Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer, jsem tu zase a potřebuji další radu. ![]()
Takže jak jsem psala již dříve, odstěhovala jsem se od přítele k babičce a dědouškoj, mám nového přítel, koupila jsem si štěnátko labradorského retvievra(fenečku
)..až do dnešního dne, to bylo vše super…a příčina? Ve středu mě volala mého bývalého přítele sestra s tím, že Klárka-její dcera(10let) by si přála za mnou přijet, že se jí po mě moc stýská, tak jestli by se mohla přijet na mě podívat…(asi se divíte, že po tom všem co mě jeho rodina udělala jsem souhlasila ale dítě za nic nemůže a s Klárinkou jsme se měli vždy moc rádi..)řekla jsem tak dobře, v pátek pro ní přijedu, stejně mám cestu kolem a v neděli si pro ní přijed'.Takže jsme se domluvily, v pátek jsem vyzvedla Klárku a jeli jsme k mé babičce a dědoj. Hrozně si to užívala, mazlila se se štěnátkem, byla hrozně hodná, dokonce pomáhala mé babičce s nádobím, večer šla bez řeči spinkat a dnes ráno vstávala s úsměvem, dopoledne jsme si hrály, pořád chodila venčit štěnátko no a po obědě jsem řekla, když jsi tak hodná, tak tě vezmu do cirkusu JO-JOO, no skákala radostí, byla veselá, nakoupily jsme křupky a pitíčka a jeli jsme do Hk.
Když jsme šli z auta, tak byla najednou taková zaražená, tak jsem se jí zeptala, copak se stalo a Klárka nic, nic…takže jsem koupila vstupenky a šli jsme si sednout no a začala být hrozně protivná, nic z toho, co jsme nakoupily nechtěla, pitíčko bylo hnusný, takže jsem vše vezla zase zpět domů…tak jsem jí řekla, jestli nechce být v cirkusu, u kasy nám vrátí peníze a pojedeme domů, zakřičela,,ale já tu prostě chci býýýýt! No tak jsem si jí nechala být a počkala, až vychladne
o přestávce jsme využily nabídky a šli se podívat na zvířátka, takže jsem zacvakala prohlídku se zvířátky, na které se stejně nakonec nedívala, protože šla jako beránek s hlavou sklopenou k zemi, zaražená jak vydle do hnoje a nekoukala na pravo a nalevo, takže jsme se vrátily zpátky do šapito' na další část představení, o další přestávce mě začala prosit, že by si mooooc přála nechat namalovat na obličej,,masku leoparda,,no když jsem koukala na ty barvičky, jak je plácají na dětské obličejíky, žádná higiena, dítě šlo jedno za druhém…no však mě rozumíte…neměla jsem z toho radost(chytá se jí každý bacil, věčně je nemocná..) ale pořád přemlouvala, tak jsem řekla dobře ale zavolám mamince, jestli s tím bude souhlasit, aby jsi pak neměla nějaký ekzémek na obličeji, takže maminka dovolila a nakonec se rozhodla pro dalmatina
dokoukali jsme představení, jeli jsme domů…
vyskočila z auta a šla jsem připravit jídlo, takže jdeme se najíst…tady začínají dnešní problémy…karbanátek jíst nebude, sýr jíst nebude, na polívku dlabe, omáčku at' dám pejskoj…nakonec snědla jogurt, housku a mandarínkový kompot ![]()
ptám se, Klárko, neviděla jsi můj kartáč na vlasy? Kroucení hlavou neeeeee! Po půl hodině byl kartáč na vlasy objeven v jejím batůžku
na můj dotaz jak se tam dostal nevím
pak začla trápit štěnátko, tahat ho za kůži, ouška a ocásek řekla jsem jí, že tohle je malé štěnátko, že ho to bolí, že to dělat nesmí, něco odsekla a že se jde koupat, tak jsem jí napustila vodu a zahnala jí do koupelny a než jsem stihla přinést ručník, zamkla se v koupelně, prosila jsem jí z babičkou a dědou at' odemkne, že jí tam nikdo chodit nebude…prostě neeeeeee! Neotevřu a neotevřu!!!byla v koupelně půl hodiny a pro mě to byla nejhorší půl hodina v životě, předstva, že se opaří, sklouzne a praští se, něco si zlomí, nebo se utopí…hrozné. Když vylezla z koupelny stylem co máš za problém, vařila se ve mě krev! Ale klidným hlasem jsem jí řekla, tohle se stalo naposled, víš moc dobře, že by ti do koupelny nikdo nešel, nebyl důvod se zamykat a sypej po sobě vypustit a umýt vanu(ten obrázek si celý smyla, takže černota všude jako blázen
…odpověděla,,néééé nevypustím, já jí nenapouštěla,,
obličej měla celý rozpatlaný od barev, že to umýt nešlo, takže nakonec jsem musela vzít dětské vlhčené ubrousky a celý obličejík jí otřít a umýt v heřmánku a namazala jsem jí obličej niveou -to by mě zajímalo co jsou ty byrvičky za sajrajt a s tímhle malujou dětem obličeje! Ale jedeme dál..
ptám se Klárko, kde máš bačkory? Nevííííím a šla se dívat k babičce s dědou na televizi! Takže začalo číslo dvě, hledání bačkůrek, protože jakmile by je objevilo moje psí miminko, už by to nebyli bačkůrky ale něco co je vzdáleně připomíná ![]()
Hledala jsem všude! Prolezla jsem celý barák, lezla jsem po čtyrech a ne a ne je najít, takže jsem se už naštvala, šla pro Klárku, pujčila jí svoje teplé ponožky a řekla a koukej mě pomoct hledat! Navlékla si ponožky a sedla si zpět před televizy a podepřela si hlavu!
a to už na ní houkl můj děda, at' se kouká zvednout a najít si bačkory! S nafučenýma tvářema jak pout'ové balonky tedy,,dělala,, že hledá bačkory! Ptám se jí naposledy, tak ty opravdu nevíš, kam si je dala? Podívala se mě do očí a řekla ne, nevím kde bačkorky mám. Takže jsem lezla z baterkou všude…nakonec se našli! Po další půl hodině a to čistou náhodou, když můj pejsek šel spinkat do pelíšku a pořád se kroutil a fn'ukal, tak jsem se šla podívat, co v pelíčku má…nazvihla jsem pelíšek a tam byly…ano bačkůrky!!!Zamotané v ručníku!!
ptám se Klárky, takže mě ted' nelži už nikdy do očí a zajímalo by mě, kdo tam ty bačkory dal! Ale fofrem!!Koukla se mě do očí a řekla,,nevim!,,řekla jsem jí, běž pryč, protože mě lžeš do očí a víš, že to nesnáším! Takže šla zpět na televizy, byl klid, ve 21:30hod jsem jí zahnala do postele a když jsem odcházela, tak špitla,,a pusinku nedostanu na dobrou noc? A co pohádka?,,tak jsem se na ní podívala, no..tvářila se jako oukropeček, tak jsem jí řekla, pusinu dostaneš ale pohádku ti dnes číst nebudu a víš za co! Řekla,,já vím proč,,takže jsem jí přikryla až po bradu, popřála jí dobrou noc…
A co ted'?
nevím, jak mám na ní zítra reagovat, nevím co říct její mamince až pro ní přijede a bude se ptát, jestli nezlobila, nevím jestli jí sem k nám mám ještě vůbec brát protože babička z dědou z toho dnešního večera byli moc špatní a babičce nebylo dobře…rozčílila se tím, jak se Klárka zamknula v koupelně…chudák se celá třásla…děda mě řekl, že toho rozmazleného spratka tady už nechce vidět…nevím jak mám reagovat…vím, že je ještě malá holka, namá rozum, je ze všeho rozhozená ale obávám se, že další její naschvály nezvládnu…děkuji za rady a názory ![]()
@Rakia Nemyslím si, že si z tebe dělá blázny, ale je to desetiletá holka, jde na ni puberta… Možná se taky ještě nesrovnala s tím, že jste se s jejím strýcem rozešli, má tě evidentně ráda a tak nějak už chápe, že tam nebudeš
Dala bych jí čas, možná si s ní o tom zkus promluvit ![]()
@Rakia Strávily jste spolu docela dost času. Byla zvyklá být s tebou tak dlouho i dříve?
Vymyslela jsi pro ni krásný program, měla veškerý servis. Myslím, že je ve věku kdy se začíná potýkat i s pubertou.
Nebo je tady ještě varianta, že tě chce trestat za ten rozchod a neumí to jienak, než jak předvedla…
@Z.jev píše:
@Rakia Nemyslím si, že si z tebe dělá blázny, ale je to desetiletá holka, jde na ni puberta… Možná se taky ještě nesrovnala s tím, že jste se s jejím strýcem rozešli, má tě evidentně ráda a tak nějak už chápe, že tam nebudešDala bych jí čas, možná si s ní o tom zkus promluvit
Ano, přemýšlela jsem, že zítra dopoledne půjdeme na procházku a pokusím si s ní promluvit…co jí trápí…a ujistit jí, že jí mám pořád moc ráda…snad se k nějakému výsledku společně dopracujeme ![]()
10 rocne cudzie dieta nemozes vychovavat. Z tvojho clanku mi prislo ze chces doma inu Klaru ako je ona samotna. Podla mna najlepsia cesta je najst spolocne riesenie - ale to je hrozna praca. Si jesitna a robit jej sceny ze ma povedat preco nieco schovala je detinske. Deti casto robia naschvaly a cesta ako sa k nim dostat nevedie cez karhanie a tresty ze rozpravka nebude. ALe ako pisali vyssie tak moze ist do puberty a zacina bojkotovat veci a nazory a prikazy, pretoze si vytvara vlastny svet. Takze ti ostava sa obrnit len trpezlivostou. Nabuduce ked spravi nejaku vylomeninu tak namiesto ofukovania a sceny ZE TY TO VIES si s nou sadni a porozpravaj sa s nou ![]()
@Trojlístek píše:
@Rakia Strávily jste spolu docela dost času. Byla zvyklá být s tebou tak dlouho i dříve?Vymyslela jsi pro ni krásný program, měla veškerý servis. Myslím, že je ve věku kdy se začíná potýkat i s pubertou.
Nebo je tady ještě varianta, že tě chce trestat za ten rozchod a neumí to jienak, než jak předvedla…
Ano, byli jsme spolu s Klárinkoundost často i dříve
dokonce svého strýce nechtěla pustit ani do naší ložnice, aby si k nám lehl do postele, protože ted' tady spím s tetou Míšou já a ty si běž lehnou třebas do obyváku, hm?! ![]()
Spíš souhlasím s tebou v tom, že je také možné, že mě chce,,trestat,, za ten rozchod…musíme si spolu s Klárinko najít nějakou společnou řeč, nebo se brzy zakousneme
ale puberta s ní začíná lomcovat pořádně
![]()
Musela jsem se znovu podívat na věk, posuzuješ ji zhruba jako tříletou, přičemž se tak ona chová.
Napráskala bych mamině, ať si ji srovná a prarodičům se nedivím, taky bych se klepala.
Asi se chtěla pomstít a teď má bobky, co z toho bude doma. Oprávněně.
@Xsenova píše:
10 rocne cudzie dieta nemozes vychovavat. Z tvojho clanku mi prislo ze chces doma inu Klaru ako je ona samotna. Podla mna najlepsia cesta je najst spolocne riesenie - ale to je hrozna praca. Si jesitna a robit jej sceny ze ma povedat preco nieco schovala je detinske. Deti casto robia naschvaly a cesta ako sa k nim dostat nevedie cez karhanie a tresty ze rozpravka nebude. ALe ako pisali vyssie tak moze ist do puberty a zacina bojkotovat veci a nazory a prikazy, pretoze si vytvara vlastny svet. Takze ti ostava sa obrnit len trpezlivostou. Nabuduce ked spravi nejaku vylomeninu tak namiesto ofukovania a sceny ZE TY TO VIES si s nou sadni a porozpravaj sa s nou
Ano, asi sem udělala chybu ale víš, Klárinka mě vždy měla hrozně ráda, trávila u nás dost času a nikdy nedělala nschvály
vždy byla hrozně hodná, mohla mě říct cokoliv, svěřit se s čímkoliv, vždy jsme nějaké řešení spolu našli a až dnes se stalo tohleto nedorozumění…tím, že jseem jí za trest nepřečetla pohádku, přeci neznamená, že jsem ješitná
a máš pravdu v tom, že jí začíná puberta ![]()
zítra se spolu půjdeme projít, promluvíme si a pokusíme se najít nějaké řešení ![]()
@Rakia píše:
Ano, asi sem udělala chybu ale víš, Klárinka mě vždy měla hrozně ráda, trávila u nás dost času a nikdy nedělala nschvályvždy byla hrozně hodná, mohla mě říct cokoliv, svěřit se s čímkoliv, vždy jsme nějaké řešení spolu našli a až dnes se stalo tohleto nedorozumění…tím, že jseem jí za trest nepřečetla pohádku, přeci neznamená, že jsem ješitná
a máš pravdu v tom, že jí začíná puberta
zítra se spolu půjdeme projít, promluvíme si a pokusíme se najít nějaké řešení
to bude dobre
Z toho co si napisala chapem, ze ked sa z hodneho dietatka stava svojske dievca tak to musi byt sok
Ale dik za prispevok, mam doma este uplne male dievcatko, ale toto si vytlacim a odlozim
pretoze mam pocit, ze sa mi tato tema bude raz bude velmi hodit
![]()
@Vladdena9 píše:
Musela jsem se znovu podívat na věk, posuzuješ ji zhruba jako tříletou, přičemž se tak ona chová.
Napráskala bych mamině, ať si ji srovná a prarodičům se nedivím, taky bych se klepala.
Asi se chtěla pomstít a teď má bobky, co z toho bude doma. Oprávněně.
ano, Klárka se občas chová jako malé dítátko…přitom je to už slečna..
myslím si, že mě tímto jejím chováním,,trestá,,že jsem odešla od jejího strejdy a neví co si má myslet ale to jak mě lhala do očí…to zabolelo a hodně
nesnáším lež, ona to ví, že to je jediný co prostě nesnesu a stejně… ![]()
@Rakia píše:
Dobrý večer, jsem tu zase a potřebuji další radu.
Takže jak jsem psala již dříve, odstěhovala jsem se od přítele k babičce a dědouškoj, mám nového přítel, koupila jsem si štěnátko labradorského retvievra(fenečku)..až do dnešního dne, to bylo vše super…a příčina? Ve středu mě volala mého bývalého přítele sestra s tím, že Klárka-její dcera(10let) by si přála za mnou přijet, že se jí po mě moc stýská, tak jestli by se mohla přijet na mě podívat…(asi se divíte, že po tom všem co mě jeho rodina udělala jsem souhlasila ale dítě za nic nemůže a s Klárinkou jsme se měli vždy moc rádi..)řekla jsem tak dobře, v pátek pro ní přijedu, stejně mám cestu kolem a v neděli si pro ní přijed'.Takže jsme se domluvily, v pátek jsem vyzvedla Klárku a jeli jsme k mé babičce a dědoj. Hrozně si to užívala, mazlila se se štěnátkem, byla hrozně hodná, dokonce pomáhala mé babičce s nádobím, večer šla bez řeči spinkat a dnes ráno vstávala s úsměvem, dopoledne jsme si hrály, pořád chodila venčit štěnátko no a po obědě jsem řekla, když jsi tak hodná, tak tě vezmu do cirkusu JO-JOO, no skákala radostí, byla veselá, nakoupily jsme křupky a pitíčka a jeli jsme do Hk.
Když jsme šli z auta, tak byla najednou taková zaražená, tak jsem se jí zeptala, copak se stalo a Klárka nic, nic…takže jsem koupila vstupenky a šli jsme si sednout no a začala být hrozně protivná, nic z toho, co jsme nakoupily nechtěla, pitíčko bylo hnusný, takže jsem vše vezla zase zpět domů…tak jsem jí řekla, jestli nechce být v cirkusu, u kasy nám vrátí peníze a pojedeme domů, zakřičela,,ale já tu prostě chci býýýýt! No tak jsem si jí nechala být a počkala, až vychladneo přestávce jsme využily nabídky a šli se podívat na zvířátka, takže jsem zacvakala prohlídku se zvířátky, na které se stejně nakonec nedívala, protože šla jako beránek s hlavou sklopenou k zemi, zaražená jak vydle do hnoje a nekoukala na pravo a nalevo, takže jsme se vrátily zpátky do šapito' na další část představení, o další přestávce mě začala prosit, že by si mooooc přála nechat namalovat na obličej,,masku leoparda,,no když jsem koukala na ty barvičky, jak je plácají na dětské obličejíky, žádná higiena, dítě šlo jedno za druhém…no však mě rozumíte…neměla jsem z toho radost(chytá se jí každý bacil, věčně je nemocná..) ale pořád přemlouvala, tak jsem řekla dobře ale zavolám mamince, jestli s tím bude souhlasit, aby jsi pak neměla nějaký ekzémek na obličeji, takže maminka dovolila a nakonec se rozhodla pro dalmatina
dokoukali jsme představení, jeli jsme domů…
vyskočila z auta a šla jsem připravit jídlo, takže jdeme se najíst…tady začínají dnešní problémy…karbanátek jíst nebude, sýr jíst nebude, na polívku dlabe, omáčku at' dám pejskoj…nakonec snědla jogurt, housku a mandarínkový kompot
ptám se, Klárko, neviděla jsi můj kartáč na vlasy? Kroucení hlavou neeeeee! Po půl hodině byl kartáč na vlasy objeven v jejím batůžkuna můj dotaz jak se tam dostal nevím
pak začla trápit štěnátko, tahat ho za kůži, ouška a ocásek řekla jsem jí, že tohle je malé štěnátko, že ho to bolí, že to dělat nesmí, něco odsekla a že se jde koupat, tak jsem jí napustila vodu a zahnala jí do koupelny a než jsem stihla přinést ručník, zamkla se v koupelně, prosila jsem jí z babičkou a dědou at' odemkne, že jí tam nikdo chodit nebude…prostě neeeeeee! Neotevřu a neotevřu!!!byla v koupelně půl hodiny a pro mě to byla nejhorší půl hodina v životě, předstva, že se opaří, sklouzne a praští se, něco si zlomí, nebo se utopí…hrozné. Když vylezla z koupelny stylem co máš za problém, vařila se ve mě krev! Ale klidným hlasem jsem jí řekla, tohle se stalo naposled, víš moc dobře, že by ti do koupelny nikdo nešel, nebyl důvod se zamykat a sypej po sobě vypustit a umýt vanu(ten obrázek si celý smyla, takže černota všude jako blázen
…odpověděla,,néééé nevypustím, já jí nenapouštěla,,
obličej měla celý rozpatlaný od barev, že to umýt nešlo, takže nakonec jsem musela vzít dětské vlhčené ubrousky a celý obličejík jí otřít a umýt v heřmánku a namazala jsem jí obličej niveou -to by mě zajímalo co jsou ty byrvičky za sajrajt a s tímhle malujou dětem obličeje! Ale jedeme dál..
ptám se Klárko, kde máš bačkory? Nevííííím a šla se dívat k babičce s dědou na televizi! Takže začalo číslo dvě, hledání bačkůrek, protože jakmile by je objevilo moje psí miminko, už by to nebyli bačkůrky ale něco co je vzdáleně připomíná
Hledala jsem všude! Prolezla jsem celý barák, lezla jsem po čtyrech a ne a ne je najít, takže jsem se už naštvala, šla pro Klárku, pujčila jí svoje teplé ponožky a řekla a koukej mě pomoct hledat! Navlékla si ponožky a sedla si zpět před televizy a podepřela si hlavu!a to už na ní houkl můj děda, at' se kouká zvednout a najít si bačkory! S nafučenýma tvářema jak pout'ové balonky tedy,,dělala,, že hledá bačkory! Ptám se jí naposledy, tak ty opravdu nevíš, kam si je dala? Podívala se mě do očí a řekla ne, nevím kde bačkorky mám. Takže jsem lezla z baterkou všude…nakonec se našli! Po další půl hodině a to čistou náhodou, když můj pejsek šel spinkat do pelíšku a pořád se kroutil a fn'ukal, tak jsem se šla podívat, co v pelíčku má…nazvihla jsem pelíšek a tam byly…ano bačkůrky!!!Zamotané v ručníku!!
![]()
ptám se Klárky, takže mě ted' nelži už nikdy do očí a zajímalo by mě, kdo tam ty bačkory dal! Ale fofrem!!Koukla se mě do očí a řekla,,nevim!,,řekla jsem jí, běž pryč, protože mě lžeš do očí a víš, že to nesnáším! Takže šla zpět na televizy, byl klid, ve 21:30hod jsem jí zahnala do postele a když jsem odcházela, tak špitla,,a pusinku nedostanu na dobrou noc? A co pohádka?,,tak jsem se na ní podívala, no..tvářila se jako oukropeček, tak jsem jí řekla, pusinu dostaneš ale pohádku ti dnes číst nebudu a víš za co! Řekla,,já vím proč,,takže jsem jí přikryla až po bradu, popřála jí dobrou noc…
A co ted'?nevím, jak mám na ní zítra reagovat, nevím co říct její mamince až pro ní přijede a bude se ptát, jestli nezlobila, nevím jestli jí sem k nám mám ještě vůbec brát protože babička z dědou z toho dnešního večera byli moc špatní a babičce nebylo dobře…rozčílila se tím, jak se Klárka zamknula v koupelně…chudák se celá třásla…děda mě řekl, že toho rozmazleného spratka tady už nechce vidět…nevím jak mám reagovat…vím, že je ještě malá holka, namá rozum, je ze všeho rozhozená ale obávám se, že další její naschvály nezvládnu…děkuji za rady a názory
Pardon že se ptám, ale kolik Vam je? ![]()
Upřímně řečeno jsem si taky musela vyjet zpět nahoru, protože jsem si ke konci říkala že deset na tohle jak o ní píšeš asi ne.
Podle mě to s ní začíná pěkně flákat, zkusila bych si s ní promluvit, ale ne na úrovni tříletého dítěte jak o ní píšeš ![]()
Nezlob se ale tahle holka se chová jak malé dítě. Nenapadlo by mě jí hlídat v koupelně jestli nespadne
Je to puberťačka a pěkně rozmazlená. V jejím věku už musí vědět jak se má chovat a i to že zvířatům se neubližuje. Kdyby se můj pětiletý synovec choval jako ona tak mu tu pr.el zmaluju. Babičce se nedivím.