Dcera 3,5 chová se ošklivě a je drzá - co s tím?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19874
8.4.15 22:53
@Anonymní píše:
@Lanear víš můj názor je takový: rozhodně dcerou nepohrdám.. ale prostě poslouchat musí. a opravdu rovné si nejsme. já jsem ta dospělá, která je za ni zodpovědná. samozřejmě chci s ní mít hezký vztah snažím se vysvětlovat, a mluvit s ní, ale prostě někdy to je boj. Ráno jdeme do školky ( většinou stíháme tak tak :) ) a ona si řekne že půjde v papučkách, a že sněhule nechce. vysvětlovala jsem že je zima… otevřela jsem dveře, aby viděla že je sníh ale je jí to jedno. jednou se rozhodla, tak co na tom že jí umrznou nohy… :zed: co s tím? když ji obouváš, kope nohama, že boty nechce..
JE TO BOJ

A co jí nechat v těch bačkorách jít? Pokud stíháte jen tak tak, tak by to asi nešlo, musela bys mít s sebou i boty a punčochy na převlečení, ale třeba by k tomu ani nedošlo, pokud by měla tu možnost jít, třeba ba „náhle prozřela“ a nakonec by v bačkorách nevyšla a vzala si boty, u nás to teda tak v podobných případech bývá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
8.4.15 23:03

@Lanear
Nastavit pravidla, povídat si s dětmi, OK. Ale pořád mi to neodpovídá na otázku, co dělat, když se dítě prostě rozhodne, že bude prudit a dělat problémy. Proč se tak rozhodne? Třeba proto, že jednou nebylo po jeho a rozhodne se to pak rodiči „osolit“.
Třeba dneska u nás: byla jsem se starší celé dopoledne sama, u lékaře, pak nakupovat a v kavárně. Četla jsem jí, povídaly jsme si, jako s dospělou, bylo to fajn. Po příchodu domů si pak chtěla hrát s mladší, ale ta zrovna musela jít spát, vysvětlila jsem, že to nejde, proč a kdy to půjde. Ale akorát se nafoukla a pak pořád dělala naschvály: nebude se sama oblékat, když spěcháme, nepůjde u silnice za ruku atd. atd. Večer už za podobné odmlouvání dostala na zadek a najednou to šlo a zbytek večera už byla v pohodě a milá. Nevypadala teda nijak poníženě z trestu, ani vyděšěně, spíš mi přišlo, že to uznala jako adekvátní situaci, sama si podle mě uvědomovala, že tím věčným odmlouváním to už přehání. radši bych to teda řešila jinak než plácnutím, ale to věčné mluvení prostě už k ničemu nebylo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2099
8.4.15 23:32

@robínek zachovala bych se s placnutim asi stejne. Nejsem zastancem placanim bezduvodne, ale nekdy to je proste. posledni moznost…
Samozrejme,.ze prvni clovek domlouva, vysvetlujes. Mi kdysi tatka rikal, ze jemu rodice taky spise domlouvali aze on si kolikrat rikal,.proc radeji neplacnou pres zadek, aby si toto usetrili. Ja si na to vzpominam,.nam nasi jak. jsmebyly starsi take vic domlouvali a mela jsem stejne pocity jako tatka. Puberacka,.posliuchat sahodlouhe rozmluvy rodicu a jeste k tomu jim. odpovidat a odkyvat.. to.jsem.nesnasela :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
8.4.15 23:44

@KristyM
někdy mám pocit, že dcera má pubertu už v těch skoro 5 :roll: Bude to pak lepší, nebo horší? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
9.4.15 00:15

@Lanear mně se to moc líbí, zní to krásně, ale myslím, že je to tak trochu utopie. Já mám doma vzteklouna non plus ultra, ma dvacet měsíců, to co dokáže předvést je až neuvěřitelné a bohužel v tomhle věku rozmluvy nemají smysl a účinek, ačkoli si s dcerou ‚normalne‘ povídám pořád a o domluvu se při rozporu snažím už dlouho, dcera prostě nereaguje, absolutně mě nevnímá, má svou hlavu a jede po svém. Nejsem určitě dokonalá matka, a ano zvyšuji někdy hlas a placnuti přes ruku (když se po sté snaží vytáhnout krytku ze zásuvky apod.) také proběhlo, přestože mu předchází vlídná domluva (i když nerozumí), odvádění pozornosti jinam (naprosto bezúčelné), klidně a pevně řečený zákaz (na chvíli se zarazí a pokračuje) a nakonec dojde na zvýšení hlasu nebo placnutí, pokud někoho napadá jiná varianta sem s tím. Jsou věci, kdy prostě ignorovat nejde a po dobrém nereaguje ani omylem. Samozřejmě se těm radikálnějším postupům snažím vyvarovat, ačkoli já jsem cholerik a mám s tím dost potíže :) no do mateřství jsem vstupovala plná ideálů a předsevzetí a dcera mi rychle otevřela oči :mrgreen:
Zakladatelko, uvrhla si mě do deprese, asi se to u nás hned tak nespraví, to se mam na co těšit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí