Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
mám takový dotaz na všechny, kdo zná injekční formu antikoncepce Depo-provera.
Do jakého místa se aplikuje a na kolik je stoprocentní ?? Díky moc všem.
Ahoj Miki,
Depo - provera se aplikuje do hýžďového svalu, je to téměř 99,9% ochrana! působí 3 měsíce a stojí 200,– kč!
ALE
Já si nechala taky píchnout a už to příště neudělám. Menses jsem dostala hned po 6 nedělí a už trvají skoro 25dní!!! Je to fakt hormonální bomba, která prý přivodí ve tvém organismu něco jako umělý přechod.
Více by ti o tom řekla Evka z letních miminek, která mi toto psala.
Z vlastní zkušenosti nedoporučuju, zvol raději jiný způsob antikoncepce - hormonální EXLUTON pro kojící nebo něco jinýho.
Samozřejmě na každého to může působit jinak, ale problémy s tím má prý bohužel většina mamin.
Tolik má zkušenost.
KEIKO + holčičí dvojčátka (2,5 měs.)
Mikinko, já jsem se o tuto antikoncepci dost zajímala, protože po prvním těhu jsem chtěla antikoncepci při kojení - dostala jsem Exluton, tenkrát Depo P. snad ještě nebyla. Po Exlutonu jsem měla migrény a návaly, tak jsem se chtěla přeptat tentokrát na Depo P. a dopadlo to tak, že jsem na netu našla asi 3 ze 150 holek, které ji snášely bez problémů. Jinak způsobuje téměř neustále krvácení nebo špinění, návaly horka, pokud přijde menstruace, je dlouhá a bolestivá.....no prostě holky ji dost pohaněly. Na Exluton je v porovnání v Depou kapku lepší reakce. Také teď řeším otázku antikoncepce, holčičce je měsíc. Vážně přemýšlím nad tím, že dokud budu kojit, nebudu se cpát tabletkami ani injekcemi, mám strach z toho, že by třeba mohla mít v budoucnu problémy s otěhotněním, protože dlouhodobé účinky Depo P. nejsou ještě ověřeny. Pouze vědí že na kojence nemá vedlejší účinky. Mám z milování bez prášků tak trochu strach…nikdy jsem se bez horm.antikoncepce nemilovala (pouze když jsme dělávali miminka
), takže mi chybí praxe. Člověk se učí celý život…jů a já se budu ve svých 32 letech poprvé milovat s kondomem!
![]()
Pro Radinu: Bacha, kondomy občas praskají.
![]()
Pro Mikinu: https://www.emimino.cz/modules.php?…
ahojky,
nevím jak působí na jiné mamky, ale moje kamarádka si ji nechala píchat po dvou těhotenstvích a strašně po ní přibrala. Podotýkám, že byla celý život hubená, dokonce i po dětech. A teď jsem ji málem nepoznala, jak břibrala. Martina
Tohle jsou ještě dvě varianty, které by údajně měly být použitelné i při kojení, snad to pomůže některým ve výběru:
Antikoncepční vaginální kroužek Nuvaring. Zavádí si jej žena sama vždy na začátku cyklu a z měkkého prstence uloženého v pochvě se celý měsíc postupně uvolňují hormony přímo do krve.
Chemická vaginální antikoncepce Pharmatex, která je volně prodejná v lékárnách. Existuje ve formě krému nebo čípků a je mnohem pohodlnější a spolehlivější než dosud dostupné antikoncepční čípky a krémy.
má velmi nízký tzv.Pearlův index = 0,68 tj. počet
těhotenství na 100 žen užívajících danou antikoncepci za 1 rok.
Pharmatex je na druhém místě ve spolehlivosti.
Nechráněný styk 80,00 ? 85,00
Spermicidy 0,10 ? 25,00
Kondom 14
COC 0,10 - 0,40
Perorální gestageny 0,14 - 9,60
Depotní gestageny 0,00 - 1,00
Cu - IUD 0,20 - 0,80
LNG - IUD 0,02 - 0,20 ženská sterilizace 0,00 - 0,50
mužská sterilizace 0,00 - 0,15
Pharmatex: důležité je dodržovat 3 rady pro maximální účinnost tj.
