Děti a výslovnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Billi
6.11.20 06:53
@bublinek píše:
fakt? mi zas říkala, že to nepoužívat

Jenom ty dětské tvary. Prý je to pro děti snadnější na pochopení a vyslovení. Takže místo půjdeme jíst - půjdeme ham a tak.

• Citovat
  • Upravit
4523
6.11.20 07:35

Nesnáším věty typu „musíte se jim věnovat, mluvit na ně, zpívat, rikanky…“. Jako vážně si okolí myslí, že někdo s těma dětma doma celý den mlčí? My si denne čteme, zpíváme, říkáme básničky, pojmenovavame všechno kolem sebe, vysvetluju, ukazuju… A stejně mám dvě děti v péči logopeda, výslovnost šílená kvuli ochablym svalum pusy a jazyka. Starší už se hodně zlepšil, je predskolak a už mu chybí jen R a Ř. Mladší je na tom trošku líp s výslovnosti, ale zase zacal mluvit později a dlouho jsme řešili obsah řeči a slovní zásobu. Nejmladší má rok a čtvrt a jediné cílené slovo je bé, což říká, když chce pustit video s kozama (máme natočené vtipně mečící kozy ze zoo). Taky už mě všichni bombarduji otázkami, co už říká, jaktoze ještě nic neříká… A co mám jako dělat? Zrovna ona miluje knížky, písničky, rikanky, dělám to s ní každý den milionkrat a stejně neřekne nic. Já to neřeším, ona někdy zacne, ale okolí mi právě pořád rádi, ať na ni mluvím…ha ha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
6.11.20 07:47

Máme tři děti. Nejstarší dcera začala mluvit až po druhém roce, co se narodil syn a pak už jí to šlo pěkně. A to jsme měli čas se jí věnovat a stejně do 2let mluvila šílenou hatlamatilkou. Teď v 7 mluví výborně. Nikdy na logo nemusela. Prostřední syn má podezření na vyvovojou disfazii, zatím jen opožděný vývoj řeči. Taky jsme se mu věnovali a stejně chodíme na logo a navštěvuje speciální školku se skvělým přístupem a to mu pomohlo moc. Mluví teď v 5 na drobnosti dobře. Nejmladší 2,5roku začal sám teď na podzim. Všechno opakuje a dobře. Takže každé dítě je jiné. Všem se věnujeme, čteme, mluvíme na ně stejně normálně srozumitelně. Mluvíme doma hovorově, ale nijak špatně a stejně každé mluví jinak.

• Citovat
  • Upravit
5783
6.11.20 08:01
@Billi píše:
@Lil Kitkatt jen tak pro zajímavost. Na děti jsem někdy nesislala a nepoužívala hají, hačí a dostala jsem doporučení od logopedky, abych to používala.

Na logopedii jsem nikdy nebyla, tak nevím, co doporučují a proč ti to doporučila, jestli třeba dítě nerozumělo nebo neumělo slovo vyslovit. :nevim:
Hají a hačí ještě ujde, myslela jsem třeba chceš brm brm (napít), chceš čí (čurat) atd. To mi z pusy nikdy nelezlo. :lol:
Já se nad řečí nepozastavovala do doby, než jsem se dostala do širšího kolektivu a viděla, kolik dětí má vadu řeči. Neříkám ale, že je to nějaká chyba rodičů. Každý je jiný. Moje děti jsou navíc chytré a mají to jistě i v genech, můj otec prý taky takhle brzo a hezky mluvil..
Některé děti ale třeba mají horší sluch, vadí jin uzdička, neohebný jazyk apod. Nevypovídá to ale nic o ničem. Je to asi tak stejné, jako že jedno dítě umí krásně kreslit a jiné vůbec..

Příspěvek upraven 06.11.20 v 08:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5783
6.11.20 08:03
@Billi píše:
Jenom ty dětské tvary. Prý je to pro děti snadnější na pochopení a vyslovení. Takže místo půjdeme jíst - půjdeme ham a tak.

Aha. No, moje děti s porozuměním problém neměly, takže jsem mluvila normálně..půjdeme jíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5829
6.11.20 08:23

@smajlik345 Ahoj, dulezite je detem hodne cist, povidat si s nima, obcas nejaka rikanka na pamet, prohlizet obrazky, skladat - vsechno souvisi se vsim. Rec souvisi se sluchem, s motorikou…

Taky zalezi na oromotorice - jak pracuje jazycek v puse, jak je na tom uzdicka. Taky jestli spravne dycha, nema zvetsenou mandli.

Cvicit se da i ten jazycek, trosku ho posilit. Muzete vzdycky neco zkusit treba pri cisteni zubu - nahoru, dolu, za zuby, pred zuby, vyplaznout, zatlacit do tvare, oliznout zoubky, dosahnout az na bradu/nos…

Ja sama jsem vystudovana logopedka a syn chodi na logopedii. Pripada si dulezite, ma svuj sesit a je pro nej neco jineho, kdyz se to rekne na logopedii nez kdyz to po nem chce jen “mama”😆 Zacal chodit se sykavkama v kvetnu a pristi mesic jdeme naposledy :dance: Nekdy to naskoci pak vsechno rychle. Hlavne se nesnazit doma o napravu sami, aby si deti samy nezafixovaly hlasky spatne, opravuje se to pak mnohem hur. Ale rozvoj slovni zasoby, diferenciaci hlasek nebo fonematickeho sluchu urcite doporucuju a hratky s jazykem, foukanim, bublanim do vody take😉

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
6.11.20 10:33

@chaela já jsem vždycky těmto chytrým říkala, že my doma na děti nemluvíme, protože se bojíme, že by mohly mluvit taky a museli bychom jim odpovídat.
Případně na otázku „mluvíte na ně?“ jsem odpovídala: „Ne, my na ně mlčíme.“

@Lil Kitkatt moje děti jsou taky chytré. Intelekt s řečí rozhodně nesouvisí. Syn plynule četl v 5 letech, měl skvělý fonematický sluch, že si řekl sísala, ale napsal správně ŽÍŽALA. Teď má znalosti, že si musím hledat informace, abych mu stačila.
Já jsem v roce a půl recitovala Mravenečka. Moje děti ne :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.11.20 14:41

My máme 3 děti. Péče +- stejná. Všechny začaly mluvit brzy, v 18 měs., ve dvou letech komunikace ve větách. První umělo veškeré hlásky v 5 letech, jako předškolák plynně četlo. Druhé od narození hypotonik s neuroproblémem. Mluvilo brzy, ale bylo třeba učit hlásky s, š, c, č, l, na logopedii pak r a ř, naskočilo až v první třídě. Na konci první třídy, nejlepší čtenář ze třídy, čte krásně a rádo. Třetí dítě umělo všechny hlásky mezi 4-5rokem. Mele hubou snad od narození x hodin denně, kdyz nemele, tak zpívá :roll: je v první třídě, čtení nicmoc, nebaví ho to. Podle mě je to v tom děcku, někde je problém se svalstvem, někde v hlavě. A na některé děti může člověk řvát celý den ať mlčí a ony mluví a mluví, i samy se sebou, s panenkama…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.11.20 22:14

Přidám se. Syn 2 r a 8 mesicu - má opravdu bravurni gramatiku(zvratna zajmena, budoucí, minulý, přítomný čas, perfektně skloňuje, chápe včera, dnes, Zítra, mluví v 1.osobe o sobě od 2 let, rody správně atd, mluví v souvetich, Má nekonečnou sl. zásobu.
ALE Desnou výslovnost. Fakt katastrofa, teda lepší se to, ale prostě neříká s, č, š atd. Uvedu příklad - mami podívej se, že stromu spadla Šiška (mami pojijej te, te tomu padja pipka) třeba vláček řekne šš, ale ve slově š nepoužije. Nebo červená řekne kveuvená (hrozne slovo, ale nevím jak jinak to popsat) přitom opět Č vysloví (na kočičku volá čiči) ale ve slovech nepoužívá :nevim:
Já mu tedy rozumím vše, i zdálky, i když šeptá, ale okolí má občas problémy. Přijde mi to strašný, na to, že bude mít za 4 měsíce 3. Básničky zná, říká je, miluje knihy, pořád na něj mluvím, už od miminka (ostatně starší byl úplný opak, výslovnost ve 2 jak 3 lety, ve 3 už uměl R). Mám strach, že na oslabene orofacialni svaly, pac mu občas ukapne slina z pusy jak minimu :roll: počkám na 3 kterou prohlídku a mám zažádat o logopeda?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.11.20 22:20

Od malička, co opakoval slova, a co začal mluvit ve větách ho neopravuju, ale řeknu : Ano, ze stromu spadla Šiška. Zřetelně, jasně, nebo s ním ta, slova vytleskavam - sis-ka. On vytleskava se mnou, baví ho to, ale řekne to stejně blbě. Mluvím s ním tváří v tvář v úrovni oči. Nevím co dělat víc. Mluví hodně, mluvíme spolu celé dny. Ma opravdu velkou paměť. Denně se hraje s hračkami rozvíjející jemnou motoriku, navleka, modelina, Lego, maluje, sbírá, třídí, prostě práce s prstíky. To ho baví od miminka. Proč tak příšerně patla? :zed:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.3.23 10:08

Jak jste řešili patlani u starších dětí? Syn izolovaně vysloví vše, ale hodně slov komolí. Včera se mě např. ptal, kdy „peletí šáp“
Logopedka poradila, že máme říct správně, ale to viditelně nepomáhá.
Pak tvrdila, že se to zlepší se čtením. Což se taky nestalo. Je třeťák.
Máte někdo nápad?

• Citovat
  • Upravit
7566
3.3.23 10:11
@Anonymní píše:
Jak jste řešili patlani u starších dětí? Syn izolovaně vysloví vše, ale hodně slov komolí. Včera se mě např. ptal, kdy „peletí šáp“
Máte někdo nápad?

Logopedku jste měli jen jednu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.23 10:21
@KKK85 píše:
Logopedku jste měli jen jednu?

Čtyři.

• Citovat
  • Upravit
9374
3.3.23 10:29
@Anonymní píše:
Máte někdo nápad?

Takže tvoje reakce „přiletí čáp, zopakuj to správně“. A on to zopakuje správně? Co to po něm chtít ještě jednou nebo dvakrát vyslovit? U nás tohle opravdu pomohlo na komolení. Když příště začne říkat zažité slovíčko, klidně mu vstup do řeči a jako bys mu radila, jak to říct. Mimochodem, sluch má v pořádku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.23 10:34
@Petule030 píše:
Takže tvoje reakce „přiletí čáp, zopakuj to správně“. A on to zopakuje správně? Co to po něm chtít ještě jednou nebo dvakrát vyslovit? U nás tohle opravdu pomohlo na komolení. Když příště začne říkat zažité slovíčko, klidně mu vstup do řeči a jako bys mu radila, jak to říct. Mimochodem, sluch má v pořádku?

Sluch má v pořádku. On to nezopakuje. Je už sekly. Děláme to několik let.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML