Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nešla bych, jelikož riziko potratu po amniu (1:200) je v tvém případě vyšší jak riziko DS. Resp. jdi na genetický ultrazvuk, tam ti řeknou, jak to vidí a kdyby měli pochybnosti už jen z toho UZV, tak se můžeš ještě pro amnio rozhodnout. Udělala jsem to přesně takhle, šla jen na genetický UZV, no a jestli bude dítě zdravé vlastně na 100 nevím, ale stejnak bych na potrat nešla, tak co.
Zitra jdu ke svve doktorce tak uvidim jak se domluvime co dal. chtela bych to samozrejme zachytit vcas dokud by byl mozny potrat. ja osobne nemam na to porodit nemocne ditko,ale obdivuji maminky co jo.
no to by bylo super kdyby me poslali nejdriv na ultrazvuk. zitra jdu k doktorce aby jsme se domluvili co a jak dal. doufam,ze to bude vse v poradku.
Ivet23 píše:
no to by bylo super kdyby me poslali nejdriv na ultrazvuk. zitra jdu k doktorce aby jsme se domluvili co a jak dal. doufam,ze to bude vse v poradku.
Když si o to řekneš, tak tě pošlou. Jmenuje se to superkonziliární ultrazvuk. Já třeba byla v Gennetu - nejdřív pohovor s genetičkou, tak ten UZV a s genetičkou jsem byla domluvená, říkala, že si mám skočit na ten UZV (o patro níž) a pak podle toho co doktor uvidí na UZV, když budu chtít, tak znova za ní, že AMC udělá, takže nebyl problém, bývali by to zmákli v jednom dni. Jo a na AMC musíš být komplet zdravá, neměla bys mít ani rýmu nebo tak něco, jinak hrozí riziko zavlečení infekce do dělohy. Jestli na ni fakt chceš jít, tak se dopředu chraň před jakoukoli nákazou.
Ja vubec nevim jestli tu neco takoveho v okoli delaji. plodovou vodu odebiraji vedle ve meste cca 15km ale jestli tam je ultrazvuk vubec nevim. ale teda urcite doktorce reknu,ze bych chtela ten ultrazvuk a podle toho bych sla na vodu. nemam s tim vubec zadnou zkusenost,takze sem nevedela,ze to muze ublizit.
Pro mě to není nijak dramatickej výsledek.
U prvního jsem měla 1:30, vyplašeně jsem běžela na odběr plodové vody. U druhého to bylo 1:250 a ani to se mnou nehlo. Máme dvě zdravé děti.
Tyhle testy neberu, podle mě je to čistá statistika a tahání peněz z lidí/pojišťoven. Víc věřím ultrazvuku!
Jinak pokud ti odběr plodové vody dělá doktor profesionál, kterýmu navíc věříš, nemusíš se ničeho bát. Já na takového měla velké štěstí. I tak bych podruhé na odběr už nešla. To by musel špatně dopadnout ultrazvuk a kdo ví co ještě ![]()
Každopádně ti držím palce, ať je tvé mimčo zdravé a v pořádku. Sama jsem o tom přesvědčená.
A pamatuj si, klidná a spokojená maminka = klidé a spokojené dítě. A to platí i v těhotenství!
Ivet23 píše: … ,takze sem nevedela,ze to muze ublizit.
Právě že možné riziko odběru je často mnohem větší než riziko DS ![]()
Akorat jdu za dve hodinky k doktorce a budu zadat geneticky ultrazvuk a doufat,ze me na nej posle a plodovou necham az na konec.
ahoj, me triple teprve ceka. jen se chci zeptat, co ej geneticky utz? ten utz pri prvotrimestrialnim screeningu? nebo neco jeste podrobnejsiho? a kde v praze se ceka nejkratsi dobu na vysledky amnio? nemate zkusenost? da se nekde priplatit expres? neco takoveho jsem cetla, ale uz nevim kde..diky!
P. píše:
ahoj, me triple teprve ceka. jen se chci zeptat, co ej geneticky utz? ten utz pri prvotrimestrialnim screeningu? nebo neco jeste podrobnejsiho? a kde v praze se ceka nejkratsi dobu na vysledky amnio? nemate zkusenost? da se nekde priplatit expres? neco takoveho jsem cetla, ale uz nevim kde..diky!
V prvním trimestru se dělá každé podrobný ultrazvuk. Pokud je k tomu důvod (např. špatné triply) tak se žádá o SUPERKONZILIÁRNÍ ULTRAZVUK, který je ještě podrobnější a doktor se zaměřuje na hledání možných vad. Nám třeba kontroloval páteř, pusinku, jestli nejsou rozštěpy, nosní kůstku, srdíčko, pupečník atd. Nicméně i na tomto UZV se dá leccos přehlédnout, proto výsledek není nikdy 100% a to píší i do zprávy. Nicméně tento UZV není invazivní zásah, tudíž není rizikový.
Oproti tomu amnio dovede na 100% vyloučit DS, snad i Edwardse, ale myslím, že nedokáže vyloučit rozštěpy, ty se spíše poznají na tom UZV. Je to však zásah invazivní, tudíž hrozí riziko následného potratu - sice velmi malé (1:200, tzn 0,5-1%) ale přeci jen je. Zas na druhou stranu, pokud nechceš porodit postižené dítě za žádnou cenu, možná bude to riziko amnia pro tebe snesitelnější než riziko postižení plodu.
Ještě bych měla napsat, že tripple testy jsou obecně dosti nespolehlivé - existuje tuším nějakých 30% falešné pozitivity a nějaké % falešné negativity, takže pokud vyjdou špatně, vůbec to neznamená, že plod je postižený, jen jsi jim holt vypadla ze statistik jako jedinec k dalšímu zkoumání
Ale to další zkoumání nemá nutně znamenat hned invazivní zákroky. Osobně mě štve systém, kdy na amnio posílají jak na běžícím pásu ![]()
tak jsem byla u Dr a okamzite me objednala do Hradce. dnes mi znova pocitali hodnoti a vyslii jeste hur 1:370 tak v utery jedem na podrobne vysetreni.
Taky bych sla radeji nejdriv na podrobny screening. Ja byla jak na Vlokken testu, tak na aminu a nebylo to tak strasny
.
Trojtesty jsou vetsinou falesne, tak se neboj a drzim palecky
Ivet23 píše:
Dobry den maminky,dnes jsem mela vysledky velkeho tripple testu a vysel mi pozitivni na daunuv sydrom v hodnotach 1:480. urcite pujdu na plodovou vodu,nemate s tim nektera zkusenost?? mam strach aby to nedopadlo spatne.
Ahojky, dnes mi volala doktorka a taky mi oznámila pozitivní test 1:44O. Jdu na amniocentézu. A mám z toho samozřejmně hrozný strach. Držím Ti palce, hlavně se nesmíme nervovat. Dobře to dopadne!