Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Diny a Baboo,
rovněž si vám dovoluji vyjádřit svoji podporu
. Deníčky a články na hlavní stránce vždy do jisté míry charakterizují svého pisatele, ale někteří pisatelé si to neuvědomují.
Jsou lidé, které chyby za uši prostě tahají a jiným je to „šumák“
. V rodině máme několik osob s kombinovanou dyslexií a dysgrafií, takže vím, co jejich problém obnáší. Rovněž si uvědomuji, že ne každému byl dán do vínku cit pro spisovný jazyk a gramatiku. Těchto pisatelek se ale výtka Diny určitě netýká. Vadí mi ale ona lhostejnost, o kterých Diny a Baboo psaly.
Taky dělám chyby, píšu do komentářů nespisovně a odesílám bez kontroly…ale to je něco jiného. A za své chyby se stydím ![]()
Tož tak
![]()
Cami
PS: Ohledně „rozpadání deníčků“ - všechno jednou začíná a končí a není jednoduché udržovat deníček a pro většinu pisatelek je pohodlnější, jenom někam přispívat a ne se sám aktivně účastnit „tvoření“. Sama holky, které jsou „motory“ deníčků obdivuju a skládám jim velkou poklonu. Já sama se svými výkyvy ohledně chuti psát/nepsát bych to nezvládla ![]()
Jéééé Kačko,
ty jsi Fantagiro?
Tak to tě znám!!!!!!!!!
Simunka ![]()
Ahoj Diny,
jsem jedna z těch, které se na tebe pod zmiňovaným příspěvkem „sesypala“… takže já to trochu rozvedu: V podstatě s tebou souhlasím v tom, že by jsme se měly (maminky) snažit psát bez hrubek a překlepů a já dodávám, že všude a za všech okolností (i když někdy je to těžké
). Taky si mnohem raději přečtu článek nejen obsahově, ale i gramaticky v pořádku, mám z něj dobrý pocit, ale opravdu na tomto servru já osobně upřednostňuji tu obsahovou stránku, takže pokud si nějakých chyb všimnu přejdu je
… Vím, tobě jde o ty hlavní články, ano měla by se jim určitě přikládat větší váha, dát si na nich jak se říká, více záležet…, ale pokud se tady někdo vyjádřil, že i ty máš ve svém článku občas nějakou chybu (a to si je kontroluješ) o čem to svědčí? Že chyby děláme všichni, ať chceme, nebo nechceme, ať se snažíme, je jich méně, ale stejně se asi nějaké najdou… ![]()
Mě prostě od tebe mrzelo to, že jsi to ventilovala zrovna pod ten zážitek té maminky, to mi přišlo trošku netaktní.
Pokud by to bylo navíc upozornění od někoho kompetentního (správce servru
) tak tam bych to pochopila, prostě pokud by se to opravdu nedalo číst, tak ať ho neuveřejní, nebo vrátí, nebo já nevím…
Přeji pěkný zbytek těhotenství a zdravé mimi! ![]()
Irena + 2kluci
Simunko,
jooooo to jsem jááááááááá !
Já Tě taky znám ! Ti říkám, že jsem tady už dost dlouho !
![]()
K.
A ještě jednu věc mám k Diny ! A slibuju, že poslední. Nemůžeš mi nic říct, protože jsi stále čekala na někoho, kdo Ti bude oponovat.
Takže… Nemůžu se ubránit pocitu, že kdyby zrovna tento popis porodu s chybama, napsala Tobě známá osoba, ať je to : Magrát, Ed, Claudie, Missorka… je jich hodně a tak je tady nebudu vypisovat, tak by jsi jim takovu reakci na jejich článek určitě nenadělila ! A tím jsem si skoro jistá !!! A víš proč ? Protože ty holky znáš a víš, že by je to od Tebe moc mrzelo ! Byly by z toho smutné. Je to jen můj pocit.
Takže buď všem rovným dílem, když si na tom tak zakládáš a nebo se na to vykašli ! protože ta neznáma maminka si to nezaslouží.
A už nic víc nemám. Takže neboj ![]()
Možná je to Diny drsný, ale taková je realita a já si prostě už servítky neberu. Stejně tak bych reagovala na Peťu, Market atd , ke kterým mám stále hodně blízko nebo na jinou holčinu tady, kterou znám, kdyby napsala podobný komentář pod článek jako ty. I když u Peti bych udělala vyjímku, protože ta by to napsala z administrátorského hlediska.
Měj se fajnově. ![]()
K.
Ahojky,
souhlasím s tím že když jsou v deníčku chyby tak si toho všimne většinou mnoho lidí a velké hrubice nepřidají na romantičnosti,ale…kdo jsi bez chyby hoď kamenem.Zrovna jsem poslala deníček a blbě jsem ho odřádkovala takže se k mé nelibosti slil v jedno ![]()
Prostě ano není to zrovna nejideálnější ale zrovna pisatelka porodu kde ses tak rozohnila mi přišla OK,až na pár chybek…
Já sama často píšu ve spěchu a a s visícím dítětem na ruce,takže chápu i pisatelku.Občas se až stydím co jsem v rychlosti vyplodila ale normální holky to pochopí a neodsoudí mě za to.
Toť můj názor ![]()
Gabka
Nečetla jsem celou diskuzi, je toho už trochu hodně
, ale v zá:,–(ě souhlasím. Chodím občas i na jiná diskuzní fóra a jsem tak „hrozná“, že leckdy „opravuji“ i tam a veřejně. Když totiž někdo napíše třeba „nevým“, a to opakovaně, tak to mě fakt dostává (neberu chyby ve stylu mě-mně, to mi taky moc nejde a nějak to nevnímám až jako takovou chybu
). Snažím se to napsat většinou nějak humorně… prosím vás, nepište už nevÝm nebo mě z toho tady klepne pepka
, už nevÍm, jak vám to mám říct!
… a podobně. Když jde někdo s kůží na trh, co se týká názoru na nějakou věc, tak si myslím, že by se měl zamyslet i nad tímto. Občas mi v komentářích taky něco ujede a když si po sobě komentář čtu, většinou pod to hned hodím komentář s opravou… Takže tak.
Nedá mi to, ještě jednou nereagovat: Diny ,alespoň podle mého soudu, apelovala na všechny maminky, tato diskuze se měla týkat VŠECH deníčků, ne toho jednoho konkrétního o porodu, který jsem si kvůli této diskuzi taky přečetla, a ač nejsem češtinář, chyb jsem v něm zaznamenala hodně. Chápu to tak, že Diny štve problém dlouho, deníček o porodu byl přes míru, tak to tam napsala. Neznám Diny, neznám Kačku, ale fakt mi váš ping-pong zde připadá víc osobní než k tématu.
Jolka
Tak jsem musela něco vyřídit pracovně a jsem zpět:)
Koukám, že to tu žije:) No jsem ráda, a i za negativní ohlasy, nemyslím si totiž, že když mě někdo kritizuje, tak je to nutně k zlosti:) Bohužel mě mrzí, když to vypadá, že mi někdo nerozumí, ale ani tomu se nevyhneme nikde a nikdy:)
Simunko, ani nevíš, jak ti rozumím…na emimi jsem začala chodit, když na hlavní stránku emimi přibývalo tak 5 deníčků týdně. Sakra rozdíl proti dnešku. A to ani nemluvím a ještě jsem nezačala kritizovat, hihi, obsah nějakých „dnešních“ deníčků, musím říct že „naštěstí“ se mi ani nedostává čas jich hodně číst. Možná právě proto když už se dostanu k nějakému ne mému oblíbenému a pak je „odfláknutý“, tak mi to mrzí…
Už to není jako dřív, ale co tak je? Internet má doma dneska kdekdo, maminek, snažilek, těhulek je čím dál víc. Možná že tahle diskuze vznikla právě proto, že je emimino jaksi, když mi dovolíte ten výraz „předeníčkované“…
A neboj, Simunko, Štěstíčka nezaniknou, nesmí, věřím, že je zaniknout nenecháte:) Jasně, že Ed teď nebude mít čas psát, úžasné bylo, že stíhala psát týdenní zprávičky o Pětníčkovi i při svých dvou princeznách:) Je to teď na vás a vzdycháním deníček nepodržíte, ale vy si určitě poradíte:) U nás a tuším i u Šulánků skvěle funguje rozvrh deníčků, u nás píšu já třeba jednou za dva měsíce a takhle přijde na řadu jednou za čas každá aktivní Jarní maminka:)
No trošku píšu mimo mísu diskuze, ale v podstatě je to odpověď pro Simunku, tak se omlouvám. Ještě jsem chtěla k tobě, fakt si nevyčítám, že jsem tuto diskuzi založila, ani že jsem reagovala přímo v jednom deníčku na pisatelku, ta vlna kritiky jak píšeš, ta musela přijít a popravdě jsem jí čekala větší:) Fakt jsem se bála, že styl, zbytečné chyby a tak…vadí jen mě…že jsem prostě exot:) A jsem strašně moc ráda a fakt mě potěšilo, že je nás víc, jen to nikdo prozatím neventiloval. A to že se to teď ventiluje…to přece neznamená, že jsme děsné netolerantní sůvy, jen jsme nazvali ( a teď, nemělo by tam být „y“???:)) jeden problém a třeba to něčemu pomůže a třeba taky ne:)
Iriss, nikdy jsem ze sebe neomylnou nedělala…jinak vše ostatní jsem už tady na diskuzi napsala. A díky za přání:)
Gabko, asi jsi neměla číst celou diskuzi…řeč je tu o deníčcích
a právě třeba o tom, že když visí dítě na ruce (která z nás to nezná??), tak prostě ten deníček pošlu o něco později, až viset nebude. Holky (Lulu, Evewolf…) tu skvěle napsaly, jaký je rozdíl mezi deníčkem a komentářem, k tomu nemám už co dodat:) Jinak koukám, že se vám blíží 1 rok, tak Štěpánkovi předem moc gratuluju:)
Cami, díky:)
Diny
Diskuse se parádně rozjela
.
Holky, emimino opravdu není takové, jako dřív, v začátcích (pravda, ty úplné já nepamatuji), ale není to spíš dobře, že tady nachází to, co potřebují, stále další a další čtenářky?
Myslím, že každá z nás přecházela překlepy a gramatické chyby těch ostatních až do dneška, kdy na toto téma otevřela Diny diskusi. Stálo jí to za to a nám teď stojí za to reagovat. Kdyby to Diny neudělala, e-mimino by se nezbořilo, možná by to udělal někdo jiný jindy. To, že na stejné téma napsala Diny i pod tak citlivý článek, jakým článek o porodu vždy bývá, bylo možná nešťastné, ale ne neoprávněné.
Já bych jen ještě ráda podotkla, že na rozdíl od většiny, které vadí spíš nějaká ta přeházená písmenka, než y/i, s/z, bychom/bysme/by jsme apod., se já osobně domnívám, že znalost gramatických pravidel rodného jazyka patří mezi prvky základního vzdělání (teď nemluvím o tom, když někomu vyjímečně něco ujede, to se opravdu může stát) a hrubky tohoto charakteru se mi nelíbí. A protože se objevují veeeelmi často, o něčem to vypovídá. Minimálně o mizerné úrovni výuky rodného jazyka na našich základních školách ![]()
P.S. tímto se veřejně přiznávám, že čím víc se vzdaluji od školních škamen, tím hůře si vybavuji, kdy a kde psát či nepsat ve větě čárku. ![]()
Proti užívání jazyka nespisovného, neužívání diakrtiky a slovenštině nic nemám ![]()
Simunka - áno, emimino už sa stalo niečím iným, ako bývalo, a je to práve aj tým, že sa na hlavnej strane objavuje také kvantum článkov, že sa v tom človek stráca. Žiaľ, nie všetky sú toho hodné (naozaj bez urážky), ale chápem, že nie je možné vykonávať ešte aj nejaké triedenie, preto to berte len ako taký malý nostalgický povzdych. O to viac si myslím, že by bolo vhodné, keby si každý autor sám bral zodpovednosť za svoj výtvor a snažil sa urobiť aspoň to minimum, čo je v jeho silách.
Kačka - prepáč, ak sa mýlim, ale bola som presvedčená, že tá otázka od teba padla dvakrát. Je možné, že to bol niekto iný, naozaj nemám čas to teraz hľadať. Čo ma ale mrzí, je fakt, že si vlastne nezareagovala na to podstatné, ale si si vybrala, čo sa ti hodí. A že si jedovatá? No to si povedala ty, ale prskáš dosť, to je pravda. Lenže každý sme nejakí a ja nemám dôvod prskať rovnako, keď to tak necítim. Áno, je to tu celé o emóciách, ale vylučujú snáď emócie potrebu trošičku sa zamyslieť nad svojím produktom? Sme nutne všetky povrchné a necitlivé, ak nám vadí, že články zbytočne strácajú svoju úroveň? Miešaš hrušky s jablkami, takéto zovšeobecnenia nie sú práve dobrými argumentami. Oponovať je správne, od toho je diskusia, ale bolo by fajn držať sa témy a zároveň nechytať za slovíčka, ktoré vytrhnuté z kontextu dostávajú iný význam. Akosi ťa viac podráždilo slovko „opakovane“ ako to, že si tvrdila niečo, čo pravda nie je, a to, že Diny autorke nezablahoželala. Ale to už je vážne slovíčkárčenie, bolo to len na zobrazenie toho, čo sa snažím povedať.
Diny - je fajn, že nedržíš jazyk za zubami ako my všetci, pretože len vďaka tomu, že sú na svete aj ľudia, ktorí sa kritiky neboja a vyjdú s kožou na trh, sa veci majú šancu meniť. Ja som tiež také trdlo, že radšej čuším ako voš pod chrastou, lebo mám z toho hneď žalúdočnú neurózu, keď sa na mňa zosype vlna nevôle. Potrebovala by som asi kúsok z tvojej (pre niekoho) vŕtavej povahy
.
A hlavne ti chcem poďakovať, že sa nedáš vyprovokovať a jednáš stále kultivovane.
L.
Lulu, děkuju, jsem moc ráda, že se tu najdou holky, co mě pochopily, je to takový balzám na duši:) A na druhou stranu beru i jiný názor, když je podle mě podložený, takže třeba zpětně i chápu ty holky, které mi vyčítají necitlivý přístup v „onom“ deníčku, chápu je, že ony to tak cítí. Kdybych ale Achese nenapsala, tak bych si neuvědomila, že by mě zajímal názor i dalších lidí a tak jsem založila tuto diskuzi. Dřív mě to prostě nenapadlo…
Bohužel je asi smůla, že to byl zrovna porodní deníček, pro někoho nepochopitelné, že jsem si dovolila tam vyventilovat své pocity z autorčina psaní. Prostě ani u Magráty, u Missorky, ani třeba u Šulánků či u Ed v deníčku nebylo nikdy tolik slovíček tahajících za uši, takže to vygradovalo u neznámé maminky. Smůla její? Moje? Nevím… Každopádně si myslím, že tato diskuze jako taková na škodu určitě není:)
Hájinko, také moc děkuju za názor:)
Jolko, tobě také, přesně jsi to vystihla:)
Diny
Zdar dívčí válce!(berte to,prosím obrazně)
Holky,nedá mi to.Od rána čtu a čtu vaše příspěvky.Docela zamotané téma.I já se přikláním k tomu,že množství hrubek v některých článcích je zarážející,ale zároveň ze života znám člověka,který není schopný napsat větu bez min.3 hrubek a to i tam,kde je běžně neděláme.
Jedná se o mojí švagrovou.Ve svých 4 letech prodělala zánět mozkových blan,bohužel nebo spíš bohudík se to na ní podepsalo jen tím,že není schopná písemně komunikovat.Jelikož v době před revolucí neexistovaly vyrovnávací školy,jen zvláštní,skončila tam,mezi kupou „cikánů“(nic proti nim).Nevim,jestli si dovedete představit,jak v těchto školách probíhala vyuka-to je na dlouho,výsledek je ten,že po ukočení osmé třídy uměla sice číst a psát,ale tak,jak jí napadlo.
Dneska je to 35-ti letá ženská,která strašně ráda píše smsky,dopisy atd..Když si s ní sednete a řeknete,že tam má chybku,bude to číst do zblbnutí,snaží se,ale nakonec opraví to co měla správně a naseká těch chyb víc.Nám je jí líto,takže jí vždycky necháme,protože když jí to řeknem,skoro brečí a je jí to líto.
A to jí neuznali žádné dys.......Podle doktorů je normální.
Tahle diskuze je dobrá,asi jí bylo potřeba a obdivuju tu (nezlob se,nezapamatovala jsem si Tvoje jméno),která měla tolik odvahy tuhle diskuzi otevřít i když věděla,že si pod sebou podřezává větev,ale chci poprisit za ty ostatní.Buďte k nim trochu ohleduplné,když se sem tam objeví nějaká ta chybka.
Já si myslím,že pisatelka onoho popisu porodu je dneska doma moc smutná a asi lituje,že vůbec něco napsala.
Tímto jí chci pozdravit,gratuluju jí k narození svištíka a přeju jim oboum hodně zdravíčka a štěstíčka.
Toť ostatně přeju vám všem-mimčum,maminám,čekatelám,snažilkám…prostě všem,kdo si emimino čtete.