Zkušenosti s antidepresivy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1081
26.3.17 08:18

@Lollitka ja jsem na leky citliva a tak musim se vsim opatrne. Vcera po tom celem Ataraxu se mi chtelo hrozne zvracet, hlava me bolela, strasne jsem se zpotila. Trvalo to dve hodiny po poziti, pak byl klid. Jaka byla noc? A co dnesni rano?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
26.3.17 10:00

Ahoj holky, na dnešek jsem spala 12 hodin bez přerušení. Zatím jsem ještě nevylezla z postele, vaření se ujímá manžel. Já většinou než vylezu z postele, tak jsem jakžtakž ok, ale pak vstanu, zjistím, že nic nezvladam, a je to hned v cudu. Jak často vy chodíte k psychiatricce a na ty psychoterapie?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1081
26.3.17 10:13

@luca74 Luci, no tak to je fajn, že jsi se vyspala. To asi taky tím, že jsi se uklidnila po tom Lexaurinu a pak jsi v pohodě spala. Jen tak dál. Já chodím na terapii k psycholožce každý týden, není to přes pojišťovnu, hradím si to sama. Už tam chodím 4 měsíce, rozebraly jsme už spoustu traumat, která jsou ve mně nahromaděná, mám k ní důvěru. Psychiatra jsem změnila, protože lékařka mě na počátku léčby zvala na kontrolu až po dvou měsících, a tak jsem v mezičase musela na pohotovost a z toho jsem nebyla nijak nadšená, tak jsem změnila a minulý týden jsem byla poprvé u nového psychiatra, který mě pozval za 4 týdny na kontrolu ale s tím, že pokud se bude cokoliv dít, mám zavolat nebo přijít a budeme to řešit. Navíc ordinuje každý den, oproti té předchozí lékařce, ta ordinovala jen jednou týdně a to mi nevyhovovalo.
Já dnes spala jakž takž, ale ráno zase šílená ranní pesima, zle od žaludku, navíc mám před MS, takže ani to mi nepřidává. A mám 4.den zvýšenou dávku toho Esccitalopramu, takže i to je cítit. Prohlížela jsem si alba s fotkama z dob, kdy jsem byla zdravá a šťastná a zase jsem nezadržitelně plakala… ach jo, kdy tohle skončí?!?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
26.3.17 11:07

@kote
Raději si nic neprohlížet. Já ze začátku chodila k paní dr. po deseti dnech, protoze vždycky očekávala, že už budu fit. Stejne tak i já. Znám několik lidi, co jim zabrala první AD a po dvou měsících byli uplne v pořádku. Tak jsem se i ja na to upnula, že to tak bude. Okolo Vánoc jsrm byla 3 dny jako dřív, ale pak se to vrátilo a v mnohem větší síle, proto mi paní dr. navýšila to Trittico prolong na 300 a přesne šestý týden jsem se začala cítit lépe, sice v tenčí, ale už bez sebevražedných myšlenek. Paní dr. rikala, že už je to v dohledu. A pak před 14 dny prask a je to tu zas. Naštěstí ted k ni chodim 2× tydne. Na tu terapii chodim přes pojišťovnu jednou za 14 dni, narazili jsme na dětství, ale zatím se mi moc probírat nechce. Ale asi to budeme muset otevřít.
Jak cítíš tu zvyseni dávku Escitalopramu, jako ze je to lepší nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9150
26.3.17 11:37

@kote To je stejně zajímavé, jak to na každého jinak působí, ty léky. Já jednou Ataraxů snědla snad celé platíčko, jak jsem zoufale chtěla zahnat úzkost a nic mi nebylo. A pomohl ti alespoň na depresi a úzkost? A kolik bereš toho escitalopramu teď? Já ho brala jen 10 mg a byla jsem tak šíleně unavená, že jsem ho vysadila po 2 měsících. Staré fotky si raději vůbec neprohlížím, protože mě to také trápí. Ale psycholožka mi říkala, že by bylo fajn nějaké donést a pracovat s biografií, tak nevím. Jinak noc docela ok, jen bolesti na té hrudi, přesto, že jsem měla Tramal, který mi dali včera na pohotovosti. Teď ráno jsem si vzala další, tak uvidím. Nemůžu se pořádně nadechnout. A co ty?

@luca74 Tak to sis dobře pospala, snad bude lépe i přes den. Já spím 12 hodin běžně a kolikrát mi to ani nestačí, jak jsem pořád unavená. Jinak k psychiatričce chodím teď jednou za měsíc a k psycholožce jednou za 14 dní, platím si ji. Dříve jsem chodila častěji, ale jak se léčím 9 let, tak už jsme o dost věcech mluvily, tak to častěji nepotřebuji, kdyby se ale něco dělo, častěji můžu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
26.3.17 12:09

@Lollitka
Takže to jsi doma? Nebo chodíš do prace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9150
26.3.17 12:26

@luca74 Chodím na menší úvazek, ale byla jsem cca 7 let doma (různě jsem v tom studovala VŠ a VOŠ, ale nic jsem nedodělala, vždy mě vezla nakonec rychlá), pak nějaké menší práce, teď jsem si našla tohle, tak se snažím se tam udržet, ale je to náročné. Mým snem je ještě něco vystudovat, ale mám hrozné problémy s pamětí a pozorností, právě proto ani číst nemůžu, natož si ještě z toho něco pamatovat. A ty jsi v PN?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
26.3.17 12:31

@Lollitka
Od září jsem v PN. Občas do prace zaskočím tam něco udělat, aby věděli, že se chci vrátit. Doufám, že se z toho dostanu a do prace půjdu. Dneska je lépe. Včera už jsem to zase cítila beznadějně. Mas aspoň nejake dny, kdy se cítíš v plném zdraví a plna elánu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1081
26.3.17 12:49

@luca74 Luci, zatím to zvýšení AD pociťuji spíš negativně. Ale je to 4.den a tak to je fakt brzy soudit. Každopádně se něco děje, takže tělo na to navýšení reaguje, musím si ale brát Atarax, abych se trochu uvolnila a najedla se. Fakt mi to poslední dny zase vůbec nejde.
Já jsem byla taky v lednu (po 2 měsícíh užívání) asi 14 dní v pohodě, cítila jsem se fakt dobře, pak přišly jarní prázdniny a změna režimu, tak se mi to zase začalo horšit a od té doby se v tom plácám a hrabu se zase skoro ode dna. Je to šílený, jak to s tělem cvičí, dneska mě zase od rána dost bolí záda, to se pak blbě dokopává i ke krátké procházce. Jaký směr tvoje psycholožka praktikuje?
@Lollitka Tak Ty jsi včera skončila na pohotovosti? Už je teda lépe? A máš doma někoho nebo žiješ sama? Já vlastně ani nevím, co je lepší, mám chvilky, kdy mě doma jakýkoliv hluk a pohyb znervózňuje, ale pak se zase na děti i manžel ukrutně těším a potřebuju jejich objetí a pusu. Má Ti tohle kdo dát, když máš potřebu? Já se taky občas nemůžu pořádně „donadechnout“, mám svíravý pocit na hrudi. Patří to k té nemoci, to je mi jasný, ale je to nepříjemný. Máš zkušenosti s navyšováním léků? Brala jsem 5mg a teď 10mg, a nevím, jak dlouho mmohou zase trvat nepříjemné stavy. Co myslíš? Vím, že někdo to vůbec nepocítí, ale já pocítím vždy vše, kvůli té citlivosti na léky.
Holky, jsem ráda, že si tady můžeme napsat a trochu se podpořit a odvést myšlenky třeba na chvíli někam jinam, pryč od deprese.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9150
26.3.17 13:37

@luca74 Určitě bude lépe, věř tomu, chce to čas a správné léky, ale to se najde. Plná elánu a zdraví jsem se necítila asi skoro nikdy, vždycky jsem byla spíše unavenější, hypochondrická, nikdy jsem v životě nebyla moc šťastná. Ale od toho roku 2008, kdy jsem onemocněla, to bylo špatné dost dlouho, vlastně až do loňského září. Od té doby je mi lépe, ale skvěle ne. Ale snažím se na sobě hodně pracovat, našla jsem si tu práci, hodně cvičím (no teď nebudu moci, kvůli tomu skřípnutému nervu, sotva, že se nadechnu, bolestí občas brečím a to jsem na Tramalu), ale je toho ještě hodně co zlepšovat, ale já jsem pořád strašně unavená a těžko se k něčemu dokopávám. Jinak jsem ráda, že je dnes lépe, třeba už prášky konečně začnou zabírat. Držím moc palce.

@kote Bydlím se ségrou, která se také léčí na psychiatrii. Zkušenosti s navyšováním AD mám bohaté, je dobře, že jsi začala na 5 mg. První týden až 2 může být dočasné zhoršení stavu, je to tak i popisováno v literatuře. Já třeba na citalopramu první týden myslela, že vyletím z kůže, bylo mi fakt strašně z toho nasazení, ale po týdnu to přešlo. Když navýšíš dávku, může být také chvíli trochu zhoršení, ale už by to většinou nemělo být tak strašné, jako při nasazení. Escitalopramu se může až 20 mg.
No včera jsem musela na pohotovost, v pátek večer mě šíleně bolelo na hrudi, nemohla jsem vůbec dýchat, když jsem potřebovala kýchnout, nebo kašlat, tak mi vyhrkly slzy bolestí, nemohla jsem ležet, nezabíralo ani 800 mg Ibalginu a nahřívací dečka, když jsem se v noci otočila na bok, tak jsem tak zařvala bolestí, že hned přiběhla ségra, co že se to děje. Už se to nedalo vydržet tak jsem ráno jela do nemocnice, natočili EKG, píchli injekci a předepsal mi Dr. Tramal, který ovšem nepomáhá. Mám jít zítra k praktické, ať mě pošle na neurologii, jinou rehabilitaci (chodila jsem doteď k jedné sice milé, ale neschopné) a mám jít na RTG páteře. Tak si zas oběhnu kolečko po Dr. Tak ať je ti lépe, hezkou neděli, já musím uklízet a vůbec na to nemám sílu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1081
26.3.17 15:07

@Lollitka No tak snad tu páteř dáte nějak dokupy, aby ses mohla zase hýbat. Já jsem to s tím Escitalopramem měla tak, že jsem začínala v listopadu rovnou na 10mg a hrůza, tři týdny očistec, pak se to pomaloučku začalo lepšit, ale noci byly špatné, tak mi nasadila lékařka ještě Trittico. To nějak zafungovalo a v lednu jsem měla asi 14 dní, kdy to bylo už opravdu k žití, bylo mi fajn, na všechno jsem měla zase chuť, radost, těšila jsem se i jsem jedla. Ale počátkem února propad, tak mi Mudr. zvedla Escitalopram na 15mg a Trittico také postupně až na 150mg. No a tato kombinace se mnou zase cvičila, po 14 dnech mi nakonec Mudr. zcela vysadila Escitalopram (tehdy to byl Itakem) s tím, že to vypadá, že je to na mě moc a že to zkusíme jen s tím Tritticem. Takže jsm byla 4 dny zccela bez Itakemu, ale 5.den už to nešlo a volala jsem na pohotovost kde mi ddoporučili si vzít 5mg a to Tritico nechat na 150mg. Takto jsem to brala asi 3 týdny až do minulé středy, kdy jsem byla u nového Mudr. a ten hodně dumal, fakt jsem u něj byla asi hodinu na vstupním vyšetření a hodně o tom přemýšlel, chvíli se přikláněl k tomu, že zkusíme Escitalopram změnit, ale pak se rozhodl, že ho ještě poslední měsíc necháme, že mu dáme poslední šanci, ale vyměnil mi ho za Eliceu a že zkusíme těch 10mg, když mi vlastně na této dávce bylo v tom lednu fajn. Takže to takto zkoušíme, ladíme dávkování, je to alchymie a občas i věštění z křišťálové koule, co opravdu zabere. Teď při přechodu na Eliceu a zvýšení mi je zase šoufl, takže potřebuju ten Atarax, i když jsem ho vlastně před tím už více než 2 měsíce nebrala. Teď zase musím, bez toho bych to nedala. Máš ještě prosím Tě zkušenost, jestli se to může prostřídat s Lexaurinem? Aby se eliminovalo riziko vzniku závislosti? Myslím tím třeba brát týden jedno a týden druhé? Mě Mudr. uklidňuje, že se toho nemám bát, že jsem pod dozorem a že si ten Atarax mám brát i během dne, když to bude třeba, ale já z toho mám furt takový divný pocit, jako bych se tomu nějak vnitřně bránila nebo co?!? Nikdy jsem si nevzala za celý den více než 1,5 tabletky, beru to po půlkách, takže max tři půlky za den.
To je dobře, že nežiješ sama, že máš u sebe blízkou osobu a můžete se vzájemně podporovat. Obzvlášť když obě řešíte psychickou nemoc, tak se dokážete mnohem lépe vcítit do pocitů a prožívání té druhé. To zdravý člověk bez zkušenosti s depresí asi nikdy úplně nedokáže. Je to totiž nepředstavitelné.
Já jsem byla na krátké procházce, venku je nádherně, ale ta přemíra jarní energie je pro lidi v depresi ubíjející, vysvětlovala mi to terapeutka, že tu venkovní energii nestíháme a dost často je jaro pro psychicky nemocné jedince tím nejnáročnějším obdobím v roce. Já nevím, nedokážu zatím posoudit, jaro mám normálně ráda, ale teď je všechno jinak, teď mám ráda chvíle, kdy je mi fajn, a zatím nevím, jestli mi je jaro přinese nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9150
26.3.17 15:21

@kote Ano, to je pravda, jaro je nejrizikovější období pro deprese a na jaře je nejvíce sebevražd. Myslím, že Lexaurin klidně občas můžeš, pokud ti to Dr. povolila, já brala Atarax s Rivotrilem i dohromady. Benzáče obecně se moc dlouho brát nemají, ale pár týdnů, zejména na zmírnění počátečních NÚ při nasazování nových AD, se brát mohou, Dr. to tak i často předepisují, prostě na překlenutí nejhoršího období, než nastoupí hladinka AD. Takže toho bych se nebála, Lexaurin je sice návykový, ale pár týdnů to nevadí. Jinak kdybys už byla delší dobu zvyklá na benzáče, tak by ti Atarax asi už tolik nefungoval, je slabší, než benzáče, ale když ho vezmeš týden, tak se nic nestane. Já Atarax brala na večer, Rivotril a Neurol i 4-krát denně, takže Atarax 3-krát denně půlka, když ti zabírá, určitě nevadí. Řiď se radami Dr. Určitě zas bude lépe, někdy to hold chvilku trvá, než se vytitruje hladinka a najde se správná kombinace, ale já vždy pevně věřím, že se něco najde. Já už brala cca 45 druhů psychofarmak, tak jsem v tom docela „zběhlá“ si myslím a většinou něco alespoň na čas pomohlo a když ne, tak se hledalo dál. Také jsem měla elektrošoky a ty naposledy zabraly hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1081
26.3.17 16:52

@Lollitka Díky moc. Vidím, že máš opravdu slušnou sbírku léků, které jsi vyzkoušela. A jak probíhají elektrošoky? Já jsem byla vždy zdravá jak rybka, takže pro mě je toto zcela nový nepoznaný svět… medicína a farmacie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9150
26.3.17 17:00

@kote Njn, cpali do mě vše možné. Mě naopak psychiatrické léky hodně vždy zajímaly, studovala jsem 4 roky medicínu a pak jsem se z toho „zbláznila“, jak říkám. Já měla různé problémy od dětství, anorexie ve 14-ti letech, pak díky její léčbě hormony kvůli vynechání MS šílené bolesti hlavy. Jinak jsem trochu hypochondr, takže jsem pořád někde lítala po doktorech. Elektrošoky se dělají v celkové anestezii, příprava jako před operací, pak ti přiloží elektrody na spánky, kam se to pouští a pak na srdce a čelo na snímání EKG a EEG. Dají ti anestetikum do kanyly a probereš se na dospávací místnosti. Může potom trochu bolet hlava a můžeš být zmatená, mít výpadky paměti. Dr. tvrdí, že tak do 2-3 měsíců je paměť zpátky, ale není to pravda, já s ní mám šílené problémy už od prvních elektrošoků v roce 2010. Navíc poprvé mi ani nepomohly, ale vloni se to fakt hodně zlepšilo, hlavně ty sebevražedné touhy a myšlenky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
26.3.17 17:53

@Lollitka
I ja mam pocit občasne hypochondrie. V 18 onemocněla mamka rakovinou hrtanu, tak pak jsrm uvěřila, že i ja ji mam. Obě hla jsem pár dr, než jsem uvěřila, že jsem fit. No a loni když jsem s sebou sekla v obchode, tak se mi nechtělo uvěřit, že je to od patere. Začala jsem běhat po lékařich a mezi tim jsem se taky „zblaznila“. Teď uz verim, že jsem po fyzicke stránce zdrava, ale odnesla to ta duševní. Snad to bude brzo ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí