Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přesně tak, třeba z ovoce miluje borůvky, hroznové víno, banán
Hrušku do něj nedostanu…
Dneska po snídani jsem mu Laktulózu dala, 8 ml, to mu zatím vždycky nějak zabralo, tak uvidíme. Asi mu ji teď zkusím třeba aspoň ty dva až tři týdny v kuse dávat, jestli to bude k něčemu.
Malému jsou 3 a 2 měsíce.
Klid, my dnes nekadime 5.den
![]()
Byla jsem si pro vysledky odberu krve u nasi dr, je tam vsechno v poradku, nastesti. Takze uvidime, co s nama vymysli na proktologii, ale iluze si nedelam - uz je to asi jen a jen na me/nas, jak se s tim poperem. Na nasi dr uz je videt, ze vic nam uz nerekne, kdyz jsem se zminila, ze zas nekadi, vylozene nas strkala ze dveri. Doufam, ze i na proktologii bude vse v poradku (je mi jasny, ze nalez ve streve se porad jeste muze zjistit - na druhou stranu je to aspon neco konkretniho co ma reseni, protoze tohle psycho je teda
), ale tak nejak tusim, ze je to vsechno v psychice, ze je to ta psychogenni zacpa. Jemu se proste kadit nechce, resp. tlacit, a to se tezko resi. A kdyz to na nej vylozene prijde, tak to zadrzi, vysvetlit se mu to neda. S tim nam zadna Lactuloza nepomuze, ta sama o sobe dite nevykadi, to jedine ty projimadla. Pockam jeste den, a dame nas oblibeny Easylax.
ahoj ![]()
luon píše:
Přesně tak, třeba z ovoce miluje borůvky, hroznové víno, banánHrušku do něj nedostanu…
Hroznove vino pusobi proti zacpe, to je o.k. U nas je to jediny ovoce, ktery rad ji (ne ze by to tedy melo nejaky efekt).
Naopak boruvky a banan jsou snad jedine dva druhy ovoce, ktere se na zacpu vylozene nedoporucuji davat, jeden dr mi rekl, ze „banan je na to svinstvo“
.
Zkus mu hrusku oloupat a nakrajet na prouzky a dat do misticky, maly mi takhle vcera snedl celou.
Mmch, cetla jsem kdysi o studii, ze ktere vyplynulo, ze kdyz matky doma nakrajely syrove ovoce, (matky deti, ktere jim doma ovoce nechteji jist) a nastrkaly ho do pytlicku od McDonalds (do takoveho, ve kterem tam myslim taky nejaky ovocny salat prodavaji), deti to snedly do mrtě. Vysledek sice hrozny
, ale dalo by se z nej vychazet ![]()
Nakukovatelko, je mi líto, že se zácpa u vašeho malého taky stále neřeší
Dr. vás strká ze dveří? Ach jo, mě ta naše teď takto obrazně „vyrazila“ z ordinace s jinými problémy našeho staršího syna, tak vůbec nemám chuť s ní cokoli řešit
Ach jo.
To hroznové víno, já nevím, možná je to individuální, ale já mám tedy pocit, že staví obě moje děti
Ale už jsem tu od někoho četla radu dávat ho při zácpě, dost mě to tedy překvapilo.
Obávám se, že ani hruška zabalená do papírků od bonbonu neprojde
Ale tak zkoušet to budu, co zbývá jiného.
Dobrý večer holky,
hlavně nakukovatelko (jak jsem pročetla příspěvky), jelikož máme úplně stejný problém.
Já už nevím opravdu jak dál. Naše malá měla v lednu 5 let a náš problém nastal s nástupem do MŠ, kde prostě se stalo, že naše malá se bohužel pokakala a milá pí učitelka jí před všemi dětmi řádně poučila, že to se prostě nedělá a v šatně mi dávala špinavé kalhotky také s řádným proslovem.
No a od té doby nám malá prostě nekaká, dnes je to již rok a půl. Vědomě to zadržuje a vykaká se jedině za pomocí YALu, Gutalaxu apod,
samozřejmě, že když nekaká, tak umazává, takže v podstatě v kalhotkách má nakakáno nepřetržitě.Dáváme laktulózu, Forlax, Bioparon, no prostě vše, ale prostě když nepotlačí, tak nepomůže nic.
Chodíme na gastro, kde výsledky krve, UTZ vše v poho, dětská ta nechápe vůbec o čem se bavíme , chodíme dokonce k dětské psycholožce, výsledek 00, její rada: a na WC jí řekněte, že má kakat a něco jí slibte ( za ten rok a půl jsme už naslibovali vše, když se vykaká, momentálně je to za 15 nálepek kakání do záchodu morče nebo králík dle vlastního výběru), chodíme na kineziologii, homeopatii a stejně nepomůže nic. Prostě, když se jí chce místo na záchod strčí nohu pod zadek a zadržuje. Prostě výsměch ve školce a bloklá hlavička a nepomůže nic.
Opravdu už nevím jak dál
holky a zkoušeli jsem kůli tomu kineziologii, dokáže odstranit ten problém v hlavě, kamarádka chodí znají příčinu psychického zadržování (mysleli že problém je jinde, ale kinezioložka to uvedla na pravou míru), pak začal kadit normálně, ale vrací se mu to, takže vždy jak to začíná, jdou zase na kinezku a zase dobrý ![]()
asko - to je smutny cteni, ucitelky by zaslouzily nakopat kamsi. To je mi lito. Kdyz to takhle nekdo cizi diteti podela. Ja u nas vidim puvod v tom nacviku chozeni na nocnik, tam se to proste seklo, a od ty doby v tom jedeme.
My jsme prijati do skolky, zacne chodit v zari, a ja se prave chystam, az tam zacneme chodit, tam ucitelkam o tomhle rict - ze ma ten a ten problem (cekam, ze o tom samozrejme jeste neslysely), a ze tedy nekaka skoro vubec, ale kdyby snad nejakou nahodou (zmenou prostredi) se jim tam pokajdil, aby ho za to hlavne nesepsuly. To jim reknu proste na rovinu uz dopredu, ze s tim strasne bojujeme, ze kazdy hovinko se u nas rovna zazraku, takze kdyby to u nich ve skolce nahodou skoncilo v kalhotach, aby to pokud mozno nejak presly, jen zlehka vysvetlily, a zbytek at nechaji na mne. Jinak nebude kadit jeste v 18ti
.
Co s tim vid ? Nevim. Jsme na tom opravdu obe stejne, vidim, ze mas na to udelany stejny zaver - muzeme jim davat cokoliv do jidla a varit vsechno mozny a zmekcovat stolici Lactulozou - ale kdyz nezatlaci, tak nic neni. Je to opravdu psycho.
Nejhorsi je, jak dlouho to ty deti dokazou delat. Tvoje je 5leta, dcera te dr z pohotovosti ma 9let, cetla jsem, ze 0,8% 12ti letych chlapcu umazava
![]()
Nevim, cim to zlomit. On me vubec nevnima, kdyz o tom nekdy mluvim. To k nemu vubec nedorazi. Chvaleni za vykakani je mu uplne jedno, motivace mu nic nerika.
faflina píše:
holky a zkoušeli jsem kůli tomu kineziologii, dokáže odstranit ten problém v hlavě, kamarádka chodí znají příčinu psychického zadržování (mysleli že problém je jinde, ale kinezioložka to uvedla na pravou míru), pak začal kadit normálně, ale vrací se mu to, takže vždy jak to začíná, jdou zase na kinezku a zase dobrý
Ze by to bylo tak jednoduchy ?
Zkusit se ma vsechno, asi do toho taky pujdeme. Dokud jsem doma a mam cas na ruzny skopiciny
, tak proc to nezkusit. Diky za radu ![]()
Jo a jeste jsem zapomnela, ze jsem vcera (po tydnu nekadeni) pouzila to projimadlo Easylax. Zatim (2×) vzdycky zafungovalo perfektne (velke hovinko, a zas na par dni klid). Vcera poprve to nejak nevyslo - hovinko bylo, ale maly, pak bylo videt, ze ma dalsi naval ale uz se mu to povedlo zadrzet
. A umazava dal. Dneska dopo se mu vylozene chtelo, zkousela jsem hned vysadit na nocnik - bez nejakych domluv, proste sup tam sednout a nic moc nekomentovat, ale bylo to k nicemu. Neudelal nic.
Mam fakt dost. Ja vim, ze jsou horsi veci na svete, ale uz me to zmaha.
Ahoj holky, jak se daří?
Asko, to mě tedy mrzí, že učitelka ve školce způsobila vaší malé takové problémy ![]()
Hledala jsem něco k dlouhodobému užívání laktulózy a našla jsem tenhle článek:
http://www.solen.cz/…08/06/11.pdf
Zařazují tam laktulózu mezi osmotická laxativa, jejich podávání je prý bezpečné a účinné a i při mnoha měsících podávání nedochází k rozvoji tolerance a závislosti.
Tak snad se tedy laktulózy bát opravdu nemusíme.
Každopádně my jsme teď užívání po třech dnech přerušili, prcek má asi střevní virózu.
![]()
Ahoj holky,
tak dneska jsem byla s malou opět u homeopatičky, malá teda sama opravdu nekaká, lactulosa pomáhá jen k tomu, že ředí stolici a potom umazává, takže musíme prostě vyčistit ty střeva a homeopatička (shodou okolností je to dětská doktorka)nám doporučila, že máme Yal používat ze začátku 3× týdně, třeba jen méně tekutiny, aby se vyčistil pouze ten konec konečníku a později každý den. Je pravda, že malá u toho musí tlačit,protože to již nejde zadržet. Prý by se to mohlo takhle zlomit.
No nevím.
luon - diky za prinosny clanek o zacpe, vytiskla jsem si to. Je uklidnujici videt, ze nejsme jedini exoti na svete, ze oblast je jiz probadana
a ze se lactulozy a projimadel nemusime zas az tak obavat.
asko - drzim palce, at to pomuze. Nejdriv jsem teda chtela napsat, ze toho YALu se mi zda az moc, ale po precteni clanku od luon jsem zjistila, ze asi ne
.
Na a u nas je to takhle (zkusim to strucne, snad se to povede) -
predevcirem vysetreni na chirurgii v Krci (proktologicke vysetreni, ale byli jsme normal na detske chirurgii) - primar na pohmat bricha a vysetreni rekta nezjistil nic spatneho (krom toho, ze dite je zas plny bobku
), takze po zvazeni vseho rozhodl takto - jeste 2 mesice se mame snazit nejak „nahodit“ defekaci (upravou stravy, lactulozou, mam davat kazdy 3.den Easylax - kdyz bude potreba, aby se udrzelo to vyprazdnovani a streva pracovala, neni mozne cekat na hovinko tyden, to pry nikam nevede), a na konci kvetna kontrola. Kdyz nebudeme uspesni, tak nas na tyden hospitalizuji a udelaji mu komplet proktolog.vysetreni (coz pry obsahuje 2 narkozy, tak proto ta hospitalizace, a pry je to opravdu na tyden v nemocnici). Aby se tedy 100% vyloucila symptomaticka zacpa (uz zacinam pouzivat odborne vyrazy
).
Po tom, co mi teda rekl, ze dite ma bobku plny bricho, jsem mu ten den vecer dala YAL - no, vykadil se, to jo, ale cekala jsem toho vic, a dal zvesela umazaval. Vcera jsem ho nechala, a dneska se chystala najet na „1× za 3 dny easylax“, kdyz nahle dite pri svlikani v koupelne a napousteni vany prohlasilo „nocnicek“ - takze jsem pribehla s nocnikem, nechala pustenou vodu a delala jakoby nic - a za chvili v nocniku naloz
, takze si chudak to projimadlo dneska usetril
.
Ale prekvapuje me, jak i kdyz jsem ho pak pochvalila, jek je to krasny a jak je sikovnej a ze vim, ze kakat hezky umi, je mu to proste tak nejak jedno, k nemu to vubec nedoleha … jakoby na tyhle veci proste nejak vnitrne jeste nemel (ve skoro 3 letech). Nevim no.
No takze tak, budeme bojovat dal, uz nevarim nic jinyho nez mastny polivky, cpu do nej zeleninu (kterou odmita bohuzel), nalejvam ho pitim, davam vlakninu, rano 10ml laktulozy, sypu lneny seminko do jogurtu a ja nevim co jeste.
Vsak to znate …
asko píše:
Ahoj holky,
tak dneska jsem byla s malou opět u homeopatičky, malá teda sama opravdu nekaká, lactulosa pomáhá jen k tomu, že ředí stolici a potom umazává, takže musíme prostě vyčistit ty střeva a homeopatička (shodou okolností je to dětská doktorka)nám doporučila, že máme Yal používat ze začátku 3× týdně, třeba jen méně tekutiny, aby se vyčistil pouze ten konec konečníku a později každý den. Je pravda, že malá u toho musí tlačit,protože to již nejde zadržet. Prý by se to mohlo takhle zlomit.
No nevím. [/citanechte si temn YAL napsat na předpis, hradí docela dost pojišťovna a víč co??? nemusíš dávat yal, lahvičku si skovej a kdyžtak stačí dát do toho teplou vodu (né horkou), a stačí jen voda........ a pokud to bez nálevu nepůjde, tak bych už řešila něco víc. základ chyrurgické vyšetření, pak rektální manometrii, potom biopsii střeva..... Jinak taky může být pozdě- pokud by se třeba jednalo o vadu střeva-jako máme mi,......
Nakukovatelko, tak tedy moc držím palce, abyste nakonec do té nemocnice nemuseli. Ach jo, to je trápení ![]()
U nás tedy zatím žádná změna k lepšímu, spíš k horšímu, připadaá mi. Včera prcek sice kakal, ale ne moc, navíc zase s krví ![]()
No popravdě si myslím když jí přestanu dávat , že budeme tak kde se začalo .
Jo ta změna jídelníčku , mě třeba poradila musli tyčinky a ty jí nechutnají . Ono vše takové to projímací jí nechutná
. A když jo ( třeba sádlo) tak to může sníst kvanta a nic
.
Jejej 3 den to není dobré a co ta Lactuloza zkusíte jí ?
Kolik že je malému ? Nevím zda jsi to někde psala a mě to uniklo .