Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Když tak nad tím premyslim, jednou se může stát, že moje 15r.dite, bydlime asi 60km před Brnem se rozhodne, že na střední půjde do Brna nebo rovnou do té Prahy, což znamená pobyt na internátu. Bude se tedy muset naučit, tam pohybovat samo ve větším městě, i když bude 15 léte decko.
Bude se přepravovat samo vlakem, trávit tam celý tyden cas.
A kdovi co vše tam dělat a my se ani třeba nedozvime, že
jeden koncert mi až tak strašný nepřijde.
Ahoj maminky, tak jsem zase zpět. Pro ty, co to ještě nezaregistrovaly: Jsem tady nová a můžu napsat pouze pět příspěvků denně, pokud na mne tedy hodláte směřovat jakékoliv dotazy, kontaktujte mne, prosím, prostřednictvím soukromých zpráv. Děkuji.
S dceru už jsme to vyřešily. Chtěly jsme se domluvit na alternativním plánu, že by ji tam zavezl manžel a kluk ať si tam jede sám jak chce, lístky pro nás oba bychom sehnali zvlášť, abychom mohli s ní. V tu chvíli začala protestovat, že lístek dostala jako dárek a že by byl zklamaný, kdyby si to aspoň na chvíli nemohli užít spolu a že se mu tam určitě nebude chtít jet samotnému. Tím nám tak nějak víceméně potvrdila, že s tím klukem něco má. To mi nevadí, ale trochu jsem jí „promluvila do duše“ o sexu, ať se chrání. I když si myslím, že toho se zas tolik bát nemusím, děti nenávidí, takže na ochranu by dbát měla ve vlastním zájmu
Všem děkuji za rady, vážím si jich.
Vlakem bych jí nechala jet, na koncert s klukem taky, ale spát samotnou bych jí tam nenechala, prostě by spala s námi a s manželem bych si ten výlet udělala. Nikdy člověk neví, nemusí jít o otěhotnění, ale někde se pohádají, holka někam vleze, něco se jí stane. Když s ním chce být, tak tohle jim zatím musí stačit. Je to ještě tele v patnácti. Mám dvě dospělé dcery, tak už s tím nějakou zkušenost mám. ![]()
@boball
Já si nemůžu pomoci, ono to bude tím, že v ní pořád vidím sebe a já vyváděla v jejím věku podobné lumpárny, případně jsem „psala domácí úkoly s kámoškami“ ![]()
Už jsem chtěla shánět i lístky na koncert, ale nakonec vidím, že je to zbytečné (a jsem nakonec celkem ráda, vážně nemusím hluk a ta „hudba“ zní hrozně). Dcera se trochu naštvala, ale snáší to v pohodě. Každopádně během té doby, kdy budou koncertovat, si ji asi budeme muset pěkně pohlídat.
@me56h
holky to měly taky se mnou těžké, právě proto, že jsem si toho dost o sobě pamatovala ![]()
@boball
To máme stejněm své holky zatraceně kontroluji a dávám si bacha ![]()
@Šárka91 píše:
Já na tom koncertě budu, už se těším! A Nightwish není žádná tvrdá muzika, za metal ji rozhodně nepovažuji.
Tak to by sis mohla vzít mladou slečnu pod ochranná křídla… ![]()
No já byh ji pustila, v jejím věku, což není zas tak dávno, jsem taky jezdila. Pustila bych ji, pokud bych věděla, že je na to dost zodpovědná. Kde jinde se má takové zodpovědnosti naučit? Vážila bych si přinejmenším toho, že byla tak upřímná, ž za tebou vůbec přišla a řekla s kým na ten koncert pojede, já jsem teda v jejím věku rodičům dost kecala a vymyslela bych si kamarádku
Za druhé, když jí budeš tyhle věci zakazovat, tak si stejně tu příležitot najde, bude z toho větší humbuk a nakonec si to budeš vyčítat
Takové zakzování je tím nejhorším
Nastolit určitá pravidla, aby to fungovalo, ale nezakazovat ![]()
@Ageleine píše:
No já byh ji pustila, v jejím věku, což není zas tak dávno, jsem taky jezdila. Pustila bych ji, pokud bych věděla, že je na to dost zodpovědná. Kde jinde se má takové zodpovědnosti naučit? Vážila bych si přinejmenším toho, že byla tak upřímná, ž za tebou vůbec přišla a řekla s kým na ten koncert pojede, já jsem teda v jejím věku rodičům dost kecala a vymyslela bych si kamarádkuZa druhé, když jí budeš tyhle věci zakazovat, tak si stejně tu příležitot najde, bude z toho větší humbuk a nakonec si to budeš vyčítat
Takové zakzování je tím nejhorším
Nastolit určitá pravidla, aby to fungovalo, ale nezakazovat
to by mě zajímalo, jaká konkrétní - vymahatelná pravidla by sis v této situaci představovala? Bez ironie.. ![]()
@jdukolem Konkrétně v téhle situaci bych si přála seznámit se s tím klukem, chtěla bych vědět jméno hotelu, ověřila bych si, za to je „sušné ubytování“ a ne nějaká putyka a chtěla bch vidět opravdu tu rezervaci… Teď jsou mobily, takže volat před i po koncertě, abych slyšela, že dcera se nikde nepovaluje opilá… Probrt s ní oblečení, tak, ab mi tam nehopsala v nějaké extrémní minisukni a zbytečně nedráždila…Navíc, může to být opravdu sušný kluk, který nemá potřebu holku hned zbouchnout, jestli je teda alespoň trošku rozumný… ![]()
@Ageleine píše:
@jdukolem Konkrétně v téhle situaci bych si přála seznámit se s tím klukem, chtěla bych vědět jméno hotelu, ověřila bych si, za to je „sušné ubytování“ a ne nějaká putyka a chtěla bch vidět opravdu tu rezervaci… Teď jsou mobily, takže volat před i po koncertě, abych slyšela, že dcera se nikde nepovaluje opilá… Probrt s ní oblečení, tak, ab mi tam nehopsala v nějaké extrémní minisukni a zbytečně nedráždila…Navíc, může to být opravdu sušný kluk, který nemá potřebu holku hned zbouchnout, jestli je teda alespoň trošku rozumný…
Jinak hocha jsem osobně několikrát viděla, tahá si ho domů a hrají spolu hry. Ale dcera je důkladně kontrolována, aby se NIC VÍC neodehrálo, takže je třeba vždycky nenápadně špehuje známý nebo mladší dcera. Celkově na tyhle věci jsem dost háklivá, nenechávám ji raději vůbec přenocovat u kamarádů, ale myslím, že to je vzhledem k jejímu věku, kdy se bouří hormony, adekvátní ![]()
Dceři věřím, mysím, že je zodpovědná a na základce měla výborné známky, ale stanovily jsme si jasná pravidla. Dokud bydlí pod mou střechou a živím ji, tak může na jeden koncert za tři roky ze svých vlastních peněz (ať se naučí, že ani kuře zadarmo nehrabe) a ne dál než do Zlína, přičemž nesmí nikde přespávat a musí hned jet domů, taky by se neměla ulít ze školy.
(Třeba má jeden během podzimních prázdnin v pátek a zaplatila si to ze svých vlastních penez, co si vydělala na brigádách nebo pomocí babičce - tak proč ne.)
@jdukolem muk nazor, nikomu ho nenutim a nebudu kazdym komentarem argumentovat
Jasne, hlidat, je to moje dite, mam o nej strach, zodpovednost. Ale nic se nema prehanet. Kuprikladu, nerikam, ze to tak musi byt v kazde situaci… Mela jsem kamaradku, me vzdycky nasi v pohode vsude pustili, nikdy jsem nevyvadela zadne pitominy a vzdycky se vratila v poradku domu, nakonec nasim jeste vypravela, jak jsem se tam mela, kamaradsky jsme si pokecaly, spokojenost na obou stranach… atd… Kamaradku mamka hlidala takovym zpusobem, ze se za ni zacala az stydet, takze ji radsi kecala o tom kam a s kym jde, zdrhala na tajnacku a nekolikrat to dost prehnala s alkoholem… Protoze kdyz uz se dostala konecne od starostlive maminky, tak si to chtela uzit poradne, no… Samozrejme, zadna duvera mezi matkou a dcerou, ta jednoduse zakazala, druha neposlechla a o cem takovy vztah je, ze… Navic nakonec zacla byt dost problemova, matka ji proste timhle lezla na nervy, tak si zacla delat svoje, ted uz zakazovani nema smysl… Driv se stydela dcera za trapnou matku, ted se ta mama kde prijde, stydi za ni…
jen tak pro zajimavost jeden muj postreh ![]()
@jdukolem muk nazor, nikomu ho nenutim a nebudu kazdym komentarem argumentovat
Jasne, hlidat, je to moje dite, mam o nej strach, zodpovednost. Ale nic se nema prehanet. Kuprikladu, nerikam, ze to tak musi byt v kazde situaci… Mela jsem kamaradku, me vzdycky nasi v pohode vsude pustili, nikdy jsem nevyvadela zadne pitominy a vzdycky se vratila v poradku domu, nakonec nasim jeste vypravela, jak jsem se tam mela, kamaradsky jsme si pokecaly, spokojenost na obou stranach… atd… Kamaradku mamka hlidala takovym zpusobem, ze se za ni zacala az stydet, takze ji radsi kecala o tom kam a s kym jde, zdrhala na tajnacku a nekolikrat to dost prehnala s alkoholem… Protoze kdyz uz se dostala konecne od starostlive maminky, tak si to chtela uzit poradne, no… Samozrejme, zadna duvera mezi matkou a dcerou, ta jednoduse zakazala, druha neposlechla a o cem takovy vztah je, ze… Navic nakonec zacla byt dost problemova, matka ji proste timhle lezla na nervy, tak si zacla delat svoje, ted uz zakazovani nema smysl… Driv se stydela dcera za trapnou matku, ted se ta mama kde prijde, stydi za ni…
jen tak pro zajimavost jeden muj postreh ![]()