Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
nakukovatelka píše:barah píše:Tos nas moc nepotesila
ahojky holky! Mám kamarádku,co ji doktoři 2roky tvrdili,že je úplná histerka,že si syna rozmazlila,že nechce sám kakat. Nešlo mu to už hned od porodu. Až po dvou letech zjistili na poslední chvíli,že má vrozenou vadu a museli mu vzít část střev! Ani dětská se nikdy s tou nemoci nesetkala,jak je ojedinělá. Takže se držte a nenechte se odbýt doktorama. Držím pěstě!, ale myslim si, ze to je jiny pripad, kdyz to neslo uz od narozeni. Muj kluk s tim problem nemel, dokud nezacal nacvik na nocnik, kolem 2roku.
Ale Tys mela to zadrzovani s holcickou taky, nemela ? Myslim, ze jsem tu od Tebe neco starsiho taky zahledla … preslo to ? (jestli jsi to nebyla Ty, tak se omlouvam)
Jj, byla jsem to já. Dcerka se rozhodla nekakat po narození brášky. Naštěstí to přešlo, nebo spíš pochopila, že kakat se musí, ale vím, co to bylo za strach. Ještě teď je u nás kakání „citlivé“ téma a vždy jí za každý bobek pochválím. ![]()
Proto vám všem držím pěsti! ![]()
Kristy ty si do něj nalila 100 ml Lactulozy?
Ses překlepla viď ?
.
Nám ta Lactuloza na noc zabírá moc pěkně
![]()
faflina píše:barah píše:kdyby chtěl někdo poradit nebo se na cokoliv zeptat jak to u nás probíhalo, tak se klidně ptejtě ta kamarádka barah jsem já
ahojky holky! Mám kamarádku,co ji doktoři 2roky tvrdili,že je úplná histerka,že si syna rozmazlila,že nechce sám kakat. Nešlo mu to už hned od porodu. Až po dvou letech zjistili na poslední chvíli,že má vrozenou vadu a museli mu vzít část střev! Ani dětská se nikdy s tou nemoci nesetkala,jak je ojedinělá. Takže se držte a nenechte se odbýt doktorama. Držím pěstě!
Jste ojedinělí případ , tak ještě že se na to přišlo včas . A jak to se synem teď vypadá ? To že mu museli vzít část střev zní hrozivě .
žirafííí píše:
Kristy ty si do něj nalila 100 ml Lactulozy?Ses překlepla viď ?
.Nám ta Lactuloza na noc zabírá moc pěkně
![]()
Mělo tam být 10ml
Ale pomohlo… Když jsme brali předtím, tak nezabíralo ůbec, ale brali jsme fakt minimum… Ted snad, snad......... uvidím no… Jinak už totiž nevím
Kristyna+Daník píše:žirafííí píše:Mělo tam být 10ml
Kristy ty si do něj nalila 100 ml Lactulozy?Ses překlepla viď ?
.Nám ta Lactuloza na noc zabírá moc pěkně
![]()
Ale pomohlo… Když jsme brali předtím, tak nezabíralo ůbec, ale brali jsme fakt minimum… Ted snad, snad......... uvidím no… Jinak už totiž nevím
Jj já včera na noc do jahodového Hami mléka dala 10 ml a jak jsem už psala ráno byla pokaděná až na zádech (sama bez pomoci)
. Taky malé nezabírala když jsem dávala podle návodu .
Nějak tak , jen se bojím až jí přestanu dávat , aby to nebylo znova od začátku
.
Holky ja mam zkusenost, ze kdyz takhle neco zabere a dite se pokadi (samo od sebe), tak podruhe uz totez nezabere
. Treba kdyz jsem poprve dala Biopron - kazdy tu psal, ze zabira tak po 3 tydnech (nekdo teda psal, ze hned - ruzne nazory), ale ja ho dala a druhy den se pokadil takovym zpusobem ,ze se to skoro neveslo do nocniku a pul hodiny jsme vetrali (smradek od nekadicich ditek tady jiste vsechny zname
). Jindy se zase pokadil po knedlu zelu - tak jsem mu to dala za par dni znova, a nic (manzel se starsim synem uz frfnali, ze mame porad zeli
). Takovych prikladu by bylo vic. Ale treba jsou to jen nahody, proste se zrovna pokadil a se mnou to nema nic spolecneho
.
Tak nam drzte palce na rano. Jdeme na odber krve (poprve
), mame mit ranni moc, coz se bojim, ze nezvladnem, ze se vycura do pliny nez mu ji sundam a pak uz neudela nic a nase „mila“ dr se mi opet postara o vybornou naladu na cely den.
žirafííí píše:faflina píše:Jste ojedinělí případ , tak ještě že se na to přišlo včas . A jak to se synem teď vypadá ? To že mu museli vzít část střev zní hrozivě .barah píše:kdyby chtěl někdo poradit nebo se na cokoliv zeptat jak to u nás probíhalo, tak se klidně ptejtě ta kamarádka barah jsem já
ahojky holky! Mám kamarádku,co ji doktoři 2roky tvrdili,že je úplná histerka,že si syna rozmazlila,že nechce sám kakat. Nešlo mu to už hned od porodu. Až po dvou letech zjistili na poslední chvíli,že má vrozenou vadu a museli mu vzít část střev! Ani dětská se nikdy s tou nemoci nesetkala,jak je ojedinělá. Takže se držte a nenechte se odbýt doktorama. Držím pěstě!
