Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ja bych prihlasila a pockala az jak bude v zari.Muze byt jiny.
Zkusila bych to i to 3lete ten kolektiv potrebuje.Ja bych to zkusila a treba to opravdu dopadne jinak a otrk as e.
Alpaka píše:Bavorov píše:já bych spíš řekla, ře ti druhorození jsou od malička na tenkolektiv víc zvyklí a jsou celkově otrkanější, ne?
Mě napadá když si čtu příspěvky jedna věc. Mám jedno dítě a jen doufám, že to ve 3 ve školce zvládne, ale plánujem i druhé časem, snad ne za dlouho, tak třeba bude všechno jinak. A říkám si, že asi to první každá mamka hodně řeší, co pak třeba to druhé, když už opravdu potom se „musí“ nastoupit do práce, to se podle mě potom věk neřeší a bere se to jako realita. Neberte to jako nějaké útoky, jen že mě to tak napadlo.
Též to tak beru, i když ještě nevím, jaká bude malá… Bude zvyklá minimálně na jedno dítě, se kterým bude komunikovat ![]()
A je to tak - starší jít nemusí, tak nepůjde. Kdybych do práce musela, tak by bez řečí šel, ani bych neuvažovala o ničem jiném a zvládnout by se to muselo. Ale proč ho tam násilím cpát jenom proto, že jednou mladší dítko bude muset jít ve třech letech. Třeba zrovna ona bude mít děti ráda a bude jí to vyhovovat ![]()
Ahoj, já bych to vyzkoušela a pokud by to pro něj mělo být stresující, tak bych to odložila až pak. Známí mají holčičku s podobnou povahou, dali ji a po pár dnech se rozkoukala a naopak jí to strašně pomohlo, otrkala se, stala se víc komunikativní mezi cizíma lidma, společenštější, fakt jí to prospělo. První den tam můžeš být s dítkem, pak třeba nechat samotné na chvíli a postupně nechávat na celé dopoledne. Pokud teda máš tu možnost to takhle pořešit i s druhým dítětem.
Můj syn byl do třetích narozenin hrozný asociál, děti ho nazajímaly, nedej bože, kdyby na něj nějaký sáhlo nebo si s ním snad chtělo hrát. Neubližoval, ale nedružil se, nechtěl si hrát ve smečce, opravdu těžký asociál. Dva dny před třetíma narozeninama nastoupil do školky a my se nestačili divit. Během dvou měsíců se úplně změnil, našel si ve školce kamarády, hraje si s nima
, prostě hrozný obrat. ![]()
Takže já bych to zkusila a uvidíš, jak to syn vezme. Pokud by byly nějaké scény, můžeš ho vždycky stáhnout, ale věřím, že tříletý děcko už je část dne raději v kolektivu dětí než celý den doma s matkou a mladším sourozencem. ![]()
A hlavně si pamatuj, že hodně záleží na tom, jak to vezmeš ty s tvým mužem. Pokud budeš o školce přesvědčená, že mu tam bude dobře a že je to pro jeho dobro, i syn to vezme daleko lépe, než když budeš tápat, zda to bylo dobré rozhodnutí a zda tam bez vás netrpí atd. Pokud nebudeš pevná v základech, děti to dokážou vycítit na 100% a tím je to pro ně o dost horší.
hele zkus to, když to nepůjde, tak to nepůjde, třeba tě překvapí, ta síla kolektivu je velká, ze začátku bude stačit jen na dopoledne…
no malou dáváme zvykat do kolektivu a od té doby chytne skoro vsechno takže byl dobrý nápad ji vůbe cnehlásit když se nam narodilo malé bude fakt bacinosič jak začne chodit do školky. Za další jsem nedávala byla to velká změna, že má doma mladší mimiko co je opečováno. Určitě traumatizující že už tu není jen ona. Za mě NE a to jsem se bála jak to tu bude vypadat a je perfektní hrají si spolu už fakticky a má Nelinku moc ráda. Takže by mně bylo líto to, že tam je pořebuje kolektiv ale přece jen 3 roky si myslím že není nic špatnho ji 1 rok nechat doma naopak at cítí že ji máme rádi, že uřpímně nepordím a za měsíc ostdrčím mladší kteoru dám do školky.
Takto sem to brala já a musím řít, že rozhodnutí bylo naprosto perfektní.
Naše dítě Nikolka je společný tvor hrající si s kýmkoliv věk nehraje roli, ale věřím že to musí mít svoje určitě, že není s maminkou začíná být taky už závislá na matce a Nelinka až jednou tak to bude asi silný oříšek to je prý mamánek posedlej který pozná, i kdo vozí kočárek a už se ji to nelíbí
Ale to se podá časem bez mamink ani krok a v noci to by tu spadl barák
![]()
at se rozhodneš správně a prosím t to ti vezmou 3 letáka?
Pokud ano si štastná to žena i když u mně by to nezrálo roli vzít já sem nechtla viz důvody co jsem psala.
Mám si s kým povídat Neli je zatím nemluvná ale už říkám am či mám ![]()
Tak pockej ze skolkou,ja nechapu proc v dnesni dobe vsichni hned cpou decka ve trech letech do skolky,pokud maminka nejde do prace.vzdyt se jeste nachodi dost.kdyz jsem doma s mladsim tak uz muzu mit doma oba.a myslim ze kdyz nadtoupi ve ctyrech tak dva roky skolky budou stacit:-))
Zakladatelko,řeším podobný problém,syna mi ve 3letech nevzali,tak by měl jít od září,to mu budou 3roky a 8 měsíců a mám dost podobnou povahu jak píšeš ty,ale chci to zkusit,potřebuje mezi děti aby se trochu otrkal,budu sice doma s miminkem,ale bude mu líp mezi vrstevníky,ve školce budou právě i děti co se s nimi stýkáme,tak doufám,že to bude ok ![]()
Kdybych nemusela, tak tříleté citlivé, ostýchavé dítě bych do školky nedala, nevidím důvod. Tříletý extrovert, vrhající se na děti i dospělé bez zábran, milující kolektiv a nudící se doma s maminkou je něco úplně jiného. Ale citlivka, který se bojí cizích lidí - není potřeba na to tlačit. Navíc i z hlediska imunitního systému, stejně bude pořád nemocný, bude ti to tahat domů. Není důvod, proč rok nepočkat, bude to k užitku vám všem.
I když jsem byladoma s čerstvým novorozencem,tak starší šel ještě před 3 rokem,ale on chtěl a kolektiv potřeboval…tvoje dítko je jiné,tam bych radějipočkala on ten rok hodně změní ![]()
Ahoj, řeším stejný problém. A na školku se zatím vyprdnem. Nejdřív jsem nechtěla vůbec, pak mě napadlo dávat malou jen třeba 2× v týdnu na dopoledne, ale zase co se týče nemocí a nějaké synchronizace s mimčem a hlavně právě téhle bojácné povahy, nedám ji tam. Byly jsme se podívat na DOD ve dvou školkách, malé se tam líbilo, ale se mnou za zadkem. No a taky jedna z učitelek říkala - dokud můžete, nechte doma.. pak už to nikdy nebude, přijde škola, a je to v háji…
Já bych tedy asi počkala, nebo zkoušela s ním do té školky docházet na zkoušku společně. Některé školky to dovolují. Když by se vidělo, že to zvládá, pak bych ho přihlásili. Tímhle postupem nic nezkazíš.
Já jsem byla s dítětem doma do 5 a vůbec nelituju. Kdybych nechtěla, aby se trochu zvyklo na ostatní děti (právě aby nebyl šok ve škole), tak bych ho nechala doma klidně do 6. Jsem šťastná za chvíle strávené s ním a užívám si to ještě chvilku. I když nás vzali do školky od dubna, ještě se rozhoduji, zda to nenechám až na to září. A když bych byla těhotná nebo na mateřské s druhým, tak bych to vůbec neřešila. Ty chvíle Vám už nikdy nikdo neveze a čas už nevrátíte. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.