Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@BohunkaP A ještě teda vidím, že paradoxně děti, které by ten odklad bývaly potřebovaly jak prase drbání, tak ho nemají, protože jejich rodiče na děti kapánek prdí.
@Svistice Tak to máš mnohem lepší paměť, než já, já už vůbec nevím, kolik jsme měli písanek a co jsme dělali ve školce naučného, to už se mi vypařilo úplně,
Pamatuju si návštěvy divadel a jak jsme my, co jsme nechtěli po obědě spát, česali dlouhovlasé učitelce vlasy, a ona pak česala nás a nesměli jsme to říct ředitelce
.
Co si ale pamatuju, že i když jsem na základku nastoupila až po Revoluci, panovaly tehdy už od první třídy mnohem přísnější kritéria na disciplínu dětí. Jako sedět neustále s rukama za zády, nešít sebou na židli, odcházení na záchod během hodiny neexistovalo, za promluvení bez vyvolání byly tresty. O spartakiádních nástupech na tělocvik, hlášení o přítomných a nemocných ani nemluvím. A to si myslím, že je pro malé dítě těžší, než nároky týkající se učiva. Když s tím srovnám synovu třídu, tak oproti mé první třídě tam panuje naprostá anarchie. Rozuměj: děti mohou diskutovat, během hodiny se protáhnout, zacvičit, pokud mají hotovou práci, celkově je tam ta atmosféra mnohem přátelštější a uvolněnější, než za dob mého dětství, což si myslím, že je naopak pro ty mladší děti plus.
A aby z toho někdo nevyčetl něco, co jsem nemyslela, tak jsem tím nechtěla říct, že má učitelka ve třídě binec. Právě naopak. Já jsem velmi mile překvapená, když během distančky koukám na online hodiny, jak ta třída dobře funguje, děcka jsou aktivní, spolupracují, nikdo to nekazí, neruší. A to je to sportovní třída s větším výskytem průbojnějších kluků.
@Zlatývoči píše:
Nevím, jak je to v jiných zemích, ale kamarádky děti v anglii šly do jakési "školy " už ve 4 letech. Něco jako naše předškolní příprava prý. A tady někteří až mezi 7-8 rokem.
Když jsem byla během VŠ na stážích v zahraničí (v Evropě i mimo ni), byli moji spolužáci z ročníku zpravidla o 2 roky mladší. A to jsem já byla v ČR jedna z nejmladších ve svém ročníku (narozená na konci června) a na VŠ jsem šla hned po gymplu. Takže asi tak. Nevím, jestli jsou v zahraničí odklady taky tak trendy, jako u nás, ale pokud ne, naše děti budou nejen starší, budou to úplní mastodonti.
@Anonymní píše:
Syn chodí do 3. třídy. Dodnes si pamatuju, když na začátku první třídy stály děti před učebnou a maminky hodnotily, jaké jsou rozdíly a chudinka malinká holčička. Nejmenší ze všech, co jí to maminka udělala, že jde tak brzy a tak malé, na druhé straně jasní odkladoví kluci, co je to masakr, že půjdou v 8 letech do školy… Zkrátím to. Ta nejmenší chudinka je nejstarší ze třídy, protože si první třídu vzala pro velký úspěch ještě jednou.
No a nejvyšší a nejstatnější klučík je ten nejmladší, ale tatínek má kolem 2 metrů.
Mezi dětmi rozdíly byly, jsou a budou. Syn šel a měl 20 kg ve skoro 7 letech, seděl s klukem, co měl 50 kg…@safina jak upravit osnovy pro první třídu? Už jsem se tu ptala. Co je na první třídě tak hrozného a těžkého a za nás nebylo, že kvůli tomu přibývá tolik odkladů.
PS: Teď nejsou osnovy, ale ŠVP.
Anonymní, no, to mi vysvětli, co je na ní tak náročného, že ji třetina dětí nezvládá a potřebuje odklad.
Někdy jsou praštěné učitelky, většinou je problém s tím, že je dětí moc a neudrží pozornost.
Ale pokud se chceš bavit vážně, tak první třída je za velmi náročnou považovaná všemi odborníky, jde o velkou změnu režimu, velkou změnu pro dítě. Musí se naučit pracovat s pozorností, zkoordinovat duševní činnost a psaní. Dítě může umět počítat, ale když to má dát na papír, je to jako by se učilo nový jazyk - učí se čísla, nové znaky, zapisovat operace. Toto opravdu nejde většině dětí samo a mnohé se v první třídě natrápí. Podobně tak s psaním a čtením. Jde o kompletně nové dovednosti, které musí zvládnout a velmi se na ně spěchá, i když každý má své přirozené tempo, musí stačit třídě, protože to učitelka nemá jinak možnost zvládnout. Mnohé školy už neučí psací písmo nebo to nechávají na druhou třídu, protože je toho na první až moc. A velmi se tlačí na porozumění textu, což je dobrá myšlenka, ale často vede ke frustraci pomalejších dětí.
@Johanka21 píše:
Ahoj, zajímá mě názor druhých, dát dítě které bude mít 7 let v lednu, letos už do školy? Dnešní doba je prostě jiná, jsou mnohém větší nároky na prvňáčky než dříve a jelikož letošní předškolní rok za nic nestál, nemám ten pocit že je dcera na školu připravená. Učitelky si myslí, že nevidí v nástupu problém ale já vidím různý nedostatky u dcerky.
no určitě do školy, pokud nemá pádný důvod pro odklad. Vždyť kdyby dostalo odklad tak půjde skoro v 8 letech. Mám červnovou dceru a do školy rozhodně půjde normálně. Tedy v 6 letech. Nedovedu si představit, že by nešla.
