Depka, jsem na dně
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Miška TP abys mohla pobírat neschopenku, musíš být zaměstnaná. A nárok na mateřskou je jen v případě, že máš v posledních 2 letech odpracováno 270 dní a ke dni nástupu na mateřskou musíš být zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě. Nastoupit do té práce klidně můžeš ale vůči zaměstnavateli to není fér a ve zkušebce tě stejně může vyhodit…a když to tak počítám, tak pokud jsi předtím nepracovala, tak ti to na mateřskou stejně nevyjde. Tím pádem máš nárok na rodičovský příspěvek, ovšem až po porodu, 4 letou variantu, kratší rodičák by sis jedině mohla zvolit přes otce dítěte, pokud splňuje podmínky..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Úřad práce kvůli placení zdr. pojištění a jinak Tě musí živit tvůj manžel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verca1989 píše:
@Miška TP abys mohla pobírat neschopenku, musíš být zaměstnaná. A nárok na mateřskou je jen v případě, že máš v posledních 2 letech odpracováno 270 dní a ke dni nástupu na mateřskou musíš být zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě. Nastoupit do té práce klidně můžeš ale vůči zaměstnavateli to není fér a ve zkušebce tě stejně může vyhodit…a když to tak počítám, tak pokud jsi předtím nepracovala, tak ti to na mateřskou stejně nevyjde. Tím pádem máš nárok na rodičovský příspěvek, ovšem až po porodu, 4 letou variantu, kratší rodičák by sis jedině mohla zvolit přes otce dítěte, pokud splňuje podmínky..
@Verca1989 Pracovala jsem pořád, jen od poloviny prosince jsem na pracáku a od konce ledna mi zamítli podporu, protože jsem si našla brigádu až do konce března s tím, že od dubna jsem měla jít tady do té nové práce…Ach joo
Takže kdybych eventuelně nastoupila, mohla bych jít marodit, marodí se jak dlouho??Nebo kdy, od jakého měsíce se pobírá mateřská nebo rodičák??Jsem z toho jelen :-/…A myslela jsem, že si můžu vybrat, na jak dlouho chci být s dítětem doma, že bych byla na 3roky, to by u mě nešlo??? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Miška TP píše:
@Verca1989 Pracovala jsem pořád, jen od poloviny prosince jsem na pracáku a od konce ledna mi zamítli podporu, protože jsem si našla brigádu až do konce března s tím, že od dubna jsem měla jít tady do té nové práce…Ach jooTakže kdybych eventuelně nastoupila, mohla bych jít marodit, marodí se jak dlouho??Nebo kdy, od jakého měsíce se pobírá mateřská nebo rodičák??Jsem z toho jelen :-/…A myslela jsem, že si můžu vybrat, na jak dlouho chci být s dítětem doma, že bych byla na 3roky, to by u mě nešlo???
Vybrat si nemůžeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Miška TP píše:
@Verca1989 Pracovala jsem pořád, jen od poloviny prosince jsem na pracáku a od konce ledna mi zamítli podporu, protože jsem si našla brigádu až do konce března s tím, že od dubna jsem měla jít tady do té nové práce…Ach jooTakže kdybych eventuelně nastoupila, mohla bych jít marodit, marodí se jak dlouho??Nebo kdy, od jakého měsíce se pobírá mateřská nebo rodičák??Jsem z toho jelen :-/…A myslela jsem, že si můžu vybrat, na jak dlouho chci být s dítětem doma, že bych byla na 3roky, to by u mě nešlo???
určitě by bylo dobrý nastopit, pak bys klidně po pár dnech mohla jít marodit až do mateřské, na tu bys mít nárok měla, když máš odpracováno. a vybrat na 3 roky by sis mohla
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Miška TP jak píšu, posuzují se poslední 2 roky a v těch musíš mít odpracováno 270 dní a počítej to k přibližnému nástupu na mateřskou. Na mateřskou se nastupuje 6-8 týdnů před termínem porodu a pobírá se 28 týdnů, tedy do cca 5-6 měsíců věku dítěte a následně si volíš výši rodičáku. Pokud není nárok na mateřskou, tak máš nárok na rodičák dnem porodu, a pouze 4 letou variantu. A jak píšu, nastoupit do práce můžeš ale ve zkušebce tě můžou propustit i jako těhotnou, takže nevím, jestli by to něco vyřešilo. Vybrat rodičák si můžeš pouze v případě, že ty nebo manžel splňujete podmínky pro mateřskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verca1989 píše:
@Miška TP jak píšu, posuzují se poslední 2 roky a v těch musíš mít odpracováno 270 dní a počítej to k přibližnému nástupu na mateřskou. Na mateřskou se nastupuje 6-8 týdnů před termínem porodu a pobírá se 28 týdnů, tedy do cca 5-6 měsíců věku dítěte a následně si volíš výši rodičáku. Pokud není nárok na mateřskou, tak máš nárok na rodičák dnem porodu, a pouze 4 letou variantu. A jak píšu, nastoupit do práce můžeš ale ve zkušebce tě můžou propustit i jako těhotnou, takže nevím, jestli by to něco vyřešilo. Vybrat rodičák si můžeš pouze v případě, že ty nebo manžel splňujete podmínky pro mateřskou.
Jenomze pokud je manzel muze volit delku pres nej. Riakm to spatne akorat by nechala potvrdit papir uz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já nevím, co mám dělat!!!
Pokud teda mám odpracováno těch 270dní za poslední 2roky, měla bych mít nárok na tu mateřskou pak???A manžela nemám, je to přítel
…Kdo by mi nejlíp s tím pomohl, myslíte na pracáku či sociálce???Přesné a jisté info???Jinak vám všem moc, moc děkuju za info, jste zlatíčka, já jsem v tom zmatku úplně blbá už z toho všeho :-/ a nevím si rady, uvidím, co mi zítra řekne doktor…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Miška TP odpracováno je jedna podmínka a pak je ještě nutné, abys ke dni nástupu na mateřskou byla buď zaměstnaná a nebo v ochranné lhůtě po skončení zaměstnání…pokud bys tyhle 2 podmínky splnila, tak dostaneš mateřskou a pak si můžeš volit rodičák…a ohledně volby přes partnera, je jedno, jestli je to přítel nebo manžel ale musí být zapsaný v RL dítěte…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verca1989 No první podpínku budu plnit, ale tu druhou nevim, nevim…ochranná lhůta je jak dlouho, když bych nastoupila a pak šla marodit???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Miška TP píše:
@Verca1989 No první podpínku budu plnit, ale tu druhou nevim, nevim…ochranná lhůta je jak dlouho, když bych nastoupila a pak šla marodit???
ta lhůta je 180 dní, to se v pohodě vejdeš myslím
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Miška TP ochranná lhůta je 180 dní a pokud byl pracovní poměr kratší než 180 dní, tak je ochranná lhůta stejně dlouhá, jak trval ten pracovní poměr (takže třeba 100 dní prac. poměr - 100 dní ochranná lhůta). Ochranná lhůta začíná běžet jakmile skončí pracovní smlouva.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verca1989 Takže když bych nastoupila do té nové práce a byla tam příklad dva měsíce, tak budu mít ochrannou lhůtu těch 61dnů, což je mi úplně k ničemu???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit