Děti bez dozoru - oficiálně?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3912
6.3.21 15:02
@Anonymní píše:
@cecetka který prosím tě? náš teda ne, zrovna předloni jsem to řešili a nevystavil teda

Záleží na tom, jak je doktor ochotný a co tomu dítěti je. Já jsem dostala OČR na dítě nad 10 let po úrazu páteře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2324
6.3.21 15:03
@Anonymní píše:
@cecetka který prosím tě? náš teda ne, zrovna předloni jsem to řešili a nevystavil teda

Lékař může vystavit OČR i na dítě starší 10 let, pokud to jeho zdravotní stav vyžaduje, např. po operaci apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
6.3.21 15:26
@milami píše:
Lékař může vystavit OČR i na dítě starší 10 let, pokud to jeho zdravotní stav vyžaduje, např. po operaci apod.

I na dospeleho to nejak jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
6.3.21 15:37

@Lucy75 a jak to třeba děláš ty?

Já mám děti 2, 6 a 9 let a všechny je nechám doma samotné max. na 5 minut, když jdu otevřít kurýrovi nebo poštačce, když je nutné tak cca třeba 30 minut nechám spolu ty 2 větší, no a 9 letou nemám problém nechat doma samotnou třeba 3 hodiny, ale každou půlhodinu jí kontroluju. Nevím jestli nejsem moc nezodpovědná, ale říkám si, že se to děti musí naučit…

Třetačku jsem chtěla naučit chodit domů samotnou, ale koronavirus mi to dost zkomplikoval, bojím se kvůli dopravní vytíženosti u nás. jinak by chodila už dřív, ale máme tu tramvaj, auta a přechod bez semaforu, u skoly už je semafor, tak tam je to v pohodě a minulý rok chodila sama na kroužek přes ulici od školy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3593
6.3.21 15:40

Doktor OČR na dítě starší 10 let samozřejmě napíše, ale musí uznat, že je to potřeba /do těch 10 let je to automaticky/. OČR se napíše klidně i na manžela či manželku,,, ale taky s opodstatněným důvodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
6.3.21 16:18

OČR je možno dostat i na dospělou osobu, když to uzná lékař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
6.3.21 16:57
@Anonymní píše:
@welovefashion a další věc je pak to, jak to dělají ostatní děti. U nás ve škole jsou třeba v ročníku zrovna dvě třídy a z té jedné nechodí do družiny nikdo a všechny děti chodily od druhé třídy domů samy a mému dítěti se smály, že do družiny chodí, takže chodit nechtělo a musela jsem vyzvedávat - rozuměj nemusela, ale nechtěla jsem na dítě tlačit, když to tehdy šlo zařídit. V druhé třídě, ovšem stejný ročník, chodí do družiny 14 dětí. Nikdo se jim nesměje. Družina tu funguje tak, že každá třída má svou družinu, nemíchají se kolektivy. Teď je to teda všechno samozřemě jiné a kdo ví jak to bude po otevření, jestli nějaké bude, ale chci to jen uvést jako příklad toho, že záleží i na tom, jak se to v té které škole, kolektivu, okolí dělá, děti pak často vyžadují podobnou volnost, jako mají kamarádi.

tak u nás jsou v každém ročníku 3 třídy a co vím, tak i ve 3. třídě chodilo do družiny cca 90% dětí a domů chodí sami děti, co mají starší sourozence nebo ty, co to fakt mají přes ulici nebo za rohem :mrgreen: u nás se teda trošku mixujou, jak jsou 3 třídy, tak jen 2 družiny, tzn. jedna třída je rozdělená na půl. dcera mi i kolikrát vynadá, že tam chtěla zůstat déle, proč chodím pořád tak brzo :D

Příští rok mi nastupuje mladší do školy a ráda bych je časem naučila chodit spolu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
6.3.21 17:39
@Lucy75 píše:
Na tohle se běžně píšou diplomové práce ;)
složitá problematika
https://www.law.muni.cz/…___1582_.pdf
 https://www.podnikatel.cz/…ik/f4581671/

třeba trestného činu Ohrožování výchovy dítěte se můžeš klidně jako rodič dopustit tím, že 17letého potomka nebudeš posílat do školy-resp. nebudeš řešit jeho abcence,
ale přitom už od 15let je dítě trestně odpovědné podle zákona 218/2003 Sb.
(ten rozlišuje dítě do 15 let a mladistvého 15-18) a může souložit :lol:

a ještě k tomu očr na 14letého ti nikdo nenapíše a přitom bys ho neměla nechat doma samotného (dřív dokonce jen do 10let, v souvislosti s koronou do 13..)
takže český kocourkov!!
Prostě ten systém nemá vůbec logiku, prakticky máš do těch 18let určitou rodičovskou odpovědnost pořád..

obecně platí, kde není žalobce, není soudce
ale kdyby se něco stalo 11letému dítěti, na kterého jsi před koronou nedostala očr a doma ti umřelo, tak máš obrovský problém…
v českých zákonech nikdy logiku nehledej, snažím se o to marně už skoro 30 let… :lol:

Hele,, to je fakt blbost. Když ti náhle zemre dítě 9 let se zlomenou rukou doma, tak za to žádnou zodpovědnost neponeses, stejně jako v těžkém kdyby se to stalo 17tiletemu. Když ti zemře dítě těžkém stvu na nejsou infekční chorobu doma, protože prostě zaklapnes dveře a a necháš ho tam celej den bez pomoci, tak neses ravni odpovědnost v 9ti,17ti a dost možná i u dospelaka za neposkytnutí pomoci.
Právní odpovědnost za chování dítěte neses do 18ti let a je úměrná věku a mentálním schopnostem dítěte.
Ocr ti vystaví i na ošetřování dospělé osoby, pokud je potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25193
6.3.21 18:01

@Lama Lama a ty na ta úmrtí dětí vyjíždíš a zkoumáš trestní odpovědnost rodičů?
Já ano.

Vůbec neříkám, že tě někdo zavře.. jen budeš vyšetřovaná a případně trestně stíháná za ohrožení či ublížení na zdraví z nedbalosti - prostě dle konkrétní situace a dle toho, co přesně se dítěti stalo..

je to běžné např. u utonutí dětí… (a věř mi, že to zažít fakt nechceš.. nejsou to jen rybníky, klidně i bazén doma či u sousedů a rodiče zrovna nejsou doma..)
většinou se samozřejmě ani tr. stíhání nezahájí a věc je po pitvě odložena podle § 159a/1 trestního řádu, ale úkony tr. řízení jsou normálně zahájeny.
Ovšem nehodlám se tu hádat.. Asi to víš líp než já a pracuješ jako státní zástupce nebo soudce :lol: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
6.3.21 18:11
@Lucy75 píše:
@Lama Lama a ty na ta úmrtí dětí vyjíždíš a zkoumáš trestní odpovědnost rodičů?
Já ano.

Vůbec neříkám, že tě někdo zavře.. jen budeš vyšetřovaná a případně trestně stíháná za ohrožení či ublížení na zdraví z nedbalosti - prostě dle konkrétní situace a dle toho, co přesně se dítěti stalo..

je to běžné např. u utonutí dětí… (a věř mi, že to zažít fakt nechceš.. nejsou to jen rybníky, klidně i bazén doma či u sousedů a rodiče zrovna nejsou doma..)
většinou se samozřejmě ani tr. stíhání nezahájí a věc je po pitvě odložena podle § 159a/1 trestního řádu, ale úkony tr. řízení jsou normálně zahájeny.
Ovšem nehodlám se tu hádat.. Asi to víš líp než já a pracuješ jako státní zástupce nebo soudce :lol: :mrgreen:

ANo, vyšetřovat se to bude, ale naprosto nezávisle na nějakém očr

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25193
6.3.21 18:19

@Lama Lama a standardní Součástí toho Vyšetřování bude právě i dokumentace skutečností : kdo a kdy byl/měl být s dítětem, z jakého titulu, od kdy do kdy, jak často dítě je/bylo samo doma, jak se o něj pečovalo, proč a jak dlouho bylo samo ( s ohledem na věk a lék. diagnozu toho, proč bylo samo doma, pokud to bylo v době jeho nemoci), obdobný postup je i když by o dobu nemoci nešlo.
Takže NE - není jedno, kdo kdy a jak pečuje, kolik je dítěti a zda rodič byl či nebyl na OČR.
Tečka. Škoda mého času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25193
6.3.21 19:13

@welovefashion já nejsem hyperprotektivní matka… ani to tak nemělo vyznět.. říkám, že v případě újmy na zdraví dítěte či jeho smrti se tohle opravdu podrobně zkoumá
ale v kolika promilích případů k tomu dojde
v naprosté většině se nic nestane
prostě životě běží, děti se hlídají navzájem atd.
Já vodila brášku od 11 let do jeslí každé ráno po-pátek v šest!! pak bus a škola.. říkali mi maminko.. páč jsem už ve 12 vypadala jaxi dost dospěle :lol: :mrgreen:
byla jiná doba no, malé město..
oba makáme, děti (dvojčata) byly doma pár hodin už tak od sedmi -osmi let - na MOBILECH- kontroly tak po půl hodinkách…
takže já opravdu neodsuzuji, že rodiče nejsou dětem 24hodin za zadkem, jen se prostě nesmí NIC stát, no… (což bohužel nikdy nevíš)
jinak holky (dvojčata) chodí samy do školy od října první třídy (jedna silnice, sedm minut chůze okrajem města), je jim 12, nikdy se jim nic nestalo
ale jak říkám - Nikdy nevíš..
trvala jsem na mobilech.. jsou pořád on-line, pokud nejsme doma
a v noci je doma nenenechávám samotné NIKDY.
Tam mám psychologickou stopku. To prostě ne.
Možná tak v 15 ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
6.3.21 21:37

@Lucy75 to jsem si ani nemyslela :-) spíš jen když máš ty zkušenosti, tak co si i ty dovolíš, my to nedávno taky řešily s kamarádkou, když já byla malá, tak jsem běžně ve třetí třídě jezdila ze školy domu tramvají, metrem a busem cesta na půl hodiny, ona zase chodila sama ze školy v první třídě a mobily nebyly… Ale dceru se bojím pustit do školy, ikdyž to má o dost blíž jen tramvají, nějak mi přijde, že se doba změnila… dost často balancuju nad tím, co je bezpečné a co už ne…

A ted když vidím, jak se topily děti v rybníce, uhořely v bytě atp…tak se prostě neubráním tomu přemýšlet, jestli někdy něco nezanedbávám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13821
6.3.21 22:56

Já syna nechávám samotného doma cca od 6 let (už dřív teda, ale jen třeba na 20-30 minut) na víc než hodinu. Teď je mu 10 (4. třída) a bývá doma sám několik dní v týdnu cca 6 hodin. A zvládá to dobře, samozřejmě má vždy mobil a může mi zavolat nebo já jemu. Nechávám vždycky klíč v zámku a zamčeno jen na jeden západ.
Ale je jedináček a je hodně opatrný a klidný.

Do školy ale zatím sám chodit nechce (máme to dvě stanice autobusem), nechce sám jezdit MHD. Takže ho vždycky cestou do práce vysadím u školy a odpoledne zase vyzvednu. Jinak ale už dřív zvládal v pohodě chodit na kroužky pěšky, cca do 1km od domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13821
6.3.21 23:01

Jinak v noci ho zatím taky nenecháváme, jen opravdu výjimečně (třeba 1× za rok), když má muž noční a já potřebuju večer jít pryč, ale samozřejmě se vrátím, třeba do půlnoci. A voláme si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí