Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@sunshinegirl píše:
@Ali-Ali babina a babka na mne působí zcela jinak. A babka je hanlivé označení, které se užívá i v pohádkách, kde je babička ta hodná a babka ta zlá. Pro dítě to může být matoucí.
no vidis a mi babka hanlive vubec nezni. nepouzivame to pro babicku, ale pouzivame to obecne. a ne v hanlivem vyznamu. a neznam zadnou pohadku, kde by byla „babka“ jako hanlive oznaceni ![]()
PS: chapu, ze nekde se to jako hanlive pouziva, ale proste nmuzes generalizovat na vsechny.
@sunshinegirl píše:
@Ali-Ali babina a babka na mne působí zcela jinak. A babka je hanlivé označení, které se užívá i v pohádkách, kde je babička ta hodná a babka ta zlá. Pro dítě to může být matoucí.
Jasne, radsi detem ani nezpivejte mela babka ctyri jabka aby je to nezmatlo. Zadnou pohadku se zlou babkou neznam. Je bud jezibaba, baba jaga nebo babizna.
@evill píše:
Jasne, radsi detem ani nezpivejte mela babka ctyri jabka aby je to nezmatlo. Zadnou pohadku se zlou babkou neznam. Je bud jezibaba, baba jaga nebo babizna.
@evill Jasně, máte pravdu. Je normální říkat babka, dědek, matka a fotr. To zní velmi láskyplně. Napsala jsem svůj názor na danou situaci. Když dítě řekne ve školce, že půjde odpoledne k babce, tak jako první ho paní učitelka napomene, že to se neříká, že je to škaredé, že je to jakoby ji neměl rád, že je to přece babička. A je to, dítě si myslí, že maminka babičku nesnáší. Neuvažujte jako dospělí, ale jako dítě…
Ja mam od skolky trochu jina ocekavani a vyssi naroky, a klidne zmenim skolku, pokud vysledek je, ze dite rika babicce nebavim se s tebou a je na ni hrube, protoze opakuje hrube chovani nekoho ve skolce, ktere ucitelka nekoriguje.
Myslim, ze tohle slepe spolehani na vychovne instituce - cokoli, co se deje ve skolkce/skole, je v poradku, je takovy zvlastni prvek ceskych rodicu. V zahranici je ten pristup presne opacny, rodice zadnou slepou duveru nemaji, naopak se neboji byt vyzvou a ucitelu se ptat. Mam jiny pristup, a neocekavam od nikoho jeho validizaci.
@mojmira@BohunkaP píše:
No, jestli bude měnit školku (a po čase školu) pokaždé, když se objeví náznak toho, že dítě možná zaslechlo výraz typu " nebavím se s Tebou", tak to potěš koště…
@umea on bude také problém v tom, že se ti určitě nepodaří změnit školku tehdy, kdy si vzpomeneš
@umea, jj, očekávej, nárokuj a měň si podle libosti. ![]()
U zakladatelčiny dcery ovšem problém rozhodně nevznikl ve školce a věřím, že zakladatelka si tudíž radu o změně školky přeloží správně, tedy jako kravinu.
Jojo, a tva nekonecna moudrost ji pomuze problem vyresit
@BohunkaP
Diskuzi jsem letmo prolitla a napadlo me- treba je to kravina-,ze ta mala tyhle veci rika, protoze ma nizke sebevedomi a chce, aby se ji babicka o prizen doprosovala. Nebo kdovi, treba nema babicku rada- a to, ze je babicka v nssich ocich skvela jeste neznamena, ze v jejich ano.
Devce bych od babicky nevyhanels. naopak bych se ji zeptala, v cem se ji zda babicka, hnusna a co by pomohlo, aby se chtela s babi bavit.