Dědictví - dvě sestry

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22084
7.11.21 19:48
@Keyllah píše:
A čím se provinila máma? že pomohla jednomu dítěti, když potřebovalo a tobě to chce vynahradit bytem? :think: Tak pokud je pro tebe půl mega důležitější než rodina, tak to mamince řekni a uvidíš, co se bude dít. Už k tobě třeba na ty vánoce ani nebude chtít…peníze až na prvním místě :roll:

Jenomže tady žádné dítě nic nepotřebovalo.

Podle popisu byly obě sestry v podstatě ve stejné situaci - zakladatelka žije v podnájmu a tedy svůj byt nemá, její sestra žije v domě svého manžela a také svůj byt neměla.

Pokud zakladatelka nezamlčela nějaké podstatné informace, tak se jejich maminka zachovala nepochopitelně nespravedlivě - nebyl žádný smysluplný důvod věnovat jedné ze sester peníze na okamžitou investici do budoucna a druhou odbýt příslibem něčeho, co nikdy nemusí nastat.

Příspěvek upraven 07.11.21 v 19:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21681
7.11.21 19:49
@topazio píše:
Zakladatelka ještě zatím žádný byt nemá. Maminka byt sice slíbila, ale pokud není poslední závěť maminky, tak byt zdědí sestry na půl. Zakladatelce je určitě i líto, že žádné peníze při odchodu z domova nedostala a sestra ano.

závěť může kdykoliv změnit, sestra ji může napadnout a další důvody, které povedou k tomu, že zakladatelka nedostane nakonec nic. Ale zato bude v rodině neustále napadaná, že ona „dostala“ přece byt. Fakt výhra :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41588
7.11.21 19:50
@Anonymní píše:
@Keyllah Takze to vidis tak, ze segra, ktera zije v dome manzela, neplati najem, tu hotovost potrebovala vic?
Ja ji nic rikat nechci, ale nemuzu se ubranit svym pocitum. Zvlast po telefonatu sestry, z ktereho vyplynulo, ze se vlastne citi osizena ona.

ale to je teď, ne? tak to nebylo, když jí ty peníze dávala, ona je asi potřebovala, ne?
Takže tě naštval telefonát sestry, a kvůli tomu, nechceš maminku u sebe na vánoce.
Ta chuděra pomohla jednomu dítěti, když potřebovalo a tobě to chce vynahradit bytem. Ale ty jsi „dotčená“ a nejraději by jsi ji poslala na vánoce k sestře :think: Takže je úplně jedno, jak tě maminka vychovávala, jak se o tebe starala, jak tě má ráda, nic není pro tebe víc než půl mega :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8451
7.11.21 19:51

Jo, jo, tohle je jeden z příkladů, kdy si říkám, jestli není lepší všechny peníze utratit a děti ať pak svorně nadávají na rodiče.
Jsou rodiny, kde se dává vsem dětem stejně a rodiny, kde se dává podle potřeby. Ne každý způsob je použitelný v každé situaci. Kamarádka má děti 20 let od sebe. Snaží se dávat oběma stejně, když starší přispěje na stavbu, tak mladší pošle stejnou částku na spoření. Ale když si představím tu inflaci teď, stejně nebudou mít stejně.
Já zatím u děti jedu podle potřeby, mám jedno dítě s celou sbírkou diagnoz a to něco stojí. Ale spoříme oběma stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41588
7.11.21 19:52
@PaníBovaryová píše:
závěť může kdykoliv změnit, sestra ji může napadnout a další důvody, které povedou k tomu, že zakladatelka nedostane nakonec nic. Ale zato bude v rodině neustále napadaná, že ona „dostala“ přece byt. Fakt výhra :roll:

Tak maminka o tom začala sama, ten byt zakladatelce nechat chce, a to lze učinit i za života. Jen si musí sednout a v klidu to probrat. Ale pokud se cítí zakladatelka dotčená až tak, že maminku nechce u sebe na vánoce, tak chudák mamka a měla by všechny svoje úspory pořádně rozfofrovat a trochu si život užít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
cernaselma
7.11.21 19:54
@Anonymní píše:
@Sedmnactnulajedna To bych neudelala. Ja ty penize vlastne ani nechci. Ja ten nechapu, nechapu mamu, nechapu ten segrin telefon. Premyslim, cim jsem se provinila a bojuju s negativnima emocema.
Mamka se me ted ptala, jestli muze prijit na Vanoce - musim se ovladat, abych ji nerekla, at jde k segre… Ja vim, jak blbe to zni, ale hlava mi to proste nebere.

Ja bych na to rekla te mamce, co si o cele te veci myslim. Tvoji situaci a ze segra ted dostala obrovskou castku a ty jen prislib bytu v budoucnu, kdy ho potrebovat uz nebudes a ktery ani neni jisty. Rekla bych ji, ze bych teda chtela, aby ho na me prepsala s vecnym bremenem, at mam jistotu, ze se nic nestane. Pokud to myslela vazne, tak proc by to neudelala? Pak by na Vanoce byla vitana, jinak ne, nesnasim nespravedlnost.

• Citovat
  • Upravit
41588
7.11.21 19:56
@BohunkaP píše:
Jenomže tady žádné dítě nic nepotřebovalo.

Podle popisu byly obě sestry v podstatě ve stejné situaci - zakladatelka žije v podnájmu a tedy svůj byt nemá, její sestra žije v domě svého manžela a také svůj byt neměla.

Pokud zakladatelka nezamlčela nějaké podstatné informace, tak se jejich maminka zachovala nepochopitelně nespravedlivě - nebyl žádný smysluplný důvod věnovat jedné ze sester peníze na okamžitou investici do budoucna a druhou odbýt příslibem něčeho, co nikdy nemusí nastat.

Příspěvek upraven 07.11.21 v 19:49

zakladatelka píše, že sestra dostala milion do prvního bytu, což se přiznám, netuším kdy to bylo, klidně letos, ale mohlo to být 5,10 let zpět. A protože má manžela a byt je její, tak bych to spíš tipovala na dobu před manželstvím :think: a odbýt příslibem? maminka to jí nechat chce, tak moc nevím, jak v tomto byla zakladatelka aktivní, zda to s maminkou probírala atd, vyřešit se to dá i za života.
Je tu sice i varianta, že maminka to myslí dobře, chce jí to vynahradit, ale pokud je to pro někoho jen odbití příslibem a maminka to určitě udělala naschvál, tak to moc k řešení nebude :think: nicméně zakladatelčino „nejraději bych ji na vánoce poslala k sestře“ pro mě dost vypovídá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41588
7.11.21 19:57
@cernaselma píše:
Ja bych na to rekla te mamce, co si o cele te veci myslim. Tvoji situaci a ze segra ted dostala obrovskou castku a ty jen prislib bytu v budoucnu, kdy ho potrebovat uz nebudes a ktery ani neni jisty. Rekla bych ji, ze bych teda chtela, aby ho na me prepsala s vecnym bremenem, at mam jistotu, ze se nic nestane. Pokud to myslela vazne, tak proc by to neudelala? Pak by na Vanoce byla vitana, jinak ne,nesnasim nespravedlnost.

chudák mamka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Altavista
7.11.21 19:57
@Alriga píše:
Ne, nedala. Asi bych dala dle potřeby. Ale zakladatelka může leccos zamlcovat. A hlavně mi přijde trapné toto resit na internetu. :oops:

Asi ji to trápí, nic nedostala a ještě je podle ségry hamoun, to by mě namichlo taky :lol: :lol: a to já jsem ten kdo se dědictví většinou vzdává. Ale mám v okolí za to vděčnost nebo vím proč jsem to udělala, udělala jsem to já jako své rozhodnutí, nerozhodl někdo za mě. (Ona z toho bytu opravdu nic vidět nemusí) Internet umožňuje probrat věci co by okolí nepochopilo, nebo by za to odsuzovalo. Což blbé pocity z tohoto jsou a je lepší je ventilovat, než vyjet na ségru jestli je pitcha nebo jen napůl pitcha ;))

• Citovat
  • Upravit
21681
7.11.21 20:03
@Keyllah píše:
Tak maminka o tom začala sama, ten byt zakladatelce nechat chce, a to lze učinit i za života. Jen si musí sednout a v klidu to probrat. Ale pokud se cítí zakladatelka dotčená až tak, že maminku nechce u sebe na vánoce, tak chudák mamka a měla by všechny svoje úspory pořádně rozfofrovat a trochu si život užít…

tak když se zakladatelka cítí dotčená, tak nejspíš proto, že byt zůstane akorát ve fázi slibu, než nějakého přepisu. A takové sliby mají tendenci se klidně otočit.
Jediné, co aktuálně teď má je holub na střeše a uražená sestra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78451
7.11.21 20:05
@Sunlight515 píše:
Proto ta druhá má dostat byt po matce. To, že se do toho vložil strýc se svým bytem, je věc druhá, ale matka to špatně nemyslela.

otázka je, kolik je komu roků, byt po matce? v naší rodině se běžně žije do 96 let, takže potomek se v 76 dočká bytu po rodiči :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22084
7.11.21 20:06
@Keyllah píše:
zakladatelka píše, že sestra dostala milion do prvního bytu, což se přiznám, netuším kdy to bylo, klidně letos, ale mohlo to být 5,10 let zpět. A protože má manžela a byt je její, tak bych to spíš tipovala na dobu před manželstvím :think: a odbýt příslibem? maminka to jí nechat chce, tak moc nevím, jak v tomto byla zakladatelka aktivní, zda to s maminkou probírala atd, vyřešit se to dá i za života.
Je tu sice i varianta, že maminka to myslí dobře, chce jí to vynahradit, ale pokud je to pro někoho jen odbití příslibem a maminka to určitě udělala naschvál, tak to moc k řešení nebude :think: nicméně zakladatelčino „nejraději bych ji na vánoce poslala k sestře“ pro mě dost vypovídá…

Segra pritom ma za muze majitele stavebni firmy, maji obrovsky krasny dum. Jenze ten postavil svagr pred svatbou, tak dostala segra milion, at investuje do sveho..

Z tohoto já chápu celkem jednoznačně, že peníze dostala v době, kdy měla kde bydlet (stejně, jako má zakladatelka) a jen neměla SVŮJ byt (stejně, jako jej nemá zakladatelka). Peníze dostala na investici sama pro sebe, zajištění do budoucna (kdyby jí nevyšel vztah) - nikoli na vyřešení okamžité krize ve smyslu, že by neměla kde bydlet.

A ano, „odbýt příslibem“ je naprosto správný výraz, pokud ten příslib není následován okamžitým činem (přepis na zakladatelku, po poradě s právníkem vyřešená závěť apod.).

Nedivím se zakladatelce, že je jí ta situace líto a že by nejraději maminku ani sestru chvíli neviděla - prostě potřebuje čas na odžití a zpracování, připadá mi to naprosto pochopitelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78451
7.11.21 20:07
@Keyllah píše:
chudák mamka…

mamka není žádný chudák, z vlastní vůle udělala peklo a zlou krev mezi sestrami, když jedné dala milion a druhé v podstatě nic, nějaký příslib holuba na střeše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.21 20:09
@brisco píše:
Jo, jo, tohle je jeden z příkladů, kdy si říkám, jestli není lepší všechny peníze utratit a děti ať pak svorně nadávají na rodiče.
Jsou rodiny, kde se dává vsem dětem stejně a rodiny, kde se dává podle potřeby. Ne každý způsob je použitelný v každé situaci. Kamarádka má děti 20 let od sebe. Snaží se dávat oběma stejně, když starší přispěje na stavbu, tak mladší pošle stejnou částku na spoření. Ale když si představím tu inflaci teď, stejně nebudou mít stejně.
Já zatím u děti jedu podle potřeby, mám jedno dítě s celou sbírkou diagnoz a to něco stojí. Ale spoříme oběma stejně.

Znám případ, kdy jeden zdravý sourozenec dostal dost peněz, vždy mu bylo v mnoha věcech dopřáváno a ten s tělesným omezením skoro nic. Druhý sourozenec má špatnou koordinaci pohybu, i když má vzdělání, tak má omezený výběr povolání. Pracuje na kratší úvazek.

• Citovat
  • Upravit
78451
7.11.21 20:10
@Keyllah píše:

maminka jí ho nechat chce - no to fakt nestačí, pokud to nenapíše v závěti, tak byt zdědí obě sestry rovným dílem, takže jedna bude mít milion a půl bytu, a druhá půl bytu - to je podle tebe spravedlivé??? :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová