Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Mému synovi bude 6 na konci srpna a také přemýšlím o odkladu. Co si o tom myslíte? Bude mu čerstvé 6 a je takový hodně dětský ještě
No když tohle čtu, tak se fakt nedivím, že se leckdo dívá na odkladové divně.
Já mám srpnového, odklad schválený, ale relevantní důvody a fakt to není, že je „dětský.“ ![]()
Snad znáš ty své dítě nejlíp. Jak co myslíme tady? ![]()
@chs.jasmin s tím souhlasím. Znuděného odklaďáka mám doma. Školka už mu nic nedává.
Ale tedy s tím, že to je výjimečné dát srpnové dítě bez odkladu, nesouhlasím. Je to jak kde. Syn má srpnového kamaráda bez odkladu a kluk je v pohodě. Mladší syn měl ve školce 2 kamarády narozené v srpnu a do školy šli oba bez odkladu. V MŠ zůstal jen syn.
@Anonymní píše:
Mému synovi bude 6 na konci srpna a také přemýšlím o odkladu. Co si o tom myslíte? Bude mu čerstvé 6 a je takový hodně dětský ještě
Klukovi na konci srpna odklad většinou neuškodí. Objednala bych do PPP.
@Keyllah a pak babo rad ze.
ucitelka mi i odsouhlasila ze pockame. Byla hrozne nemocna ve svy podstate ve skolce dohromady za dva skolni roky stravila mozna tri mesice kdyz to spocitam vsechny dny kdy tam byla. Ja vim neni to omluva muzu ji ucit doma a snazim se, ale doma tu pozornost neudrzi, mam jeste mladsi dcerku a nemam ji kam kazdy den na hodinu dat aby dcerka nemela rozptyleni. ![]()
@chs.jasmin píše:
V srpnu je výjimečné, když to dítě d školy jde a odklad naopak nemá, tam bud v pohodě. Pracuji ve škole a máme dva srpnové, kde nebyl odklad. Jeden bho potřeboval jako sůl, ale je klučina vysoký, tak ho rodiče nedalia velká škoda, druhá je holčička, rozumově hodně napřed, te ta škola sedla skvěle.Docela mě děsí, jak všude čtu jak na odklad, že kvůli covidu dítě do školy nechtějí dát. Na druhou stranu se tomu ani moc nedivím. Nicméně není nic horšího, jak znuděný odkladák ve školce. To nekdy nadělá velkou paseku, jak ve školce, tak pak znuděnost v první třídě, dky se tomu dítěti ta škola pak zhnusí.
my to před dvěma lety hodně zvažovali u červencové dcerky a nakonec dali. Tam to bylo ale i zdravotními důvody, a teď jsem ráda. Od září by byla ve třetí třídě a kdoví jak to bude s online výukou apod.
Syn je srpnovej, zdravotní problém žádný, oproti dceři je dominantní živel, žádná cíťa, ale ta koncentrace a pozornost. Naštěstí máme ještě rok a půl času, ale když se s ním snažíme pracovat, je to každodenní boj
tak uvidíme, tam jsem ten odklad úplně neviděla, a zkusíme máknout, ale když on je takovej zabejčenej lev, že je to kolikrát o nervy ![]()
@Barunkaska píše:
@Keyllah a pak babo rad ze.ucitelka mi i odsouhlasila ze pockame. Byla hrozne nemocna ve svy podstate ve skolce dohromady za dva skolni roky stravila mozna tri mesice kdyz to spocitam vsechny dny kdy tam byla. Ja vim neni to omluva muzu ji ucit doma a snazim se, ale doma tu pozornost neudrzi, mam jeste mladsi dcerku a nemam ji kam kazdy den na hodinu dat aby dcerka nemela rozptyleni.
Mě jedna učitelka řekla, že by ji do školy určitě dala, že na to má hlavu a že by to byla škoda. A druhá, že je sice chytrá, ale hrozně citlivá a drobná a že ona by ji raději nedávala. A paní v PPP se mě zeptala, co bych potřebovala
teď se tomu směju, ale já tehdy opravdu potřebovala poradit a nevěděla… nakonec ten rok před školou měla malá gastroenterologické potíže, byla hodně doma a zjistila jsem, že by tam byla polovina třídy o hlavu větší a hodně dětí s odkladem, tak jsem ji nakonec nedala a teď jsem díky covidu ráda. Do teď do školy chodila a jestli to na podzim zase zavřou, už by musela zůstat doma…
@Johanka21 píše:
Ahoj, zajímá mě názor druhých, dát dítě které bude mít 7 let v lednu, letos už do školy? Dnešní doba je prostě jiná, jsou mnohém větší nároky na prvňáčky než dříve a jelikož letošní předškolní rok za nic nestál, nemám ten pocit že je dcera na školu připravená. Učitelky si myslí, že nevidí v nástupu problém ale já vidím různý nedostatky u dcerky.
Pokud učitelky nevidí problém, dala bych. Sama mám zimní dítě a nedovedu si představit, že by nechodilo do školy.
@Flyingfrog píše:
No když tohle čtu, tak se fakt nedivím, že se leckdo dívá na odkladové divně.Já mám srpnového, odklad schválený, ale relevantní důvody a fakt to není, že je „dětský.“
Snad znáš ty své dítě nejlíp. Jak co myslíme tady?
ale ony to tak většinou prezentují sami učitelky -) a myslí tím, že neudrží pozornost, nespolupracuje tak, jak by měl, nekoncentruje se na učení atd. Přesně to, co u těch srpnových dětí bohužel často ještě bývá a u dětí o půl roku až rok starších, už spíš ne…
Jak jako v osmi? To se může jo? Přijde mi to šílené tohle bych svýmu dítěti teda neudělala.
Dcera je listopad takže půjde v necelých sedmi, ale spíš bych ji ráda dala dřív, protože takto tam bude nejstarší a nebude ji mít kdo táhnout kupředu.. Ale zase necelych šest let je taky na prd no. Takže holt se smiruju, že bude nejstarší ve třídě
@carsa píše:
A čemu to vadí, že budou „nejmladší“? Já jsem narozená na konci července, a kromě toho, že mi nechtěli nalít na maturitním večírku, jsem to vždycky vnímala spíš jako výhodu. Maturovala jsem v 17, státnicovala v 22. Což mi přijde rozhodně lepší, než když někdo vyleze ze školy pomalu ve třiceti.Příspěvek upraven 10.03.21 v 13:00
Přesně. Já jsem taky vždycky vnímala jako výhodu, že jsem byla jedna z nejmladších. A letní děti našich známých, kteří chodí do školy teď, taky. Já jsem ještě jako malá naopak byla na ZŠ naštvaná, že jsem „až třetí nejmladší“, předběhla mě srpnová spolužačka a zářijový spolužák, který nastoupil v necelých 6 letech. Všichni tři jsme patřili k těm lepším a všichni máme VŠ.
Já jsem naopak strašně ráda, že mi rodiče odklad nedali. VŠ se mi protáhla tím, že jsem dělala dvouobor, kde jsem ten druhý obor začínala o rok později, pak jsem byla dva semestry v zahraničí a poslední ročník jsem si musela rozložit kvůli práci na plný úvazek, takže z toho byly rázem tři roky navíc a už tak jsem si připadala jako stará baba.
A nemám vůbec pocit, že by se po dnešních prvňáčcích chtěly nějaké zázraky. Mám teď syna prvňáčka na distanční výuce a pětiletého předškoláka (v srpnu mu bude 6). Předškolák sleduje bráchovy online hodiny a v pohodě se chytá a to jsou ve srovnání se školami v okolí napřed. Matiku předškolák zvládá bez problémů, prvouku a AJ taky, ve čtení je pomalejší, ale stíhá tempo hodiny, jediné, co nedělá, je psaní. Fakt si nedovedu představit, že bych ho nechala smrdět ještě celý příští rok ve školce. Že bude ve třídě nejmladší, je skoro jisté (pokud tam nebude někdo předčasně zaškolený), on to ví a je na to pyšný.
@Anonymní píše:
Dala bych na učitelky. Mají víc zkušeností, mohou srovnávat.
S timto pristupem budou deti nastupovat do skoly v 10 letech. Ptz pepicek od vedle je vetsi a vyspelejsi. Ty deti to dozenou. Vnimam to tak, ze pro odklad by mel byt relevantni duvod. Nastup v 6ma pul letech mi prijde uplne v pohode. Me desi, ze pak deti, ktere pujdou opravdu normalne budou fakt pozadu, ptz budou mit o temer 2 roky starsi spoluzaky. To uz je v detskem veku velky rozdil. Ja nastupovala jako osmileta do 3 tridy.
Tak dítě připravuj doma, ne? Jako školka je super, ale když není tak není. Mám stejně staré dítě a do školy jde, odklad by byl totální blbost. Přece nedáš odklad kvůli tomu, že teď nechodí do školky.. Nebo jaký jiný důvod máš? My děláme nějaké úkoly pracovní listy, sešity a časopisy pro děti pořád, už asi od 4 let. Teď jsme prostě jen nakoupili ty, co jsou přímo pro predskolaky. Promiň, ale to mě fakt pobavilo.
@Keyllah píše:
ale ony to tak většinou prezentují sami učitelky -) a myslí tím, že neudrží pozornost, nespolupracuje tak, jak by měl, nekoncentruje se na učení atd. Přesně to, co u těch srpnových dětí bohužel často ještě bývá a u dětí o půl roku až rok starších, už spíš ne…
Mám několik srpnových spolužáků a mají i VŠ. Před revolucí v osmdesátkách šlo o rok později minimum dětí.
Já jsem narozená v půlce srpna a norlálně jsem šla do školy a neměla jsem žádný problém. Možná jen to, že jsem byla malá oproti ostatním a taky jsem trochu záviděla těm starším, že jsou starší. No a dnes mám sama dceru, která naopak půjde do školy skoro v 8 letech, ale u nás k tomu jsou závažné důvody. Poradny jsou plné rodičů, kteří chtějí dětem prodloužt dětství a dost často jim to prochází a je pravda, že z odkladu se stává trochu „trend“. Dítě někdy zvládně víc, než si rodič myslí…
@Russet píše:
Mám několik srpnových spolužáků a mají i VŠ. Před revolucí v osmdesátkách šlo o rok později minimum dětí.
já ti věřím, jen říkám, jak bývají občas srpnové děti prezentovány a když vidím srpnové kluky, dost to tomu i odpovídá
když by šli všichni, tak jak mají, tak se ten rozdíl dle mě za rok/dva setře, ale pokud tam máš na jedné straně „hravého“ sotva šestiletého srpnového kloučka a dítko s odkladem třeba o rok a půl starší, tak tam ty rozdíly prostě jsou a nějakou dobu budou. A přiznám se, jako matka toho mladšího dítka, jsem po seznámení s možnou budoucí třídou, z tohoto měla dost obavu -) já měla drobnou holčičku, která měla necelé přes měsíc 6 a na druhé straně byla skupinka klučíků o rok a půl starších, o dvě hlavy větší a 15kg těžší…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.