Dcera (10let) introvert

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9918
25.1.22 19:32

@Scara samozrejme, ze to neni spatne, hlavne dneska uz je to zcela bezna diagnoza u deti a spousta jich beha bez diagnozy. Ale je dobry to vedet, protoze se tim usetri spousta trapeni diteti, rodine i okoli. A da s tim pak nejak pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
25.1.22 19:32

@lucad77 Nemyslím si. Nemusí mu sedět zrovna kolektiv ve třídě, ale dětí, které nesedí u počítačových her a mají podobné zájmy jako zakladatelcin syn, je dost. Jak už bylo zmíněno výše, jsou lego tábory, kroužky orientované třeba na vědu, modelářské, šachové, akvaristické kroužky atd atd. To je přesně typ kroužků pro „mimoně“, kterým nesedí mainstream. Můj syn je sice o 2 roky mladší, ale jeho top koníček je taky lego, o PC hry ani nezakopl, neví, co to je youtuber, nemá mobil, internet používá jen když si chce pustit nějakou písničku nebo se podívat na nějaké video o astronomii nebo technologií výroby všeho možného. Ale kamarádů má spoustu, ve škole, v okolí bydliště, na kroužcích, stačí i když potkáme nějaké podobně staré děti na dovolené a hned se s nimi sčuchne.
A druhá věc je to, že jak už jsem psala výše, on není schopný vystoupit že své komfortní zóny. Zakladatelka několikrát psala, že on by s kamarády šel, ale ne hned, až za 20 minut. No ale očividně nikdo není ochotný mu stepovat 20 minut před barákem a čekat, až se uráčí. Na vztazích je potřeba pracovat oboustranně. Když pro něj někdo vícekrát přijde nebo mu zavolá a on na to zareaguje negativně, je logické, že ta druhá strana bude tenhle vztah považovat za neperspektivní a přestane mít zájem. Bude se prostě muset začít snažit i on sám.

Příspěvek upraven 25.01.22 v 19:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24633
25.1.22 19:33
@Jana525 píše:
@lucad77 a to si myslis proc? To vubec nen i pravda, jedno jim to neni. To by pak treba tolik autistu nevystrilelo skolu v USA.

Protože s nimi pracuju už dvacet let. Samozřejmě jsou i mezi nimi výjimky, ale většina z nich je zahleděná do sebe a okolí je zajímá pouze tehdy, když nějak začne zasahovat do jejich prostoru a narušovat jim ho. Nevytvoří si v podstatě k nikomu trvalejší vazbu, nebo naopak svou „náklonnost“ k někomu přehánějí. A netrápí je to, protože tomu nerozumí, že dělají něco špatně. Nehledají chyby u sebe. Je to těžké popisovat. Ale v chování syna zakladatelky autismus nespatřuji, on si zjevně uvědomuje, že je jiný a že nezapadá. A přemýšlí nad tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24633
25.1.22 19:36
@Anonymní píše:
On dokáže s dětmi vycházet. Jen teď nemá kamarády. A opravdu z jeho chování nevím, jestli to tak chce sám, nebo mu to vadí.
Lépe si rozumí s dospělými.
Hodně v něm vidím sebe a svého tátu.

No ale předtím jste psala, že mu to vadí. A dětí, co jsou radši s dospělými, je hodně, v tom bych nehledala hned diagnózu. Je jedináček?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
25.1.22 19:36

@lucad77 ale samozrejme, ze si uvedomuji, ze jsou jini a ze je to trapi, pouze to davaji za vinu okoli, protoze oni nikdy nevidi problem a nebo vinu u sebe. Ale to, ze jsou jini si nekteri z nich uvedomuji. Tam pak zalezi, jak moc u nich ten autismus prevazuje. Kazdy autista je jiny, do toho se pak jeste misi vlastni povaha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24633
25.1.22 19:38
@Jana525 píše:
Jakoze dite, ktere si neumi najit kamarady ani v blizkem okoli, jako je kazdodenni skolni kolektiv, budete posilat do uplne ciziho kolektivu? Tak to je podle me to nejhorsi, co by jste mu mohli udelat.

Proč? Třeba by tam zrovna našel někoho, s kým by si sedl, a mohl probírat knížky a stavět lego. Ve známém kolektivu zjevně nezapadl, proč to nezkusit jinde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
25.1.22 19:40

A pokud by si to neuvedomovali, tak by pak neexistoval pojem masking, tedy, ze nekteri maskuji svoje chovani, coz je velmi vysiluje a je to problem hlavne u zen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24633
25.1.22 19:42
@Jana525 píše:
@lucad77 ale samozrejme, ze si uvedomuji, ze jsou jini a ze je to trapi, pouze to davaji za vinu okoli, protoze oni nikdy nevidi problem a nebo vinu u sebe. Ale to, ze jsou jini si nekteri z nich uvedomuji. Tam pak zalezi, jak moc u nich ten autismus prevazuje. Kazdy autista je jiny, do toho se pak jeste misi vlastni povaha.

Dobrá, nebudeme slovíčkařit, ale syn zakladatelky se prostě takto nechová. Nedává vinu okolí, zjevně si uvědomuje, že on je ten divný a trápí ho to, alespoň podle slov jeho matky. Prostě v něm autistu nevidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
25.1.22 19:43
@lucad77 píše:
Proč? Třeba by tam zrovna našel někoho, s kým by si sedl, a mohl probírat knížky a stavět lego. Ve známém kolektivu zjevně nezapadl, proč to nezkusit jinde?

No asi mas pravdu, za zkousku by to stalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3797
25.1.22 19:43
@Sue2008 píše:
@Ivcasta23 a byla taková i před stěhováním,/změnou školy? Je to nešťastná povaha a pokud je jako já, tak na těch kroužcích opravdu trpí. Zkuste vymyslet nějakou individuální aktivitu (napadá mě třeba kolo). Třeba až si bude v něčem jistá, otevře se někomu dalšímu.

Dceru chápu a soucítím s ní. Hlavně ji necpi na tábor, já jsem tam musela a vyloženě to bylo pro mě za trest. Na kroužek, třeba toho malování bych ji ale dala. Jednou týdně se jí zase tak moc nestane. Ať zase pořád nesedí doma u tabletu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
25.1.22 19:46
@lucad77 píše:
Dobrá, nebudeme slovíčkařit, ale syn zakladatelky se prostě takto nechová. Nedává vinu okolí, zjevně si uvědomuje, že on je ten divný a trápí ho to, alespoň podle slov jeho matky. Prostě v něm autistu nevidím.

Jako promin, ale i kdyby jsi byla primo odbornik, tak z tohoto tady opravdu nemuzes vycist, zda muze a nebo nemuze byt na autistickem spektru, A nemyslim si, ze jsi psycholog ani nahodou.
Ja mam s timh;lle taky urcite zkusneosti, proto jsem zakladatelce napsala, ze bych uvazovala i o hlednai jineho duvodu, nez ze je dite Introvert. Ale nikdy bych si na zaklade tohoto popisu nedovolila rict je a nebo neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.22 19:47
@lucad77 píše:
No ale předtím jste psala, že mu to vadí. A dětí, co jsou radši s dospělými, je hodně, v tom bych nehledala hned diagnózu. Je jedináček?

To je moje domněnka, že mu to vadí. Usuzuju podle chování.
Ale když nad tím víc uvažuju, tak opravdu nevím.
Má mladšího bratra.

Do cizího kolektivu ho nedostanu. Teď se uvolnilo místo na keramice, kam chtěl vždycky chodit, ale on tam odmítl jít. Nedonutila jsem ho. Slíbil to a nešel. V době kroužku jsem v práci, takže ho tam neodvedu.

• Citovat
  • Upravit
24633
25.1.22 19:48
@Hoa Mai píše:
@lucad77 Nemyslím si. Nemusí mu sedět zrovna kolektiv ve třídě, ale dětí, které nesedí u počítačových her a mají podobné zájmy jako zakladatelcin syn, je dost. Jak už bylo zmíněno výše, jsou lego tábory, kroužky orientované třeba na vědu, modelářské, šachové, akvaristické kroužky atd atd. To je přesně typ kroužků pro „mimoně“, kterým nesedí mainstream. Můj syn je sice o 2 roky mladší, ale jeho top koníček je taky lego, o PC hry ani nezakopl, neví, co to je youtuber, nemá mobil, internet používá jen když si chce pustit nějakou písničku nebo se podívat na nějaké video o astronomii nebo technologií výroby všeho možného. Ale kamarádů má spoustu, ve škole, v okolí bydliště, na kroužcích, stačí i když potkáme nějaké podobně staré děti na dovolené a hned se s nimi sčuchne.
A druhá věc je to, že jak už jsem psala výše, on není schopný vystoupit že své komfortní zóny. Zakladatelka několikrát psala, že on by s kamarády šel, ale ne hned, až za 20 minut. No ale očividně nikdo není ochotný mu stepovat 20 minut před barákem a čekat, až se uráčí. Na vztazích je potřeba pracovat oboustranně. Když pro něj někdo vícekrát přijde nebo mu zavolá a on na to zareaguje negativně, je logické, že ta druhá strana bude tenhle vztah považovat za neperspektivní a přestane mít zájem. Bude se prostě muset začít snažit i on sám.Příspěvek upraven 25.01.22 v 19:36

Ano, s tím mohu souhlasit. Pokud má o tu snahu něco změnit sám zájem, pomohla bych mu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.22 19:49

@Jana525 autista není. U něj o tom ani nikdo neuvažoval. Nechová se tak a ani vývoj autistovi neodpovídá. Máme v okolí autisty i aspergery a jsou jinde než syn.

• Citovat
  • Upravit
24633
25.1.22 19:51
@Jana525 píše:
Jako promin, ale i kdyby jsi byla primo odbornik, tak z tohoto tady opravdu nemuzes vycist, zda muze a nebo nemuze byt na autistickem spektru, A nemyslim si, ze jsi psycholog ani nahodou.
Ja mam s timh;lle taky urcite zkusneosti, proto jsem zakladatelce napsala, ze bych uvazovala i o hlednai jineho duvodu, nez ze je dite Introvert. Ale nikdy bych si na zaklade tohoto popisu nedovolila rict je a nebo neni.

Nepíšu, že není autista, píšu, že já to v něm nevidím. Samozřejmě nemám patent na rozum a všechny diagnózy světa, ani nebráním zakladatelce, aby s chlapcem nějakého odborníka přes lidskou duši navštívila, to je na ní. Ale svůj názor snad říci mohu, stejně jako vy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová