Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ale jo, nebudu tvrdit, že jde timto vše řešit.
Jenže mnohdy se to vyplatí a nic tím nikdo nepokazí.
Jsem zastánce názoru, že zkusit se má všechno a toto za zkoušku určitě stojí.
@ottla píše:
No myslím, že náladovost je hodně záležitostí charakteru…někdo k ní má větší sklony někdo ne…dle mě moc nesouvisí s tím, co se zde řeší…Jinak takový laický omyl…Antidepresiva z člověka v žádném případě neudělají vysmátého pohodáře!Naopak mám pocit, že jsou nadužívána a polovina jejich uživatelů je vlastně vůbec nepotřebuje…
V tom se hluboce mýlíte. Antidepresiva jsou léčiva užívána na předpis lékaře. Psychiatři ví, co dělají a pokud by to nebylo nutné, tak je pacientovi nenasazují.
Holky SOS.Beru antidepresiva 8 tydnu. Začatkem března jsem si řikala, že už asi zabírají, byla jsem relativně ok.Ale teď už asi 4 den je mi stejně jako mi bylo ze začatku
Myslim, že mi ještě vubec nezabrali, že to byl jen placebo efekt.Na kontrolu jdu příští pondělí. Myslíte, že ještě zaberou? nebo mi asi nesedli, Budu vděčná za každou radu ![]()
@Anonymní píše:
Holky SOS.Beru antidepresiva 8 tydnu. Začatkem března jsem si řikala, že už asi zabírají, byla jsem relativně ok.Ale teď už asi 4 den je mi stejně jako mi bylo ze začatkuMyslim, že mi ještě vubec nezabrali, že to byl jen placebo efekt.Na kontrolu jdu příští pondělí. Myslíte, že ještě zaberou? nebo mi asi nesedli, Budu vděčná za každou radu
Jestli nejsem příliš vlezlá: Jaké máte? Znáte účinnou látku? Měla by být napsaná v příbalové informaci. Jinak záleží o jaký typ antidepresiv se jedná, jestli to je SSRI, NARI nebo tricyklická AD… Ale po 2 měsících by měly zabrat všechny, 8 neděl je dlouhá doba. průměrný nástup účinku je 1-2 týdny. Třeba je zapotřebí zvýšit dávku (provede dr po konzultaci s Vámi) nebo si na ně už tělo zvyklo a nereaguje, v tom případě změnit (opět to nejlépe posoudí dr.)
Jinak moje rada: vydržet do pondělí a hlavně nevynechávat dávku, neexperimentovat, jinak volat 155 případně psychiatrickou ambulanci a vysvětlit jim situaci a poprosit o radu. V RIAPS centru na Žižkově je nonstop služba.
Držte se!! ![]()
@Hanka123456 píše:
Jestli nejsem příliš vlezlá: Jaké máte? Znáte účinnou látku? Měla by být napsaná v příbalové informaci. Jinak záleží o jaký typ antidepresiv se jedná, jestli to je SSRI, NARI nebo tricyklická AD… Ale po 2 měsících by měly zabrat všechny, 8 neděl je dlouhá doba. průměrný nástup účinku je 1-2 týdny. Třeba je zapotřebí zvýšit dávku (provede dr po konzultaci s Vámi) nebo si na ně už tělo zvyklo a nereaguje, v tom případě změnit (opět to nejlépe posoudí dr.)
Jinak moje rada: vydržet do pondělí a hlavně nevynechávat dávku, neexperimentovat, jinak volat 155 případně psychiatrickou ambulanci a vysvětlit jim situaci a poprosit o radu. V RIAPS centru na Žižkově je nonstop služba.
Držte se!!
Mam SSRI.Mate s nima zkušenost?
@Anonymní píše:
Mam SSRI.Mate s nima zkušenost?
Mám zkušenost s farmakem Sertralin Actavis 50 mg. Nástup účinku cca po 2 týdnech, snášen dobře, nežádoucí účinky minimální (nechutenství, žaludek na vodě, ale samo to odeznívá).
Ale já mám senzační doktorku, se kterou o všem můžu mluvit a vždycky, když se mi něco nezdá, tak volám nebo tam zajdu. Když jsme AD nasazovali, tak jsem z toho byla dost vyklepaná a po třetím dnu jsem je sama vysadila, protože se mi stav zhoršil (a to jsem brala 1/2 tablety). Následující den jsem k ní šla, popsala jsem jí ty stavy a ona mi vysvětlila, co se stalo a od té doby je klid. Už jsem na terapeutické dávce 50 mg, dávka zabírá, zvyšovat nebudeme. A na úzkost mám Prothazin, ten beru na večer a vše ok. (Prothazin se dává i malým dětem, nežádoucí účinky žádné).
Vy máte jaký lék, jestli se můžu zeptat?
Máte někdo zkušenosti s výměnou antidepresiva. Od prosince 2016 jsrm brala Trittico prolong 300, na noc Trittico AC 75 2/3 a před měsícem mi paní dr. ještě přidala Venlafaxin. Deprese sice trochu ustoupila, ale stavy nic moc. Proto mi minuly týden misto Trittic dala Mirtazapin a i Venlafaxin jsme vysadili. Už třetí den zaživam naprosto peklo. Motá se mi hlava, nejsem schopna vylézt z postele. Je mi priserne. Mate s tim nejake zkušenosti. Do konce jsem po Mitrazapin přestala spát. Achjo, přejde to někdy? Budu někdy ještě v pořádku?
@luca74 No já všechna tebou uvedená AD také brala. Po Mirtazapinu to bylo šílené, také jsem nemohla z postele, já spala pořád, i ve stoje po cestě na wc. Nešlo mi otevřít oči. Brala jsem rovnou 30 mg, ale má se začínat na 7,5 - 15 mg. Po 14-ti dnech jsem to volala Dr. a ten řekl navýšit na 45 mg. To jsem nepochopila, Mirtazapin jsem vyhodila a šla k jinému Dr. Dostala jsem jiné léky a trochu se to zlepšilo. Jinak ten Venlafaxin se nemá vysazovat hned, ale pomalu, může ti být blbě i z rychlého vysazení, ale zas jsi ho brala jen měsíc, tak nevím. Mirtazapin se může brát dohromady s Venlafaxinem, naopak na těžké deprese tahle kombinace někdy pomůže, prober to určitě s Dr. Jinak také při nasazení nového AD se přechodně stav může zhoršit, někdy to chce vydržet, ale záleží, jak moc nesnesitelné to je.
@Lollitka
A co bereš teď? Nebo jsi už ok? Já začala vloni v červnu běhat po dr. s tim, že se mi silene motá hlava a az v prosinci jsrm skončila na psychyne. Ale to už jsrm byla v poradny depresi, že jsrm neviděla zadne východisko. To už je ted trochu lepší, ale k životu je to stále daleko. Proto minuly týden ta změna. Dneska jsrm si vzala Lexika, abych to nějak dala.
@Burj Chalifa
Prý jo, ale já nemám na jídlo chuť. Navíc nevim, jestli někdo při depresi váhu řeší. Než jsem brala Trittico, tak jsem dva měsíce nespala a nejedla, takže mám trochu fóra.
@luca74 píše:
@Burj Chalifa
Prý jo, ale já nemám na jídlo chuť. Navíc nevim, jestli někdo při depresi váhu řeší. Než jsem brala Trittico, tak jsem dva měsíce nespala a nejedla, takže mám trochu fóra.
fakt jo? A to Trittico prolong je prý na podporu spaní ![]()
@Burj Chalifa
No ale já ho dostala az v prosinci a před tim jsem právě nespala. Na spaní je úžasný, ale jaksi mi nezabralo uplne na tu depresi.
@luca74 luco, na noc mas Mirtazapin a na den co? Ja beru Tritico na noc a na den mam nove misto Itakemu Eliceu, oboji je Escitalopram jako ucinna latka. Prijde mi to taky zvlastni, ze jste ten Venlafaxin vysadili najednou?!? Ja jsem zkusila asi 4 dny vysadit Itakem a taky to neslo, bylo mo zle. Takze ja myslim, ze to muze byt z toho vysazeni.
@kote
Teď nemam přes den nic, ale nejspíš mi zítra paní dr. něco vrátí. Ten Mirtazapin mam od čtvrtka a byla jsem v pondělí na kontrole a uplne prespeedovana, nebo jak to nazvat. Proste zrychlená a mimo.
Už jsem z toho unavena.