No ojedinělý případ, Dneska už ani ne, jedná se o hyrsprungovu nemoc, či chorobu. Teď to s ním vypadá tak že chodí do školky jí co chce, láduje se čím chce, je hubený a vysrávací, už díky bohu neuprcává a má pořád řídkou stolici. Má pořádnou jizvu na bříšku, ale to neva je to chlap a už si zvykl. Takže teď je to vše OK. ale předtím to bylo peklo a když jsem si přečetla pár vašich příspěvků, tak se tam občas vidím.
faflina - diky za info, ona ta Hirsprungova choroba zas tak uplne vzacna asi neni vid, podle toho, co jsem cetla na netu. Diskuse byla pomerne bohata, bohuzel. Hlavne, ze to mate uz za sebou a klukovi je dobre.
No, ja dam za tyden vedet, jak je to s nami dal. Dnes dopo kakal, ale divne, tak jako miminkovsky … dala jsem rano hodne Duphalacu, tak jestli proto … v tom aby se cert vyznal, fakt. At uz si nas doktori proklepnou, chci mit jasno.
nakukovatelka píše:
Holky ja mam zkusenost, ze kdyz takhle neco zabere a dite se pokadi (samo od sebe), tak podruhe uz totez nezabere. Treba kdyz jsem poprve dala Biopron - kazdy tu psal, ze zabira tak po 3 tydnech (nekdo teda psal, ze hned - ruzne nazory), ale ja ho dala a druhy den se pokadil takovym zpusobem ,ze se to skoro neveslo do nocniku a pul hodiny jsme vetrali (smradek od nekadicich ditek tady jiste vsechny zname
). Jindy se zase pokadil po knedlu zelu - tak jsem mu to dala za par dni znova, a nic (manzel se starsim synem uz frfnali, ze mame porad zeli
). Takovych prikladu by bylo vic. Ale treba jsou to jen nahody, proste se zrovna pokadil a se mnou to nema nic spolecneho
.
Tak nam drzte palce na rano. Jdeme na odber krve (poprve), mame mit ranni moc, coz se bojim, ze nezvladnem, ze se vycura do pliny nez mu ji sundam a pak uz neudela nic a nase „mila“ dr se mi opet postara o vybornou naladu na cely den.
U nás fungovaly čípky, ale to době, když už chodil. jinak bez jakéhokoliv efektu, rourka a teploměr-to byla jistota. Jako miminko se mi nikdy opravdu nikdy nevykakal sám do plínky, já od narození přebalovala jen počůraný pleny
faflina píše:nakukovatelka píše:U nás fungovaly čípky, ale to době, když už chodil. jinak bez jakéhokoliv efektu, rourka a teploměr-to byla jistota. Jako miminko se mi nikdy opravdu nikdy nevykakal sám do plínky, já od narození přebalovala jen počůraný pleny
Holky ja mam zkusenost, ze kdyz takhle neco zabere a dite se pokadi (samo od sebe), tak podruhe uz totez nezabere. Treba kdyz jsem poprve dala Biopron - kazdy tu psal, ze zabira tak po 3 tydnech (nekdo teda psal, ze hned - ruzne nazory), ale ja ho dala a druhy den se pokadil takovym zpusobem ,ze se to skoro neveslo do nocniku a pul hodiny jsme vetrali (smradek od nekadicich ditek tady jiste vsechny zname
.
Tak nam drzte palce na rano. Jdeme na odber krve (poprve), mame mit ranni moc, coz se bojim, ze nezvladnem, ze se vycura do pliny nez mu ji sundam a pak uz neudela nic a nase „mila“ dr se mi opet postara o vybornou naladu na cely den.
Ajajaj, tak to bylo opravdu vaznejsi. Nas kakal uplne krasne, dokud jsme nezacli s nocnikem. Miminkovsky hovinka mel paradni, a ani s prikrmama se to nezmenilo, vse fungovalo, jak ma. Az pak se „seknul“ … ![]()
Ahoj holky, hledala jsem na eMimi něco k tématu zácpa a narazila jsem na tuto diskusi, nebude vadit, když se přidám?
Přibližně od doby odplenkování řešíme s mladším synem zácpu, takže teď to bude tak rok
Nejspíš je to u něj opravdu dané psychicky, protože třeba už druhý den po kakání na něm vidím, že se mu chce (zalézá si do postele…), ale prostě zadržuje a zadržuje, třeba i několik dnů. No a pak to bolí, občas mívá po kakání na zadečku i stopy krve
Doktorka nám prozatím poradila vlákninu, nebo laktulózu. vlákninu prcek zapil švestkovým džusem a nic
Laktulóza ve vyšších dávkách asi funguje (7,5 ml - 10 ml), ale moc nevím, jestli ji dávat nějak dlouhodobě, případně jak dlouho v kuse ji užívat? ![]()
Všem držím palce, aby se prckové zácpy zbavili ![]()
luon píše:
Ahoj holky, hledala jsem na eMimi něco k tématu zácpa a narazila jsem na tuto diskusi, nebude vadit, když se přidám?
Přibližně od doby odplenkování řešíme s mladším synem zácpu, takže teď to bude tak rokNejspíš je to u něj opravdu dané psychicky, protože třeba už druhý den po kakání na něm vidím, že se mu chce (zalézá si do postele…), ale prostě zadržuje a zadržuje, třeba i několik dnů. No a pak to bolí, občas mívá po kakání na zadečku i stopy krve
Doktorka nám prozatím poradila vlákninu, nebo laktulózu. vlákninu prcek zapil švestkovým džusem a nic
Laktulóza ve vyšších dávkách asi funguje (7,5 ml - 10 ml), ale moc nevím, jestli ji dávat nějak dlouhodobě, případně jak dlouho v kuse ji užívat?
Všem držím palce, aby se prckové zácpy zbavili
Ahojky Luon .
Ani nevíš jak mě mrzí , že se tu objevila další , která má taky s dítětem problém ohledně zácpy
. Je to fakt peklo
.
Ano to zadržování znám u mé malé moc dobře (psychická zácpa ). Poradím co funguje u nás .
Jakmile na něm uvidíš že to na něj de a on zadržuje rychle všeho nech a okamžitě dát na nočník nebo záchod. Prostě ať to vytlačí ven , mysli na to že další den na víc je to horší a hůř to leze ven .
Ty stopy krve jsou u nás taky , myslím si že je to tím že si natrhne konečník , ale těžko říct
. Ale v Motole nám řekla ať si v lékárně koupíme Faktu mast a mazat 3 krát denně .
Místo švestkového džusu mu raději dem švestkový kompot
.
Tak a k té Lactuloze . Nevím zda si četla nějaké příspěvky už jsem to psala , ale napíši ještě jednou
. Zase v Motole nám poradila ať dávám malé na noc 10 - 15 ml a musím říci ,že od té doby je to s kakáním super
. Dávám jí to vždy večer do mléka . Máme jít na kontrolu za 3 týdny a pořád jí mám do té doby dávat .
Doktorka mi říkala , že ta Lactuloza je přírodní projímadlo a že se na něm netvoří závislost jako na jiných projímadlech . Ale jak dlouho se může v kuse používat to nevím to by mě taky zajímalo .
Žirafííí, moc díky za odpověď
Já jsem diskusi objevila až včera večer, něco jsem pročetla, ale ještě se k tomu musím v klidu vrátit, snad večer, až prckové usnou.
Posadit ho hned na nočník, jakmile vidíme, že se mu asi chce, zkoušíme, ale prostě když to není vyloženě akutní, tak on stejně tlačit nezačne
Dost často pomůže vana, bříško se mu nahřeje, no ale taky ne vždycky.
faktu mast neznám, díky, kouknu na to, nám dr. řekla gel z dubové kůry, ale prcek ho nemá moc rád, jednou měl opruzený zadeček (myslím, že z toho, jak pořád ty půlky drží u sebe), tak ho to pálilo a mastičku nesnáší.
Takže několik týdnů používat Laktulózu by tedy snad asi neměl být problém
Zkusím k tomu taky ještě najít nějaké informace, když si přečtu příbalový leták, tak bych raději, kdyby mu bylo možno pomoct i bez toho.
Jenže on právě nejí ani moc ovoce a zeleniny ![]()
No když to nepomůže tak mi ještě radila v Motele čípek do zadečku . Malá mi ho špatně snáší , tak jí ho nedávám . Říkala ráno po snídani dát a za 20 min zkusit na záchod . No a co třeba koupel v dubové kůře ? Taky jsem jí malé dělala .Jen v tom seděla , to by mu vadit nemuselo
.
A už si něco zjistila jak dlouho se ta Lactuloza může používat ?
Jinak u nás už několikátý den je kakání docela super, včera 3 plínky a dnes rána další pokaděná . Ani na nočník jí nestihnu dát. Pomalu už zmenšuji dávky té Lactulozy a uvidíme .
To u nás taky nejí moc zeleninu a ovoce
. Ale jak jim to vysvětlit .
Jééé, tak to moc držím palce, aby už se malá problémů zbavila ![]()
Já jsem včera někdy o půlnoci teprve dočetla tuhle diskusi, tak něco k Laktulóze ještě zkusím pohledat. Asi taky pořídíme tu Faktu mast a zaujal mě Fructolax, o kterém tu psaly maminky. No a musím se pokusit mu nějak změnit jídelníček, on by nejraději existoval jen na jogurtech a mléku
Čípek už do něj asi nedostanu, to mě už přepere ![]()
Teď je to třetí den, co zase nekakal, tak snad to už dnes zvládne…