Dcera (10let) introvert

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
25.1.22 18:21

Pokud k nám přijede synovec s neteří, hrají si spolu celé odpoledne a není problém.
Na kroužku taky s dětmi normálně komunikuje. Tam měl dlouho kamarádku, ale tak nějak je to na podzim přešlo. Ona začala preferovat holky. Syn si už nikoho nového nenašel.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.1.22 18:24
@unuděná píše:
Kamarád ze školky zmizel z povrchu zemského? Proč ty kamarádky už nemá? Co takhle se zaměřit na to, že pokud chce mít přátele, musí tomu taky něco obětovat, i když se mu třeba zrovna nechce? Donést nemocné kamarádce úkoly, zavolat kamarádovi ze školky a ukázat mu po Vánocích, co dostal pod strom atd.? Mě to nepřijde jako introvert, spíš sociálně neobratný a možná trochu líný kluk, na tom se dá pracovat.

Kamarád je v jiné třídě a má tam jiné kamarády. Kdyz mu syn psal, neodpověděl.
Kamarádky se začaly bavit spolu. Nechtějí uz mezi sebou kluka.
On by šel ven, ale musí to vědět včas. Nezvládá změny. Pokud mu řeknou, pojď hned. Nepůjde. Kdyby řekli za 20 minut, není problém.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.1.22 18:26

@Alušáček on není na mobilu a ani na počítači. On si čte nebo staví z Lega.

• Citovat
  • Upravit
53190
25.1.22 18:28
@Anonymní píše:
Kamarád je v jiné třídě a má tam jiné kamarády. Kdyz mu syn psal, neodpověděl.
Kamarádky se začaly bavit spolu. Nechtějí uz mezi sebou kluka.
On by šel ven, ale musí to vědět včas. Nezvládá změny. Pokud mu řeknou, pojď hned. Nepůjde. Kdyby řekli za 20 minut, není problém.

Tak původně jsi ale psala, že od sebe ty kamarády odehnal protože jim neodpovídá, nezvedá telefony atd. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
874
25.1.22 18:30

Kdyby to byl asocial, tak ho zadní kamarádi ani nezajímají. Těch bodů pro to je víc, ale tohle je poměrně hlavní.
Je introvert. To není špatně. Me osobně v tomhle pomohla teorie typů, tobě by zakladatelko, možná pomohla taky. Pochopit co a jak a pak s tím společně se synem pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
25.1.22 18:31
@lucad77 píše:
Chápu, ale právě v tom vidím ten problém. Že musí chtít ten dotyčný sám, jako vy píšete, že jste se donutila. Já jsem se taky donutila se přemoct a občas s někým kamarádit - jít jen tak ven, do kina, na disco, na ples (poctivě však přiznávám, že na nic jsem se celou dobu té akce netěšila víc, než jak budu zase v klidu doma :) ). Ale myslím, že kdyby mi to organizoval někdo jiný (rodiče, učitelé), tak to prostě nedopadne. :nevim:

Tak zakladatelka píše, že on by kamarády chtěl. Tudíž asi moc spokojený není, ale neví, jak to změnit, protože třeba nevidí, jak se chová a jak ho vidí druzí. Já to řeknu natvrdo, mě hodně pomohlo zjištění, jak mě vidí ostatní a že jsem fakt divná. Viděla jsem, jak se chová moje matka, strašně jsem se za ni styděla, byla mi protivná ta její neobratnost v kontaktu s okolím, to jak byla a priori nervózní, podrážděná, zbytečně útočná. A pak jsem si uvědomila, že já se tak chovám taky a že ostatní mě takhle vidí a nechápou, proč jsem taková. A přitom to bylo, myslím, jen kvůli tomu, že jsem byla stydlivá a měla nízké sebevědomí. Byl to jakýsi můj způsob obrany. Ale uvědomila jsem si, že se tím dostávám do bludného kruhu, že tím, jak se bojím odmítnutí nebo toho, aby si že mě někdo neudělal srandu, ty situace vlastně svým chováním vyvolávám. Uvědomila jsem si, že já sama bych se sebou nechtěla kamarádit, tak proč by měli ostatní. Když chce člověk mít kamarády, tak pro to holt musí něco udělat. Nikdo nepoleze věčně za někým, kdo se chová jako protiva.
Myslím si, že zakladatelčin syn by potřeboval nastavit zrcadlo, aby se viděl zvnějšku, protože ono to není lehké si uvědomit problém sám na sobě.

Příspěvek upraven 25.01.22 v 18:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.1.22 18:34
@Anonymní píše:

Nejste z Prahy? Půjčím vám k němu druhý exemplář :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24635
25.1.22 18:36
@Anonymní píše:
Pokud k nám přijede synovec s neteří, hrají si spolu celé odpoledne a není problém.
Na kroužku taky s dětmi normálně komunikuje. Tam měl dlouho kamarádku, ale tak nějak je to na podzim přešlo. Ona začala preferovat holky. Syn si už nikoho nového nenašel.

Tak to buďte v klidu, není žádný asociál, prostě jen sociálně neobratný introvert. Já bych tomu dala čas, on ještě vyzraje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24635
25.1.22 18:41
@Hoa Mai píše:
Tak zakladatelka píše, že on by kamarády chtěl. Tudíž asi moc spokojený není, ale neví, jak to změnit, protože třeba nevidí, jak se chová a jak ho vidí druzí. Já to řeknu natvrdo, mě hodně pomohlo zjištění, jak mě vidí ostatní a že jsem fakt divná. Viděla jsem, jak se chová moje matka, strašně jsem se za ni styděla, byla mi protivná ta její neobratnost v kontaktu s okolím, to jak byla a priori nervózní, podrážděná, zbytečně útočná. A pak jsem si uvědomila, že já se tak chovám taky a že ostatní mě takhle vidí a nechápou, proč jsem taková. A přitom to bylo, myslím, jen kvůli tomu, že jsem byla stydlivá a měla nízké sebevědomí. Byl to jakýsi můj způsob obrany. Ale uvědomila jsem si, že se tím dostávám do bludného kruhu, že tím, jak se bojím odmítnutí nebo toho, aby si že mě někdo neudělal srandu, ty situace vlastně svým chováním vyvolávám. Uvědomila jsem si, že já sama bych se sebou nechtěla kamarádit, tak proč by měli ostatní. Když chce člověk mít kamarády, tak pro to holt musí něco udělat. Nikdo nepoleze věčně za někým, kdo se chová jako protiva.
Myslím si, že zakladatelčin syn by potřeboval nastavit zrcadlo, aby se viděl zvnějšku, protože ono to není lehké si uvědomit problém sám na sobě.Příspěvek upraven 25.01.22 v 18:34

Nejsem si jistá, jestli je desetileté dítě už schopno takové sebereflexe. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24635
25.1.22 18:42
@Anonymní píše:

Takže má zájmy (a ne špatné), které dneska mezi dětmi tolik nefrčí. To také může hrát roli. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.22 18:47
@unuděná píše:
Tak původně jsi ale psala, že od sebe ty kamarády odehnal protože jim neodpovídá, nezvedá telefony atd. :nevim:

To odehnal kluky ze třídy. Beru to nejčerstvější. Kluci se snažili ve třetí třídě a loni na podzim.
I tu kamarádku z kroužku, neodpovídal jí na zprávy a ona už má kamarádku a syna ani nepozdravi.

On je divnej. Prostě je ve svém světě. Má jiné zájmy.

• Citovat
  • Upravit
24635
25.1.22 18:55
@Anonymní píše:
To odehnal kluky ze třídy. Beru to nejčerstvější. Kluci se snažili ve třetí třídě a loni na podzim.
I tu kamarádku z kroužku, neodpovídal jí na zprávy a ona už má kamarádku a syna ani nepozdravi.On je divnej. Prostě je ve svém světě. Má jiné zájmy.

A on vám sám říkal, že ho to trápí a že by to chtěl změnit? Nebo to spíš vadí vám?

Příspěvek upraven 25.01.22 v 18:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
25.1.22 18:55
@lucad77 píše:
Nejsem si jistá, jestli je desetileté dítě už schopno takové sebereflexe. :think:

Já jsem byla. Samozřejmě bych ti to tehdy takhle neposlala, ale viděla a cítila jsem to. A musela jsem se s tím poprat sama. Přijít si na to sama. Ona by to mohla synovi ulehčit tím, že by si o tom něco načetla, vysvětlila mu to a snažili se spolu přijít na řešení.
Resp. já na jejím místě bych s ním potěšila, jestli je spokojený. Pokud by byl, nedělala bych nic. Ale tipuji, že není. To by sem zakladatelka nepsala, to by její syn nepoužil po kamarádech, zatímco je jak kůl v plotě. A jasně, nejjednodušší řešení je nechat to být, ať si na to přijde sám. Ale já bych to se svou zkušeností z dětství neudělala, já bych ocenil, kdyby mi někdo tehdy pomohl, poradil. Zbytečně jsem se trápila, zbytečně jsem se cítila sama. Když to řeknu obrazně, člověk se nějak naučí plavat, když ho hodíš do vody. Ale jde to i lépe a příjemněji, když máš někoho, kdo tě naučí tempa. A ne každý se naučí plavat kvalitně. Je spousta sociálně neobratných dospělých. Moje máma se to nenaučila nikdy a to jí bude 70. Celý život v duchu touží po tom, aby ji měl někdo rád, aby ji obdivoval, aby se s ní kamarádil, pořád říká „já jsem přece taková hodná, se všemi to myslím dobře, nikomu nic nedělám, nikoho nepomlouvám, jsem ochotná, ale všichni ostatní jsou divní, povrchní, neváží si toho, chtějí jen hloupou zábavu“, ale pravda je, že divná je ona. Nikomu není příjemné s ní trávit čas. Ani jejím vlastním dětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.22 19:01
@lucad77 píše:
A on vám sám říkal, že ho to trápí a že by to chtěl změnit? Nebo to spíš vadí vám?Příspěvek upraven 25.01.22 v 18:56

Vadí to i jemu. Kolikrát je smutný, zádumčivý a pak z něj vypadne, že by chtěl s někým ven. Pak nutí nás, ale i když s ním jdu, tak je ve výsledku otrávený, protože já mu neposkytnu to, co kamarádi.

• Citovat
  • Upravit
53190
25.1.22 19:02
@Anonymní píše:
I tu kamarádku z kroužku, neodpovídal jí na zprávy a ona už má kamarádku a syna ani nepozdravi.On je divnej.Prostě je ve svém světě. Má jiné zájmy.

Promiň, ale tohle snad nemůžeš o svém dítěti vypustit z pusy :? Můj syn je fakt podobný, je velmi inteligentní, ve školce byly v podstatě všechny děti pro něj mimina, poslední dva roky (a to šel do školy v čerstvých 6 letech) seděl většinou někde bokem a četl si, kreslil, něco vyráběl. O děti ani moc zájem neměl, spíš ony o něj, on je zbytečně odbýval (tak na mě působil i tvůj syn z původního popisu), ale taky si v klidu hrál s dětmi sousedů, kamarádů. Později zjistil, že ne všichni jsou pitomí. Že ne všichni kluci se chtějí pořád prát a dělat prasárny typu krkání abecedy, že ne všechny holky jsou uječené slepičky atd. A toho kamaráda si našel. Ale hodně jsme o tom mluvili. Co to znamená mít kamaráda, co to nabízí a co to vyžaduje. Možná to zkus, třeba se zamyslí a rozhlédne novýma očima. On i ten kamarád, co hraje fotbal, třeba může mít rád lego :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová