Dědictví - dvě sestry

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
7.11.21 21:34
@Anonymní píše:
To se strasne tezko posuzuje. Muj sourozenec je cely zivot invalidni, nema rodinu, neni schopen zit samostatne. Z ID by nevyzil plus neni sobestacny, takze je cely zivot ekonomicky i peci zavisly na pomoci rodicu. Mne pomohli rodice beurocnou pujckou. Sourozenec se citi osizeny. Na dedictvi velmi lpi - logicky, sam nic nema. Co je v teto situaci spravedlive? Nechat nam obema stejne, nebo jemu vic? Nebo mne vic, abych se o nej mohla starat? Vubec to neni cernobile.

Ale ten zdravotně nemocný sourozenec žije sám, je samostatný, pomoc fyzicky nepotřebuje. A peníze od rodičů také ne. Ale tomu zdravému podstrojují, mají ho i radši.

• Citovat
  • Upravit
7016
7.11.21 21:52

Přijdeš mi hamižná a závistivá.
Sestra nejspíš dostala hotovost, protože se osamostatňovala dříve než Ty. Tobě bude patřit byt po mámě, ten jistě má a bude mít svoji hodnotu, možná větší, než matčina pomoc Tvojí sestře.
Co se týče strýce, ten si se svým majetkem může dělat, co chce. Pokud je ale ještě takto „mlád“, jsou to v podstatě jen plané řeči a je velice pravděpodobné, že vše bude jinak a sestra byt nedostane… Přej a bude Ti přáno ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7016
7.11.21 22:03

„Rekla, ze segre pomohla k bytu, takze jeji byt bude muj, at se nebojim. “

Nezlob se, ale já nevidím, že by máma byla nespravedlivá. Přijdeš mi hamižná a závistivá.
Sestra nejspíš dostala hotovost, protože se osamostatňovala dříve než Ty. Tobě bude patřit byt po mámě, ten jistě má a bude mít svoji hodnotu, možná větší, než matčina pomoc Tvojí sestře.
Co se týče strýce, ten si se svým majetkem může dělat, co chce. Pokud je ale ještě takto „mlád“, jsou to v podstatě jen plané řeči a je velice pravděpodobné, že vše bude jinak a sestra byt nedostane… Nejspíš to jen tak hodil do pléna, bůhví, co a jak bude, a Ty se tím žereš. Přej a bude Ti přáno ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78451
7.11.21 22:07
@Lojzísek píše:
„Rekla, ze segre pomohla k bytu, takze jeji byt bude muj, at se nebojim. "Nezlob se, ale já nevidím, že by máma byla nespravedlivá. Přijdeš mi hamižná a závistivá.
Co se týče strýce, ten si se svým majetkem může dělat, co chce. Pokud je ale ještě takto "mlád“, jsou to v podstatě jen plané řeči a je velice pravděpodobné, že vše bude jinak a sestra byt nedostane… Nejspíš to jen tak hodil do pléna, bůhví, co a jak bude, a Ty se tím žereš. Přej a bude Ti přáno ;-)

i když to sem dáš stokrát, beztak píšeš nesmysly

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7016
7.11.21 22:13
@stinga píše:
i když to sem dáš stokrát, beztak píšeš nesmysly

Děkuji, jsi milá ;-) Chtěla jsem příspěvek upravit, dal se tam znovu…
Každý má právo na názor, nemusíš mě napadat, spíš mi dej argumenty, proč to vidíš jinak.
Mé starší sestře taky bylo výrazně pomoženo v začátcích. My ostatní jsme se osamostatňovaly déle. Sestra nebude dědit nemovitost po rodičích… Co je na tom zlého, strašného, nespravedlivého? Mají mě rodiče méně rádi?
Co se strýce zakladatelky týče, to neberu vážně.. možná, kdyby mu bylo 90.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22084
7.11.21 22:18
@Lojzísek píše:
Děkuji, jsi milá ;-) Chtěla jsem příspěvek upravit, dal se tam znovu…
Každý má právo na názor, nemusíš mě napadat, spíš mi dej argumenty, proč to vidíš jinak.
Mé starší sestře taky bylo výrazně pomoženo v začátcích. My ostatní jsme se osamostatňovaly déle. Sestra nebude dědit nemovitost po rodičích… Co je na tom zlého, strašného, nespravedlivého? Mají mě rodiče méně rádi?
Co se strýce zakladatelky týče, to neberu vážně.. možná, kdyby mu bylo 90.

Protože jsi zřejmě nečetla diskusi, dám Ti ty argumenty znovu:

Podle popisu byly obě sestry v podstatě ve stejné situaci - zakladatelka žije v podnájmu a tedy svůj byt nemá, její sestra žije v domě svého manžela a také svůj byt neměla.

Zakladatelka píše:
Segra pritom ma za muze majitele stavebni firmy, maji obrovsky krasny dum. Jenze ten postavil svagr pred svatbou, tak dostala segra milion, at investuje do sveho..

Z tohoto vyplývá (aspoň pro mne) celkem jednoznačně, že peníze dostala v době, kdy měla kde bydlet (stejně, jako má zakladatelka) a jen neměla SVŮJ byt (stejně, jako jej nemá zakladatelka). Peníze dostala na investici sama pro sebe, zajištění do budoucna (kdyby jí nevyšel vztah) - nikoli na vyřešení okamžité krize ve smyslu, že by neměla kde bydlet.

Pokud zakladatelka nezamlčela nějaké podstatné informace, tak se jejich maminka zachovala nepochopitelně nespravedlivě - nebyl žádný smysluplný důvod věnovat jedné ze sester peníze na okamžitou investici do budoucna a druhou odbýt příslibem něčeho, co nikdy nemusí nastat… a zakladatelka má plné právo cítit lítost a křivdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7016
7.11.21 22:23
@BohunkaP píše:
Protože jsi zřejmě nečetla diskusi, dám Ti ty argumenty znovu:

Podle popisu byly obě sestry v podstatě ve stejné situaci - zakladatelka žije v podnájmu a tedy svůj byt nemá, její sestra žije v domě svého manžela a také svůj byt neměla.

Zakladatelka píše:
Segra pritom ma za muze majitele stavebni firmy, maji obrovsky krasny dum. Jenze ten postavil svagr pred svatbou, tak dostala segra milion, at investuje do sveho..

Z tohoto vyplývá (aspoň pro mne) celkem jednoznačně, že peníze dostala v době, kdy měla kde bydlet (stejně, jako má zakladatelka) a jen neměla SVŮJ byt (stejně, jako jej nemá zakladatelka). Peníze dostala na investici sama pro sebe, zajištění do budoucna (kdyby jí nevyšel vztah) - nikoli na vyřešení okamžité krize ve smyslu, že by neměla kde bydlet.

Pokud zakladatelka nezamlčela nějaké podstatné informace, tak se jejich maminka zachovala nepochopitelně nespravedlivě - nebyl žádný smysluplný důvod věnovat jedné ze sester peníze na okamžitou investici do budoucna a druhou odbýt příslibem něčeho, co nikdy nemusí nastat… a zakladatelka má plné právo cítit lítost a křivdu. [/citace

Četla jsem, ale nikde není psáno, kdy se co stalo. Jestli se sestra osamostatňovala dříve nebo obě sestry současně, tam bych křivdu pochopila. Ale takhle se můžeš mýlit Ty nebo já, to nevíme..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
7.11.21 23:00

No a to já tě zakladatelko chápu a tvému rozhořčení rozumím.
Kromě toho, že k bytu po matce se dostaneš kdoví kdy, vidím tam ještě dva zádrhele:

• sestra je i přes případnou závěť nepominutelný dědic, takže na určitý podíl bude mít nárok (otázka je, jaká právní úprava bude v té době platit)
  • sestra může matku zpracovávat, aby slib, který ti v této věci dala, nedodržela

Možnosti vidím tyto:

• sestra ti dá půl milionu, matky byt pak půjde do normálního dědictví (nebo si s ním matka může dělat co uzná za vhodné, to už bude na ní)
  • sestra ti dá milion, byt po matce dostane jednou ona, ty dostaneš byt po strýci (i když zrovna na toho strýce bych úplně nespoléhala)

Pokud ani jedno z toho, tak by ses měla aspoň s mámou domluvit, ať ti byt převede teď, s věcným břemenem pro sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
7.11.21 23:21

Myslím, ze kdyby si každý uvědomil, ze rodiče mohou se svým majetkem naložit podle svého uvážení, nikomu nejsou povinni nic odkazovat, a každý ma byt rad pokud něco dostane, vyřešilo by se mnoho problému. Když se děti cítí, ze mají na majetek rodičů právo, je to hrozná neúcta. Rodiče vám nic nedluzi, naopak. Kdybych zjistila, ze moje děti takto uvažují, rozdělují si majetek a cítí se uražené, ze nedostaly dost, dam vse na charitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7016
8.11.21 00:10
@Urubamba píše:
Myslím, ze kdyby si každý uvědomil, ze rodiče mohou se svým majetkem naložit podle svého uvážení, nikomu nejsou povinni nic odkazovat, a každý ma byt rad pokud něco dostane, vyřešilo by se mnoho problému. Když se děti cítí, ze mají na majetek rodičů právo, je to hrozná neúcta. Rodiče vám nic nedluzi, naopak. Kdybych zjistila, ze moje děti takto uvažují, rozdělují si majetek a cítí se uražené, ze nedostaly dost, dam vse na charitu.

Taky zírám.. Máma se jasně vyjádří, že dá byt zakladatelce, a je pomalu osočována, že slibuje chiméry a holuby na střeše. Jak jsem už psala, tady hodně záleží na časovém horizontu událostí. Jestli onen milion byl darován ve chvíli, kdy šly obě dcery z domu, nebo se zakladatelka osamostatňovala později. Pokud se jedná o první případ, chápu pocit křivdy, ale nic jí nebránilo v tom s mámou promluvit, požádat ji o potřebnou pomoc, případně to řešit i se sestrou, všichni 3 jako rodina. Každá mohla dostat polovinu hotovosti a dědit jednou byt společně. Ale tohle pozadí neznáme, neznáme povahu vztahů v rodině, pohnutky matky.. Úvahy o strýci vnímám jako úlet, netřeba se tím zabývat, zrovna jako povolání a majetek sestřina manžela…Sama tyhle věci vnímám tak, že děkuji Bohu za manžela, zdravé děti a ruce, sourozencům přeju jen dobré, nezávidím. Rodiče ať žijí do sta let a jestli po nich někdy v budoucnu něco zdědím, bude to fajn bonus, nikoliv něco, co si už teď nárokuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
8.11.21 05:28
@Anonymní píše:
Vzhledem k anonymu si nebudu brat prilis servitky. Segra dostala milion na porizeni prvniho bytu. Mati prisla, ze tim padem pak byt po ni bude muj. Jenze do toho se vlozil bezdetny matcin bratr, ze kdyz ten byt bude muj, tak jeho byt bude segry. A ted to mezi nama se segrou visi.
Stryc jeste nema ani ctyricet, takze podle segry „kdovi jak to bude se slibenym bytem, stryc se muze jeste ozenit“, ja mam zas problem s tim, ze segra ma byt plus milion. Jsou to vsechno je takovy teoreticky kecy, nikdo se do hrobu nechysta… Jenze me to fakt mrzi. Mamka mohla dat kazde dceri pul milionu. My s muzem setrime jak blazni na zaklad na hypoteku a porad se to zdrazuje. Ty penize by mi hrozne pomohly. Segra pritom ma za muze majitele stavebni firmy, maji obrovsky krasny dum. Jenze ten postavil svagr pred svatbou, tak dostala segra milion, at investuje do sveho.. Ach jo.
Clovek by rekl, ze tady mam narok byt ukrivdena ja, ale ted segra prisla s tim, ze ten byt treba od strejdy nedostane, takze je zvedava jak to bude s tim mamcinym bytem, ze ten ma vetsi hodnotu jak milion. Asi na to ani neni co napsat - ale aspon jsem se vykecala.

Jste hrozné obě a vaši příbuzní také. Rozdělujete majetek za jejich života a oni to dopustí. Ještě se toho tolik může stát a vy už teď žijete kvůli tomu v nenávisti. Na to je čas, až se to bude opravdu dělit.
Je to asi těžké, ale zkus to brát tak, že nedostaneš nic a kdyby něco, budeš jen ráda. Přestaňte to probírat a kazit si přítomnost. Zítra vás a nebo je třeba srazí auto nebo přijde vážná nemoc a život skončí. Nekazte si ho.

• Citovat
  • Upravit
2031
8.11.21 07:39

@BohunkaP Ano, pravdou je, že jsem úplně nepočítala s tím, jakou hodnotu má ten byt. Pokud má vyšší, tak naopak lépe je na tom ta, která zdědí byt. Můj názor. S tím, že „stát se může cokoliv“ a matka o byt přijde bych upřímně vůbec nekalkulovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78451
8.11.21 07:42

@Lojzísek dobře ti to napsala @BohunkaP,
a nevím proč pořád píšeš, kdy se která dcera osamostatňovala - vždyť to je úplně irelevantní, není spravedlivé jedné dát milion a jedné nic,
příslib bytu je chiméra, druhá sestra je neopominutelný dědic,
měly dostat každá 500 000 a posléze každá půl bytu, nebo třeba jak tu některé píšou, neměly dostat nic, ale když jedna dostane a druhá ne, je to do nebe volající nespravedlnost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
8.11.21 07:43
@Dobrej_tym píše:
@BohunkaP Ano, pravdou je, že jsem úplně nepočítala s tím, jakou hodnotu má ten byt. Pokud má vyšší, tak naopak lépe je na tom ta, která zdědí byt. Můj názor. S tím, že „stát se může cokoliv“ a matka o byt přijde bych upřímně vůbec nekalkulovala.

Budeš se tím užírat do doby než matka odejde z tohoto světa?

• Citovat
  • Upravit
7016
8.11.21 08:32
@stinga píše:
a nevím proč pořád píšeš, kdy se která dcera osamostatňovala - vždyť to je úplně irelevantní, není spravedlivé jedné dát milion a jedné nic,
měly dostat každá 500 000 a posléze každá půl bytu, nebo třeba jak tu některé píšou, neměly dostat nic, ale když jedna dostane a druhá ne, je to do nebe volající nespravedlnost
@stinga píše:

Dobře, matka naložila se svými penězi takto… Proč si to dosud nevysvětlily? A co teď s tím, po letech udělat dusno, přestat se stýkat, vymáhat po sestře půl milionu, hnát matku k notáři? Ptám se, nejsou to řečnické otázky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová