Dědictví - dvě sestry

Napsat příspěvek
Velikost písma:
159
7.11.21 18:30
@Dobrej_tym píše:
Já tě chápu, že tě to mrzí, není to fér. Proti mámě bych to ale neotáčela, ta vám rozdělila majetek spravedlivě. Ten nefér je tvůj strýc.

No právě, že ani moc ne. Teď je milion mnohem víc než byt za několik milionu ale až třeba za 40 let. Stejně tak až k tomu jednou dojde za těch x let, tak se bude zase sestra cítit ochuzena, protože zakladatelka byt prodá v té době třeba za 15 milionu a pomůže tím výrazně svým dětem. To znamená, že ve výsledku nebude spokojen nikdo. Kdyby teď dala každé půl milionu a byt se časem prodal a rozdělil zase napůl, tak bude v rodině klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3816
7.11.21 18:30

Ať matka udělá závěť, že ten svůj byt odkazuje jen tobě, protože sestru již vyplatila dřív. Nebo ať ho rovnou na tebe přepíše, že ti ho daruje, třeba s věcným břemenem, že ji tam necháš dožít. Pokud to neudělá a umře, tak ten její byt dědíte se sestrou napůl. To bych si nechala zavčas ošetřit. Třeba my jsme si to tak ještě za matčina života tak ošetřily, ale my spolu vycházíme dobře, a protože sestra dostala byt od matky již za života, tak uznala, že já dostanu byt po matce a také se ten byt na mě přepsal již za matčina života. A s tím strýcem je to prakticky stejné. Pokud za svého života neudělá také závěť, že ten byt odkazuje jen tvojí sestře nebo jí ho rovnou také nedaruje, tak pokud umře a nemá jiné dědice, tak ten byt také se sestrou a možná i matkou zdědíte dohromady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
7.11.21 18:33
@Anonymní píše:
Ma, ale za tricet let mi bude k nicemu. Navic me mrzi ta segra, ktera mi volala, ze ten byt ma prece vetsi hodnotu nez milion.

Je to hrozný se takhle nechat sžírat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
7.11.21 18:35

Mamka možná chytla takový syndrom, že tvoje sestra si vzala majitele firmy s velkým majetkem, tak nechtěla, aby se sestra cítila jen jako služka. Možná proto jí chtěla pomoct k tomu, aby měla nějaká zadní vrátka.
Každopádně tvoje sestra nemá co remcat. Ona dostala peníze teď, ty si na majetek bude muset počkat, tzn. že je přirozené, že ona nedostane ihned přesnou půlku, ale dostane míň. Protože právě to, že ona svou část může využívat třeba o 30let déle než ty, to do té poloviny dorovná. Toto by měla vědět.
Pokud opravdu sepíšete u právníka něco, co ti bude garantovat, že byt zdědíš ty, tak ale zároveň není fér od tebe, abys remcala. Jo, teď se budete muset zabezpečit sami. Na druhou stranu nemusíte řešit spoření na důchod apod., protože máš krytá záda (a žít s vědomím, že na důchod přijde finanční injekce, taky není k zahození, ne?)
Ale pokud obě máte pocit, že to je nespravedlivé, tak co to prohodit? Zkus se zeptat sestry a matky v klidu a v dobrém, jestli by tedy nešlo, že byt by se přepsal na sestru a sestra by ti např. do roka vyplatila 1milion Kč? Pokud nebude souhlasit, tak asi proto, že jí docvakne, že to vlastně nemá tak špatný, a měly by se tím utnout diskuze o nespravedlnosti. Když bude souhlasit, tak tobě se vyřeší problém s tím základem na hypo. Spokojený budete všechny, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
104
7.11.21 18:38

Já tady ty křivdy v rodinách kvůli penězům vůbec nechápu. U manžela v rodině je to samý (mezi staršími generacemi). Moje babička třeba přepsala dům na tetu už během života. Žijí společně ve dvougeneračním domě a připadl tetě. Jestli má máma jednou něco zdědí, rozhodně to nebude mít hodnotu domu a nikdo v rodině to absolutně neřeší… U táty je to vlastně hodně podobný. Prostě si v rodině každej hledíme svýho, těm ostatním to přejem a tečka. Každej má právo naložit si s majetkem, jak chce. My s manželem jsme taky začali od nuly a s žádným dědictvím do budoucna nepočítáme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1266
7.11.21 18:40

Hm, není líp těm, kteří nic nemají? :mrgreen: Za mě je to nespravedlnost jak blázen, ale nic s tím nenaděláš. Sestra mi přijde poněkud nenažraná, když dostala mega a ještě držkuje, že byt má větší hodnotu, tak bude chtít beztak ještě půlku z bytu. :nevim: Radim zkusit na to zapomenout a neužírat se. Čert ví, či bude za týden natož za pár let..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.21 18:40

Byly takhle tři sestry, jedna se vdala do bohaté rodiny, tak nepotřebovala nic, druhá se tak nějak rozumně zařídila sama, tak nepotřebovala nic, třetí byla vždycky samej průšvih, tak dostávala veškerou podporu, i finanční, a to i od svých sester. pak jedna sestra zemřela - těžká nemoc. pak další - drogy. zůstala jsem sama, všechno půjde za mnou. nebo spíš mým prostřednictvím za vnoučaty, za dětmi nás všech tří sester. Já jsem ta druhá a mám všeho plný zuby. Nemám zájem řešit majetky a spoření pro další generace včetně sebe a svých dětí. Chtěla bych, aby tady ségry byly. Ať jdou klidně peníze i péče jedné z nich, nebo oběma. Na tom mi nezáleží. Na tom nezáleží.

• Citovat
  • Upravit
22084
7.11.21 18:45
@Anonymní píše:
Byly takhle tři sestry, jedna se vdala do bohaté rodiny, tak nepotřebovala nic, druhá se tak nějak rozumně zařídila sama, tak nepotřebovala nic, třetí byla vždycky samej průšvih, tak dostávala veškerou podporu, i finanční, a to i od svých sester. pak jedna sestra zemřela - těžká nemoc. pak další - drogy. zůstala jsem sama, všechno půjde za mnou. nebo spíš mým prostřednictvím za vnoučaty, za dětmi nás všech tří sester. Já jsem ta druhá a mám všeho plný zuby. Nemám zájem řešit majetky a spoření pro další generace včetně sebe a svých dětí. Chtěla bych, aby tady ségry byly. Ať jdou klidně peníze i péče jedné z nich, nebo oběma. Na tom mi nezáleží. Na tom nezáleží.

Jakkoli je mi líto, co Tě potkalo, tak zakladatelka se nachází ve zcela jiné situaci a podobné srdceryvné výlevy jí od lítosti a oprávněného pocitu křivdy jen těžko pomohou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18133
7.11.21 18:48
@BohunkaP píše:
Jakkoli je mi líto, co Tě potkalo, tak zakladatelka se nachází ve zcela jiné situaci a podobné srdceryvné výlevy jí od lítosti a oprávněného pocitu křivdy jen těžko pomohou.

Myslím, že jí můžou pomoct vidět situaci z jiného úhlu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21681
7.11.21 18:48

Víte co? Sestra dostala bydlení hned. Zakladatelka možnáza XX let. A sestra se cítí zakladatelkou okradena.
Ano, naštvala by mě tím :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
7.11.21 19:00
@Altavista píše:
A ty bys fakt dala peníze jen jedné?

Ne, nedala. Asi bych dala dle potřeby. Ale zakladatelka může leccos zamlcovat. A hlavně mi přijde trapné toto resit na internetu. :oops:

• Citovat
  • Upravit
41588
7.11.21 19:23
@Anonymní píše:
@Sedmnactnulajedna To bych neudelala. Ja ty penize vlastne ani nechci. Ja ten nechapu,nechapu mamu, nechapu ten segrin telefon. Premyslim, cim jsem se provinila a bojuju s negativnima emocema.
Mamka se me ted ptala, jestli muze prijit na Vanoce - musim se ovladat, abych ji nerekla, at jde k segre
… Ja vim, jak blbe to zni, ale hlava mi to proste nebere.

A čím se provinila máma? že pomohla jednomu dítěti, když potřebovalo a tobě to chce vynahradit bytem? :think: Tak pokud je pro tebe půl mega důležitější než rodina, tak to mamince řekni a uvidíš, co se bude dít. Už k tobě třeba na ty vánoce ani nebude chtít…peníze až na prvním místě :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
7.11.21 19:34
@PaníBovaryová píše:
Víte co? Sestra dostala bydlení hned. Zakladatelka možnáza XX let. A sestra se cítí zakladatelkou okradena.
Ano, naštvala by mě tím :roll:

Zakladatelka ještě zatím žádný byt nemá. Maminka byt sice slíbila, ale pokud není poslední závěť maminky, tak byt zdědí sestry na půl. Zakladatelce je určitě i líto, že žádné peníze při odchodu z domova nedostala a sestra ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.21 19:43

@Keyllah Takze to vidis tak, ze segra, ktera zije v dome manzela, neplati najem, tu hotovost potrebovala vic?
Ja ji nic rikat nechci, ale nemuzu se ubranit svym pocitum. Zvlast po telefonatu sestry, z ktereho vyplynulo, ze se vlastne citi osizena ona.

• Citovat
  • Upravit
16302
7.11.21 19:48
@Anonymní píše:
@Keyllah Takze to vidis tak, ze segra, ktera zije v dome manzela, neplati najem, tu hotovost potrebovala vic?
Ja ji nic rikat nechci, ale nemuzu se ubranit svym pocitum. Zvlast po telefonatu sestry, z ktereho vyplynulo, ze se vlastne citi osizena ona.

Tak jí navrhni to prohození - ona ať ti vyplatí ten milion a mamka přepíše byt na ni :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová