Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, můžete mi poradit jaké datum mám uvést jako datum nástupu na mateřskou dovolenou? Termín porodu mám 25.4.2013.Díky ![]()
14.3. - 6 týdnú před TP, 28.2. - 8 týdnů před TP. Mně datum spočítala gynekoložka.
Mě právě ne doktor mi řekl ať si ho spočítám sama, tak tam napíšu toho 14.3.díky moc ![]()
@nozu píše:
MŮŽEŠ TAM NAPSAT I JAKÉKOLIV JINÉ DATUM MEZI TÍM
To třeba mně sestra „zakázala“, že prostě klasicky dávaj 6, pokud to chci jinak, tak 8, ale že mezitím nedávaj… Samozřejmě to ale není nic proti ničemu, kdyby si napsala třba 6 týdnů a 3 dny před TP. Jen že třeba u mýho Dr. by to byl možná trošku problém ![]()
@nozu pravda - Nástup na peněžitou pomoc v mateřství nastává dnem, který pojištěnka určí v období od počátku 8. do počátku 6. týdne před očekávaným dnem porodu.
@Seizdra sestra si to lehce zjednodušuje, protože ve vyhlášce /zákoně /teď nevím kde to je) je napsáno, že nástup je možný nejdříve 8 týdnů a nejpozději 6 týdnů před termínem. ale vím, že spousta ordinací „jede“ na to, že buď 8 nebo 6 a nic mezi ![]()
@nozu Jj, já vím, jak to tam je, že to jde i mezi…Ale tak já nad tím nějak nebazíruju, já chci stejně 6 týdnů před TP ![]()
@Seizdra a co do toho sestřičce je? Mě dal doktor papír a řešila to moje účetní v práci se sociálkou. Sestřičce to snad může být jedno ne? Hlavně bych řekla že to ani nezjistí
Ale samozřejmě je to jedno (taky jsem šla 6 týdnu před, vycházelo mi to na pondělí tak v poho, ale kdyby to vycházelo na úterý tak asi jdu už v pondělí, tedy 6 týdnů a 1 den
)
Holky, pomožte mi s argumenty. Oznámila jsem zaměstnavateli, že na MD nastoupím už osm týdnů před termínem (původně jsem mu psala, že až těch šest). On si v zákoníku práce našel, že na MD se nastupuje zpravidla 6 týdnů před termínem a začal do toho rejpat. („Mateřskou dovolenou zaměstnankyně nastupuje zpravidla od počátku 6 týdne před očekávaným dnem porodu, nejdříve však od počátku 8. týdne před tímto dnem.“)Napsal mi, že „Na předčasném odchodu to bude chtít zřejmě dohodu se zaměstnavatelem, o tu jste se ale nijak nesnažila.“. Chce po mě paragraf, kde se píše, že nastoupit můžu kdykoliv v rozmezí 6 - 8 týdnů před porodem. Jenže toto je psané u PPM a když mu pošlu odkaz na zákon o nem. pojištění, tak bude slovíčkařit, že to ale není mateřská dovolená. Jak argumentovat? Napsala jsem mu, že je to podobné jako s pracovní neschopností, že mu přinesu tiskopis od lékaře, takže se nemusí bát, že to bude v rozporu se zákonem. Zatím mi na to neodpověděl, ale chci se připravit na další případný „útok“. Jak je vlastně nadepsaný ten tiskopis? Je nadepsán jako žádost o PPM, nebo i žádost o RD? Mám před sebou posledních dvacet dní v práci a musím řešit tohle. ![]()
@Raduš.ka44 to má blbý, protože v zákoně je dáno, že se nastupuje 6-8 týdnů před. Tzn že stačí argument, že toto doporučil doktor a hotovo.. moc bych se s nim necrcala, žádný paragraf a pod neexistuje. Prostě mu doneseš papíry a fertig. On nemá co mluvit do toho, kdy nasotupíš.
Jasně, to Ti napíše doktor, budeš to mít s razítkem a šmitec..
Holky a jde to i později než těch 6 týdnů před porodem? Třeba jen 4?
@jančamamča jde, ale krátí se ti o to mateřská, tudíž nemáš 28 týdnů
@jančamamča nastoupit pozdeji jde, ja nastupovala posledne 4 tydny pred terminem porodu. Ted pujdu 5 tydnu pred terminem.