Děti nic nebaví, u ničeho nevydrží.

Anonymní
4.12.22 12:26

Děti nic nebaví, u ničeho nevydrží.

Poraďte. Stydím se a je mi smutno. Prosím anonymně.
Naše dvě děti předškolák a školák, ač rozdílných povah, inteligence, mají společný jeden rys. Nic je nebaví, nenadchne, u ničeho nevydrží. Tato situace trvá už roky, v průběhu té doby jsme vyzkoušeli různé přístupy, liberálnější, direktivnější…bez efektu. Žádná vlastní invence, snaha, vytrvalost, hlavně prosím žádné úsilí. Přes sport, hraní si doma, mentální činnost, výlety do přírody. Jezdit na kole je bezva ale znamená to že mám šlapat a nedej bože i do kopečka? Tak to ne… Omalovánky si vezmu, ale udělám pět čar a hotovo, proč to dokončovat když mě to už nebaví? Jdu pomáhat mámě do kuchyně, a to mám vážně nakrájet CELOU okurku?!? Vždyť je to nuda…
Dosaďte si cokoliv. V létě nebaví moře, v zimě lyže. Ještě tak, když je vozíme na paddleboardu kde jen dřepí, ale zkusit to? Dvakrát píchnu do vody a hotovo. Zkoušet plavat ne nejde to a voda je ke všemu mokrá. Pokud mě vytáhneš i se saněma do kopce, tak teda sjedu. Cože že si to mám vytáhnout sám? Naštvu se či rozbrečím, vytáhnu kopec jednou dvakrát a už končím. Takhle je to opravdu se vším.

Děti neumí plavat, jezdit na bruslích, mladší se neumí ani rozhoupat na houpačce. Přece to nebude zkoušet a už vůbec ne tak jak mu říkáme či ukazujeme. Že zaostávají za ostatními dětmi jim vadí, ale ne zas natolik aby se o něco snažili.

Mohla bych psát donekonečna.
Měli jste to někdo podobně? Pomohlo něco nebo je to povahou? (Obě babičky dětí mají takovou marnou povahu, jsou to takoví zbyteční lidé.)

Nechci mít děti cvičené opice, profesionální sportovce, členy Mensy…ale aby se aspoň někdy k nějaké výzvě uměli postavit, vytrvat i přes obtíže. Vždyť to je potřeba v každém obyčejném životě.

Starší dítě na prvním stupni neví co je za úkol, neví zda dostalo známku a jakou, když špatnou je mu to jedno. Pošlu ho ať si nachystá pomůcky na další den, polovina tam chybí, zasměje se tomu. A příště zas. Pozitivní motivace, pochvala, nic. Kritika nebo nadávání s krátkou dobou působnosti.

Něco zničí, rozbijou, ztratí, je jim to jedno. Však se prý koupí nové…ne nekoupi a nebo z vaší pokladničky…tak jo, taky jim je to fuk (mají tam peníze od prarodičů které si samozřejmě nemusely nějak zasloužit).

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
4.12.22 12:30

Jediné o co se zajímají doma je hraní na telefonu či televize. Telefon půjčujeme posledních pár měsíců, ale výše uvedený problém trvá roky. Sledování TV je skoro denně ale čas omezujeme.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.12.22 12:35

Jinak teda mají myslím dostatek materiálna i pozornosti. Hraju si s nima skoro každý den (ne pořád). Někdy navrhnu třeba stolní hru, ale klidně v polovině odejdou že nebaví. Když je nutím dohrát jsou otrávení. Když to musí po dohrání uklidit jsou dotčení.

Něco vyrábíme, ale přece to nebudou dělat jak říká návod nebo maminka. Když můžu třeba vylít lepidlo, něco do toho naházet a strašně se tomu smát? Cože máma nadává a musím to uklízet?!? Cítím se velice ublíženě.

• Citovat
  • Upravit
202
4.12.22 12:44

Mám osmilete dite. je to teda des, pořád by jen telefon youtube playstation. už jsem o vdecna když aspoň hraje při tom s kamosi. školu moc neproziva, špatně známky extra neřeší úkol občas taky nevi. když ho někam vytáhnu( výlet akce pro děti ) tvari ae zpruzely. ALE: většinou ho to pak baví, zajima se o fotbal, umí plavat lyžovat brusle… mám pocit ze pořád nutim, ale ve výsledku pak je zabaveny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
4.12.22 12:50

Asi bych v tomto byla dost nekompromisní. V televizi by to byl jeden pořad denně a telefon hodinu denně a jinak bych je nechala klidně nudit. I nuda je důležitá, pak je napadne nějaká aktivita. A trvala bych prostě na tom, že když něco začnou, tak to dokončí. Časem to pro ně bude normální. Chtějí jezdit na kole, pojedou. Chtějí k vodě, nebudou se jen válet. Chtějí vybarvovat, vybarví jeden obrázek. Ale zároveň bych je motivovala. Koupila bych samolepky, tetovačky apod. a za každé dokončení činnosti by byla odměna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12954
4.12.22 13:04

Já znám hodně takových dětí, částečně je to povahou, ale z velké části i tím, že je dnes moderní nechat vše na dětech, až si na to dojdou samy.
Začíná to od nočníku přes chození a podobně.
Já z dětí taky nechtěla a nechci mít jaderné vědce nebo vrcholové sportovce, ani na jednou by neměly mít předpoklady, ale už od několika měsíců věku jsem měla snahu naučit je, že kvůli určitým věcem se musí snažit.
Když byly malincí a viděla jsem, že už se umí otočit, tak jsem hračku občas dala vedle, aby se pro to musely otočit.
Když už chodily, tak neexistoval kočár ve dvou letech pro moje pohodlí. Prostě si budou budovat fyzický fond.
A samozřejmě pokud ve škole nebyla vyvíjena snaha, byla promluva. protože není špatné dostat horší známky, je špatné dostat blbou známku, když na to máš a nevyvíjíš snahu.
Jak správně tušíš, určitý přístup k životu se s námi nese. Je důležité umět odpočívat, ale je trestuhodné hnípat životem bez zájmu o cokoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
4.12.22 13:12

Dcera 8,5 roku velmi rada zpiva a kreslí opravdu krásně.. chodí do ZUŠ na oboje, na kole jezdí, bruslí, lyžovat umí. Do různých činností se vrhá s nadšením, ale nedokončuje. Občas to vypadá, že musí mít osobního sluhu. všude se něco válí.. oblečení, pastelky flétna, penál.. jí ten bordýlek fakt netrápí, kdyby nemusela ani se nepřevlékne.. a čištění zubů.. totálně otravná činnost. Systém ve věcech nula, je jí to jedno.. zkoušíme a zkoušíme a moc se nedaří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.12.22 13:13

Třeba mají málo práce. Nějakej kroužek na farmě kde by museli maknout? Skládat uhlí, dřevo. Někde na chalupě? Máš hlad? Udělej si! V paneláku je prostě nuda. Tam se kolikrát válí i dospělí.

• Citovat
  • Upravit
499
4.12.22 13:13

Dcera 8,5 roku velmi rada zpiva a kreslí opravdu krásně.. chodí do ZUŠ na oboje, na kole jezdí, bruslí, lyžovat umí. Do různých činností se vrhá s nadšením, ale nedokončuje. Občas to vypadá, že musí mít osobního sluhu. všude se něco válí.. oblečení, pastelky flétna, penál.. jí ten bordýlek fakt netrápí, kdyby nemusela ani se nepřevlékne.. a čištění zubů.. totálně otravná činnost. Systém ve věcech nula, je jí to jedno.. zkoušíme a zkoušíme a moc se nedaří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
685
4.12.22 13:17

„Obě babičky dětí mají takovou marnou povahu, jsou to takoví zbyteční lidé“ - tak to je husté odsouzení! Říct o někom, že je zbytečný, to o tobě dost vypovídá. Asi jsi prostě jen velmi náročná. Podle popisu jen prudíš a vytvaris nepříjemnou atmosféru. Zkus ubrat ze svých představ, jaké mají děti být a nech je trochu dýchat! Uleví se všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
4.12.22 13:21

A nechali jste je někdy se opravdu pořádně nudit? Protože zatím to vypadá tak, že proti jejich vůli je berete na lyže, plavat, paddleboardy, sáňkovat, hraješ s nimi hry, i když o to nestojí.
Já bych jim zabavila telefon a vypnula TV, do pokojíčku bych dala obří krabici a začala s nimi do té krabice dávat všechno, s čím si nehrajou a co je nudí, a takto bych jim vyklidila klidně celý pokoj, ať jim tam zůstane postel, stůl, papíry a pastelky a knihovna. Budou potom opravdu ležet na posteli a zírat z okna celé dny? Pokud jo, asi je to na psychologa, třeba tam může být nějaká genetická zátěž směrem k depresím nebo mají zablokované hormony štěstí. Ale z okolí znám dítě, které u ničeho nevydrží, ale mohou za to akční rodiče, které tahají od malička děti z jedné aktivity do druhé, a to dítě vlastně o to vůbec nestálo, resp. tím, že nemělo ani jeden víkend, kdy by se muselo zabavit samo, tak to prostě vůbec neumí.
Jo a mimochodem ty zbytečné babičky vychovaly tebe a tvého manžela, v tom byly taky tak marné, že se vy považujete za skvělé lidi bez jejich přičinění?

Příspěvek upraven 04.12.22 v 13:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
4.12.22 13:21
@Anonymní píše:
Třeba mají málo práce. Nějakej kroužek na farmě kde by museli maknout? Skládat uhlí, dřevo. Někde na chalupě? Máš hlad? Udělej si! V paneláku je prostě nuda. Tam se kolikrát válí i dospělí.

A to neumis napsat pod nickem? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24994
4.12.22 13:24

Za mě moc podnětů. Udělala bych mega čistku pokojičku. Nechala tam jen lego, autička, vytvarne potřeby, společenské hry, knížky, jestli máte třeba dřevěny vláčky…zbytek pryč. TV a mobil pryč a pak třeba jen večer. Co budou dělat? Sedět celý den na posteli a čučet do stropu? A hrát bych si s nima šla jen pokud by o to vyloženě poprosili. Žádná řízená zábava

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
4.12.22 13:24

@Sany80s Moc nechápu tu paralelu s nocnikem ci chozenim. Batole opravdu k obému musi dozrát, neni to záležitost jeho motivace, ale zrání mozku prece.
My s tříletým byli jen letos na Lysé, Pradedu, Kralicaku a představ si, vše sám vyťapal, teď se naučil sám plavat, a to jsem nad ním nemusela od roka sedět a držet ho na nočníku. ano, moderně jsem ho nechala si k tomu dojít samotného, já to měla bez nervů a jednou jedinkrát jsem musela prát ložní nebo oblečení po nehodě, a to když byl nemocný. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ounou
4.12.22 13:27
@Anonymní píše:
Jinak teda mají myslím dostatek materiálna i pozornosti. Hraju si s nima skoro každý den (ne pořád). Někdy navrhnu třeba stolní hru, ale klidně v polovině odejdou že nebaví. Když je nutím dohrát jsou otrávení. Když to musí po dohrání uklidit jsou dotčení.Něco vyrábíme, ale přece to nebudou dělat jak říká návod nebo maminka. Když můžu třeba vylít lepidlo, něco do toho naházet a strašně se tomu smát? Cože máma nadává a musím to uklízet?!? Cítím se velice ublíženě.

Radu k pohybu apod. nemám, protože to z osobní zkušenosti neznám. Ale co mě zarazilo je u toho vyrábění-proč by měli něco vyrábět podle návodu nebo maminky? To by mě taky nebavilo. Dala bych k dispozici potřebné pomůcky, co nemá být olepené (stůl apod.) bych přikryla, a ať si zpatlají, co chtějí.

Jo a ještě víc bych jim omezila čas na mobilu/tabletu/TV.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová