Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud by mela omezit dovolenou mne, tak by jela povinne.
Na pc mi prijde rozumne pravidlo, ze to musi vyrovnat nejakym pohybem. Deti jeste v puberte nejsou, ale chci se toho drzet.
Ja takova taky byla, nejstastnejsi jsem byla, kdyz nasi odesli, ja zustala v byte sama a mohla v klidu koukat na tv. Ale me nikdy bezcilny trajdani venku nebavilo, ani jsem nikdy nepochopila, co bych tam mela porad delat. ![]()
@prejeta_zaba neni to extrem, muze byt na pc, ale brouzdani na youtube apod., nebo hry ma proste zakazany a ani to nevyzaduje. Mobil na ale ne chytry. Ji to proste nezajima, neni to o tom, ze bychom pred ni pocitac zamykali na retez
, od mala je vedena k traveni casu v prirode a ke sportu. Zajima ji sport a sportovni aktivity. A ja ji v tom fakt branit nebudu ![]()
@_.Emilyyy píše:
Mne prijde jen vtipny, jak se tady vzdy resi, ze pubertaci jsou porad na monilu a pisou to matky, ltery cely den dokazou psat na emimino.Fakt vsm to neprijde jako ironie?
Já si přiznám, že mě to baví, ale fakt to není to jediné, co celý den dělám - a jsem soudná, abych dětem nekázala vodu a sama přitom nepila víno. A super je, že se nám to u dětí asi povedlo docela dobře vybalancovat… I za cenu toho, že si každé vyzkoušelo, co znamená ztratit jedno léto.
A ráda tě vidím, jak je?
@Anonymní píše:
Jsem uz z dcery (14) totalne zoufala. Pulka prazdnin je za nami a ona nikde nebyla a nikam nechce. Vzdycky jsme zily dost aktivne, jsme spolu samy a kazde leto jsme mely jednu akci za druhou. Toto leto je ale jine, je cele dny zavrena v pokojicku a jen lezi v posteli u pocitace a mobilu. Jsem z toho uz uplne vyrizena. Nikam nechce, jen marni cas, ani na dovolenou u more, kterou jsem rezervovala, nakonec pry nechce. Ja jsem tu tím padem uveznena v panelaku s ní, protoze ona nikam nechce a samotnou ji nechat nemohu. Strasne me to mrzi, ze to leto takto promrha…
A nemá nějaké problémy? Deprese? Tohle lezení a zavírání se, nechuť něco dělat a někam jít jsou typické příznaky.
@kalie píše:
@SAJ Nemam odchovaneho pubertaku, jen dite pred nastupem do puberty, ktere nema ani chytryytelefon a cas na pc na hry vubec netolerujeme, dite sportuje, je venku, kdyz je doma, tyto technologie vubec nevyzaduje, cte si, maluje, hraje hry se sourozencem.
Nerikam, ze to za par let nemuze byt jinak, ale myslim, ze pausalni tolerance tohoto nesvaru je soatna. Souvisi s tim i spatna zivotosprava, deti tloustnou, maji mizernou kondici, a to je fakt, protoze mam zname, kteri presne tohle z svych pubosu resi a redi bohuzel i d tim casto souvisejici kynuti potomku. Je to hedno s druhym. Oci bych pred tim nezavirala. Nerikam, ze to jde lehce resit, ale nevudu se tvarit, ze to je naprosto ok. A ano, co do ditete vlozis, tam pak mas. Takze kdyz od prvni tridy poridim chytry telefon a nechavam to svemu osudu, tak verim, ze to pak v puberte takto vypada.
Mně vždy přijde vtipný příspěvek matky, co má sotva odrostlé dítě z plenek a radí mámě, co má pubertáky ![]()
@Anonymní píše:
Ja takova taky byla, nejstastnejsi jsem byla, kdyz nasi odesli, ja zustala v byte sama a mohla v klidu koukat na tv. Ale me nikdy bezcilny trajdani venku nebavilo, ani jsem nikdy nepochopila, co bych tam mela porad delat.
To já taky.
Ale k moři jsem chtěla.
Mě zase úplně minulo takové to utíkání z domova v noci, co tady holky popisují. Já musela o půlnoci vždycky venčit psa. To už naši spali, houby věděli, kdybych někam vyrazila, Ale nikdy jsem nevyrazila, spíš naopak. Stála jsem ve dveřích, ani blok neobešla. ![]()
@SAJ píše:
Já si přiznám, že mě to baví, ale fakt to není to jediné, co celý den dělám - a jsem soudná, abych dětem nekázala vodu a sama přitom nepila víno. A super je, že se nám to u dětí asi povedlo docela dobře vybalancovat… I za cenu toho, že si každé vyzkoušelo, co znamená ztratit jedno léto.A ráda tě vidím, jak je?
Rozhodne muj prispevek nebyl miren na tebe
.
. Ale jo v pohode, tak nestezuji si
. Co u vas? ![]()
@Stevia ale ja ji neradim a dite uz nam z plen odrostle fakt dlouho, pisu, ze je tesne pred nastupem do puberty.
Pisu jen to, jak to delame my, kdy k tomuti mame takrka nulovou toleranci, a ji, mame kolem sebe komunitu, ktera na stejny pristup, a ti pubosi travi cas venku a ne na mobilu. Neco na tom bude vis ![]()
@kalie píše:
@SAJ Nemam odchovaneho pubertaku, jen dite pred nastupem do puberty, ktere nema ani chytryytelefon a cas na pc na hry vubec netolerujeme, dite sportuje, je venku, kdyz je doma, tyto technologie vubec nevyzaduje, cte si, maluje, hraje hry se sourozencem.
Nerikam, ze to za par let nemuze byt jinak, ale myslim, ze pausalni tolerance tohoto nesvaru je soatna. Souvisi s tim i spatna zivotosprava, deti tloustnou, maji mizernou kondici, a to je fakt, protoze mam zname, kteri presne tohle z svych pubosu resi a redi bohuzel i d tim casto souvisejici kynuti potomku. Je to hedno s druhym. Oci bych pred tim nezavirala. Nerikam, ze to jde lehce resit, ale nevudu se tvarit, ze to je naprosto ok. A ano, co do ditete vlozis, tam pak mas. Takze kdyz od prvni tridy poridim chytry telefon a nechavam to svemu osudu, tak verim, ze to pak v puberte takto vypada.
Ja jsem si treba myslela, ze kazde dite uz s nastupem do puberty vlastni slepson ten chytry mobil..Vsak je to soucast dnesni doby
Prosim te, ano deti urcite kaji sportovat, ale je v poradku kdyz stravi nejaky ten cas na monilu, odreaguje se pri jrani her.. chce to nejakej stred..zas ty mi taky prijdes opacny extrem
@SAJ píše:
Jo. Bylo mi to nepříjemný, ale ten zpruzenej pubertální ksicht dítěte byl teda horší.Nejstarší dítě brouzdalo po fanwebech a totálně si během toho proflákanýho léta zlepšilo ájinu (teď bude dělat CAE zkoušky, předtím to byla fakt bída), mladší potomci na tom byli teda líp, protože se s nejstarším dost dívali na aj seriály, ale v podstatě to bylo podobný.
Kupodivu teda nepaří hry, takže jsem ani neměla proč je omezovat.
To je pravda - v tomto pohledu je to fajn, protoze co se tyka AJ, tak je hodne pokrocila, v podstate rozumi uz komplet vsemu, i pozna ruzne prizvuky atd. Na mobilu i na notebooku sleduje vse jen v Aj, tak to zkusim brat jako vzdelavani
Dekuji za jiny uhel pohledu…
Jakoby co mužů říct já tak aktuálně již jako skoro dospělí velice rád s rodiči někam vyrazím a nebo s kamarády to je jedno, každopádně toto jsem taky měl jeden rok, ale nebojte dceři dojde že toto fakt zábava není 😅 😅
@_.Emilyyy píše:
Rozhodne muj prispevek nebyl miren na tebe.
. Ale jo v pohode, tak nestezuji si
. Co u vas?
U nás super, nejstarší potomek by se měl chystat na zkoušky z Aj, ale je čerstvě zaláskován a řeší dilema - je předběžně přijat na ČVUT, ale furt ho láká medina. Tak uvidíme, já osobně hlasuji pro první možnost. A k tomu se teda preventivně už rok dopředu děsím matury, i když objektivně nemám důvod.
Prostřední ladí formu na MČR a koncem měsíce mu začínají taneční - to bude ještě prča.. Nejmladší dítko se konečně začíná díkybohu probírat z pubertálního koma a truchlí, že kámoši přestupují do kadetů, zatímco samo trčí v juniorech, byť je teda zřejmě výkonnostně lepší.
Dneska jsme se sjeli z táborů a dovolených a čeká nás týden veget - potřebujeme ho jako sůl. ![]()
@prejeta_zaba píše:
A umožnila jsi jí trávit čas jinak? Měla doposud zájmy? Kroužky, sport, skaut, čtení, partu kamarádů? Proč nejede nikam na tábor, k příbuzným nebo proč třeba nemá žádné povinnosti? Od mámy jsem od jisté doby taky slýchala, že jsem stále jen na počítači, přitom jsem za léto stihla 3 tábory, chatu, nespočet přespání u kamarádek a pomoci doma se zavařováním apod., takže ono to nebylo s tím zabíjením času až tak horké… Takže si upřímně řekni, jestli opravdu dcera 12 hodin denně 7 dní v týdnu leží v pokoji nebo jsi ji párkrát zahlídla s mobilem a připadá ti, že by mohla dělat něco jiného. Na dovolenou ji určitě vem, ale nebuď vtíravá se společným trávením času. Když nic, tak aspoň změní prostředí. Ono trávit čas ve 14 stále jen s mámou asi pro tu holku taky nebude žádné velké terno.Příspěvek upraven 05.08.21 v 20:51
@kalie píše:
@SAJ dik, aspon nebudu muset odepisovat. A obrazek jsem si o tvych detech neudelala, ani jsem ti bemyslela konkretne vuci tvym detem. Pisu v obecne rovine a hodnotim to, co vidim u pratel, kteri naji deti o par let starsi a ver mi, ze v pohode jsou asi tak jako zoufalá zakladatelka a ja se jim nedivim. Nepredjimam, co bude za par let u mych deti, ale snazim se delat vse tak, aby nedopadly, jak je popsano vyse.
Jak jsem psala, dcera mela uplne jinou vychovu, venovala jsem jí hodne casu, byly jsme porad nekde, delala sport v extralize atd., ale prisla puberta a vse bylo jinak… Clovek jen kouka, co se z toho jeho skveleho ditete stalo…