Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
dceři bylo nedávno 17 měsíců. Jako malá (cca do 4 měsíců) byla docela dráždivé dítě. Pak se to ustálilo, i když byla pořád trochu živější (spíš jak kluk než holčička). Jinak ale byla strašně usměvavá (na všechny), nikoho se nebála, byla hodná na děti i dospělé.
Ve 14 měsících se rozchodila a začal kolotoč. Pořád jenom chodí, hlavně venku. Ať jsme kdekoliv, tak pořád jenom utíká ode mě a chce všechno vidět a zkoumat. Utíká i z hřiště na ulici, lidem do neoplocených zahrad… Když ji chci chytit za ručičku, abychom odešly, tak mě odstrčí a chce si jít sama. Doteď jsem to tak neřešila - chce přece zkoumat svět, i když pro mě to lítání za ní bylo náročné.
Teď je ale třetí den úplně šílená. Strašně se vzteká, pořád jen brečí. Ráno vylezeme z postele, ona si vyndá z šublíku čepici, dá si ji na hlavu, stoupne si ke dveřím ven a řekne „dem“. Když jí řeknu, že ven nejdeme, že máme ještě pyžamo, tak tam stojí a brečí. Musím vydat strašně energie, abych ji uklidnila a na chvíli zabavila něčím jiným.
Dneska jsme byly na hřišti a já ji chtěla jen přidržet, aby nespadla z takovýho hopsadla. Ona mi ale s takovým odporem dává ruce pryč ve stylu „nešahej na mě“. Když jsme přijely autem domů, tak vůbec nechtěla jít dovnitř (chtěla zůstat na zahradě), takže doma opět jen řvala.
Zažívali jste tohle někdo? Myslíte, že je to přechodné? Připadá mi, jakoby nás vůbec neměla ráda a nechtěla s námi být. Vůbec nevím, co jí může teď být. Asi před 14 dny jsme jí přes den sebrali dudlíka, začínala na něm být úplně závislá (nemohla v nás tím ztratit důvěru?). Jednou týdně je u babičky, ale ta se k ní myslím chová hezky. Ale začalo to odpoledne, když se od ní vrátila. Třeba je radši s ní než s námi. Pak taky měla trochu průjem, tak jí třeba bolí břicho, nebo zuby??? Fakt nevím, ale jsem z toho trochu na palici.
Snažím se při tom jejím řvaní zachovat chladnou hlavu a chovat se k ní normálně, neřvat na ní apod., ale někdy jsem taky unavená a tohle mě vysiluje.
Díky za Vaše zkušenosti.
Myslím, že jsi jediná s takovým ditkem.. ještě nikdy jsem nic podobného neviděla ani neslyšela.. ![]()
Je to období, moje to ted dělá taky (19m). Vždy když dostane záchvat vzteku a řve jak hyena, absolutně nereaguju. Pošlu jí do pokojíčku(ted už si tam chodí teda sama) a tam, at se vyvzteká. Většinou přijde, řekne „dobrý“ a zase je vše ok ![]()
Zacina nam doma neco podobneho…jekot, rev a porad dokola. Ano, mit dite byva obvykle vysilujici
Měli jsme to samé, jen o pár měsíců dřív. cca za 2 měsíce se to srovnalo a už se s ní dá domluvit. To přejde…a zase příjde a pak přejde…až do smrti. ![]()
To je typické hyper-aktivní dítě. S takovým si zřejmě užiješ.. Nemyslím si, že by od tebe utíkala, nebo tě „odháněla“.. Zřejmě bude na svůj věk dost inteligentní, protože se snaží být samostatnější. Já myslím, že to není problém spíše naopak. Můžeš být ráda, že je tak zvídavá a aktivní. Jednoduše se doma nudí, proto tak vyvádí. Problém nebude na tvojí straně.. Spíše použij opačnou taktiku. Dokud se o ní nemusíš starat, tak ji ignoruj.. Bude jí chybět pozornost a sama přijde..
Období vzdoru, normálka.
V to ráno bych jen vysvětlila, že půjdeme, až se oblíknem a najíme a jinak nevynakládala žádnou energii.
A za ruku, jo, syn taky vyváděl, že za ruku ne, ale když nerozlišoval mezi chodníkem a silnicí, tak jsem byla nekompromisní, buď půjde za ruku nebo ho ponesu/povezu, přes to nejede vlak a mohl se klidně zvencnout. Teď je mu 20 měsíců a už to začíná chápat, že po širokém chodníku může jít sám, přes silnici jedině za ručičku, pokud se mi snaží vyškubnout v půlce silnice, dostane jednu na prdelku. Už několik měsíců leze sám na klouzačku, zpočátku jsem jistila (bez dotyků, ruku tak centimetr od zadku
), ale teď mu na hřišti nepomáhám, pouze hlídám, aby nedělal něco opravdu nebezpečného, jinak ať si klidně trošku upadne a namele, aspoň si bude příště dávat pozor ![]()
@marmelada78 píše:
Myslím, že jsi jediná s takovým ditkem.. ještě nikdy jsem nic podobného neviděla ani neslyšela..
Jojo, období, kdy dítě vyžaduje 1000% času a trpělivosti a dozoru svého rodiče. Trpělivosti pro to, aby si chování nebralo osobně - dítě se sice vzteká a odstrkuje, ale nikoli proto, že by skutečně takl dávala nnajevo - nemám tě rád. A čas a dozor je úplně jasný - nesmíš spustit ani oka, protože nějaký nenene, na silnici nesmíš, je jen dokola hrající gramofonová deska.
Furt říkám, že bych ráda ještě třetí dítě -a le muselo by se narodit tak ve věku tří let, když už to ne chápe a je bez plín a tak nějak víc samostatné
@Yarisek jo to je normálni, to přejde a ve 3 letech tě to čeká nanovo a je to ješte horší
Klasické období vzdoru, nebo taky negativismu. ![]()
@Kdokoli píše:
To je typické hyper-aktivní dítě. S takovým si zřejmě užiješ.. Nemyslím si, že by od tebe utíkala, nebo tě „odháněla“.. Zřejmě bude na svůj věk dost inteligentní, protože se snaží být samostatnější. Já myslím, že to není problém spíše naopak. Můžeš být ráda, že je tak zvídavá a aktivní. Jednoduše se doma nudí, proto tak vyvádí. Problém nebude na tvojí straně.. Spíše použij opačnou taktiku. Dokud se o ní nemusíš starat, tak ji ignoruj.. Bude jí chybět pozornost a sama přijde..
Ale prosímte, úplně normální děcko, hyperaktivni jsi evidentně nikdy nepotkala.
@marmelada78 píše:
Ale prosímte, úplně normální děcko, hyperaktivni jsi evidentně nikdy nepotkala.
No právě. Jakmile nesedí v koutku a způsobně si nehraje (samo a rádo) s hračkama doporučenýma jedenácti z desíti dětských psychologů, tak je hned hyperaktivní. ![]()
@Kdokoli Počkej, jakože opravdu hyperaktivní??? To snad ne??? Jinak na druhou stranu jsem ráda, že není takový stydlín a nebojí se. Snad nikdy jsem u ní nezažila takovéto, že by se někoho lekla (zastyděla se, bála se) a šla k mamince. Já bych jí klidně nechala být, ať se sama vyřádí, jenže ona je ještě malá a nemůžu jí nechat samotnou venku, kde je pro ní pořád spousta věcí nebezpečných. Když je v bezpečí, tak na ní třeba dohlížím jen opodál, ale třeba na hřišti se jí může stát cokoliv na různých atrakcích. Zatím se mi nestalo, že bych jí chyběla a přišla sama.
Max. zabere hra jakože jí utíkám a ona mě jde ze srandy honit.
@Bibi239
máme to naprosto stejně. Já tvrdím, že to chce jenom přežít, přijdou krušnější časy ![]()