Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Možná by sis měla přečíst co jsem psala celou dobu. A viděla by si, že jsem nepsala nechat odkázané samo na sebe, ale poradit vyslechnout, ale ne jít za něj řešit. A ano mám jedno, ale druhý se co nevidět narodí.
@Riky69
Ty si někde u mě četla, že jí nevyslechnu ani neporadím a pošlu jí pryč?
Zvláštní k jakým dezinformacím tu dochází pouhým čtením. Já jsem celou dobu psala, že poradit atd ano, ale ne jít ařešit za ní jako zakl. která šla a sestřenici to řekla ať toho nechá že je to hra její Aničky.
@rokris píše:
Ale to nejsou schválnosti. Děcka se napodobujou. Je to normální a je to tak většinou, že se do hry chce přidat i dítě, které ji nevymyslelo. Nevím, kolik je holkám, ale řešením by možná bylo, aby si rozdělily činnosti. Tedy v rámci té hry.
přesně
mmch já mám dva kluky a pokud se nervou tak, že je řev na celej barák, tak nezasahuju…
@Natálka26 píše:
@BohunkaP
Možná by sis měla přečíst co jsem psala celou dobu. A viděla by si, že jsem nepsala nechat odkázané samo na sebe, ale poradit vyslechnout, ale ne jít za něj řešit. A ano mám jedno, ale druhý se co nevidět narodí.
Četla jsem všechny Tvoje příspěvky.
Proč za každou cenu chcete řešit záležitosti dětí? Zvláště pak dětí, které jsou skoro jako sourozenci když spolu bydlí? Řešila bych ve chvíli kdy se mlátěj, ale ne kdy se jedna rozbrečí že ta druhá chce hrát to samý co ona. Myslím, že oboum prospěje, když jim řeknete ať se domluví mezi sebou a ne že pokaždý poběží jedna nebo druhá za maminkou a pojď mami vyřeš to
Neřešit, ať si to vyřídí mezi sebou. Takhle z dcery děláš pěknýho bonzáka, když za tebou přiběhne si stěžovat a ty to za ní jdeš řešit. Nauč jí ať si tohle řeší sama, přece za ní nebudeš stát celej život.
Jasně vyslechnu jí, poradím a řeknu udělej to a to, ale TY SAMA ne že půjdu já a budu to řešit za ní.
Proto na to reaguji. Toto můžeš udělat právě u Tvé dcery, která sourozence nemá - můžeš jí na hřišti poradit a poslat, ať si to sama vyřeší.
Ale v situaci, kdy mladší dítě (téměř sourozenec v tomto případě) pláče, protože se trvale neumí prosadit… neumí si tu samotu vybojovat… tam je takový postup nesmyslný. Tam - a právě tam - je zásah rodiče potřeba, to není o žádném bonzáctví. Tam musí rodič přijít a říct něco ve smyslu „holky, takhle ne. Janička si chce hrát to stejné, co Zuzanka - ale Zuzanka pláče, protože chce být sama. Každý má právo si hrát sám - a když chce někdo být sám, my ostatní ho musíme nechat v klidu. Janičko, chceš si teď hrát taky sama nebo mi půjdeš pomáhat do kuchyně? Až si Zuzanka bude zase chtít hrát, určitě za námi přijde.“
Až si děti na podobný postup zvyknou, budou ho (v přiměřené míře) aplikovat samy - naučí se postup, zažijí si princip, o který jde.
Ale tomuhle já samozřejmě rozumím, ale takhle zase může jít Janička plakat ke svojí mamince, že Zuzanka si s ní nechce hrát a maminka Zuzanky, jí řekla, ať si Jana hraje sama a já (zuzana) jdu pomáhat do kuchyně a v tu chvíli máš rozepři dvou matek, který budou bránit to svoje logicky.
Ano, ale logicky by si s tím ty dospělí už měli poradit nemyslíš?
@Natálka26 píše:
@BohunkaPAle tomuhle já samozřejmě rozumím, ale takhle zase může jít Janička plakat ke svojí mamince, že Zuzanka si s ní nechce hrát a maminka Zuzanky, jí řekla, ať si Jana hraje sama a já (zuzana) jdu pomáhat do kuchyně a v tu chvíli máš rozepři dvou matek, který budou bránit to svoje logicky.
Mícháš jablka a hrušky - to s tím nijak nesouvisí.
To je starost dospělých, aby si věc vyjasnili - děti se musejí naučit řešit svoje problémy férově, respektovat jeden druhého a jeho potřeby.
Dohadování dospělých do toho nepatří - problémy, které s jednáním někoho druhého mají, si dospělí mají vyříkat zase jen mezi sebou.
Vždyť píšu že si to mají děcka řešit sama a ty mi napíšeš že ne. Evidentně to každá chápeme po svým a asi nemá smysl dál to řešit
![]()
@Natálka26 píše:
Vždyť píšu že si to mají děcka řešit sama a ty mi napíšeš že ne. Evidentně to každá chápeme po svým a asi nemá smysl dál to řešit![]()
Nezlob se, ale opravdu netuším, jakým způsobem jsi z mého příspěvku došla k tomuhle shrnutí. Máš pravdu, nemá to smysl.
Tím způsobem, že jsem opravdu hrozně líná ti vysvětlit jak to myslím. Každá máme jinej názor tak to tak necháme a bude nám určitě líp.
Já tady opravdu vidím nějakou schválnost od 8leté dívenky, už by měla mít rozum a ne napodobovat 5letou.
Já tedy nevím, ale malinko mi přijde, že tvoje dcerka je tak trochu sobeček a ty jí v tom ješte podporuješ. Vubec nechápu, proč by si neteř nemohla hrát na to samé, proboha vždyt jsou to jen deti. ![]()
@gina76 píše:
Já tedy nevím, ale malinko mi přijde, že tvoje dcerka je tak trochu sobeček a ty jí v tom ješte podporuješ. Vubec nechápu, proč by si neteř nemohla hrát na to samé, proboha vždyt jsou to jen deti.
přesně taky mi to tak přijde
… tady na emimi se kolikrát zbytečně hrotí uplný banality…
@brumdinka hurá a já cekala, když videla upozornení, že už se to tady na me začíná sypat horlivýma scenama co si to vubec dovoluju
.. ![]()