Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Háta_x píše:
Ahoj zakladatelko, chci dobrovolně rozdíl ty dva roky, nechci dlouhé rozestupy (a taky už nejsem nejmladší) Kamarádky říkaly, že první půlrok očistec a pak pianko. Některé to měly neplánované a dneska by neměnily. Tak to zmákneš určitě taky. Jen tedy doufám, že už se konečně přestěhujem, nemáme výtah a bydlíme ve 2.patře činžáku
Taky jsem to mela dobrovolne a krasne nam to vyslo, teda mohl byt i o 2 tydny driv ![]()
Co dodat.. tandem jsme nemeli, naopak jsem hodne vyuzila skate a dokonce jsem ho pak rychle odmontovavala, starsi se chtel furt vozit a nechtel chodit..
Pro me byl prvni pulrok naopak pohodicka, dokud prcek jen lezel, byl v ohradce nebo v kresilku, starsi ho chodil hladit a nijak se nebili
(ale on byl bezudrzbove mimco jako starsi, nakojit, polozit, spat, nakojit… zadne prdy..).
Ted je to u nas naopak jak u blaznu, teda jako v dobrym, uz se spolu honej, vymyslej kraviny, mladsi se opici, pistej ![]()
Oba oblict, nakrmit, odchytit mladsiho kterej stale unika a na neco leze, vysvetlovat starsimu… ![]()
No, moje nervy si uzivaj ![]()
A samozrejme rezim, kazdy den chodime spat ve stejnou dobu, po obede, takze jo, zvladnout se to da v pohode, utahnout taky…
To bude v pohode, uvidis…
Díky, pevně doufam, že se to zvládnout dá
Vypadá to, že to klaplo ![]()
ZelvaVeruna píše:Háta_x píše:
Ahoj zakladatelko, chci dobrovolně rozdíl ty dva roky, nechci dlouhé rozestupy (a taky už nejsem nejmladší) Kamarádky říkaly, že první půlrok očistec a pak pianko. Některé to měly neplánované a dneska by neměnily. Tak to zmákneš určitě taky. Jen tedy doufám, že už se konečně přestěhujem, nemáme výtah a bydlíme ve 2.patře činžáku
Taky jsem to mela dobrovolne a krasne nam to vyslo, teda mohl byt i o 2 tydny driv
A samozrejme rezim, kazdy den chodime spat ve stejnou dobu, po obede, takze jo, zvladnout se to da v pohode, utahnout taky…
Co dodat.. tandem jsme nemeli, naopak jsem hodne vyuzila skate a dokonce jsem ho pak rychle odmontovavala, starsi se chtel furt vozit a nechtel chodit..
Pro me byl prvni pulrok naopak pohodicka, dokud prcek jen lezel, byl v ohradce nebo v kresilku, starsi ho chodil hladit a nijak se nebili(ale on byl bezudrzbove mimco jako starsi, nakojit, polozit, spat, nakojit… zadne prdy..).
Ted je to u nas naopak jak u blaznu, teda jako v dobrym, uz se spolu honej, vymyslej kraviny, mladsi se opici, pistej
Oba oblict, nakrmit, odchytit mladsiho kterej stale unika a na neco leze, vysvetlovat starsimu…
No, moje nervy si uzivajTo bude v pohode, uvidis…
Myslím, že záleží, jaké máš 1.dítě, jak moc vyspělé, závislé na mamince (ale to se do porodu druhého ještě třikrát změní, přece jen každý měsíc je vidět, že). Já mám termín za pár dní, dcera bude mít necelých 28 měsíců a musím říct, že ještě před dvěma měsíci jsem si říkala, že teda nevím, ale myslím, že to půjde naprosto v pohodě. Ale naše malá je na druhou stranu strašně vyspělá, mluví v souvětích, víc než tříletý děti, takže se s ní naprosto o všem domluvíme, je krásně bez plínky už i na noc, kočárek prakticky taky nepotřebuje, spí sama v pokojíčku, takže pokud se to potom nezmění, tak to bude paráda. Doporučuju taky pomalu prvorozence připravovat, aby si ty změny (sebrání plíny,vystěhování z postýlky) nespojil s miminkem.
Ono taky se žádné miminko nenarodí úplně najednou, že. Většinou má člověk nějaký ten měsíc na připravu, takže když vím, že mám k bytu schody, tak staršího naučím po nich chodit. Když si nekoupím tandem, tak si koupím skate anebo si musím být jistá, že co potřebuju, to to starší dítko uťape, a podobně.
Vzpomínám, že za mých mladých let byl odstup 2 roky úplně normální. Většina mých spolužáků měla sourozence o 2 roky mladší.
Jo, a co jsem osobně považovala za horor, bylo oblékání na ven v zimě. Mladší dítě řve, protože je mu horko, starší protože už chce ven, já zpocená až nevím kde… ![]()
Ivi píše:Jo, a co jsem osobně považovala za horor, bylo oblékání na ven v zimě. Mladší dítě řve, protože je mu horko, starší protože už chce ven, já zpocená až nevím kde…
Mezitím, co jsou oba oblečení a řvou, že je jim vedro a ty se oblékáš, ti ten starší sdělí, že chce čůrat …
![]()
Emilie píše:Ivi píše:Jo, a co jsem osobně považovala za horor, bylo oblékání na ven v zimě. Mladší dítě řve, protože je mu horko, starší protože už chce ven, já zpocená až nevím kde…Mezitím, co jsou oba oblečení a řvou, že je jim vedro a ty se oblékáš, ti ten starší sdělí, že chce čůrat …![]()
![]()
Nebo ten mladší zvládl vyrobit něco do plíny a jdete se přebalit
Jo, někdy lituju, že nežiju v teplých krajích a zimu upřímně nenávidím ![]()
fragola píše:Emilie píše:Nebo ten mladší zvládl vyrobit něco do plíny a jdete se přebalitIvi píše:Jo, a co jsem osobně považovala za horor, bylo oblékání na ven v zimě. Mladší dítě řve, protože je mu horko, starší protože už chce ven, já zpocená až nevím kde…Mezitím, co jsou oba oblečení a řvou, že je jim vedro a ty se oblékáš, ti ten starší sdělí, že chce čůrat …![]()
![]()
Jo, někdy lituju, že nežiju v teplých krajích a zimu upřímně nenávidím
Taky se mi už stalo, že jsem nervama nadranc po těchto záchodových manévrech to starší prostě vyhodila před dveře na zahradu a řešila toho menšího nějak mezi dveřma, abych měla dohled. Stejně jsem to nevyřešila, byla obleva a starší se natáhl na ledu a jel si to břiše rovnou do louže … takže opět řev, že jednomu je vedro, opět převlékání … takže jsme strávili skoro hodinu tím, že jsme se chystali ven …
Řeknu vám, byla jsem zničená tak, jak kdybych v metrových závějích šlapala pěšky na kopec ![]()
V tomto jak to čtu,…teda holky, ono je to spíš usměvný. Ale asi je důležitá i podpora partnera, aby to věděl, že jen tak si vyjít na procházku není zrovna někdy sranda
. Teda, ae už se nemůžu dočkat. Nás právě tak nějak zima docela čeká. Porod na jaře, tím pádem na zimu bude už druhý tak trošku pohyblivější a bude vědět, co mu chybí, horko a tak…
Farllin píše:
V tomto jak to čtu,…teda holky, ono je to spíš usměvný. Ale asi je důležitá i podpora partnera, aby to věděl, že jen tak si vyjít na procházku není zrovna někdy sranda. Teda, ae už se nemůžu dočkat. Nás právě tak nějak zima docela čeká. Porod na jaře, tím pádem na zimu bude už druhý tak trošku pohyblivější a bude vědět, co mu chybí, horko a tak…
Co naděláš, musíš se tomu smát, protože jinak bys asi byla hvězda hlavních večerních zpráv coby největší šílenec na světě
![]()
Farllin píše:
V tomto jak to čtu,…teda holky, ono je to spíš usměvný. Ale asi je důležitá i podpora partnera, aby to věděl, že jen tak si vyjít na procházku není zrovna někdy sranda. Teda, ae už se nemůžu dočkat. Nás právě tak nějak zima docela čeká. Porod na jaře, tím pádem na zimu bude už druhý tak trošku pohyblivější a bude vědět, co mu chybí, horko a tak…
Ono stačí nechat chlapa 3-4 dny doma samotného s dítetem/dětmi a hned tě líp pochopí
Já byla 2. den v porodnici a chodily mi takové smsky, že mě muž obdivuje, jak to zvládám a ať už nás proboha hlavně propustí ![]()
Ono je to občas fakt na hlavu, člověk by nejradši prchl, ale na druhou stranu je to neuvěřitelně nádherný ![]()
To jo, souhlasím. Ono asi nezbývá nic jiného, než se tomu jen smát. Jsou to přece naši miláčci. A chlap si to asi pak fakt uvědomí líp. No, můj to chápe vždy jen ten den, kdy se musí starat a pak už to asi zapomene. Měto jde prý od ruky
. S tejně, obdivuju tě, frágolo ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.