Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, ale vzdyt to takhle bylo vzdycky se vsim. Muj tata ( rocnik 58 ) kdyz prisel s magnetakem nebo novym kolem, tak se z toho vsichni mohli podelat. To same muj pritel dostaval drahe stavebnice a sladkosti ze zapadniho nemecka od strejdy co emigroval a deti mu za zvykacky „trhal“ ruce. Netvrdim, ze kamaradstvi se da ziskat pouze timto, ale bohuzel takhle to je a bylo to i u nas na ZS at uz se jednalo o prvni mobily, videohry nebo znackove obleceni. Mobil bych koupila.
@ivašot. píše:
Kupujeme pozornost i tak se to může brát. Ale zase na druhou stranu proč jí kupovat telefon za který se jí budou posmívat, když nemusíme. Takhle se dá třeba s někým do řeči jen kvůli telefonu, prolomí se prvotní ostych a stanou se z nich kamarádkyTím, že bych z ní v těhle věcech dělala outsidera, určitě nezlomím její uzavřenou povahu.
proč chceš dceři lámat povahu? ![]()
@aterka Tak telefon už jste jí koupili, tak proč ne ten dotykový? Jako určitě by ji stačil normál, ale než z ní dělat outsidera, tak bych asi ten dotykáč koupila…
@ivašot. píše:
Kupujeme pozornost i tak se to může brát. Ale zase na druhou stranu proč jí kupovat telefon za který se jí budou posmívat, když nemusíme. Takhle se dá třeba s někým do řeči jen kvůli telefonu, prolomí se prvotní ostych a stanou se z nich kamarádkyTím, že bych z ní v těhle věcech dělala outsidera, určitě nezlomím její uzavřenou povahu.
Souhlasim, kdyz si muzu dovolit drazsi veci proc jim kupovat shity. My nad tim premyslime a prici se nam to. Jenze verim, ze pro nektery deti to je fakt tizivy.
@suricata tak mobil nedojde. A bylo to prirovnani k situaci. Proste tohle nejsou nove situace lisi se jen predmety.
Mam dceru ve 3.tride a dotykac ma. Vybrala si penize na narozeniny a chtela si ho koupit. I nas ve skole jsou mobily zakazany pouzivat, ale vlastne vsechny deti ho maji a samozrejme po skole ty hry resi. Pokud to neni otazka penez, tak bych ji ho na tvem miste taky koupila, je v tomhle veku hodne tezke se prosadit, tak proc ji to stezovat. Ano, deti jsou velmi povrchni a ted se materialni veci velmi resi, ale tim, ze ty pujdes proti proudu ji nepomuzes. Spis hodne dceri vysvetlovat, ze o mobilu zivot neni a pratelstvi taky ne.
@suricata píše: Čím dříve pochopí, že její hodnota není v tom co vlastní, jaké má oblečení a hry na mobilu, tím líp pro ni. Možná bys mohla promluvit i s dcerou, jaký má na to pohled, třeba tě překvapí.
Moje dcera to chápe velmi dobře, to mi věř. Samotné se jí to nelíbí, poznala to na vlastní kůži. Jestli jsi četla dobře, tak ona je v pozici, kdy se s ní děti přestávají bavit, sama říká- kvůli blbým hrám. chtěla bych jí pomoct. Chce zapadnout a já ji chápu. Navíc ona by si ho i zasloužila. Hodně se zlepšila ve škole, sanží se moc a to ne kvůli dotykáči, jen proto, že ví, že je to důležité. Ona vůbec netuší, že uvažujeme o koupi dotykáče, je smířená s tím, že ho mít asi nebude. Je hodně rozumná a přemýšlivá na svůj věk. Až si říkám, kéž by byla občas trochu potvůrka. Měla by to v životě jenodušší.
@suricata píše: Šarloto ale pak dojdou žvýkačky a dojde pozornost…
Ale ta pozornost může prolomit první ledy a můžou se z nich stát kamarádky a pak už na ostatním nemusí záležet. Nebo se už dostanou do věku, kdy pochopí, že o materiálních věcech to až tak není. Nicméně v tomto věku, to z dítěte může opravdu udělat outsidera, začne se ve škole hůř cítit, můžou se mu zhoršit známky a v budoucnu může mít problém s navazováním kamarádství…malé děti dokáží být zlé. Tak proč to těm prckům neulehčit když můžeme )samozřejmě jen za situace, kdy to opravdu jde a nejsou to nějaké šílené položky…)
@Šarlota4 ok mobil nedojde, ale s tímto přístupem pak přijde v devítce s tím, že ‚všechny‘holky už ‚to‘ dělaly tak rychle někoho sehnat ať není poslední…
@Šarlota4 píše:
Holky, ale vzdyt to takhle bylo vzdycky se vsim. Muj tata ( rocnik 58 ) kdyz prisel s magnetakem nebo novym kolem, tak se z toho vsichni mohli podelat. To same muj pritel dostaval drahe stavebnice a sladkosti ze zapadniho nemecka od strejdy co emigroval a deti mu za zvykacky „trhal“ ruce. Netvrdim, ze kamaradstvi se da ziskat pouze timto, ale bohuzel takhle to je a bylo to i u nas na ZS at uz se jednalo o prvni mobily, videohry nebo znackove obleceni. Mobil bych koupila.
Představ si, že všechny děti mají západácký žvýkačky a drahé stavebnice, ty jediná ne. Problém je obrácený!
@aterka píše:
Holky,
dcera chodí do čtvrté třídy. Včera se mi svěřila, že je jediná ze třídy, která nemá dotykáč. Pak ho nemají ještě asociální děti. Kamarádky s ní přestávají pomalu kamarádit, protože nezná hry a nemá dotykáč. Obklopují se kolem holčičky, kterou dříve ani nemusely. Ted dostala k Vánocům nějakej,,fakt dobrej" dotykáč a všichni za ní prý lezou. Dcera poslední dobou často sedí sama ( navíc sedí i v lavici sama) a nemá si s kým povídat. Jedna kamarádka se jí dokonce pomísvala, že hry nezná a šla to,,roznést" po celé třídě ( Víte, že… nezná Angelu?) Dcera na dotykáči nelpí, ale samozřejmě by si ho přála, když ho mají všichni.
Má obyčejný mobil. Já nad tím neustále ted přemýšlím. S manželem jí dotykáč koupit můžeme, ale mně se to příčí. Na druhou stranu jí nechci ublížit, aby nebyla outsidrem. tím už možná trochu je. Vždy jsem chtěla vychovat dceru tak, aby nebyla povrchní. Dcera je hodně citlivá, neumí se moc bránit ostatním, neví jak zareagovat.Je hodná, možná proto není až tak,,zajímavá" pro ostatní. Má pár kamarádek, ale tu pravou, která by nezneužívala její povahy zatím nemá. Je mi jí líto.
Prožívá někdo něco podobnného? Pře se ve mně, zda jí dotykáč koupit. Jen pro to s ní pak začnou kamarádit? Sakra!!!
Kup jí dotykáč. Ty si na dceři řešíš svoje alternativní postoje, ale následky nést nemusíš.
Pokud je to tak důležité, prostě jí ho pořiď. Na její psychice nechá následky spíš osamělost a odmítání spolužáků, než to, že dostane dotykáč.
@aterka píše:
Moje dcera to chápe velmi dobře, to mi věř. Samotné se jí to nelíbí, poznala to na vlastní kůži. Jestli jsi četla dobře, tak ona je v pozici, kdy se s ní děti přestávají bavit, sama říká- kvůli blbým hrám. chtěla bych jí pomoct. Chce zapadnout a já ji chápu. Navíc ona by si ho i zasloužila. Hodně se zlepšila ve škole, sanží se moc a to ne kvůli dotykáči, jen proto, že ví, že je to důležité. Ona vůbec netuší, že uvažujeme o koupi dotykáče, je smířená s tím, že ho mít asi nebude. Je hodně rozumná a přemýšlivá na svůj věk. Až si říkám, kéž by byla občas trochu potvůrka. Měla by to v životě jenodušší.
Pokud to dcera chápe, vysvětlily jste si to a navíc si ho i zaslouží, tak bych jí ho koupila. Není největší tvůj úspěch, že je v tom dcera tak rozumná? Koupila bych ho proto, abych jí to usnadnila…
@Keyllah první ledy může prolomit i společná aktivita, kroužek plavání, kreslení a pod.