Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@luca74 Tvoje maminka měla rakovinu hrtanu? To je mi moc líto. Můžu se zeptat, jestli se z toho dostala? Nebo má slavíka? Kouřila? Rakovina hrtanu je moje největší můra, chodím každý rok (někdy i půlrok) na ORL s tím, že ji určitě mám. 5 let jsem kouřila, ale vloni jsem přestala, už je to 3/4 roku, co nekouřím, donutil mě k tomu právě ten strach. Když jsme ve škole stážovali na ORL, tak tam jeden pacient neměl hrtan a mluvil tím strojkem a bylo to šílené, od té doby se bojím. Já obíhala také milion Dr., než jsem uvěřila, že jsem po fyzické stránce zdravá (tedy teď až na ta záda a od nich ten hrudník), třeba jsem si asi 6 let myslela, že mám roztroušenou sklerózu. Pořád jsem chodila na magnetickou rezonanci, jednou mi tam popsali nějaká ložiska, tak jsem šílela. Až v roce 2015 jsem uvěřila, že ji nemám, když mě uklidnila moje neuroložka, která dělá v RS centru. Moc ti přeji, aby to brzy ok bylo.
@Lollitka
Mamina se z toho dostala bez následků, kouři vesele dál. Já jsem nikdy nekourila, zila jsem vcelku zdravý život. Od června loňského roku mam také spoustu vyšetření, protoze se mi pořád motala hlava a já mela pocit, že nejsem řádne vyšetřena. Ze to všichni berou na lehkou váhu. Mela jsem se na to vykašlat a dneska bych byla nejspíš OK.
@luca74 Tak to je super, že se z toho dostala bez následků, asi se na to včas přišlo, jaké měla příznaky ona? Já totiž pořád chraptím, mám pocit cizího tělesa v krku, ale Dr. říká, že mám vzorový ORL nález a nikde nic. A to fakt dál kouří? To bych se tedy bála.
Jinak nevyčítej si, co bylo, jak myslíš, že by ses na to měla vykašlat? Jako nechodit na vyšetření s tím motáním hlavy? Myslím, že tím bys depresi stejně nezabránila. Už se jednou objevila, tak teď se soustředit na to se z ní dostat. Nám říkali, že deprese netrvá nikdy věčně, že každá deprese (i bez AD) dříve či později odezní. Tak bych ti moc přála, aby ti léky brzy zabraly a bylo ti zas dobře.
@Lollitka
Mamina mela nejake boule v krku, ale obvodacka to zlehčovala. Takže s tim zila několik let. Ale je to za ni. Mně taky terapeut říkal, že vždycky odezní. Já ani neměla pocit, že bych byla v depresi. Jen mám takový divne pocity v hlave, které me desi. Je to takový tlakovani. Dřív jsem nemohla vstát z postele a mela pocit, že zesílim. Pak to přešlo do deprese, takova tma v hlave, pak se to začalo občas projasnovat. Nejhorší je, že občas neumím popsat, co cítím.
@luca74 Ty divné pocity v hlavě k depresi mohou patřit. Navíc deprese existuje i tzv. larvovaná, která se projevuje jen tělesnými příznaky. Ty pocity na zešílení jsem měla také, když jsem ze začátku měla panickou poruchu. Tlaky v hlavě také, asi 7 let, ale právě mi pomohla až AD, která mě jich zbavila. Neuroložka mi je chtěla dát už dávno, ale já je nenasadila, to si vyčítám, možná jsem mohla všemu předejít, ale to už nezměním. Prostě jsem tehdy nechápala, že jsou nějaké psychické potíže, znala jsem jen tu anorexii, kterou jsem měla v pubertě. Myslela jsem si, že mám vše tělesné a ne že to dělá psychika. Byla jsem i u Dr. Hnízdila a ten mě poslal k psycholožce a já byla šíleně uražená. Bolela mě hlava a záda a nechápala jsem, co s tím psycholožka udělá. No teď už to chápu ![]()
@Lollitka
No aspoň to někoho napadlo. V mém případe to nikoho nenapadlo. Až me samotnou. Je mi divne, že když lezim nebo sedm, tak se cítím byt v pořádku, ale jak vstanu, tak se motám a mám pocit, že sebou každou chvíli placnu o zem.
A nemáš i nízký tlak? Možná si tělo říká o to, co teď potřebuje, já v depresi nejtěžší také jen ležela a stání mi nebylo příjemné, v hlavě zmatek.
Holky, tak já nevím, ale ta rána jsou snad čím dál horší. V noci se neskutečně potím, nad ránem už spím jen tak napůl a kolem šesté se budím, je mi zima, třepu se, stažený žaludek, no hnus. Půlka Ataraxu nějak moc nezabírá, jednou jsem si vzala celou a bylo mi hrozně zle od žaludku, na zvracení. Jak tomuhle čelit? Znáte to taky někdo? Beru Tritico 150mg 28 dní, tak mi přijde, že by už snad mohlo zabrat, co? Měla jsem zato, že by Tritico tyhle ranní stavy mohlo právě eliminovat, ale nějak se to nedaří… co si o tom myslíte? Máte zkušenost?
@kote
A to bereš Trittico AC nebo prolong? Já brala 300 mg prolong v šest večer a pak před spaním 1/3 trittico AC 75. Když jsrm pak mela hodně špatný den, tak jsem vzala 2/3. Nebo když jsem se v noci vzbudila, tak jsem si vzala lexaurin. Jinak jsem mela pocit, že mi leky začaly zabírat az šestý týden, třeba tak tomu bude i u tebe. Bohužel po dalsich ctyrech tydnech pusobit prestaly. Mně ten Atarax nedělal dobře, bylo mi z něj zle, tak proto mám lexaurin.
@luca74 Já beru tritico AC 150mg, jednu tabletu před spaním. Beru ho tak v deset večer. Na úzkosti ani ranní pesimu zatím moc nezabírá, jediné co funguje je, že první polovinu noci tvrdě spím, i když se k tomu brutálně potím.
@kote taky beru Tritico 1/3,ale jsem po nem rano jak zmlacena, navic se potim, pyzamo mokre. A Paroxetin, po kterem jsem ospala, utlumena az moc. Lekarka mi chtela davku navysit, ale odmitla jsem.Byla bych jak zdrogovana. Uzkosti mam ale porad, takze mi dala jeste jedny, ale fakt mi to prijde hro z ne moc uz. Takze jsem je ani nevyzvedla jeste.
@Eneer píše:
Já mám zkušenost z puberty, kdy jsem se léčila z maniodeprese (dnes bipolární porucha) a moje mamka má pro změnu tuhle nemoc teď (už asi 7 let)… je to neustálý boj, ani nevím, co poradit, určitě nevysazovat léky… nakonec se to u mě vyřešilo samo, vyrostla jsem z toho, asi mě fakt semlela ta puberta.. u mamky to vypadá na braní medikamentů po celý život, nevypadá to, že by se to mělo zlepšit, i když bere léky, tak má dny, kdy je hůř a nepomůže nic… ono v tu chvíli je totiž všechno bezpředmětný a bezvýznamný, i kdyby se člověku v tu chvílu splnil největší sen, tak je mu to úplně jedno… asi bych poradila vyhýbat se co nejvíc stresovým situacím, brát dál léky a najít si nějaký koníček, u kterého můžeš relaxovat… (pokud už ho nemáš)
Moje mamka to samé, hodně mi to ovlivnilo dětství. ![]()
@Eneer píše:Moje mamka to samé, hodně mi to ovlivnilo dětství.
Já mám zkušenost z puberty, kdy jsem se léčila z maniodeprese (dnes bipolární porucha) a moje mamka má pro změnu tuhle nemoc teď (už asi 7 let)… je to neustálý boj, ani nevím, co poradit, určitě nevysazovat léky… nakonec se to u mě vyřešilo samo, vyrostla jsem z toho, asi mě fakt semlela ta puberta.. u mamky to vypadá na braní medikamentů po celý život, nevypadá to, že by se to mělo zlepšit, i když bere léky, tak má dny, kdy je hůř a nepomůže nic… ono v tu chvíli je totiž všechno bezpředmětný a bezvýznamný, i kdyby se člověku v tu chvílu splnil největší sen, tak je mu to úplně jedno… asi bych poradila vyhýbat se co nejvíc stresovým situacím, brát dál léky a najít si nějaký koníček, u kterého můžeš relaxovat… (pokud už ho nemáš)
@sklenicka1 píše:
Moc děkuji za příspěvky, jsem ráda, že v tom nejsem sama, i když to samozřejmě nikomu nepřeji. I když v různých mediích se o antidepresivech píše, přijde mi, že je to v soudobé společnosti stále tabu. Já sama jsem díky tomu černá ovce rodiny (ostatní, co měli psychické poruchy, si bohužel vzali život ještě, než jsem se narodila). Mám úžasného přítele, který mě požádal o ruku, i když svatba se bude plánovat až po tom, co dostuduji, za rok. Práci, kterou zbožňuji, ale jen na částečný úvazek kvůli škole a prezenčnímu studiu. Kvůli depresím jsem ztratila tři roky života, tři roky, než jsem to začala řešit. Během těch tří let jsem chodila na dvě vysoké, ale pak, ne, že bych je nedala, já tam prostě přestala chodit, seděla dny na kolejích a …vlastně jen seděla. Mám strach, že se mi to vrátí. Nejhorší je, že není důvod.
Přítel bydlí 200km ode mě, vlastně bydlíme spolu, ale když je škola, což je skoro pořád, jsem na privátě, jako teď. Stýská se mi. To ale stále není důvod k depce, přesto ji mám, jsem za to na sebe zlá.
Ale vím, že bude lépe.
Jinak beru Citalopram, už jen 10mg
Chápu tě, koukám, že spoustu lidí má podobný osud.
![]()
@kote No já si nemyslím, že je Trittico moc silné AD, spíš fakt tak na to spaní. Silnější antidepresivní působení má až tak od dávky 300 mg, ale stejně na těžkou depresi si myslím, že to většině lidé nezabere. Bere se stejně často v kombinaci s něčím na ráno. Já ho brala s Fevarinem. Prober to s Dr., jestli by ti léky, dávkování… nějak neupravila. Navíc i po Tritticu jsem spala jen cca 2 měsíce, pak už bylo na nic a vysadily jsme ho. Tak moc držím palce, ať něco vymyslíte a je ti lépe.
@Lollitka ja mam to trittico ted s Eliceou, te mam 10mg, predtim 5 mg Itakemu. Takze ja na den AD beru, pres den i vecer relativne ok, ale rana hnus flus. Ty myslis, ze tritico neni moc silny lek?