Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak hlásím, že teď chodíme na velkou každý den. Bez pláče a v pohodě. Máme rituál, že nejdřív udělá jako bobek miminko(panenka) a pak naše dítko. Funguje to perfektně, ona mimino miluje, musí se na ní při tlačení koukat a pak jí pochválit. ![]()
Dobrý den.Náš 8 měsíční syn má tuhou stolici,ale přímo zácpa to není.Tuhou stolici má od zavedení příkrmu(v 7 měsících).Samozřejmě se vyhýbám potravinám co staví.
Jelikož byl plně kojený,tak není zvyklý kakat každý den a to si myslím,že je náš problém.Vždycky když tlačí,tak vykaká toho jen trochu a nebo když mu to nejde,tak to vzdá,ale očividně ho to netrápí,nic ho nebolí.A tak jsem si jednou řekla,že by toho měl vykakat víc,tak jsem mu pomohla a lezlo z něho tuhé a potom už měkké a že toho bylo.Takže jsem si říkala,že už to má měkké,že už bude hezky kakat.Ale druhý den nekakal a začal kakat až ten další a bylo to opět tuhé a jen malý bobek.Takže jsem mu zase pomohla a opět tuhé a zase měkké.
Takže si říkám,že jelikož nekaká každý den,tak proto má tu stolici tuhou,podle mě,kdyby kakal každý den,tak tu stolici bude mít měkkou.A taky se mi zdá,že mu to přes plenku moc nejde.Jak docílit toho,aby kakal pravidelně každý den,anižbych mu pomáhala.
Nikdy s kakáním neměl problémy,i když nekakal každý den, ani netrpěl na prdíky.
Chtěla jsem se zeptat co si o tom myslíte?
Moc děkuji.
V 8-MI MĚSÍCÍCH BY SE DALO UŽ POSAZOVAT NA NOČNÍK A PROSTĚ ZKUSIT POSAZOVAT U DCERY JSME MĚLI KAŽDÝ DEN RÁNO HOVÍNKO, TAK OD 8-MI MĚSÍCŮ JSEM JÍ ZAČLA POSAZOVAT A DAŘÍ SE DENNĚ KADÍ DO NOČNÍKU. ALE JINAK SI MYSLÍM, ŽE TOHLE JE NORMÁLNÍ, I JÁ TO TAK MÍVÁM TUHÉ A AŽ PAK NORMÁLNÍ, A JE TO PROSTĚ TAK. tAKŽE SI MYSLÍM, ŽE BYSTE MU VŮBEC NĚMĚLA POMÁHAT JEN TŘEBA PŘITLAČIT NOŽKY K BŘÍŠKU, NEBO POMASÍROVAT VE SMĚRU HODINOVÝCH RUČIČEK, ALE URČITĚ BYCH NEDÁVALA NIC DO ZADEČKU!! PROTOŽE TO CO VY PÍŠETE JE NAPROSTONORMÁLNÍ, MĚL BY SE S TÍM POPRAT SÁM, MAX TA MASÁŽ NEBO PŘITLAČIT NOŽIČKY!! tAKTIKU MASÁŽE BY VÁM MOHLA UKÁZAT DĚTSKÁ DOKTORKA!
Ahoj holky sami máme s vyprázdnováním u prcka problém ale pomáhá odvar z fenyklových semínek, laktobacilky,3krát denně heřmánkový čaj, upravit jídelníček(nepodávat nic čokoládového, mrkev ani jablko, banán)nutit vypít po ránu na lačno sklenku vody, zajistit dostatečný pitný režim a hlavně duševní pohodu. tak jsem snad pomohla ![]()
@Lenyckaa píše:
Ahoj holky sami máme s vyprázdnováním u prcka problém ale pomáhá odvar z fenyklových semínek, laktobacilky,3krát denně heřmánkový čaj, upravit jídelníček(nepodávat nic čokoládového, mrkev ani jablko, banán)nutit vypít po ránu na lačno sklenku vody, zajistit dostatečný pitný režim a hlavně duševní pohodu. tak jsem snad pomohla
Ten kdo jednou byl na proktologii, tak většinou tohle všechno dostal a nám teda bohužel z toho nic nepomohlo - tak nějak to přírodní ![]()
Ale mrkev se doporučuje syrová a jablko taky - to mi řekli na proktologii… Staví jen vařená mrkev…
@Lenyckaa píše:
Ahoj holky sami máme s vyprázdnováním u prcka problém ale pomáhá odvar z fenyklových semínek, laktobacilky,3krát denně heřmánkový čaj, upravit jídelníček(nepodávat nic čokoládového, mrkev ani jablko, banán)nutit vypít po ránu na lačno sklenku vody, zajistit dostatečný pitný režim a hlavně duševní pohodu. tak jsem snad pomohla
pořsně tyhle rady jsou sice učebnicové, ale kdo nezažil tak nepochopí, prostě tohle je k ničemu, tohle snad každá máma ví. právě tady se už řeší když nepomůže ani tohle!!!
No, ja bych nerekla, ze to co pise Lenyckaa je zas tak mimo - u nas dusledny dodrzovani tohoto vseho pomohlo. A problemy, ktere jsme meli, jsem tu popisovala, vc. klystyru v nemocnici, vysetreni v nemocnici, umyslneho zadrzovani (klidne vic jak tyden) atd. Nakonec nepomohlo nic jinyho, nez se do toho proste „zakousnout“ a nepovolit. Zacali jsme YALem, a pak uz jsem nepovolila - dusledny pitny rezim (zadny ze si reknu, ze se napije, az bude chtit - proste jsem mu to tak dlouho nutila, az kapituloval), zadny kinder vajicko u pokladny, i kdyby se tam treba postavil na hlavu. Dusledny dodrzovani „Mařatky“ (to je ta dieta), vc. jiz zmineneho seminka, lusteniny, zadne testoviny atd atd. A predstirani klidu
. Dostali jsme na to na proktologii dva mesice, s tim, ze pokud se to nehne, pujdeme tam na tyden si lehnout na x vysetreni. Takze nemusime.
Nic vic mi ale ani primar na proktologii, ani nase dr neporadili - nez to, co tady „vsechny vime“, jak pisete. A nakonec to pomohlo.
Nerikam, ze jsme uz uplne za vodou, ted se parkrat vykakal sam o sve vuli a dokonce kazdy den
, ale ted treba nekadil od patku rano… takze zase jsem ve strehu.
Samnozrejme v Duphalacu jedeme dal, ten zatim nevypoustim, docetla jsem se, ze to se nevyplaci.
P. s. samozrejme nejhoris bylo to umazavani do pradla (enkopreza), to byl mazec trvajici x mesicu. Nez jsme prisli na to, ze nejde o nejake ukakavani, ale naopak o projev tezke zacpy
Jj, vynechání Laktulozy - to byla krize u nás, až jsem se bála, že jsme zase na záčátku, ale pár dní a v pohodě… Uff…
Jak jsem již psala, my tedy všechno zkusili a u nás to nevyšlo, ale s pitím jsem nepolevila a nutila a nutila, až vypije ve dvou letech skoro dva litry denně, což jeho vrstevní, co nemají problém s kakání nevypijí…
To piti je zaklad, to mas pravdu. Driv pil docela malo, ted uz si davam sakra pozor.
Jinak gratuluju k tehotenstvi ![]()
@nakukovatelka píše:¨
To piti je zaklad, to mas pravdu. Driv pil docela malo, ted uz si davam sakra pozor.Jinak gratuluju k tehotenstvi
Hlásím se po dlouhé době a pořád jsme na tom stejně.
Malá se té zácpy snad nezbaví
. Chtěla jsem se zeptat co vaříte dětem k obědu? A co dáváte za přílohy? Už nevím co pořád kuchtit, aby to bylo prospěšné
.
kristýnko koukám, že malého to pořád taky provází ![]()
Žirafííí - No díky bohu za Laktulozu.. Musím klepat, dáváme těch 10ml a kadíme sami už do nočníku několik týdnů, te´d mi dokonce kakat čtyři dny za sebou každý den… A přiznávám se - jíme všechno…zařazuju víc brambory, ale dávám i rýži.. Jinak by mi nejedl pořád to samé a víc jak roce jsem mu dala banán.. Holky ten se tak olizovat slastí!!! No byl v sedmém nebi!!! A kadil úplně perfektně!
Holky malá taky jede pořád na Lactulose fakt se bojím jí vysadit, ale fakt doufám, že se to malý do nástupu do školky srovná. Ikdyž nástup má v září a vidím to dost blbě, ale třeba přijde obrat. A jinak vařím malý všechno, ale nutím jí víc pít-páč to byl u nás kámen úrazu. Ale vzala mi na milost tu matonku ochucenou neperlivou nebo Dobrou vodu tak aspon tak, a jinak jí pořád cpu jogurty Holandie to tomu taky trochu pomáhá a čekám lepší zítřky, snad přijdou brzo ![]()