Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Neboj ono to nějak půjde. Hodně záleží jak „náročné“ bude mimčo. Když mimčo spí věnuj se staršímu. Holky jsou od sebe 2,5 a jde to…občas se musí přizpůsobit starší (nechce ven), občas mladší…nedá se nic dělat. Rozpůlit se nemůžeš…Pokud může pohlídat občas někdo jiný, tak toho využij a věnuj se jen staršímu. Až mladší povyroste, tak to střídej, aby tě aspoň občas každý prcek měl chvilku pro sebe.
@PeBe24 Já ji uspím v pokojiku, pak odejdu, ale v noci k nám příjde do postele.Ani o tom nevíme většinou. Malý spí v postýlce, naučila jsem si ho, abych nedopadla jako s dcerou.Jj,to je jasné, že manžela nemůžeš držet, taky jsem z toho měla dost hrůzu, ale většinou se malý nebudil, když jsem uspávala dceru. A když náhodou jo, tak jsem šla za ním, dala dudlík, a šla zpět k dceři. ![]()
Jj, dcera chodí do školky.
Ja mam roudil presne 3roky a zadny extra systemy nemama. Malej chodi spat mezi 18-19.hodinou a mala v osm. Do 12:00byva ve skolce. Kdyz je pekne najime se a jdeme ven. malej spi bud v kocare nebo ne. Vecer ulozim prvne prcka a pak dceru ![]()
@PeBe24 mala je u sebe v pokojiku. Jednou spala se mnou a vzdycky se jen treba otocila kdyz byl malej vzhuru. my ji udelali pokojik kdyz mela dva roky.
Mám děti přesně tři roky od sebe. V podstatě jsem dodržovala režim starší dcery. Mimčo se přizbůsobilo. Teď je mladší dceři osm měsíců a už to tak snadné není. Občas se musí jedna přizpůsobit druhé a naopak.
My máme 2 roky a 9 měsíců. Hodně nám pomohlo nosítko - abysme mohli dál chodit do lesa, do přírody, na odrážedlo - tam, kde kočár neprojede. A v našem případě i sourozenecký kočár (bydlíme trochu z ruky a starší nebyl moc velký chodec).
Je jasné, že trochu se starší přizpůsobit musí vždycky, stejně jako mimčo. Co se týká návratu z venku v létě - miminku je jedno, kde spí a koupat se taky nemusí každý den ![]()
Spali jsme všichni v jednom pokoji, děti se navzájem nikdy nebudily.
Do školky starší nechodil - na jednu stranu je to jednodušší, nemusíte se nikam furt vypravovat na čas, na druhou stranu je to na budku ![]()
@PeBe24 máme děti od sebe 2 roky a 8 měsíců. Od začátku se snažím napasovat oba do rytmu staršího. Teď to je náročnější, protože mi většinu dne spí aspoň jedno dítě (10-12 malý, 13-16 velký, 14:30-16:30 malý). Večer chodí spát v rozpětí asi 20 minut. Malý usne, velkému přečtu pohádku a jde spát velký. Spíme všichni v ložnici a mně to naprosto vyhovuje. Nerušíme se a spíme pěkně celou noc.
Starší do školky nechodí.
Muž je často pryč a hodně často uspávám sama. Teď co nekojím to je o něco snazší.
@PeBe24 láhev dá i tatínek a celkově mi to přijde jednodušší a rychlejší, kojil se i hodinu, láhev zdolá do 10 minut. Kojila jsem půl roku. Mladší je uplakánek, v noci brečí denně a dost často i hodinu a víc. Ale starší se nebudí a spí. Asi tak týden mi hlásil, že mám jít kojit, ale pak si zvykl a od té doby prostě spí. Funguje to tak, že malý brečí, já to řeším a muž s prvorozeným nerušeně spí.
My máme rozdíl 2 a půl, mám to rozdělené tak, že dopoledne se mimčo přizpůsobuje starší, dopo máme aktivní program, buď jdeme do zoo, k sousedům, na hřiště a pod., pak oběd buď v terénu nebo doma a po obědě se mimčo budí, je mu 10 týdnů, dcera má po o. klidový režim, kdy jí chvilku pustím pohádky a věnuju se miminku, pak jde zase spinkat většinou do kočáru a zase se věnuju starší, většinou jdeme zase ven, aspoň na zahradu, kolem 18h mám vyhrazený čas pro mimčo, dávám ho bez pleny na hrací deku a povídáme si a mazllime se, pak véča, koupání obou dětí, dcera chodí spát kolem půl 10, a před spaním mám čas zase výhradně pro ní, muž hlídá mimčo a já si s dcerou v posteli čtu pohádky, povídáme si, mazlíme se, pak jdu uspal mimi, mimčo usíná nejdřív kolem 11, ale jsem s ním v ložnici už dřív, aby se zklidnil. Spíme v ložnici vśichni 4, je fakt, že někdy je tam těsno
Občas se stane, že se děti vzbudí navzájem, ale většinou je to bez problémů a když se vzbuděj vzájemně ráno, tak je to jedno…
Tak já mám nejmenší děti tři roky od sebe a přijde mi to jako ideální věkový rozdíl. Starší dítě už je relativně samostatné a přitom až mimi povyroste, ještě se můžou společně zabavit. Když se narodila ta nejmenší, měli jsme starší asi měsíc u sebe v posteli, mami v postýlce. Jenže jak jsem v noci vstávala, kojil, přebalovala, občas svítila, shodli jsme se, že tu starší to ruší. Takže jsme se v klidu domluvily a spinká v pokojíčku.
No a režim? Podle toho, co víc „hoří“. Když mimi pláče hlady, má samozřejmě přednost - nebo rychle udělám, co potřebuje starší, aby byl na kojení klid. Ale je to o organizaci, nic víc.
A spaní přes den? Když máte zahradu, je to ideální. Mimi dáš na kočárek, většinou rychle usne a ty se můžeš věnovat staršímu. Nebo třeba vařit a obě děti kontrolovat z okna.
Neboj, to se poddá
.
@pe-terka s tou zahradou souhlasím. Starší si hraje na písku, mimčo spí v kočárku na terase a já mám „vegáč“ ![]()
@Billi píše:Že jo? To se s bytem nedá vůbec srovnávat. Když je zahrada, nemusíš řešit ani oblečení, prostě vyjdeš v teplákách, děti taky. Když jsi v bytě a jdeš s dětma do parku, jsou ty výpravy náročnější.
@pe-terka s tou zahradou souhlasím. Starší si hraje na písku, mimčo spí v kočárku na terase a já mám „vegáč“
Já mám rozdíl 2 a 3/4 roku. Léto bylo náročné, novorozenec, dcerka. Ale bylo super, že jsem kojila, miminu se v teplých dnech líbilo. Takže jsme normálně chodily ven a podle potřeby jsem nakojila na hřišti. Oblíkat nebylo moc třeba, to mi taky pomohlo. A od záři dcerka začala pak chodit do školky (do oběda). To bylo super. Mladší spí jen v postýlce při zapnutém bílém šumu rádia. Odhluční to pokojík a starší si tam může hrát. Akorát teda už si někdy říkám, jestli to mladší nepoznamená, bo šumíme už 9 měsíců
.
Jo a doma jsem s holkama chodila na zahradu s šátkem, později s manducou. Což vlastně doteď ![]()
@PeBe24 Ahoj,já mám sice děti s věkovým rozdílem 5 let, ale o moc to není. Já to dělám tak, že dceru zapojuju do pomoci k malému:nachystá pleny, svlékne ho, podá něco,atd.Ven spolu chodíme obě s kočárkem, nebo dcera vozí malého. Když malý spí, věnuju se dceři. Co se týče uspávání, musím si k ní lehnout, sama neusne. Malý usíná kolem sedmé, dcera kolem deváté. Když se malý během uspávání dcery vzbudí, k malému stačí manžel, protože na mléko se v noci nebudí. A i kdyby jo, už nekojím, tak by mu mléko mohl dát taky on