Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jura007 píše:
Wiollo, tak to seš cílevědomá… gratuluju. Dobrá vlastnost.
No nevím, časem budu muset asi taky synovi ukázat, že je potřeba „zabojovat“ a ne jen vyklízet pozice. No, ale s mou povahou, to asi nechám na tatínkovi. Ten se ohrazuje a „vychovává“ ostatní (i dospělé) hned. ![]()
Janac - právě si úspěšně absolvovala deziluzi, že všichni rodiče nejsou jako ty..
Vítej v klubu a v poklidu domova vymysli na příště strategii.. ![]()
Ps. někdy mívám i pocit, že ŽÁDNÍ rodiče nejsou jako já.. Ale to jsem jen určité momenty a lokality..
Nesnáším tyhle situace.
Naštěstí až takhle jsem to nezažila a dítě mám celkem malé,takže to teprve přijde.Když mu holčička celkem velká asi 5let chtěla brát kyblík,řekla jsem jí ať toho nechá.Já to říkám rovnou dětem.Kdyby něco klidně si to vyřídím i s rodiči.No ale asi bych taky někdy radši to pole vyklidila jak kdy-záleží na tom jakou nám zrovna náladu.Někdy se nechci dohadovat tak jdu radši pryč.No a jindy si takzvaně nechci nechat sr.. na hlavu tak si to jdu s dotyčnými vyřídit.
nozu píše:
s takovými roidči podle mě nemá cenu se vůbec dohadovat, většinou to skončí tak, že ty jsi ta špatná.
Přesně tak,no a taky je to plítvání energií a stejně se nic nezmění,jak píše Bohunka.
No a to je ten důvod proč někdy radši to pole vyklidím.
ZuzaM píše:
Na rodiče bych se asi vykašlala, svoje děti evidentně nemají zájem ani zabavit natož vychovat, takže bych děti klidně i drsně okřikla a hračky nepůjčovala.
Zuzko, já ale cítíla, že za to ty děti vlastně nemůžou, chtěla jsem něco říct rodičum. Ale měla jsem tam syna, a ten vysloveně koukal co udělám. Tak jsem stála u něj a vysvětlovala, v klidu se snažila s těma sígrama mluvit, vysvětlovat, ptát se, nabáídnout hru..jaký by to pro mého syna mělo smysl, kdybych je okřikla?? ..To byla v tu chvíli priorita. Viděla jsem jeho oči. Kdbyby si opodál hrál, šla bych situaci řešit..
J.
všem díky za reakce…ne, Juro - nebylo to v my..
Ještě mě tak napadá - v takovém případě asi dát slušně, ale důrazně najevo: toto dělat nebudete. Nelíbí se vám to? My máme něco, co vy chcete. Hračky. Pokud se budete takto chovat, tak bohužel. Ale to je ideální situace, záleží spíš na okamžité konstelaci.
Pokud možno NEPŮJČUJI. A zásadně nepůjčuji odrážedlo. Mám dost dětí na hlídání, než abych pak honila po sídlišti děcuřisko, co si vezme motorku, udělá jedno kolečko, druhé kolečko a frnk, už ho není (stalo se nám mockrát v dobách více dajných a méně asertivních).
Jinak mám podobný čerstvý zážitek - chodíme na hřiště k hospodě s venkovním posezením, ostatní děti se hlídají spíš samy. Já hlídám kluky, kočárek s miminkem, motorku a ještě naše hračky. A to jsem takhle najednou koukala, že nějaký kluk mladšímu synovi i přes dost vehementní odpor (starší je horší materiál, ten si to nechá vzít snadno
) vytrhnul autíčko, a po chvilce z druhé ruky ještě jedno
, a prchnul k rodičům ke stolu.
Jaksi nechápu už to, že dítě přinese cizí hračku a ti rodiče ho nechají, neřeknou mu „to není tvoje, odnes to na hřiště, ať to nehledají“ (kdybych to nesledovala, jsem úplně bez šance ta autíčka dohledat kdesi u nějakého stolu
). Ale co mě fakt nakrklo, byl rozhovor
„Dobrý den, mohli bychom si vzít ty hračky?“ (říkám já, už toho bylo pro ten den dost a šli jsme pryč)
„Jaké hračky?“ (říká otec)
„Tyhle hračky, jsou naše“ (dítě třímá v každé ruce jednu)
„No nekecej“.
Blbec jeden
. Tak co potom čekat.
No, takže když ses ptala na řešení - bezprizorným jedincům se vyhýbáme (jsou-li hodně otravní, tak i za cenu odchodu), nakonec totiž člověk hlídá kromě svých dětí ještě cizí (některých dětí je mi až líto, ale bohužel, opravdu mám dost svých starostí). Po zkušenostech klukům dávám vždy jen málo hraček, nejlépe každému jednu, aby se to nezvládlo roztahat a abychom půjčené stíhali uhlídat, průběžně si to chodí u mě měnit.
O hračky samotné taky kolikrát nejde, ale o ten princip. I když teda nevím, kdybych nevypáčila zpátky náš zelený bagr, to by byl průůůšvih
.
Příspěvek upraven 14.08.10 v 22:42
Jani, tak přesně v téhle situaci jsem byl ve Ždánicích. No a ta dotčená maminka podle hesla „nejlepší obrana je útok“ nasadila všechny dostupné zbraně, dokonce i zbraně hromadného ničení…
![]()
Neco podobneho se mi stalo take.Bydlime na vesnici,tak jsme chteli malemu doprat trosku mestskych radovanek a vyrazili do mesta do takoveho detskeho arealu.Sebou cely arzenal hracek.Tam jsem to vybalili a okamzite se prihnaly cizi deti.Nas Ondra tam stal jako mala siska,oni mu vsechno rozebraly a zacaly si docela divoce hrat.Matky tech deti sedely opodal a vesele se bavily.Co me uplne rozhodilo,bylo chovani tech malych deticek.,Chlapecek asi ctyrlety zacal v pisku ,dle vlastnich slov,kopat hrob.Ze pry zabije ptacka a pak ho zahrabe.Druhy mu k tomu delal v pisku nahrobni kriz.No hnus.Jsem rada,ze je me dite zatim takove nezkazene a ciste,jestli se jednou bude chovat takhle..
.Budu se snazit ze vsech sil, aby to tak nebylo.
Lentilko, až teď mně docvaklo, kde vlastně bydlíš… Tak to jsem oproti vám vlastně v klidu a v bezpečí…
![]()
irrrenka píše:
Neco podobneho se mi stalo take.Bydlime na vesnici,tak jsme chteli malemu doprat trosku mestskych radovanek a vyrazili do mesta do takoveho detskeho arealu.Sebou cely arzenal hracek.Tam jsem to vybalili a okamzite se prihnaly cizi deti.Nas Ondra tam stal jako mala siska,oni mu vsechno rozebraly a zacaly si docela divoce hrat.Matky tech deti sedely opodal a vesele se bavily.Co me uplne rozhodilo,bylo chovani tech malych deticek.,Chlapecek asi ctyrlety zacal v pisku ,dle vlastnich slov,kopat hrob.Ze pry zabije ptacka a pak ho zahrabe.Druhy mu k tomu delal v pisku nahrobni kriz.No hnus.Jsem rada,ze je me dite zatim takove nezkazene a ciste,jestli se jednou bude chovat takhle..![]()
.Budu se snazit ze vsech sil, aby to tak nebylo.
Tak to je docela brutální to kopání hrobů, to bych asi nevydejchala. ![]()
Leni Lentilko, dík za reakci. Mě je jasné že zkušeností nabydu
![]()
Znamená to, že když půjčím odrážedlo, jsem zodpovědná? Tzn, když se dementí dítko (toto nevypovída nic o batoleti, pouze o rodiči) vyseká na NAŠEM odrážedle, budu já sprdnutá??
Napadá mě jen : tak to je hustý.. ![]()
Irenko něco podobného také občas slýchám a mám z toho husí kůži.Nedokážu si představit,že by tak jednou mluvil můj syn.
Sunnny, dost záleží na tom, co do dítěte vložíš. Mně se taky čtyčletý chlapeček chlubil, že mu tatínek pouští akční filmy a že už jich viděl padesát…
Je možné, že kecal, ale akční filmy pro čtyřleté dítě…
![]()
No pevně doufám,že se mi povede vložit jen to nejlepší.
Ze zkušeností kamarádek vím,že tuto snahu dost narušuje školka a o škole potom ani nemluvím.