Tohle všechno jsem našla na netu. Dost zajímavé, ne? Jenom škoda, že je to nová nevyzkoušená věc. Přesto si myslím, že bude šetrnější než hormonální antikoncepce. Snad to bude dostatečně spolehlivé, třeba v kombinaci s určováním plodných a neplodných dnů. Holky, má některá z vás doma takový ten mikroskop na určování plodných dnů ze slin? Já ho mám někde u rodičů, ale už nevím, jestli jsou plodné „kapradinky“ nebo „kuličky“? Prosím, poraďte mi, návod u toho už 100% nemám ![]()
Tak vám všem moc děkuju. Do toho fakt nejdu.
Jinak vám teda ještě jednou moc děkuju.
Mikina
Příspěvek upraven 06.05.16 v 23:12
Chodím na internet jen občas, a tak bych chtěla přispět k tomuto tématu, i když pozdě. Před 6 lety, když jsem chtěla začít užívat antikoncepci brala moje sestra Depo-P při kojení a neměla žádné problémy. Doktor mi ji nechtěl napsal, ale nakonec svolil. Brala jsem ji 4 roky a vůbec jsem neměla menstruaci, takže to mi vyhovovalo. Pak jsem ji ale vy:,–(ila abych přišla do jiného stavu a trvalo to 3/4 roku než se mi obnovila ovulace a zadařilo se.
Takže optrně s ní.
Martina
Ahoj,
ráda bych se Depo-Provery trochu zastala, já jsem po ní naprosto žádné problémy neměla a zdá se mi výhodné, že se kojící maminka může vyspat kdykoli jí mimísek usne a nemusí pravidelně polykat antikoncepci, já jsem to tedy dost potřebovala. Ale samosebou chápu, že je to těžké rozhodování, když člověk neví, jak bude konkrétně jeho organismus reagovat.
Eva
Ahoj, já jsem tako po porodu rozhodovala jakou antikoncepci, a depo-provera mi připadala jako nejlepší. nedala jsem na „rady moudrých a zkušených“ a nechala si ji píchnout. Hned první týden jsem začala špinit a pak krvácet jako při menstruaci. Dva měsíce jsem to vydržela, a pak když jsem už měla závratě ze ztráty krve jsem šla k doktorovi, který konstatoval že mi depo-provera prostě nesedla a že to spraví ted už jen kyretáž nebo léky, ale při nich musím okamžitě přestat kojit. Léky jsem dobrala, kojit přestala-Ada už měl naštěstí 19M takže mi to ani moc nevadilo ale špiním stále. Jen nemám odvahu jít znovu za doktorem, na kyretáž se mi opravdu nechce. A tyhle moje potíže způsobila jediná injekce depo-provery.
Tak jsem si ulevila, a doufám že vás aspon trošku varovala.
Lola
Ahoj,
moc Vám všem děkuji za odpovědi. Do Provery teda opravdu nejdu. Z toho co mi tu píšete mi jde mráz po zádech. A stejně už jsem se definitivně rozhodla. Chci miminko za každou cenu a udělám pro to cokoli. Takže se žádná antikoncepce nekoná.
Moc Vám všem děkuji. A všem snažilkám přeji brzký úspěch a natávajícím maminkám nebo už maminkám jen samou radost ze svého miminka.
Ahoj,
chci jen něco k EXLUTONU.Mám ho a pěkně mě to štve!
![]()
Bylo mi řečeno ,že krvácení bude nepravidelné a nebo že můžu jen špinit,nebo také nemenstruovta vůbec.No a já mám tu smůlu,že menstruuju týden až 14 dní nic a pak ZAS!!!!
Je to hrůza a zklamalo mě to.Mám známou a ta má také Exluton,ale nemenstruuje vůbec a je rok po porodu!
Co se týče sntikoncepční injekce Depo-provery, tak bych to v životě už neudělala. Nenechala bych si ji píchnout. Radovala jsem se že je to pěkná pohodička, že nemusím myslet na prášky atd, ale s prominutím nekecám sice slabé ale přesto jsem měla menses 1/2roku nepravidelně to jest 15 dní pak 5 dní pauza pak klidně 10 dní 2 dny pauza a tak takže jsem musela s vložkou chodit defakto neustále.Gynekolog mi sice tvrdil že po prášcích které jsem musela kvůli tomu krvácení brát se to zlepší, ale nic, takže jsem jak brala prášky tak měla antikoncepci na prd…Já bych to nikomu nedoporučovala…
Radino, tohle jsem našla a kopíruju - sama nemám zkušenosti
Plodné a neplodné dny se projevují nejen změnou bazální teploty, tažností hlenu pohlavních orgánů a některými dalšími ukazateli, ale mají vliv i na obsah hormonů a solí ve slinách.V průběhu plodných dnů získává vzorek zaschlých slin pod mikroskopem zvláštní charakter, připomínající listy kapradí, zatímco po všechny ostatní dny vidíme pouze beztvaré struktury. Kapraďovitá struktura se začíná objevovat 3 až 4 dny před uvolněním vajíčka, za 2 až 3 dny po něm opět zmizí. Necelý týden tedy odpovídá období plodnosti. V případě obav z nežádoucího otěhotnění se žena po tuto dobu vyhne pohlavnímu styku nebo může použít jinou antikoncepční metodu (třeba prezervativ). Tečkovaná struktura ve vzorku slin naopak signalizuje ?bezpečné? období. Opačná situace je u žen, které mají problémy s otěhotněním. Ty soustředí pohlavní styky na období maximální plodnosti.
Sliny jsou ze všech biologických tekutin nejsnáze přístupným materiálem. S Lady testerem není zapotřebí složitého zkoumání moči ani krevních vzorků. Obdobně jako vzorky slin můžeme zkoumat i vzorku sekretu z pochvy.Test ze slin může v sobě možná mít určité riziko u těch žen, které trpí záněty dásní - sliny jsou pak kontaminovány krví.Aby bylo možné odečíst výsledek, je třeba nechat sliny na sklíčku úplně zaschnout. Úplně - znamená mnohem déle než tři minuty, které doporučuje výrobce. Pokud je sklíčko mokré, jsou vidět jenom tečky, které značí neplodné dny, i když jsi třeba právě v období plodných dnů.
Prý mikroskop Meopta stojí stovku.
Našla jsem i toto: Krystalizace slin ? před několika lety velmi propagovaná metoda, která spočívá v mikroskopickém vyšetřování slin ženy, které má zajistit určení plodných dnů. S mikroskopy běžně k této metodě prodávanými však toto s jistotou určit nelze, bylo by lépe použít mikroskopu s několikanásobně větším zvětšením a se zkoumanými materiály pracovat v jiných podmínkách, než je v domácím prostředí běžné. V běžných podmínkách uživatelů je tato metoda naprosto nespolehlivá.
Vím, že už jdu s křížkem po funuse, ale jen kdyby to ještě náhodou někdo četl. Mám Depo-Proveru už rok a nemám vůbec žádné potíže. Menstruaci nemám, což je pro mně výhodné. Zdá se mi to i hygieničtější. Při prvním dítěti jsem měla Exluton a také jsem neměla žádné problémy. Menstruaci jsem měla pravidelně po šestinedělí.
No s tím přibíráním: jenom se to nechce moc přecpávat a pravidelně cvičit. Kdybych se nehlídala tak mám určitě o pár kilo víc. Teď mi zbývá ještě 5 kg, které mám trochu problém od porodu shodit. Jinak opravdu je to pro mně velice dobrá antikoncepce. Dokonce nemám ani problémy s mykózami, které jsem 10 let měla a kvůli kterým jsem každý měsíc navštěvovala lékaře. Takže můžu doporučit.