Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Riky69 píše:
@pusina1 vidíš a já si myslím, že zastat se svého dítěte které ti věří není tak od věci. To, že bydlí pod jednou střechou neznamená, že kdyby to byla sousedka z baráku tak jí taky nic neřekneš?
Ne nechala bych dceru at si poradi. Pokud by teda nedochazelo k fyzickym konfliktum.
Prosím tě nepřekrucuj to, myslím, že většina pochopila jak jsem to myslela.
@Riky69 píše:
@Natálka26 no a co když jí pak ve škole budou šikanovat a ona to neřekne jen proto aby nebyla bonzák?
To je jina situace, nezachazej tak daleko.
@Natálka26 píše:
@Riky69Prosím tě nepřekrucuj to, myslím, že většina pochopila jak jsem to myslela.
Presne
@gabki Já osobně si myslím, že děláš dobře, že to chceš řešit! Zkus si o tom s ní doma promluvit jenom vy dvě jako velké holky, a uvidíš, že ona ocení, že ti není jedno jak si chce hrát a ať zkusí sama navrhnout jak by to řešila kdyby byla maminka ona. Možná to zabere a příště si bude prostě jen hrátvdál sama jako kdyby tam byla sama.
A vymyslet neteři jinou alternativu hry? Když byla dcerka víla květin, tak vymyslet pro druhou holčičku něco podobného a poslat ji na druhou stranu zahrady? Jakože ona naopak kytičky bude probouzet? Zkusit mírumilovnou cestou obrátit pozornost někam jinam? Ne vždy to samozřejmě funguje, ale mohlo by to sem tam pomoci.
Nevím, jak to doma máte. Asi záleží na vztazích. Ale zašla bych za švagrovou a možná to s ní probrala, aby si pak nevzala osobně, když její dceři občas vysvětlíš, že si malá chce hrát sama a převedeš její pozornost jinam. Celkově si promluvit o tom, že malá by si přála někdy čas pro sebe, ale tak, aby to nevyznělo sobecky.
Chápu Tě, také by mi jí bylo líto. Nevím, jak stará je dcerka, ale když by došlo zase k podobné situaci, tak bych jí vzala stranou a zkusila se to vyřešit tím, že by vymyslela ještě druhou „roli“ ve své hře a tu přidělila sestřence. Vyšla by pak z toho vítězně jako „hlavní šéf hry“ a zároveň by si mohla hrát, jak chtěla. Myslíš, že by to bylo možné? Nenápadně zapojit obě. Je to složitá situace, když sdílíte zahradu a je mi jasné, že tu malou nemůžeš jen tak vyhnat, to by bylo nefér.
@Riky69 Souhlasím, já bych taky řešila. Možná zbytečně, ale nehodila bych obavu dítěte ( i když kvůli kravině) za hlavu
Proč za každou cenu chcete řešit záležitosti dětí? Zvláště pak dětí, které jsou skoro jako sourozenci když spolu bydlí? Řešila bych ve chvíli kdy se mlátěj, ale ne kdy se jedna rozbrečí že ta druhá chce hrát to samý co ona. Myslím, že oboum prospěje, když jim řeknete ať se domluví mezi sebou a ne že pokaždý poběží jedna nebo druhá za maminkou a pojď mami vyřeš to.
![]()
@DeTer Díky už jsem čekala, że mě tady rozcupují, ale mě se opravdu vyplatilo vnímat problémy dětí! Teď je v pubertě a je v pohodě! O všem s ní můžu mluvit a narovinu, protože mi věří.
@Riky69 Právě. Taky si tohle myslím. Já jsem taky mámě mohla říct cokoliv a věděla, jsem že se mi bude snažit pomoct. Taky jsem pak nedělala nějaký závažnější sprasky v pubertě
@Natálka26 Tady přeci nejde o řešení konrétně matka dítě. Třeba asi ta holčička co jí to vadí hrála jinka nebo jiný řešení. Vždycky se dotho rodič míchat nemusí, ale stačí jen, že dítěti nabídne podporu a třeba jiné řešení, které si dítě ale vyřeší samo…
@Natálka26 protože každé dítě je jiné a protože si osobně myslím, že když si jedno dítě chce hrát samo má na to právo, je to jeho hra, tak proč jí přikazovat jak si má hrát když užbsi sama hru našla?
Dcera je asi jedináček, co? V tom případě jí jen prospěje, že má sestřenici, se kterou může zažívat běžné sourozenecké potyčky. Nezlob se, ale chová se jak rozmazlenec, to spíš dceři než neteři promluv do duše, že si přece můžou hrát spolu. Proč by nemohli? Pokud se něco dceři nelíbí, ať si to s ní vyřídí sama, ale stejně tak by neteř mohla brečet u její maminky, že tvá dcera si s ní nechce hrát, to by se ti líbilo? Zkus se na to podívat i z tohohle pohledu ![]()
Jako je to Tvoje dítě, já chápu, že se Ti to nelíbí, mě by se to taky nelíbilo. Asi bych jí zkusila vysvětlit, že si můžou hrát spolu, nebo bych se snažila zabavit jinak neteř.
Ale nikdo nechce nikomu rozkazovat, ale ať si to vyřídí samy holky ne za pomoci maminky. Určitá samostatnost v řešení problémů by měla být, neříkám nevyslechnout jí a neporadit, ale jít a říkat sestřenici že takhle teda ne, ta hra je mojí Aničky tak si najdi něco jinýho je PODLE MĚ k ničemu.
@DeTer
Jasně vyslechnu jí, poradím a řeknu udělej to a to, ale TY SAMA ne že půjdu já a budu to řešit za ní. Zrovna v týhle konkrétní situaci je úplně zbytečný zasahování matky.