Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ještě bych chtěla podotknout, že exmanžel mi to vůbec neusnadňuje. Dceru v tom podporuje, dává jí falešné naděje. A já jsem potom ta nejhorší, dcera se k otci se chce i přestěhovat. Uvažuju jestli to povolit nebo ne, exmanžel má na dceru velký vliv a já nechci aby se to ještě zhoršilo. Na druhou stranu ať dělám co dělám, ať říkám co říkám, dcera mě neposlouchá.
Hele - já bych si tipla, že základní zádrhel bude v tom, jak těžká a nepříjemná bude její současná zkušenost se školou, ne? Pokud primárně zažívá to že jí to nejde a případně se nepotkává ani s inspirativními učiteli, ani s partou spolužáků, kam by zapadla, tak je vcelku jasné, proč s tím chce co nejdřív skončit.
Takže první co udělej je začni ji poslouchat co o tomhel říká, jak to vnímá, jak to cítí. Jen hledej cestu k vzájemné důvěře, aby se ti svěřovala. Zatím nezačínej poučovat, mentorovat, vyhrožovat a dělat všechno to ostatní co nejspíš dělají učitelky.
I kdyby byla v 9. třídě a musela to vyřešit do půl roku, kam půjde, tak datum poslání přihlášek je na konci února. Tudíž v únoru musí padnout finální rozhodnutí, ne teď.
Teď chceš pochopit její motivace a to tak že najdete cestu tak aby si je sama uvědomila. Až si tohle dáte společně dohromady bude daleko snazší hledat takové řešení, které bude přijatelné i pro ní (vyhne se tomu co ji zrańuje, nebo co je důvodem odmítání školy) i pro tebe (dosáhne časem vyššího vzdělání než je ukončená základka).
Paralelně s tím se o tom pobav s její asitentkou, v čem vidí základní zádrhele a hledejte nějaké řešení s jejím otcem.
Ve své podstatě kdyby se nepodařilo najít nějakou cestu ke vzdělání co by dcera chtěla tak mi přijde vlastně lepší ultimátum, že teda po devítce půjde na půl roku makat a reálně bude plnit 8 hodinou pracovní dobu a skutečně bude pracovat, ne že ji otec bude jen tak živit a nechá ji předstírat práci a pak to zrevidujete, jestli přeci jen si nechce podat někam přihlášku.
Obecně je pro její vlastní zodpovědnost lepší vyzkoušet si důsledky svého rozhodnutí a mít nad tím kontrolu, než ji donutit někam jít, kde se bude flákat a nechá se vyhodit a stejně pak se bude hledat znovu další škola.
Osobně si ale myslím, že když se podaří identifikovat tu bolest která je za odmítáním dalšího studia a najít nějakou cestu jak to ošetřit, tak prostě někam nastoupí.
Nepíšeš jak je stará a jestli tu asistentku má na poruchy učení, chování a nebo třeba na postižení v rámci mentálních kapacit.
Takže si jen tak představuju holku s těžší poruchou pozornosti a nějakými dysporuchami. Tam by to řešilo když se najde nějaká menší škola, kde s dětmi demotivovanými přístupem běžného školství umí pracovat a dbaní na slušné klima tříd. První co mi leze do hlavy je třeba waldorfské lyecum - protože píšeš že je tvořivě zaměřená. Jen je otázkou jestli ho máte dostupné jak fyzicky, tak finančně.
Ale jsou i jiné možnosti.
Tak to záleží, jak na tom dcera opravdu je, jestli má mentální kapacitu aspoň na ten učňák. Ale to by měli umět posoudit odborníci, předpokládám teda, že někam docházíte. Pokud na to mentální kapacitu má, tak neexistuje zůstat bez vzdělání, vůbec bych o tom nediskutovala, když nemá rozum děcko, musí ho mít rodič. Vždyť jsou i dvouleté obory, které jsou určeny pro děti s mentálním postižením, to by snad zvládla. A pokud je to jenom lenost a tatínek ji v tom podporuje, tak ať si ji živí sám a zajistí ji do konce života. Protože se základním vzděláním neberou ani k pásu a vyžadují aspoň učňák.
Příspěvek upraven 16.11.20 v 13:26
Já bych s ní dala ještě jednou promluvu na téma: tvůj táta tady nebude věčně, aby ti umetal cestičku a tímhle rozhodnutím si předem pro budoucnost zavíráš mnoho dveří. Sama jsem byla několikrát v komisi u pohovorů, takže vím, že na nějaké lepší místo, kde se nenadře, potom člověk nemá bez známostí téměř žádnou šanci. Pokud má už teď problémy s učením, tak si horko těžko bude školu dodělávat třeba při dítěti, kdy na to není tolik času. Prosadit se v herectví tak, aby mě to uživilo, není jednoduchá věc. Pokud si nedá říct, pak bych ji nechala, ať se odstěhuje k otci, když jí v tomhle chování podporuje, tak nechť si to sám řeší. Ono třeba děvence rozsvítí v hlavě, až zjistí, co je to opravdová práce.
A co zkusit nějakou poradnu, jít tam s dcerou? Základní by byla občanská poradna a oni vás nasměruji (tam stačí telefonát). A napadá mě, zkusit s otcem mediátora, pokud se nedokazete dohodnout.
@Aduš8 píše:
Pokud ji v tom otec podporuje, tak s tím asi neuděláš nic. Když se sebere a odejde k němu, tak jí zpátky nedostaneš. V tomhle věku už by jí soud nechal samotnou rozhodnout, kde chce žít. Je to blbé, ale je to tak.
Některé děti se vrátí ještě rády. Tatínek je teď za,, lepšího,, protože neprudi se školou. Až se bude starat se vším všudy, třeba napře svůj vliv správným směrem. A popularita může být taky fuč. Protože přijde zklamání.
Příspěvek upraven 16.11.20 v 13:29
Hm.. tak násilím ji tam samozřejmě nedostaneš /neudržíš..
ale v dnešní době má řemeslo zlaté dno - co ji motivovat výdělkem, pěknou prací např. kadeřnice?? k tomu vztah nemá? (když má vztah k tomu herectví..), kadeřnici nebo kuchařku by zvládnout mohla, ne? to je jen na tři roky a měla by aspoň výuční list..
já osobně bych udělala maximum pro to, aby neskončila jen se základním vzděláním, ale aspoň se vyučila (jsou i dvouleté obory mmch.) tak aspoň to?
Asi by bylo fajn s ni probrat, co chce v zivote delat, pripadne ji nejake profese ukazat nazivo zblizka. Nejspis vubec nema predstavu - urcite se da nekam na brigadu nebo na exkurzi.
@Cenarius píše:
Tak je plno veci co muze delat se zakladni skolou. Treba uklizeni hajzliku, nebo uklizeni budov nebo uklizeni kancelari atd. Samo je toho vic, treba kdyz je nouze, tak i fabriky k pasum ji vezmou.
U nás chtějí i fabriky aspon vyucaky.. Na uklízečku taky ![]()
@Janli píše:
Dneska je vcelku jedno, jestli má vyúční list nebo ne, pokud se v tom oboru nechce živit. Pokud nebude mít střední školu, tak stejně nikdy nebude dělat nic jinýho než nekvalifikovanou práci jako dělnice. A já nějak nevidím, co je na tom špatnýho? Přijde mi, že tady všichni pohrdají uklízečkama, prodavačkama nebo dělnicema u pásu. Proč jako? Nebýt jich, tak žijete v práci ve špíně nebo si nekoupíte ani máslo, protože to musí u toho pásu někdo vyrobit. Víc si vážím kdejaké ženské, co maká rukama a vytváží hodnoty, než nalíčené fifiny v kanclíku. Jestli se holka nechce učit, tak ať se neučí… Já bych to přes koleno nelámala. Za rok se může rozhodnout jinak a jít do školy nebo si může udělat různý kurzy, živit se čímkoliv. Můj manžel měl základku až do pětatřiceti a přes to je to velmi úspěšný a pracovitý člověk. Až v tomhle věku ho to chytilo a letos dodělává poslední ročník vejšky…
Většině firmám apod jde o ten kus papíru. U nás teda prodavačky, uklízečky, i na trošičku lepší pozice ve fabrice chtějí ASPOŇ vyučení list, a je úplně jedno z jakého oboru to je. Ono mit i ten samotnej kus papíru o něčem svědčí.
Já bych vzala kbelík a hadr, dotáhla jí na veřejné záchodky ať si vyzkouší práci, která na ní se základkou zbude.
Teda já nevím, na co má tu asistentku, rozuměj jako diagnózu, ale je přeci tedy docela dost možné, že na tu střední školu ani nemá předpoklady, neudělá přijímačky atp., ne? Ale nějaký učební obor ať si vybere, to jo. Co jako chce teď dělat? Rovnou pracovat v cca 15 nebo 16 letech?? ![]()
Ty musíš vědět, jak s dcerou jednat.
Já bych jí asi řekla, ať si vyhledá inzeráty na zaměstnání, obtelefonuje to a řekne, že jí je patnáct a má dokončené základní vzdělání a chtěla by u nich dělat. Aby si uvědomila, že práci nesežene. A že ty ji živit další tři roky, než jí bude osmnáct, aby mohla jít aspoň uklízet nebo sbírat jablka do sadu, nebudeš. Takže by mohla jít šlapat, ale to jí zavřou do pasťáku. Protože pipina je to jediné, co může od patnácti beztrestně používat. Já bych to asi brala „na hrubý pytel, hrubou záplatu“. Aby se jí rozsvítilo.
Ono si to holka hrozně maluje, ale neplnoletou ji dneska nikdo nezaměstná. Takže si počká do osmnácti. A i pak na valnou většinu nekvalifikovaných zaměstnání raději vezmou někoho s výučním listem.
Jinak pokud jí zaměstná otec (obcházel by zákoník práce?), tak nechť. Třeba se jí rozsvítí jako leckterým, a bude si dodělávat vzdělání ve třiceti., až zjistí, že mýt v tátově firmě záchody není zrovna žádná láce. Nebo co by si papínek představoval, že mu tam bude nekvalifikovaná holka dělat? Možná tak vařit kafe, ale nebude mít přehled ani v základním papírování, aby mohla dělat třeba sekretářku ![]()
Ahoj, ja to mela taky tak nejak. V pulce devitky jsem se sprajcla, ze dal do skoly chodit nechci, ze chci pracovat. Nabidl mi tenkrat mamin pritel praci u nej ve firme v archivu, s tim ze zadne kapesne, te vse az na jidlo si budu platit ze mzdy. Mela jsem velke oci, vyflusana, penez malo, misto vikendu nebo prazdnin s holkama na zabave, cundru jsem byla zalezla v kanclu a ve volnu spala a odpocivala jsem. Nekdy od dubna jsem stihala metr kdy uz bude zari a ja pujdu normalne do skoly. SS jsem dala, vs taky, vloni jsem dodelala druhou dalkove. No mne to poucilo. Ale jestli ji ex bude cpat penize tak z toho nebude nic dobreho. Anonym prosim
Kdyz nechce na stredni, at si vybere ucnak. Jsou v telecim veku. Snad to prejde. Zaridit konzultace u poradce ve skole. Za nas se chodilo nekolikrat na UP, nez se podavala prihlaska. Pro pubertaky to byl hezky program. Proste zajistit treti osobu, at si s ditetem promluvi.
Dneska je vcelku jedno, jestli má vyúční list nebo ne, pokud se v tom oboru nechce živit. Pokud nebude mít střední školu, tak stejně nikdy nebude dělat nic jinýho než nekvalifikovanou práci jako dělnice. A já nějak nevidím, co je na tom špatnýho? Přijde mi, že tady všichni pohrdají uklízečkama, prodavačkama nebo dělnicema u pásu. Proč jako? Nebýt jich, tak žijete v práci ve špíně nebo si nekoupíte ani máslo, protože to musí u toho pásu někdo vyrobit. Víc si vážím kdejaké ženské, co maká rukama a vytváží hodnoty, než nalíčené fifiny v kanclíku. Jestli se holka nechce učit, tak ať se neučí… Já bych to přes koleno nelámala. Za rok se může rozhodnout jinak a jít do školy nebo si může udělat různý kurzy, živit se čímkoliv. Můj manžel měl základku až do pětatřiceti a přes to je to velmi úspěšný a pracovitý člověk. Až v tomhle věku ho to chytilo a letos dodělává poslední ročník vejšky…