Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zkusila jsi tu estrogenovou dominanci řešit úpravou životního stylu?
Já beru normálně hormonální antikoncepci. Je mi ještě víc než tobě a mám klid.
@Zelda 81 dostatek spánku, minimalizace stresu, dostatek pohybu. Jíst zdravé tuky, omezit cukry. Váhu máš v pořádku? Tuková tkáň produkuje estrogen.
S Depo Proverou zkušenost nemám, já mám tak nějak respekt před tím do sebe něco píchnout a pak když to nesedne, nenadělám nic a musím počkat, až to za měsíce vyprchá. Sice nemám takovou estrogenovou dominanci, ale zase jsem měla jiné problémy a než jsme našli nějakou kombinaci, co mi sedla, tak to docela trvalo. Přestala jsem mít cyklus, dostala jsem tedy substituci pro ženy bez cyklu (při které by fakt být neměl) a bum, cyklus po ní naskočil a byl to masakr. Vysadila jsem, cyklus zas zmizel, dali mi něco jiného a to jsem jela stylem 14 dní krvácení, týden klidu. Nezkoušela jsi doplňovat samotný progesteron? Já mám Progesteron Besins, zavádí se vaginálně, takže žaludek to obejde. A kdyby mi to dělalo problémy, ze dne na den můžu vysadit.
Zkusila jsi macu nebo drmek?
Já jsem měla pocit, že mi to cca na rok docela pomohlo…
Ale prostě nejhorší je stres. Kortizol tak zjančí estrogen (či spíš poníží progesteron), že z toho nevede cesta ANI ŽIVOTNÍM STYLEM ![]()
Jako fakt néééé…
Ačkoliv ano. Když jsem výrazně omezila jídlo (téměř vyřadila sacharidy) a trávila denně cca 3 hodiny intenzivním pohybem, tak jsem odotekla a celkově zlepšila.
Ale někdy člověk musí chodit do práce a mít energii, takže bohužel, skutečné potřeby těla musely jít stranou.
@Anonymní píše: Více
Jak jinak chceš ovlivnit stres než životním stylem? Jinak ano, drmek je přírodní zdroj progesteronu. Dále zkontrolovat minerály, hlavně asi hořčík.
Po odstranění vaječníků a dělohy jsem dostala jako hormonální substituci pouze estrogen, to, co mi to udělalo, byla jedna velká hrůza…, přidala jsem k tomu utrogestan orálně a cítím se skvěle, ještě lépe, než s vaječníky
, utrogestan je přírodní mikronizovaný progesteron s minimálními nežádoucími účinky, tak možná zkus nejdříve ten ![]()
@Hibou píše: Více
Proto píšu, že mi na stres pomáhá pouze a jen velmi intenzivní a dlouhý pohyb, po kterém jsem teprve schopna se uvolnit. Dlouhodobě to však nejde, žere to čas a nakonec i peníze, které pak jinde chybí.
Mnohé ženy v tomhle věku bohužel ten stres žít musí.
Já bych hrozně ráda odstranila stres, ale to bych se musela půlky rodiny zbavit a druhou půlku odstěhovat na Mars. Životní styl ovlivníš, třeba ten pohyb, jídlo - ale kolik toho na tebe sype osud, to bohužel těžko. A na tom to kolikrát stojí a padá.
Ten Progesteron Besins, co mám já, je totéž co Utrogestan, i stejný výrobce, jen dvojnásobná dávka v tobolce. Akorát já mám za život na sobě vypozorováno, že orálně to se mnou dělá strašný věci, krom podrážděnosti a přecitlivělosti mi občas totálně vynechává mozek, zapomínám i rutinně dělaný věci a v práci je to přesně to, co nepotřebuju
Takže já to můžu jenom zavádět vaginálně. Teda ne s každým to tak cloumá, ale i proto jsem psala zaklazatelce, že mám obavu nechat do sebe píchnout cokoliv, co nemůžu ze dne na den vysadit.
@ugluk píše: Více
aha, zajímavé, mně právě ten progesteron hodně pomohl s mozkovou mlhou i náladou a hlavně spánkem, cítím se po něm úplně fantasticky
, je vtipné, jak je každé tělo jiné ![]()
Já prostě cítím zcela odlišný účinek, když to spolku nebo zavedu spodem ![]()
Ahoj, ja mam podobny problem, ale ja mam malo estrogenu, v noci casto nemohu spat, protoze me budi navaly adrenalinu. mela jsem vysoky tlak, takze jsem na nej dostala leky. na noc mi doktor napsal neurol a pomohlo to, ale to je cesta do pekel, takze ho nechci brat. na radu umelé inteligence jsem zacala brat atarax, nebo take hydroxyzine, v cr je bohuzel jen na predpis. pokud si jsi jista, ze mas hodne esterogenu, tak si v lekarne muzes koupit prirodni progesteron Utrogestan, na ktery budes potrebovat take recept, a tim muzes estrogen vybalancovat tak, aby byly hormony v rovnovaze. Ja ziji ve spanelsku, kde neni potreba recept ani na jedno, tak se ted pomoci informaci z netu a chatgtp snazim omto same. chat gtp ti hodne pomuze s davkovanim a pomuze ti pochopit souvislosti. atarax je na spani super, je to jen antihistemin, prasek na alergii stare generace, takze na nej nevznika zavislost. taky to mam kolem ovulace divoke a doktori mi jen dali prasek na tlak a zbytek je nezajima, tak si hormony davam do kupy sama. provera je umely progesteron, ne prirodni, takze ma plno vedlejsich ucinku a ja bych rozhodne uprednostnila utrogestan, ktery je prirodni progesteron.
@Zelda 81 tak co jsem ja cetla, tak pokud jsi byla testovana na estrogen, tak ten test je stejne nepresny, protoze se jeho hladina behem mesice pohybuje. takze pri testovani mohla byt optimalni alé behem zbytku mesice ne. nebo kazdy mesic jinak. ja si take myslela, ze mam esterogenu nedostatek, zobala progesteron a pak se to obratilo a podle meho mam ted nedostatek esterogenu. tak ted beru radeji oboji, utrogesten vaginalne 100 mg denne od ovu po menses a estradiol zacinam na 0,3mg a kazdych ctrnact dni az 3 tydny podle priznaku navysovat az do vymizeni priznaku. kdyz uz stejne antihistemin beres, tak brat ten atarax a super se vyspis. zaloz simv chat gtp vlakno a vsechno tam pis, jek se citis, co ti pomohlo, jak ses vyspala, a ona ti poradi. pak si to jen radeji over z jineho zdroje.
Smazáno na žádost