Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Mata132 píše:
Ahoj, sice nerada, ale hlásím se do této diskuse. Syn 15 měsíců už tak 2 měsíce kaká jednou za tři dny (do té doby kakal vždy každý den ráno). Teď najednou zlom a kaká tak, že první den se vykaká třeba 5× (3× velké kakání , zbytek jen ukakávání) další dva dny jsou takové tlačení naprázdno až je celý rudý a nic nevyleze. Jednou tlačí a bobík vyleze, tak někdy pláče a někdy ne. Je to různé a je jedno jak veliké nebo tuhé. Včera třeba po dvou dnech vykakal tak tuhé bobky a jen trochu zatlačil a bylo to venku ani jsem netušila, že má něco v plence. Dnes výjimečně kakal taky, tak že odpoledne vykakal s pláčem veliký bobek, objemově byl opravu velký ale vůbec ne tuhý. Zato pláč byl strašný. Tentokrát třeba neplakal zas tolik u tlačení jako spíš až když byl bobek v plence, když jsem ho držela a šli jsme přebalit. Přijde mi jak když se toho bobku bojí nebo mu je to možná nepříjemný. Už fakt nevím. Zkusila jsem vysadit rýži, rýžové kaše, kukuřičné křupky, pije určitě 1 litr denně, každý den čerstvé ovoce. Švestkou šťávu my nevypije, miluje vodu. Vždyť já ho ani nemůžu učit na nočník, když kaká takhle nepravidelně. Doktorka mi na to nic moc neřekla, prý ať si v lékárně koupím Duphalac. Už jsem z toho na prášky. Přijde mi že se tím trápí jak tlačí na prázdno a pak někdy pláče a já mu nemůžu pomoct.![]()
![]()
Syn měl ve 2 letech také takové období. Duphalac nám moc nepomohl. Po něm měl jen uprdnuto ve slipech, takže jsme několikrát denně převlékali. Nakonec jsem koupila laktobacílky, dávala jsem mu je cca 3-4 měsíce a krásně se to srovnalo.
tak ho kup a zkuste i když mohla ho vám napsat na předlis, to veliké balení hradí pojišťovna-docela velikou část ne-li celé… Je to prostě nejšetrnější projímadlo, a nebo zkuste ty glycerinové čípečky, jou pěkně měkké a dají se nožem pěkně podélně rozčtvrtit a stačí jen tu čt¨vrtečku. Ten duphalak bude mít podle mě účinkyaž tak po týdnu, ale ten čípek do cca někdo půl hodiny někdo 4 hodiny, pokud čípeček vykakáhned je to špatně, musí se rozpustit na sliznici, takže pokud má hovínko nakrajíčku nebude mít čípek žádnou účinnost
@lucilda82 píše:
Syn měl ve 2 letech také takové období. Duphalac nám moc nepomohl. Po něm měl jen uprdnuto ve slipech, takže jsme několikrát denně převlékali. Nakonec jsem koupila laktobacílky, dávala jsem mu je cca 3-4 měsíce a krásně se to srovnalo.
Laktobacílky Baby Swiss už bere tak 3 měsíce a nic.....
@Mata132 píše:
Laktobacílky Baby Swiss už bere tak 3 měsíce a nic.....
Hmm, tak pak tedy opravdu nevím. ![]()
Ahojda holky, tak jdu napsat jak pokračujeme. Po tom jak se malá vyprázdnila po Yalu zas pak týden nebyla, tak jsem jí dala Yal jestě jednou. Od té doby teď chodí na velkou obden, nejpozději za 2 dny. Někdy to vytlačí, že ani nevíme a někdy u toho ještě trochu popláče, ale nevypadá, že jí to bolí, spíš se bojí. Důležitý je, že už to nezadržuje, když na ní vidím, že by potřebovala, tak jí řeknu ať sedne na nočník a ona to vytlačí.HURÁ!! Dávám pořád Lactulosu a laktobacily. Vím, že nemáme ještě úplně vyhráno, že se to může třeba zase vrátit, ale je to úleva, když se vyprazdňuje zase normálně.
@Deminka píše:
Ahojda holky, tak jdu napsat jak pokračujeme. Po tom jak se malá vyprázdnila po Yalu zas pak týden nebyla, tak jsem jí dala Yal jestě jednou. Od té doby teď chodí na velkou obden, nejpozději za 2 dny. Někdy to vytlačí, že ani nevíme a někdy u toho ještě trochu popláče, ale nevypadá, že jí to bolí, spíš se bojí. Důležitý je, že už to nezadržuje, když na ní vidím, že by potřebovala, tak jí řeknu ať sedne na nočník a ona to vytlačí.HURÁ!! Dávám pořád Lactulosu a laktobacily. Vím, že nemáme ještě úplně vyhráno, že se to může třeba zase vrátit, ale je to úleva, když se vyprazdňuje zase normálně.
hurá krása
![]()
faflino díky moc, teď dokonce chodíme každý den. Já mám radoooost… ![]()
to je úplně super, jen tak dál a nebát se toho klistýrku, když bude zle dát raději jednou zbytečně, než aby se to třeba vrátilo ![]()
Ahojte dámy, tak jak to u vás vypadá???¨
Nechci to zakřiknout, ale my začali kakat
Synátor si dokonce dojde sám na nočník a sám se vykaká, asi už překonal tu barieru - doufám tedy........Pořád dáváme laktulozu, ale pomalu snižujeme a uvidíme co sál…
Ahoj holky, občas vás chodím pročítat a jsem ráda, že nejsem jediná kdo válčí s dětskou zácpou. Jsem už zoufalá páč malá je zároven chronický nepiják takže to tomu taky nepřidá
ovoce a zeleninu taky nechce, tak občas mám pocit, že se budu houpat na nejbližší švestce, páč je to pořád dokola. No dr. to extra neřeší akorát nás poslala na Sono bříška, ale tam je ok. Prý mám dávat obilný kaše a kupovat celozrný pečivo. Nj jenže když vemu, že fakt pije strašně málo tak mám pocit, že ta vláknina to ještě zhorší ![]()
Tak vytahuju hodně nerada glycerinový čípky a Laktulosu, a jak je po rpoblému a kadí zase normálně tak to zase vysazuju, a tady čtu že to dáváte preventivně dlouhodobě?? No dr. mi řekla, že se může až tři měsíce v kuse, ale to se mi zase do ní nechce tak dlouho rvát, co myslíte
Už jsem si říkala, že to třeba vysadím moc brzo a proto se vtom pořád motáme dokola, ale nevím
![]()
Fandím teda všem co se tý mrchy definitivně zbavily, páč stačí jedna chyba a =lácáme se vtom zase ![]()
A ještě se chci zeptat kolik tak ml dáváte denně tý Laktulosy?? Mě dr. řekla, že stačí těch 10ml, ale to mi přijde málo a dávám trochu víc, plus pokud zadržuje dlouho tak ještě ty čípky, ale přijde mi to jako bludnej kruh a nevím jak ztoho ven. ![]()
@Kristyna+Daník Dobré zprávy
U nás je situace taky mnohem lepší, prcek chodí každý den nebo ob den, ale zatím ho spíš musím poslat jít se vykakat, takže laktulózu jsem zatím raději nevysadila.
@Rose-k AHoj
Pamatuju si tě z jedné nedávné diskuse. Taky jsem neměla dobrý pocit z dávání laktulózy, tak jsem ji dávala jen když už zase byl malý zacpaný, pak zase ne, ale tenhle postup byl k ničemu. Potom jsem právě četla zkušenosti tady holek a našla jsem tento článek
http://www.solen.cz/…08/06/11.pdf
DOcela mě uklidnil, naopak jsem pochopila, že léčba zácpy bude opravdu dlouhodobá a začala jsem malému dávat laktulózu pravidelně, každý den po snídani. A je to u nás opravdu mnohem lepší, na začátku měl krvavý, asi natržený zadeček po kakání, to se zahojilo, pak už občas i šel kakat sám, nebo si nechá říct a prostě si sedne a vykaká se
Taky možná zafungovaly malé odměny za úspěch a opravdu nejpozději každý druhý den ho posadím na nočník, abychom získali nějaký pravidelný režim. Mám v podstatě stejně staré dítko jako ty, dávala jsem zpočátku 10 ml laktulózy (výjimečně tedy i 15, zpočátku), teď dávám tak 8.
@luon ahoj
Jj tyhle naše trable jsem už tu někde psala..
No já na ten odkaz už koukala, ale můj notas to nechce přelouskat, oco tam jde, že bych to vyštrachala někde na netu???
Nj tak vtom bude možná kámen úrazu, že jakmile je zlepšení tak laktulozu vysadím, dr. mi řikala, že se to musí brát dlouhodobě , ale mi to přišlo zbytečný když chodila v poho bez. ![]()
Malá je zabetonovaná od minulýho týdne, už zase…
Celý den jen brečí jak jí bolí bříško, ale nezatlačí do nočníku ani omylem, ani když jí dám v zoufalství plínu, že může do ní.
včera jsem jí dala laktulozu a čípek, tak jsem myslela, že bude nadílka a prd
takže ted fakt nevím, ale asi pomažu v pátek k dr. ale ta naše je bohužel moc neřešící a řekne co už mi řekla a já jsem na provaz. ![]()
Nejhorší je, že strašně málo jí, což je jasný když má plný střeva a tím se to jen horší a to pití je taky peklo, fakt kdo tohle nezažil nepochopí jak může udělat radost nadílka v nočníku
![]()
Já se zkouším sní už domluvit, že ví když se vykadí tak se jí uleví, a že když to drží pak jí bude bolet bříško a prdelka, odkýve zopakuje.. a pak za rohem funí celá rudá jak to drží zuby nehty a řve ![]()
A to když měla nehody tak jsem na jí nenadávala a snažila se jí v klidu říkat, že to nevadí, že si aspon bříško konečně ulevilo a stejně nic… tak nevím kde je chyba ![]()
No nic jdem si s kamarádkou ulevit na kávičku a do pizzerie ![]()
Lactulosu brat pravidelne a dlouhodobe, prestavat s lecbou kvuli kratkodobemu zlepseni se nedoporucuje, vetsinou se problemy vraci.
My uz v ni jedeme par mesicu, nemam z ni zadne obavy.
Jinak synator uz mi kadi, tak obden az ob dva dny, ale proste „makam na tom“. Tzn. hlidam, co ji, zadne sladkosti, cokoladu ani nahodou !!, jidla, ktera se nedoporucuji, nevarim. Hodne stavi testoviny !! To je takovy oblibeny, krmit deti spagetama a kolinkama, ale na zacpu je to mor. To pisu jen jako priklad, protoze jsem se za posl.rok uz stala skoro odbornikem ![]()
Byli jsme na kontrole v Krci, na zadna vysetreni v narkoze jit nemusi, je v poradku, ale musime se dal snazit. Pocitam, ze problemy se vrati v zari, az zacne chodit do skolky, protoze tam uz si ho neohlidam ![]()
Jinak hodne pije, doma mu z toho duvodu nechavam doted flasku (jsou mu 3r pryc, dudlik je komplet rozkousany s obr dirou nahore
, ale proste ze sklenicky to je takovy usrkavani, ktery si nemuzeme dovolit, pit musi poradne).
Davam vlakninu, ktera je i s obsahem probiotik (zvlast probiotika nekupuju, bylo nam to k nicemu, akorat to stalo prachy v lekarne a nepomahalo to, ale pro dobry pocit je tedy ma obsazeny v te vlaknine, kterou nam doporucili v Krči).
No a kadeni probiha tak, ze vetsinou si ja na nem vsimnu, ze se mu chce (nebo jdu kolem nej a citim, ze posmrada), tak ho bez milosti posadim na nocnik. Kolikrat se vzteka a i rve, ze se mu nechce, ale proste ho tam posadim a hotovo, a on se vykadi. Kdybych to nechavala na nem, je klidne mozny, ze bude zadrzovat dal. Je to beh na dlouhou trat.
@nakukovatelka můžeš mi prosím napsat co to je za vlákninu s probiotikama to by stálo určitě za zkoušku! Ty těstoviny moc nejíme, a sladký se snažím taky hlídat..
to pití je peklo nenapije se pořádně z ničeho, vždycky když to vypadaá, že někde něco vidí co by se chytlo a pila ztoho, koupím to domů a vydrží jí to stím pít dva tři dny a jsme zase na začátku, je to peklo. Už jí nechávám pít aj sladký hnusy páč by fakt nepila nic
po ránu zkouším vlažnou vodu na lačno to prý taky pomáhá, ale moc tomu prostě nedá takže nic… ![]()
Nejlíp pije někde v restauraci nebo dětským koutku jako třeba dnes, ale to by jsme tam musely dřepět od rána do večera
![]()
Ten nočník, posazuju taky, ale bud zněho zdrhne a řekne NE! a nebo se se mnou pere a stejně se nevykadí. Bohužel má ještě na noc plenu
takže když jsou dobrý dny kadí v noci do ní ![]()
Taky se bojím školky, vidím to hodně špatně chjo…