovný a jde mu to, tak se při vyúčtování nudí a pak vymýšlí koniny. Teď řeším dceru, která je narozená konec srpna, mohla by do školy, měli mít testy školní zralosti v mš, ale bohužel se to nestihlo před zavření. Přikláněla jsem se k odkladu i kvůli Covidu, ale teď jsem zase na vážkách, jestli jí radši nedat už letos.
@Bábrdl píše:
Ve třídě u dcery má odklad podle mě tak 1/2 dětí. Když dcera chodila v první třídě na oslavy, slily všechny holčičky 8 letTrochu mě mrzí, že jsem ten odklad nedala, protože tohle se pak s těmi „poctivými dětmi“, co šly v šesti, potáhne. Furt budou nejmladší.
Však to je dobře, ne? Možná si se spolužáky budou moct dát legálně pivo a panáka později, ale když bude mít dítě ve stejném věku jako spolužačky, tak oproti nim získá 1 rok na vydělávání peněz a vytvoření rezervy. Případně když se nedostane první rok na vysněnou VŠ, tak získá rok na jazykové vzdělávání a cestování, a promovat bude ve stejném věku. Já v tom tedy vidím výhodu.
Mám dceru, které bude 6 let letos na konci července, do školy normálně půjde, a to měří aktuálně asi 105cm a váží 16kg. Ale čte plynně i s porozuměním, sčítá už i vyšší dvouciferná čísla, odčítá do 20 s přehledem, píše občas zrcadlově špatně a neumí psací písmo, jinak má učivo první třídy zvládnuté už teď (dneska zrovna bráchovi prvňákovi napovídala jarní kytky - když se děti vyčerpaly, tak ona mu napovídala koniklec a fialku). Rok navíc jen proto, že bude pravděpodobně nejmenší a nejmladší, by jí nedal vůbec nic. Rok na VŠ nebo rok výdělečného života jí dá mnohem víc ![]()
Souhlasim s @BohunkaP zvlast holkam se kazdy rok hodi. Nase prostredni sla do skoly v 5ti a 3/4, jasne byla a je nejmladsi, ale poradila si se vsim. Ted je v 5. tride. V PPP jsme tehdy byly a nechali to na nas. Pokud je dite „standardni“, nechapu tu modu neustale mu neco ulehcovat… ![]()
@Pipet ptala jsem se ucitelky a rikala ze neni problem az potom. Chci ji nechat jeste chvilku jestli treba trochu vyzraje. Mame to slozity protoze dcera je vicemene uz dva roky skoro doma. Bud kovid nebo nemoce takze vahani je snad na miste
a ted jeste tezko rict kdy do skolky zas pujde. ![]()
Syn odklad měl, teď mu bude 8 a je v první třídě. Za ten rok neuvěřitelně pokročil, je s ním lepší spolupráce, má větší snahu, je rozumnější - takže bych ani neměla tolik strach, kdyby musel do školy sám autobusem atd. Ředitelka ve školce mě lanařila ať ho dám normálně, logopedka taky říkala, že to zvládnem i při škole, ppd to nechala víceméně na mě. Jsem ráda, jak jsme se rozhodli. Synovi jde učení skvěle. Mladší bude mít taky odklad, počítám s tím.
@Johanka21 píše:
Ahoj, zajímá mě názor druhých, dát dítě které bude mít 7 let v lednu, letos už do školy? Dnešní doba je prostě jiná, jsou mnohém větší nároky na prvňáčky než dříve a jelikož letošní předškolní rok za nic nestál, nemám ten pocit že je dcera na školu připravená. Učitelky si myslí, že nevidí v nástupu problém ale já vidím různý nedostatky u dcerky.
Mně bylo 7 v prosinci a opakovaně jsem měla pocit, že jsou na tom jarní děti (ve škole o půl roku dříve) lépe. Nedovedu si vůbec představit být ještě o rok starší. Jednak jsem uměla číst a počítat (knížky, ne písmena) před nástupem do školy, takže pro mě i ta první třída byla nuda, natož další rok ve školce, jednak většina holek chce rodit děti až po škole a je lepší, když je to před třicítkou.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.