Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Popeladym Dcera měla s učením vždy problém, ve škole má asistentku a má jiní studijní plán než její spolužáci.
Ahá, tak to je troch jiná. Ty musíš vědět, jestli na to vůbec má udělat školu. okud ano, měla by to aspoň zkusit.
@Tecumseh Patnácti nebo šestnáctiletou do školy chodit nedonutíš, když opravdu nebude chtít. To bys ji tam vodil jako pejska na vodítku? Když bude chtít stejně odejde.
Já bych se alespoň pokusila dotlačit ji na výučňák, třeba nějaká kosmetička by nešla?
Chápu, že z toho máš těžkou hlavu. Kamarádka měla dceru, která byla inteligentní tak normálně, ale byla dost talentovaná na jazyky a hudbu.
Bohužel povaha po tatínkovi(totální asociál, se kterým se ale nestýkala) a kamarádka na ni byla moc měkká. Ze střední ji za kázeňský delikt vyrazili a aby nemusela na další střední, tak v 16 otěhotněla(že tam nepůjde si přece jen doma říct netroufla, zas tak měkká ta kamarádka nebyla).
Ještě bych chtěla podotknout, že exmanžel mi to vůbec neusnadňuje. Dceru v tom podporuje, dává jí falešné naděje. A já jsem potom ta nejhorší, dcera se k otci se chce i přestěhovat. Uvažuju jestli to povolit nebo ne, exmanžel má na dceru velký vliv a já nechci aby se to ještě zhoršilo. Na druhou stranu ať dělám co dělám, ať říkám co říkám, dcera mě neposlouchá.
@Cenarius to dělají dneska i lidi co mají větší vzdělání než zakladku. Když potřebuješ praci tak jdeš delat i tohle. Ale někteří ohrnuji nos nad vším no.
@Anonymní píše:
Ještě bych chtěla podotknout, že exmanžel mi to vůbec neusnadňuje. Dceru v tom podporuje, dává jí falešné naděje. A já jsem potom ta nejhorší, dcera se k otci se chce i přestěhovat. Uvažuju jestli to povolit nebo ne, exmanžel má na dceru velký vliv a já nechci aby se to ještě zhoršilo. Na druhou stranu ať dělám co dělám, ať říkám co říkám, dcera mě neposlouchá.
V tom případě jí je asi lepší nechat šáhnout si až na dno. Pokud otec souhlasí, ať se dceruška přestěhuje k němu. Ale pokud jí ve flákačství podporuje, ať si jí i sám živí, případně ať jí zaměstná a chodí řádně do práce.
Anonymní ja bych dceru asi nechala byt zatim, casem zjisti ze to nebyl dobrý krok, nejpozději snad až bude dospěla. A pak už je to na ni…
@luckaa85 A co jako bude holka v 15 dělat?
Máma ji bude živit a holka se bude válet doma? Nebo jak to myslíš?
@Anonymní píše:
@Majinka7 Chtěla by pracovat dočasně u svého otce. Dcera je dost naivní, má to po exmanželovi. Baví jí hudba a herectví, tak by chtěla dělat něco v tom oboru ovšem studovat to jít nechce.
A má v tomto směru nadání? To zase až tak nezávisí na tom, jestli má speciálně vzdělávací potřeby, hodně třeba lidí s autismem miluje a vnímá hudbu, viděla jsem to i u dítěte s Down syndromem. Aby se ale mohla uplatnit, musí to vystudovat. Samozřejmé je, že musí zvládnout všeobecné předměty a na konzervatoři i jazyky.
Že má SVP neznamená automaticky učební obor, vím i o takových, co jsou leví jak šavle, tam má potom smysl zprostředkovat vzdělání i s tím asistentem. Kadeřnice ani kosmetička nemůže být nesikovna.
@luckaa85 píše:
Anonymní ja bych dceru asi nechala byt zatim, casem zjisti ze to nebyl dobrý krok, nejpozději snad až bude dospěla. A pak už je to na ni…
Pokud mladý člověk vypadne z toho koloběhu učení, opravdu jen málokdy se do něj vrátí, to musí být dost usilovný a cílevědomý, což asi nebude tenhle případ, ještě když má navíc problém s učením.
@luckaa85 píše:
No tak to já ne. Rychle bych ji srovnala, než bude plnoleta, potom už s ní nepůjde hnout.
Podle mě, pokud věděli, že má speciální potřeby, měli ji od mala jemně směřovat tam, kde by se mohla uplatnit. Teď je dost pozdě.
I kdyby měla bůhví jaké nadání, pokud nevystuduje příslušný obor-třeba zpěv nebo herectví, bude hrát vždy poslední housle, dostane jen komparzni rolicky, nebude totiž vědět, jak s tím nadáním pracovat.
@luckaa85 píše:
@Cenarius to dělají dneska i lidi co mají větší vzdělání než zakladku. Když potřebuješ praci tak jdeš delat i tohle. Ale někteří ohrnuji nos nad vším no.
Ale většina to nechce dělat dlouhodobě.
@Anonymní píše:
Dobrý den, dcera nechce jít na žádnou střední školu. Bavím se sní o tom jak je dobré vzdělání důležité, ale dcera to ignoruje. Říkám, si jestli má vůbec smysl jí na tu střední dotlačit, nebo to tak nechat.
Nech to na ní, je to její budoucnost ![]()
@Anonymní píše:
@Majinka7 Chtěla by pracovat dočasně u svého otce. Dcera je dost naivní, má to po exmanželovi. Baví jí hudba a herectví, tak by chtěla dělat něco v tom oboru ovšem studovat to jít nechce.
A hraje na nějaký nástroj? Chodí na dramaťák nebo hraje amatérské divadlo?
Pokud ji v tom otec podporuje, tak s tím asi neuděláš nic. Když se sebere a odejde k němu, tak jí zpátky nedostaneš. V tomhle věku už by jí soud nechal samotnou rozhodnout, kde chce žít. Je to blbé, ale je to tak.