@Svistice píše:
@Johanka21 A jinak já nastupovala do školy ještě za komunistů. A doba je sice jiná, ale ty nároky jsou ve škole na děcka mnohem menší, než v době mého dětství. Už jen to, že mých 8 let povinné školní docházky je rozloženo do de facto 10. S těžšími předměty typu fyzika/chemie se začíná o rok později apod. Jediný větší „nárok“ je na AJ nejpozději od 3. třídy a 2. cizí jazyk nejpozději tuším od 7. Ale nedělám si iluze, že v takové průměrné až podprůměrné třídě, když se to dejde, to má nějakou valnou úroveň.Školství i udělalo za těch cca 30 let velký pokrok v tom, jak se k dětem přistupuje, jak se s nimi pracuje, k čemu jsou vedeny.
U nás je AJ od první třídy. A některým rodičům se to nelíbí. Rodičům, kteří většinou mají jen ZŠ vzdělání.
@Keyllah píše:
ale ony to tak většinou prezentují sami učitelky -) a myslí tím, že neudrží pozornost, nespolupracuje tak, jak by měl, nekoncentruje se na učení atd. Přesně to, co u těch srpnových dětí bohužel často ještě bývá a u dětí o půl roku až rok starších, už spíš ne…
Nikdy jsem to od učitelky neslyšela. ![]()
Asi mám jinou charakteristiku toho dětský. ![]()
@Flyingfrog píše:
Nikdy jsem to od učitelky neslyšela.Asi mám jinou charakteristiku toho dětský.
Z textu, kde se objeví „sami učitelky“ to působí skutečně věrohodně.
Nectu diskusi, ale pokud by šlo jen o to, zda je pripravena, rekla bych, ať to zajdes zkonzultovat do PPP, stejně budeš k odkladu potřebovat jejich vyjádření. A už je teda skoro pozdě, já jsem nás objednávala před Vanocema…
Jenže. Nikdo neví, jestli budou školy příští rok otevřený. A kdybych si měla vybrat, jestli chci prerostleho skolkace, co ale do té školky fyzicky chodí, nebo prvnaka na distanční vyuce, moje volba by byla jasná ![]()
A i kdyby bylo zas zavřený všechno, první třídy i skolky, tak budu mít pořád radši skolkace doma (však s ním můžeš dělat pracovní listy do aleluja), než toho prvnaka na distanční…
Tak „detsky“ muze byt i eufemismus pro „Pepicek toho moc vzhledem ke svemu veku neumi, protoze se mu moc nevenujete, nebo naopak, protoze ho moc oprasujete“. ![]()
@Platanka Takze abys nemela s ditetem moc prace na distancce, nechas mu utect rok, dva skolni dochazky protoze korona? Maturovat bude ve 20?
Me pristi skolni rok hrozi prvnak, tretak na distancce a full time prace a ani na minutu me teda nenapadlo si to zjednodusit tim, ze bych to mladsi dite nechala jeste pro jistotu rok ve skolce.
@Svistice Já kdybych měla jistotu, že to za rok bude s těma školama nějak výrazně lepší, tak bych ten odklad dala (ale mám prázdninového, takže v podstatě má nárok, jen mi to přijde nefér vůči bráchovi, který je v srpnu a šel normálně v 6ti), ale nějak si nejsem jistá, že si pomůžeme ![]()
@Svistice píše:
@Platanka Takze abys nemela s ditetem moc prace na distancce, nechas mu utect rok, dva skolni dochazky protoze korona? Maturovat bude ve 20?
Me pristi skolni rok hrozi prvnak, tretak na distancce a full time prace a ani na minutu me teda nenapadlo si to zjednodusit tim, ze bych to mladsi dite nechala jeste pro jistotu rok ve skolce.
Jsi prostě skvělá, jak to zvládáš! A jak se odvážně vrháš nepohodlí vstříc! ![]()
Ne, vážně, na místě zakladatelky nevím, co bych udělala. Rozhodně bych že všeho nejdřív vyrazila do té poradny Ale pokud dítě dostane odklad, o nic nepřijde, jen se mu škola odloží. Pokud odklad nedostane, ale první třídu stráví doma, tak o tu první třídu přijde… ne?
@Platanka Ne skvele to zvladat nebudeme, ale zvladneme to, protoze vzdelani je dulezite.
Dite se mozna fyzicky ve skole moc neohreje, ale nauci se cist, psat a pocitat do 20. O tom ta prvni trida je. A to neni zadna jaderna fyzika, aby to clovek doma v soucinnosti s ucitelkou, nezvladl.
@topazio píše:
U nás je AJ od první třídy. A některým rodičům se to nelíbí. Rodičům, kteří většinou mají jen ZŠ vzdělání.
Máme to stejně. V našem městě jsou 3 zš a jediná naše má AJ od 1 třídy. Já jsem ráda. Také jsme měli jako první distanční výuku hned jak se poprvé zavřely školy.
Na ostatních jen posílali úkoly.
A co jsem byla překvapená, že na některých Zš děti umí číst až v 2. třídě.
![]()
Je pravda, že pár děti u nich i propadlo.
Dcera měla 6let 20.7 a šla normálně. Odklad mě ani nenapadl.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.