Dcerka druhačka - první láska. Jak zasahovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25194
26.8.20 12:44

@stinga nepovažuji ;)
můj příspěvek byl o obrovském celo-společenském vlivu ženské antikoncepce na obecné fungování zjm. evropské společnosti ;)
a pak taky o tom, že je důležité s dcerkama od mala o těchto věcech podrobně mluvit a o tom, že ve 13 bych HA opravdu dceři nedala… (a nemyslím, že bez zdravotní indikace by jí soudný lékař vůbec napsal..)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
26.8.20 12:53
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, potřebuji poradit. Můj problém je, že moji rodiče nikdy se mnou podobné věci neprožívali a já teď nevím, jak o nich mluvit s dcerkou - jak to vlastně probíhá…
Poprvé se zamilovala, do spolužáka. Je v druhé třídě, láska je to vzájemná. :) Dcerka se s tím všem svěřuje, my ji samozřejmě bereme vážně, nasloucháme. Mám trochu úzko z toho, že chlapec je v pěstounské rodině, předtím byl týraný a mohl ve své bio rodině vidět a zažít cokoliv. To samozřejmě nevím, pouze nad tím uvažuji. Bojím se aby nechtěl zkoušet na dcerku něco, čeho mohl být svědkem a co dětským láskám rozhodně nepřísluší… dcerka říkala, že po ní chtěl pusinku. Vůbec nevím, jestli to s ní rozebírat nebo ne, protože je to OK… naši mě vedli hodně prudérně, díky tomu mám dneska v intimních věcech problémy a nechci to udělat i dceři. Ale nevím, kde je hranice chování bezproblémového a kde už zasahovat. A JAK zasahovat? Zakazovat? Jsem úplně bezradná. Prosím o respektování anonymu, děkuju.

Já měla první lásku ve školce a k puse došlo. Schovali jsme se za závěs a tam to proběhlo :lol:
No nic víc samozřejmě nikdy nebylo :D
Chtělo jsme se vzít, respektive slibovali jsme si to :lol: No on je momentalne už potřetí rozvedený, tak jsem asi udělala dobře, že to začalo a skončilo jen u té pusy :lol:
Nech ji si první lásku prožít. Když by na ji zkoušel něco víc, určitě by ti to řekla. Ale proboha, je to dítě ve druhé třídě… Takže asi tak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38283
26.8.20 14:29

5ešíte tu dvě věci, lásku 7-8 leté holčičky a už trochu vážnější 13 leté. Té druhé je tedy málem 2× tolik, to nejde míchat. :nevim:
U té osmileté bych asi vůbec nic neřešil, tyhle lásky vznikají, ale i zanikají samy, netřeba asistence.
U třináctileté je to na perspektivní vztah ještě brzy, ale nějaké sexuální kontakty možné jsou. Pokud by to nebylo nutné, tak HA má ještě čas. Ovšem jsou vyjímky potvrzující pravidlo a samozřejmě lepší než řešit otěhotnění. Tohle je hodně individuální nejen věkem, ale i rozumem - jaká je to divoška a jestli se jí dá věřit. V principu se věřit musí, ale poptat a na férovku říct výhody i problémy je také nezbytné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
849
26.8.20 18:08
@Lucy75 píše:
@stinga nepovažuji ;)
můj příspěvek byl o obrovském celo-společenském vlivu ženské antikoncepce na obecné fungování zjm. evropské společnosti ;)
a pak taky o tom, že je důležité s dcerkama od mala o těchto věcech podrobně mluvit a o tom, že ve 13 bych HA opravdu dceři nedala… (a nemyslím, že bez zdravotní indikace by jí soudný lékař vůbec napsal..)

Jak jsem tu psala, mně kožařka doporučila antiko ve stejném věku kvůli akné, moje mamka mi ji tenkrát ale napsat nenechala. Jinak ale pokud řekne, že má třeba bolestivé měsíčky, tak dají antiko i 13lete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25194
26.8.20 20:03

@Mialina ale však přesně toto píšu!.. bez zdravotní indikace NE
se zdravotní indikací dejme tomu…
ale po 3cyklech IVF a dosti šílených zkušenostech s hormony jsem na tohle extrémně citlivá a necpala bych to takhle mladé holce… přesto, že je dnes HA pro teenagerky nízkohormonální…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
27.8.20 14:23
@Mialina píše:
Mně doktorka na kožním navrhovala antikoncepci na akné, kterého jsem se nemohla ničím zbavit a bylo mi tehdy taky 13. Takže když by tam byl takový nějaký důvod, tak určitě antikoncepci dostane i 13leta. Nebo když by byl důvod třeba silné dlouhé měsíčky atd. Za me tedy lepší 13leta na antikoncepci nez těhotná. A ze by zůstali dva roky jen u líbání, to dost pochybuju :think:
Řešení zhruba ve stylu „dejte si prášek na bolest, však ono to přejde“. Mě se taky snažili léčit už tolik problémů pomocí HA. Bohužel nikdo od začátku nebyl schopnej říct jak konkrétně že to má řešit příčinu problému a co mám asi tak dělat až už to nebudu chtít brát, protože HA fakt není všelék na tisíc a jedna ženských nemocí. No vlastně kecám, bylo mi odpovězeno - vysaďte na nezbytně dlouhou dobu a pak se k tomu vraťte. Škoda že ani na tu dobu co jsem HA měla to problém nevyřešilo, naopak způsobilo zhoršení stavu.

A 13 letá s antikoncepcí v nemocnici s pohlavní nemocí je taky ok? ;) nebo „to se přeci nestává“ :mrgreen: Co se týče toho jestli zůstanou 2 roky jen u líbání. To jaksi není nutné, už i má generace moc dobře věděla že mezi voděním se za ručičku a sexem s rizikem otěhotnění je tuna jiných zábavných věcí a představ si to, taky jsme naprosto běžně x let čekali a postupně prozkomávali i jiné možnosti. Vést dítě k tomu že je normální vlézt do postele v jakémkoliv věku, mentální vyspělosti a úplně ideálně týden po setkání není úplně to pravé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
849
27.8.20 16:18
@Nimie píše: Řešení zhruba ve stylu „dejte si prášek na bolest, však ono to přejde“. Mě se taky snažili léčit už tolik problémů pomocí HA. Bohužel nikdo od začátku nebyl schopnej říct jak konkrétně že to má řešit příčinu problému a co mám asi tak dělat až už to nebudu chtít brát, protože HA fakt není všelék na tisíc a jedna ženských nemocí. No vlastně kecám, bylo mi odpovězeno - vysaďte na nezbytně dlouhou dobu a pak se k tomu vraťte. Škoda že ani na tu dobu co jsem HA měla to problém nevyřešilo, naopak způsobilo zhoršení stavu.A 13 letá s antikoncepcí v nemocnici s pohlavní nemocí je taky ok? ;) nebo „to se přeci nestává“ :mrgreen: Co se týče toho jestli zůstanou 2 roky jen u líbání. To jaksi není nutné, už i má generace moc dobře věděla že mezi voděním se za ručičku a sexem s rizikem otěhotnění je tuna jiných zábavných věcí a představ si to, taky jsme naprosto běžně x let čekali a postupně prozkomávali i jiné možnosti. Vést dítě k tomu že je normální vlézt do postele v jakémkoliv věku, mentální vyspělosti a úplně ideálně týden po setkání není úplně to pravé.

Vždyť taky nikdo netvrdí, že je to to pravé. Ale když už to je, jak to je, tak budu mít radši holku na antiko než ve 13 tehotnou. A myslím, že mezi „zábavnými věcmi“ a samotným sexem už není takový rozdíl, když uvážíme, že se jedná o 13letou. Mně už to, že 13leta randi a líbá se, přijde celkem děsivé samo o sobě, ale doba je bláznivá a radši bych řešila prášky, než případný potrat. A nevím, z jaké jsi generace, ale mně je 25 a troufnu si říci, že mezi mou generací a generací dnešních 13letych tedy rozdíl je. Natož pak mezi dnešními puberťáky a generací tvojí. Takže já bych holce prášky napsat nechala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
27.8.20 18:55
@Mialina píše:
Vždyť taky nikdo netvrdí, že je to to pravé.Ale když už to je, jak to je, tak budu mít radši holku na antiko než ve 13 tehotnou. A myslím, že mezi „zábavnými věcmi“ a samotným sexem už není takový rozdíl, když uvážíme, že se jedná o 13letou. Mně už to, že 13leta randi a líbá se, přijde celkem děsivé samo o sobě, ale doba je bláznivá a radši bych řešila prášky, než případný potrat. A nevím, z jaké jsi generace, ale mně je 25 a troufnu si říci, že mezi mou generací a generací dnešních 13letych tedy rozdíl je. Natož pak mezi dnešními puberťáky a generací tvojí. Takže já bych holce prášky napsat nechala.

Dobře, tak já se to pokusím vysvětlit ještě jinak. Existuje spousta řešení dané situace, které výrazně sníží riziko a) těhotenství b) (narozdíl od HA) pohlavně přenosných chorob, které taky dost dobře mohou skončit tím že holka už nikdy těhotná být nebude moct a nebo s velkými obtížemi.

Takže ano, nechat předepsat malé holce HA s tím, že „doba je jiná“ je opravdu ultimátní kravina, která řeší jen zlomek možných problémů s velkýma rizikama v dané věkové kategorii. Samozřejmě je mi jasné, že někdo to tak preferuje, protože je to prostě pohodlné a má pocit, že udělal vše. Ale to je holt na zodpovědnost dotyčného, určitě ne obecně optimální řešení.

A jinak mezi zábavnými věcmi a sexem vidím dost podstatný rozdíl. Ty zábavné věci jsem provozovala dobré 3 - 4 roky než došlo na sex ;) nebo ono se běžně těhotní z třeba z orálu?

A mezi těmi generacemi sice rozdíl je, nemalý (jsem ještě starší než ty), nicméně to nic nemění na tom, že k tomu nepotřebuju dítě vést ještě víc než je nutné. I za mě byly holčiny co začínali před 15 rokem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38283
27.8.20 19:23

A je to tu jak kyselý bumerang - jak dětem ukázat alternativní akce, když se jim ukázat nesmí? Na nějaký popis a schemata moc zvědavý nejsou. :roll: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
849
27.8.20 20:23
@Nimie píše:
Dobře, tak já se to pokusím vysvětlit ještě jinak. Existuje spousta řešení dané situace, které výrazně sníží riziko a) těhotenství b) (narozdíl od HA) pohlavně přenosných chorob, které taky dost dobře mohou skončit tím že holka už nikdy těhotná být nebude moct a nebo s velkými obtížemi.

Takže ano, nechat předepsat malé holce HA s tím, že „doba je jiná“ je opravdu ultimátní kravina, která řeší jen zlomek možných problémů s velkýma rizikama v dané věkové kategorii. Samozřejmě je mi jasné, že někdo to tak preferuje, protože je to prostě pohodlné a má pocit, že udělal vše. Ale to je holt na zodpovědnost dotyčného, určitě ne obecně optimální řešení.

A jinak mezi zábavnými věcmi a sexem vidím dost podstatný rozdíl. Ty zábavné věci jsem provozovala dobré 3 - 4 roky než došlo na sex ;) nebo ono se běžně těhotní z třeba z orálu?

A mezi těmi generacemi sice rozdíl je, nemalý (jsem ještě starší než ty), nicméně to nic nemění na tom, že k tomu nepotřebuju dítě vést ještě víc než je nutné. I za mě byly holčiny co začínali před 15 rokem :)

Hele já fakt nevidím rozdíl mezi tím, jestli bude 13leta dělat „jen“ oral a nebo bude mít klasický sex. To už je dle mého jen drobný technický rozdíl. Jakákoli sexuální aktivita u 13lete mi přijde hrozná, ja si v té době jeste pomalu hrála s panenkama. Jinak k těm chorobám - z toho orálu, pokud bude nechraneny, může taky chytit spoustu chorob, a to i HIV, přestože to je vzácné. Zkrátka mi přijde na hlavu připustit, že 13leta může dělat např oral, ale děsit se, že by brala HA. Tou poslední větu bych můj názor asi tak nějak shrnula.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
851
28.8.20 06:49
@Mialina píše:
Vždyť taky nikdo netvrdí, že je to to pravé. Ale když už to je, jak to je, tak budu mít radši holku na antiko než ve 13 tehotnou. A myslím, že mezi „zábavnými věcmi“ a samotným sexem už není takový rozdíl, když uvážíme, že se jedná o 13letou. Mně už to, že 13leta randi a líbá se, přijde celkem děsivé samo o sobě, ale doba je bláznivá a radši bych řešila prášky, než případný potrat. A nevím, z jaké jsi generace, ale mně je 25 a troufnu si říci, že mezi mou generací a generací dnešních 13letych tedy rozdíl je. Natož pak mezi dnešními puberťáky a generací tvojí. Takže já bych holce prášky napsat nechala.

Prostě ty svoje nevychovany 13tilety sukajici děti vychovejte. Udělejte si na ně čas a neodvolavejte se na HA nebo systém. Asi hlavně holky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
851
28.8.20 06:51
@Mialina píše:
Hele já fakt nevidím rozdíl mezi tím, jestli bude 13leta dělat „jen“ oral a nebo bude mít klasický sex. To už je dle mého jen drobný technický rozdíl. Jakákoli sexuální aktivita u 13lete mi přijde hrozná, ja si v té době jeste pomalu hrála s panenkama. Jinak k těm chorobám - z toho orálu, pokud bude nechraneny, může taky chytit spoustu chorob, a to i HIV, přestože to je vzácné. Zkrátka mi přijde na hlavu připustit, že 13leta může dělat např oral, ale děsit se, že by brala HA. Tou poslední větu bych můj názor asi tak nějak shrnula.

Tak ji nauč, ať není už od 13ti jako levná devka… místo cpani toxických tablet dovnitř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38283
28.8.20 12:51

Vážený Melvile! Nekruťte Osudy jiných. Vám podobné nerudné týpky znám. Jsou za za různými společnostmi „podporujícími tradice“, „podporujícími rodinu“ a podobně. Pod jejich pozlátkem se skrývá puritánství, pokrytectví, snaha jiné omezovat podle svých představ a řídit jim osud. :cert:
Jejich největším nepřítelem jsou svobodné informace a pokrok.
Mě takové postoje nevratně poškodily život a tak jsem se zařekl, že proti nim budu vystupovat - už proto, aby se jiným nestalo, co mě.
Takže, Vaše názory si sice přečtem, ale kvůli tomu nezničíme počítače, nebudeme mít království, nepřestanem létat, ani nebudem praktikovat šamanské rituály místo medicíny. Takové názory do naší země už nepatří. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
28.8.20 13:34
@Mialina píše:
Hele já fakt nevidím rozdíl mezi tím, jestli bude 13leta dělat „jen“ oral a nebo bude mít klasický sex. To už je dle mého jen drobný technický rozdíl. Jakákoli sexuální aktivita u 13lete mi přijde hrozná, ja si v té době jeste pomalu hrála s panenkama. Jinak k těm chorobám - z toho orálu, pokud bude nechraneny, může taky chytit spoustu chorob, a to i HIV, přestože to je vzácné.

Vzhledem k tomu, že je běžné, že takhle „malé“ holky masturbují (a ve skutečnosti se často stává že i mladší) a opravdu to není novinka současné doby, tak na tom nic tak pobuřujícího nevnímám. A rozdíl vidím dost podstatný, přinejmenším z hlediska rizik a z toho plynoucí odpovědnosti, což je principiálně to o co tu většině jde.

@Mialina píše:
Zkrátka mi přijde na hlavu připustit, že 13leta může dělat např oral, ale děsit se, že by brala HA. Tou poslední větu bych můj názor asi tak nějak shrnula.

Vidíš to a mě tohle připadá jako totálně nelogický závěr. Co to s tím proboha má co společného? Problém HA je ve zdravotních rizicích, ne v jakémsi morálním nastavení. Kdybys tu holku radši naučila používat kondom a vysvětlila jí, že je i hromada jiných věcí k provozování, uděláš tisíc krát líp. To absolutně nemá nic společného s tím, že je ti nechutná představa 13 leté holky, která objevuje svou vlastní sexualitu, což opravdu ale bylo naprosto normální „i za mě“.

Jen je sakra velký rozdíl mezi postupným objevováním sexuality a pohlavním stykem s příslušnými důsledky. A pokud ani ty v tom nevidíš rozdíl, tak pak to těžko zvládneš vysvětlit dítěti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38283
28.8.20 14:10

Trochu bych se zastal některých uživatelek. Vystihuje to odstavec z předchozího příspěvku:… „Jen je sakra velký rozdíl mezi postupným objevováním sexuality a pohlavním stykem s příslušnými důsledky. A pokud ani ty v tom nevidíš rozdíl, tak pak to těžko zvládneš vysvětlit dítěti.“
Ono je to dnes tak, že v tom nevidí rozdíl ani společnost. :think: Razí přístup ric - pic. Nejdřív nic a pak si dělej, co chceš. :cert: Je to smutné, ale je kodifikované i v zákoně.
Možná jsem trochu výstřední, ale tenhle přístup se mi prostě nelíbí. :pocitac:
Hledám příznivce stejného názoru a těm lhostejným se snažím se svojí skrovnou troškou to vysvětlovat. Pochopitelně bych rád, aby došli k podobnému názoru, bez toho se totiž nic nezmění. :mavam:
No, někdy, než přimějete někoho, aby vůbec registroval, je potřeba ho vyprovokovat. :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí