Dcera 22 měsíců a nic neumí

Anonymní
3.2.15 09:23

Dcera 22 měsíců a nic neumí

Ahojte, chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti s vývojem batolat. Začíná mne znervozňovat vývoj mé mladší dcery, nyní 22 měsíců, vůbec nemluví, respektive, vykládá pořád, ale pouze svojí hatmatilkou, nějaké slabiky, ale konkrétní slova máma, táta ne, neřekne, jak dělají zvířátka, neukáže v knížce, moc nereaguje na „povely“, max. poslechne, když řeknu ne. Neumí si říct nebo ukázat, co by chtěla. Přijde mi, že je na úrovni 12 měsíčního miminka, nebaví ji knížky, nechce si v nich nechat číst a ukazovat. Co ji baví je stavění kostiček, kreslení, miluje společnost, je velmi přítelská a pohodová, ale umí se i pěkně vzteknout. Když vidím, co umí mnohem mladší děti, jsem z toho nešťastná, starší dcera už dávno říkala básničky a mluvila v jednoduchých větách, u Dr. jsem se na toto ptala, máme trénovat, a když se do jejích dvou let neukáže vývoj, pošle nás na spec. vyšetření, mám velký strach, že se ukáže něco špatného. Měla jste to některá podobně? Dohnaly to Vaše děti, nebo se ukázal problém. Velice děkuji za reakce.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1618
3.2.15 09:32

Ja mam dve deti a kazde je jine, starsi cetla knizky, mluvila ve dvou letech ve vetach, mladi knizky nemusi, ale je moc sikovna manualne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
3.2.15 09:32

Mám dojem, že „nic neumí“ ohledně řeči, pokud staví kostky, kreslí atd., tak to neznamená, že nic neumí. Předpokládám, že pohybově je na tom taky v pořádku - běhá, vyleze na židli, chodí do schodů a ze schodů, má ráda skluzavky, průlezky, houpačky. Zaměřila bych se možná na sluch, jsi si jistá, že slyší dobře? Otočí se na zašeptání? Reaguje na zvuky? Tancuje na písničky? Pokud ano, tak bych s ní trénovala to ukazování, sama ukazovala na věci, o kterých mluvím. Ukáže ti třeba části těla? Takhle po internetu se radí těžko, když člověk prcka nevidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
3.2.15 09:36

Hraniční věk jsou podle toho, co jsem četla 3 roky. Nevím jestli tě uklidním, náš malý (jó, je to kluk :mrgreen: ) taky ještě nemluví, točí pár slovíček, je fakt, že je říká celé a ví, co znamenají (mama, tata, baba, havo…), napodobuje asi 6 zvířátek, jinak na to zvesela prdí. Rozumí ale absolutně všemu, když mu řeknu, aby donesl ze šuplíku misku, tak donese, když řeknu, aby se zul, tak se zuje a pod. Prostě jsem si jistá, že význam jednotlivých slov zná zcela přesně. Ale mluvit se mu nechce, knížky ho taky zatím moc neberou, ani pohádky. Rád si hraje s miskama v kuchyni :roll: :lol:, nebo s legem, ale to u něj musí někdo být, lítá s autíčkem ;) Nočník bojkotuje, takže pořád jedeme na plenkách. Na poslední návštěvě měla mudra narážku na jeho nemluvení, že nás někam pošle, tak jsem slušně „poslala“ já ji :lol: Znám své dítě a vím, že to není žádná vada, jen potřebuje čas. Tabulky mě nezajímají :jazyk: Kdybych viděla, že nerozumí, neví co po něm chci, nerozezná, nereaguje, pak bych to určitě řešila s odborníkem. Nemusí jít o nic vážného, třeba jen dítko potřebuje jiný přístup, který člověk zcela logicky nezná, obzvlášť když už má za sebou běžnou výchovu staršího :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
3.2.15 09:37

Malá skoro nepromluvila do dvou a půl. Ale zase byla vždycky hodně napřed motoricky. Odplenkovala se i bez mluvení. Jinak knížky jí taky moc nebraly. S tím ukazováním nevím, to už si tak dopodrobna nepamatuju. Řekla bych, že na tom byla dost podobně. Jinak jsou jí tři pryč a je naprosto normální, dost teda zlobí a ve školce si často jede to svoje. Jenže to bude povaha a ne diagnoza. Vyšetření se neboj, kdyby to opravdu něco bylo začnete na tom aspoň pracovat co nejdříve. Držím palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3931
3.2.15 09:38

Být Tebou tak neporovnávám protože každý dítko je jiné ;)…Z toho co si napsala nemám pocit že nic neumí jen je krapet pomalejší v řeči ale to se časem zlepší max Vás pošlou na logopedii nebo tak ;). Hlavu vzhůru máš šikovnou holčičku která umí spoustu věcí a ten zbytek příjde časem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24212
3.2.15 09:41
@zuzkasim píše:
Mám dojem, že „nic neumí“ ohledně řeči, pokud staví kostky, kreslí atd., tak to neznamená, že nic neumí. Předpokládám, že pohybově je na tom taky v pořádku - běhá, vyleze na židli, chodí do schodů a ze schodů, má ráda skluzavky, průlezky, houpačky. Zaměřila bych se možná na sluch, jsi si jistá, že slyší dobře? Otočí se na zašeptání? Reaguje na zvuky? Tancuje na písničky? Pokud ano, tak bych s ní trénovala to ukazování, sama ukazovala na věci, o kterých mluvím. Ukáže ti třeba části těla? Takhle po internetu se radí těžko, když člověk prcka nevidí.

Mě na základě tohoto příspěvku a zkušenosti s dcerou ještě napadla jedna věc. Dcera taky nechtěla moc mluvit (nebo spíše mluvila svou hatmatilkou, které jsem v podstatě rozuměla já a manžel, jinde jsme dělali tlumočníka). Taky nechtěla ukazovat co chce apod. Já jsem v určitém věku jí začala říkat, že nerozumím, ať mi ukáže co potřebuje. A opravdu jsem to nedala (teda pití měla stále k dispozici, jídlo pravidelně 5 krát denně), když neukázala či neřekla. Za chvíli začala ukazovat. Pak to bylo pomalinku lepší a lepší. Ale na normální mluvení si počkala až začala chodit a zůstávat ve školičkce sama. To se pak rozmluvila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
3.2.15 09:43

A přijde ti, že dobře slyší? Rozumí? reaguje na nějaké pokyny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24212
3.2.15 09:43
@klarushka píše:
Být Tebou tak neporovnávám protože každý dítko je jiné ;)…Z toho co si napsala nemám pocit že nic neumí jen je krapet pomalejší v řeči ale to se časem zlepší max Vás pošlou na logopedii nebo tak ;). Hlavu vzhůru máš šikovnou holčičku která umí spoustu věcí a ten zbytek příjde časem ;)
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
3.2.15 09:49

Starší dcerka nemluvila ještě s nástupem do školky, rozmluvila se až tam. Taky jsem se hrozně bála, jestli je v pořádku. Taky jí nebralo ukazování, napodobování, byla svá. Dnes má skoro devět, je ve třetí třídě, nosí samé jedničky. Neboj, bude to dobré

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
3.2.15 09:54

My s prvorozenym „bojujem“ podobne, ale je jeste starsi… Do 2 let nerekl vubec nic, ted ve 2,5 rika jednotlive slova, do vet nesklada, u reci ho tedy jemne omlouva to, ze je ve trojjazycnem prostredi. jinak neco rozumi, neco ne. na nejake pokyny totalne kasle, coz uz je teda problem, protoze si proste dela co chce a nas ignoruje :roll:
jinak byl vzdy napred v jemne motorice, bezvadne sklada cokoliv od kostek po puzzle, v hrube motorice taky v pohode, vydrapal se na prolizacky driv nez daleko vetsi deti, dneska provadi vylozene akrobaticke kousky.
naopak od vasi holcicky ale spolecensky neni, s nikym se nebavi.
uz z toho zacinam mit tezkou hlavu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
3.2.15 09:55

Horší bude až jí bude 22 let a nebude nic umět :mrgreen: Ted si s tím hlavu nedělej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13021
3.2.15 09:59

Ahoj, syn se rozkecal až ve dvou a půl letech a teď mluví fakt krásně. Nemůžeš jí srovnávat podle první dcerky. Ne každé dítě už ve dvou letech mluví zkrátka :nevim:.A taky bych neřekla, že nic neumí-umí ty kostičky atd…a že si nechce číst v knížkách..to spousta dětí ne a pak to přijde..
Jestli poslechne, zná zvuky zvířátek, umí kreslit jak říkáš, staví kostičky, tak mi přijde jako naprosto normální.
Jako ve dvou letech básničky???Tak to můj syn fakt ani náhodou :lol: a to ho považuju za dost inteligentního :) (třeba teď už umí počítat do deseti-je mu dva a třičtvrtě a i ví kolik je jedno auto, dvě, tři :) a taky to přišlo znenadání jako to mluvení).
A co plíny? Chodí na nočník? Jestli ano, tak bych to už vůbec neřešila a i kdyby ještě plíny měla, tak má taky ještě nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.2.15 10:04

Holky, děkuji moc za reakce, trochu jste mne uklidnily, já mám totiž i výčitky svědomí, protože jsem se vracela dřív do práce, když jí bylo 10 měsíců, takže společný čas jsme spíš věnovaly blbnutí a ne cílené „výuce“, každopádně slyší určitě, soudím dle toho, že jí budí manželovo chrápání :-) a když řeknu mňam tak letí jak urvaná :-) ale na jiné pokyny mi kašle. Vím, že každé dítko je jiné, ale když jsou kolem Vás samé geniální děti, tak Vás přepadne mírná frustrace :-(

• Citovat
  • Upravit
13021
3.2.15 10:08

Ale prd geniální. To z nich většinou dělají maminky :roll: :mrgreen:. Každý něco umí a něco ne.
Určitě to bude dobré, však je fakt ještě malá a na mluvení má ještě spoustu času, vždyť jí ještě nejsou ani dva :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí